logo
logo


Поклоннически пътувания

  Една от най-активните ни дейности е организацията на поклоннически пътувания в епархията, страната и чужбина.
С Божия помощ реализирахме десетки пътувания както в предходните години, така и през последната 2018 година.
Основната цел е повишаване на православната ни култура и духовно обогатяване.


Минали поклоннически пътувания

Поклонническо пътуване в северна Гърция

  29 август е ден, в който Православната църква отбелязва едно тъжно събитие – отсичане главата на светителя, Предтеча и Кръстителя Господен Йоан. Този ден е един от най-тъжните в историята и за това Църквата е отредила да се спазва пост.

  Св. Йоан Кръстител е най-великият от всички човеци и пророк над пророците. Той проповядвал покаяние и не се страхувал да изобличава беззаконията и пороците. Когато цар Ирод (Антипа) се развел с жена си и се оженил за Иродиада, жена на брат му св. Йоан му казал, че не отива на царя да вземе за съпруга братовата си жена. Това разгневило Ирод, но се побоял да го убие, защото хората обичали св. Йоан, а го хвърлил в тъмница. Скоро след това Ирод празнувал рождения си ден и дъщерята на Иродиада така танцувала, че това се харесало на Ирод и той обещал да и даде каквото пожелае. Тя обаче, подучена от майка си Иродиада, поискала главата на светия пророк Йоан. Желанието и било изпълнено. Така това събитие останало като едно от най-тъжните в историята, защото се проляла кръвта на светития и праведен Йоан Кръстител Господен.
  В село Акритохори, намиращо се в Гърция, на около 25 км от българо-гръцката граница, се намира манастирът „св. Йоан Кръстител“, посветен на отсичане на честната му глава. Този ден в манастира го отбелязват по особен начин. Със света Литургия и специална подготовка.
  Група поклонници, организирани от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия и водена от свещеник Светослав Кючуков пристигнаха в манастира рано сутринта на 29 август, за да посетят светата обител и вземат участие в светата Литургия. Голямо множество вярващи от близките населени места бе изпълнило храма и голяма беше радостта от участието ни в богослужението. След края на светата служба имахме възможнот да разгледаме манастира, като приятно впечатление ни направи добрата организация и топлото посрещане на домакините.
  Манастирът е построен през 1981 г. и е един от най – големите в тази област. Увеличаването на броя на монашестващите, както и броя на поклонниците е наложило нуждата от построяването на нов по-голям храм. През юни 1999 г. Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей благославя изграждането на нов храм. А през 2012 г. той е завършен и осветен. Изградена е изцяло от традиционните строителни материали като камък, мрамор и керамични тухли. Храмът е пристанище за утеха и радост не само на монасите, но и на поклонниците, каквито и изпитахме ние от поклонението ни в светата обител.
  Малко по-късно същия ден Господ ни удостои да посетим и манастира „св. св. Кирик и Юлита“, намиращ се североизточно от село Сидирокастро в северна Гърция. Прекрасна света обител с прекрасни монахини, подвизаващи се в нея. Бяхме изключително топло посрещнати от майка игумения и сестринството на манастира, които ни отвориха и двете цървки, а в храма, посветен на св. Макарий се поклонихме на светите мощи на св. св. Кирик и Юлита и св. Макарий. Престоят ни в манастира мина някак си неусетно, заобиколени от голямата любов на сестринството на светата обител.
  Така си тръгнахме обратно към България, изпълнени с духовна радост и благодат, които дълго ще топлят сърцата ни.

Поклонническо пътуване до Кушнишки манастир и град Драма

  На 10 декември, в навечерието на светлите християнски празници, Православен информационен център и туристическа фирма „Лъчи М“ организираха поклонническо пътуване до Гърция. В пътуването се включиха г-жа Жулиета Думбанова (педагогически съветник в 8мо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград) и ученици от ученическия съвет, по проект „Твоят час“ заедно със своите родители. Групата поклонници посети първо Кушнишкия манастир „Св. Богородица Икосифиниса“.
  Манастирът е разположен в областта Зъхна, на северните склонове на планината Кушница, на 750 м. надморска височина. Смята се, че манастирът е основан през 518 г. от свети Герман, който станал и пръв игумен, а негов втори ктитор е вселенският патриарх Дионисий I. През годините манастирът е минавал през тежки изпитания, а от 1965 г. започват възстановителни работи под ръководството на драмския владика Дионисий и манастирът става девически. След пристигането в светата обител поклонниците бяха топло посрещнати от монахините и имаха възможност да се поклонят в църквата „Въведение Богородично и параклиса, посветен на Св. вмча Варвара. В църквата се намира и иконата на Пресвета Богородица „Икосифиниса“, която е извор на множество чудеса за пристъпващите с вяра и упование в Бога.
  След поклонението в светата обител групата се отправи към град Драма, където имаше възможност да се наслади на красивите природни забележителности, каквито са изворите на Св. Варвара. Разпръснати по различни точки те образуват уникален парк, който е един от 60-те най-добри природни паркове в Европа в рамките на „Култура 2000“. Имахме възможност да посетим и църквата на Св. Варвара, която е и покровителка на гр. Драма, както и другите цървки в центара на града. А в късния следобяд пристигнахме в градът на сънищата – голямата изненада за учениците от групата...Десетки дървени къщички, очакващи децата да освободят своята фантазия и да създадат празнични предмети, да чуят празнични приказки, да участват в приготвянето на празнични сладкиши и преди всичкода играят и се забавляват. Всичко това в съчетание с празнична сцена, на която се изявяват малки и големи, оформят „Градът на сънищата“. А община Драма е първата община в Гърция, която организира и изпълнява това мероприятие, тази година за 13-ти пореден път. Така завърши нашето пътуване, изпълнено с много радост и прекрасни впечатления и настроение в десетия декемврийски ден от тази година.

logo
logo