logo

logo

НОВО! Кухня за бедни при църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", Благоевград

Даряване на компютри за деца от нуждаещи се семейства

  Православният информационен център на Неврокопска света митрополия събира и дарява нови и употребявани компютри. По този начин ние целим да подкрепим бъдещото развитие на децата. Ако имате работещ компютър, монитор, принтер или скенер и желаете да подкрепите идеята може да се свържете с нас.

logo

Доброволческа кухня за бедни към църква
„Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Благоевград, кв. „Грамада“

  Доброволческата кухня за бедни бе открита през месец декември 2016 г. Инициативата е на църковното настоятелство с подкрепата на Общинския съвет по наркотични вещества, Сдружение „Ние жените“, Сдружение „Св. Петка“, Православния информационен център и енориите на: църква „Св. Архангел Михаил“, църква „Св. Димитър“ и църква „Въведение Богородично“ в Благоевград. Кухнята за бедни се намира при църква „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“. Безплатна топла храна се предлага веднъж седмично – в неделя от 11.00 ч. след св. Литургия. По настоящем регистрирани са 60 души - семейства на накозависими и бедни хора. Доброволческата кухня разчита изцяло на дарения, както на хранителни продукти в срок на годност, със съответните документи, така и на доброволчески труд, по приготвяне и раздаване на храната.
Сметка за дарения: Дарителска сметка: Банка ДСК, гр. Гоце Делчев, BIC: STSABGSF, BG83STSA93000014806034, За доброволческа кухня Благоевград

Организации от Благоевград създават обща фейсбук група в помощ на нуждаещи се

  Сдружение „Ние жените”, Вестник „Топ Преса” и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия създадоха фейсбук група под името „Ако си дал на другия”. Целта на групата е членовете и да споделят, когато някой иска да помогне с храна, дрехи, обувки, завивки, играчки, дори мебели на нуждае се от нещо или познава човек в нужда. В групата ще се публикува и информация свързана с благотворителни акции, базари и инициативи, свързани с подпомагане на хора от Благоевград и региона в нужда. Причината за създаването на групата е желанието на организациите да координират действията си в подпомагане на деца и възрастни. Председателят на сдружението „Ние жените „ г-жа Здравка Чимева споделя, че често се случва да се търси определено нещо за някогото, например преди месеци спешно се търсеше дюшек за изпаднала в беда жена. Според Методи Байрактарски, зам. председател на редакционния съвет на вестник „Топ Преса” е време хората да осъзнаем, че всеки от нас има не две ризи, а много повече и трябва да правим добро.
  Групата се администрира от екипа на Православния информационен център на Неврокопска св. Митрополия. Към центъра повече от 5 години има помещение с дрехи, обувки, одеяла и други, където се приемат запазени, чисти дрехи според сезона и всеки нуждаещ се може да си вземе напълно безвъзмездно. Ежедневно в центъра идват хора да потърсят, особено през зимния сезон, топли дрехи и обувки, регистрирани са повече от 100 човека. Партньорите се надяват, чрез електронното пространство доброто да се случва по-бързо, тъй като е важно да помогнеш тогава, когато има нужда от помощта ти. Който желае да подкрепи инициативата, може да го направи като помогне да се популяризира групата „Ако си дал на другия”.

FBlogo

Раздаване на хранителни продукти

  За големите християнски празници Рождество Христово и Възкресение Христово. Всеки може да дари дълготрайни храни /брашно, олио, захар, консерви и др.

Благотворителен базар за деня на християнската младеж и семейство - 21 ноември

  Децата от Неделните училища и школите към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия, СИП "Религия-Православие", и курс "Православна култура" в Благоевград подготвят благотворителен базар на изработени от тях предмети. Събраните средства се използват за подпомагане на семейства в нужда

logo