logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр. 5

бр.6

бр.7


logo

Православен информационен център на
Неврокопска Света Митрополия
организира курсове по:

Източно-църковно пеене

Иконопис

“Кандилце”-православен журналистически клуб

Неделно училище

Източно-църковно пеене с ръководител протопсалт
проф. Йоанис Папахронис

  “Нищо не е в състояние така да възбуди духа, да го отдели от оковите на земното и телесното, нищо не може така да изпълни човека с любов към младостта и с равнодушие към житейската суета, както стройното пеене, както свещената песен, построена според правилата на ритъма” /Беседа върху 41-ви псалом на св. Йоан Златоуст/ Псалмопеенето е осветено от самия Господ Иисус Христос, въведено е от светите апостоли и е систематизирано от светите отци. Така в живота на християнската църква пеенето е неотделна част от всяко богослужение, а певците възпявайки Бога стават подражатели на ангелите и тяхното служение.
  Хор “Неофит Рилски” е създаден към Неврокопска митрополия през 2007 г, от тогава има редица концерти и участия в богослужения както в страната така и в чужбина. Диригент е проф. Йоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното-църковно пеене.
  Курсът се провежда в Събота от 10:00 ч.

Иконопис

  Иконопистта е изкуство, зародило се във Византия през IV век и разпространено в целия православен свят. Икона е гръцка дума и означава “образ”, “портрет”. В Църквата иконата е повече от образ– тя не само украсява храма, но е “прозорец” към невидимия свят и е свързана с богослужението. Първите изображения на Спасителя и на Божията майка се появили по времето на Техния земен живот. Първата икона на Христос е иконата, която познаваме по името “Неръкотворен образ”, а първите икони на Св. Богородица са нарисувани от св. апостол и евангелист Лука. Съдържанието на иконата определя композицията, техниката на рисуване, материалите, които не са случайни, а спазват определени канони. Православната икона e забележително явление както в художествен план, така и в духовен.
  Повече за иконите можете да научите от курса “ИКОНОПИС”, който е съвместна инициатива на ПИЦ и Младежки дом-Благоевград.   Събота от 14:30 ч.

“Кандилце”-православен журналистически клуб

  Православния журналистически клуб е създаден през есента на 2015 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като част от учебната дейност на Православния център на Неврокопска света Митрополия в Благоевград. Негов ръководител е дългогодишният журналист г-жа Антоанета Гулева.
  В клуба по журналистика младите кандидат-журналисти отразяват новини от православния свят, срещат се с интересни личности и разказват поучителни истории и притчи за детското сърце.

Неделно училище

  Неделното училище стартира отново от септември. По време на учебния процес децата ще имат възможността да се запознаят с основните хрстиянски ценности и добродетели, като заедно с това ще прилагат своите умения и способности по време на задачите за творчество.
  Заниманията ще се провеждат в Неделя от 11:00 ч. в учебната зала на Православен информационен център от г-жа Даниела Гълъбова.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр. 1

бр. 2

бр. 3

бр. 4