logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Митрополит Серафим се помоли за децата с увреждания

  В заседанието си от 3 октомври 2018 г. Светият Синод на Българската православна църква взе решение на 24 октомври да бъде отслужван молебен за болните деца с увреждания и същия ден да бъде Ден на молитва за децата с увреждания.
  Датата не е избрана случайно, защото на този ден е празникът на иконата на Божията Майка – Св. Богородица „Всех скорбящих радост“ (Радост за всички скърбящи).
  В храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград св. Литургия с молитви за болните деца и техните близки бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото духовенство. След богослужението митрополит Серафим пожела: “Света Богородица да дава утеха и да утешава всички в понасянето на скърбите, страданията и трудностите в този живот, защото през тях минава пътя за нашето спасение към Царството небесно“.

История на Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Радост за всички скърбящи" (Всех скорбящих радость)

  Празникът на иконата е на 24 октомври (6 ноември). Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост. Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род, породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по-висша от всички ангели и архангели и попочитана от всички твари. Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни... Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха на човешките страдания. Ангелите сочат към Света Богородица. Нея рисуват на тези икони или в слава, с корона на главата и с царски дрехи, или с обикновени за времето на земния й живот дрехи и с бяла кърпа на главата.

  В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона "Всех скорбящих радость" над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким. Храмът "Преображение Господне" с чудотворната икона се намира на ул."Ордьшке" в гр.Москва. Жената много страдала от рана на ребрата. Раната била толкова дълбока, че се виждали вътрешностите й. Болната очаквала смъртта, но не губела надежда за Божията помощ. Веднъж с голяма вяра се обърнала с молба към Пресвета Богородица: "Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички приемат неоскъдняващите ти милости. Аз съм достойна за наказание заради беззаконията си, но не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай." Болната чула глас: -Евфимия, защо не търсиш помощ при общата за всички Целителка? -Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя. -В храма на Преображението на моя Син има икона "Всех скорбящих радост". Викни в къщи свещеник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. Тогава не забравяй моята милост за тебе и разказвай това за прослава на моето име. На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла. Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има написан и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм "Всех скорбящих радост". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази. Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство, ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи. Съществуват чудотворни копия на древната икона "Веех скорбящих радость" - "Радост на всички скърбящи".
Стихира, глас 2,
която се пее на молебен вместо тропар

  Пречиста, Ти си радост на всички скърбящи, Застъпница на обидените, Кърмителка на гладните, Утешение на странниците, Пристанище на обуреваемите, Посещение на болните, Покров и Застъпница на немощните, Жезъл на старостта, Майко на Всевишния Бог, побързай, молим Те, да спасиш Твоите раби.
Молитва
  О, Пресвета и Преблагословена Дево, Владичице Богородице! Погледни с милостивия Си поглед към нас, които стоим пред светата Ти икона и Ти се молим с умиление. Вдигни ни от дълбочината на греха, просвети ума ни, помрачен от страстите, и излекувай раните на душите и телата ни. Защото нямаме друга помощ, нямаме друга надежда, освен Теб, Владичице. Ти знаеш всичките ни немощи и съгрешения, към Теб прибягваме и Те призоваваме: не ни изоставяй с Твоята небесна помощ, но винаги се застъпвай за нас и по Твоето неизказано милосърдие и щедрости спаси и помилуй нас, погиващите. Дари ни поправяне от греховния живот и ни избави от скърби, беди и болести, от внезапна смърт, от ада и от вечните мъки. Защото Ти, Царице и Владичице, си бърза Помощница и Застъпница за всички, които прибягват към Теб, и крепко Прибежище на каещите се грешници. Затова, Преблага и Всенепорочна Дево, подай ни християнски, мирен и непосрамващ край на нашия живот и ни удостой по Твоето ходатайство да се вселим в небесните обители, където непрестанният глас на празнуващите с радост прославя Пресветата Троица – Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и във вечните векове. Амин.

Акатист на Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

Митрополит Серафим възглави празника на Петричкия манастир „Св. Петка“

  Неврокопският митрополит Серафим възглави празничната св. литургия по повод храмовия – манастирски празник на манастира „Св. Петка Български“, край Петрич.
  Митрополит Серафим, в словото си, припомни дивния живот на св. Петка и насочи вниманието на християни към това да й поздражават в подвига, вярата и любовта. Заедно с Неврокопския митрополит съслужиха свещеници от града и Духовната околия, а манастирският празник бе уважен от стотици православни християни от Петрич.
История на св. обител
  Началото на днес известния Петрички манастир е поставено през 1912 г. с построяването на черквата „Св. Петка“. Според преданието изборът на мястото за съграждане на обителта е бил предшестван от странно знамение. Още по турско, един местен овчар като пасял овцете си видял сияние, идващо от къпинов храст, така че то озарявало цялата околност. Приближил се и какво да види – в храста икона, а около нея трънливи клонки под формата на венец. Овчарят съобщил тези свои видения на турски чиновник, но последният решил че бедният човечец не е на себе си и наредил да го затворят в Струмишкия затвор. Не след дълго чиновникът се поболял и тогава се сетил за овчаря и го освободил. Отишли двамата при посоченото място и открили иконата. Тогава, вече убедил се в правотата на българина, турчинът помогнал за изграждането на черква, на мястото на храста в който била открита иконата.
И така, впоследствие около църквата се оформил днешният манастир. В архитектурно отношение манастирът „Св. Петка“ представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки и параклис „Св. Мчца Неделя“. Манастирският храм е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна и с притвор сграда, с камбанария над входа. Неделима част от манастирския ансамбъл е и вековното дърво в двора, което привлича вниманието на посетителите с величествената си снага, извисяваща се над целия комплекс.
Източник: www.dobrotoliubie.com

