logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.6

бр.7

бр.8

бр.9


logo

  Специално за нашите малки читатели и техните ръководители създадохме нов раздел в нашия сайт – детско творчество. В него можете да видите красиви детски рисунки, интересни литературни творби – разкази, есета, стихотворения, интересни техники от приложното изкуство или да ни изпратите ваши, които да публикуваме.

Литературно творчество

Приложно изкуство

Рисунки

Литературно творчество

„Имат ли място чудесата на Свети Иван Рилски днес и защо?“

  В днешно време има много чудеса, които наистина стават. Ако нямаше чудеса и самия свят нямаше да съществува, той самия е чудо.

  Нашия свят човекът не може да сътвори, дори да обясни, а това е възможно само за Бог. Според мен чудо е нещо, което прави невъзможното възможно. Невъзможното за нас хората е възможно за Бог. Чудесата са различни, едно от най-големите чудеса за мен е сбъдването на мечтата на света Богородица да срещне Спасителя. Тя е искала да види Божия Син, но вместо това Бог и дал голямо чудо, самата Тя да стане майка на Христос. Аз мисля, че чудесата, които прави свети Йоан Рилски имат право да съществуват, защото те поправят света от злините на хората. Свети Йоан Рилски е бил не само приятел на хората, но и светец, който бил много умен, добър, помагащ на хората, които имат нужда от помощта му и затова Бог го дарил с нетленно тяло и дарбата да прави чудеса. Чудесата са нужни на хората, защото повечето хора страдат и се молят на Бог да им помогне, особено когато те самите не могат да си помогнат. Когато ние се молим и Бог ни чуе, след време ни помогне, това е чудо. Чудесата са ни нужни за да бъде вярата ни по-силна. Свети Йоан ни е завещал да пазим чиста нашата вяра. Да не променяме любовта си към Бог, да се обичаме взаимно, да не си вредим, да не се отнасяме зле към човека, който ни е ближен, както и към този който не ни е. За мен чудото е това, което св. Йоан Рилски може да направи с помощта на Бог, за да стане невъзможното възможно. Ние трябва силно да се молим всеки ден, всеки час и във всяка минута. Когато можем да ходим на църква, да се причастяваме и да сме верни на Бог и тогава чудесата, за които се молим ще станат.

Николета Дюлгерова, 6 а клас, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, Благовеград.
Конкурс за есе, посветен на 1140 години от рождението и 1070 години от кончината на свети Иван Рилски Чудотворец на тема: "Имат ли днес място чудесата на Свети Иван Рилски и защо?"

Приложно изкуство

  Тук ви предлагаме как да направите цветен детски пластелин и интересни неща от него. Идеята ни изпратиха деца от Православното неделно училище към църквата „Успение Богородично“ с. Бараково за което сърдечно им благодарим.
1 кг. брашно, 1 кг. сол, вода – размесва се меко тесто. Разпределя се на топки и всяко дете добавя акрилна боичка и меси с ръце докато боята оцвети цялото тесто. Получените различни цветове се използват от всички деца и се изработват различни фигурки, пана,бижута, украсяват се чаши (може да използвате и пластмасови с различна големина). Оставят се да изсъхнат поне една седмица и след това се напръскват с безцветен лак за лъскавина и здравина. Приготвените по този начин неща са трайни, но крехки и трябва да се съхраняват внимателно.

Рисунки

Рисунки от ученици в първи и втори клас към училища 2ро СУ "Димитър Благоев"
и 8мо СУ "Арсени Костенцев"


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3

бр.4

бр.5