Празник на с. Полена

  На 14 октомври, когато Православната църква отбелязва паметта на св. Петка Търновска и св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий село Полена отбелязва своя празник. Църквата е посветена на Света Петка и по традиция се отслужват богослужения. В 8:00 часа започна утринната служба, а в 9:00 празничната света Литургия, която бе отслужена от свещеник Бисер Христов. В 10:30 ч. децата от Неделното училище поздравиха всички гости за празника сред които бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов. След това празничният водосвет бе отслужен от свещеници Величко Христов и Бисер Христов, а веднага след него бе осветено приготвеното ястие за присъстващите.
  Празникът продължи с богата програма за радост на жителите и гостите на село Полена.

Освещаване на нов храм в с. Тросково

  На 13 октомври 2018 г. в с. Тросково, община Симитли бе осветена църква, посветена на св. Петка от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. На празника присъстваха около 3000 човека от селото, Симитли и околните населени места.
  Митрополит Серафим възглави светата служба по време на която бе осветен храма. След освещаването Неврокопският митрополит Серафим, освети и новоизградената чешма пред входа на храма, а веднага след това благослови и приготвеното ястие.
  Строежът на храма е започнал преди 11 години като църквата е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения.
  От Община Симитли бяха подготвили специална програма за доброто настроение на всички присъстващи.
Снимка: www.simitli.info

Книга за Тросковския манастир "Св. Арх. Михаил" бе представена в гр. Симитли

  На 10 октомври 2018 г. в читалище „Св. Климент Охридски“ в гр. Симитли бе представена първата монография на младия историк Кристиян Ковачев „Между сакралното и профанното: Тросковският манастир“. Книгата е първото цялостно изследване на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил“. Авторът, който е докторант в Югозападен университет „Неофит Рилски“, подлага на критически анализ познатите извори за манастира и публикува десетки неизвестни до този момент документи.
  На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, председателят на църковното настоятелство на храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли иконом Спас Веселински и свещеници от Благоевградска духовна околия. Гости на представянето бяха и заместник-кметът на община Симитли Евгения Георгиева, кметът на с. Брестово Живко Стаменов, кметът на с. Крупник Иванка Чакалска, председателят на общинския съвет в гр. Симитли Владимир Христов, представители на академичната общност, д-р Биляна Карадакова, Елена Александрова от РИМ Благоевград и десетки граждани. Книгата предизвика голям интерес и породи сред присъстващите доста въпроси и коментари. Монографията може да се закупи в книжарница „Хера“ в гр. Симитли и може да бъде прочетена в библиотеките на Православния информационен център на Неврокопска св. митрополия, университетска библиотека „Неофит Рилски“, читалищна библиотека в гр. Симитли и в националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Снимки: www.simitli.info

Кампанията "Направи го за България" се проведе в Благоевград

  На 7 октомври 2018 г. в Катедрален храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград бяха извършени светите Тайнства Кръщение и Миропомазание. Децата бяха кръстени от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото духовенство и дякони от епархията.
  Град Благоевград се включи за първа година в кампанията „Направи го за България“ с продуцент Андрей Арнаудов, която цели насърчаването на раждаемостта в страната, помагайки на родителите в приемането на свето Кръщение на техните деца и която се извършва с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Инициативата се осъществява за втори пореден път като тази година се включиха 11 града.
Снимка: www.agencia.bg

Свещеник Светослав Кючуков бе отличен в Благоевград за Личност на годината в категория „Морал“

  На 5 октомври 2018 г. в Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в областния град се проведе тържествена сесия на Общинския съвет- Благоевград посветена на 106-ата годишнината от Освобождението на Горна Джумая. Гости на събитието бяха кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, Областния управител Бисер Михайлов, депутати, заместник – кметове, общественици и много граждани. На тържествената сесия бяха отличени благоевградчани, които с делата си са допринесли за развитието на града в различни сфери на обществения живот – бизнес, финанси, образование, култура, спорт и други.
  В категория „Морал“ тази година бе отличен благоевградският свещеник Светослав Кючуков, председател на църковното настоятелство на църква „Св. Николай“ в кв. „Грамада“ за активната работа с бедните и нуждаещите се хора в града. Наградата –плакет бе връчена от д-р Камбитов и Цветан Цветанов, Председател на ГЕРБ.

Годишнина от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

  На 5 октомври се навършиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония от турско робство. И тази година община Благоевград отбеляза празника с тържествена програма. В 9:30 ч. бе отслужен трисагий (заупокойна молитва) в двора на храм „Въведение Богородична“ за загиналите в освободителната война. В 10:00 ч. тръгна празнично шествие от Съдебната палата към пл. „Македония“, в което се включиха ученици, военни, граждани и гости на Благоевград. Непосредствено след това бе издигнато знамето на Република България и бяха положени венци пред паметника на Гоце Делчев. Програмата продължи с ритуал пред паметника на Македоно – одринското опълчение и възстановка на историческите събития от 1912 г.
  В 17:00 ч. в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ се състоя тържествена сесия на Общинския съвет на гр. Благоевград на която бяха връчени призове за „Личност на годината“. В категория морал с награда бе удостоен свещеник Светослав Кючуков, енорийски свещеник в църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. „Грамада“ в гр. Благоевград и в с. Бараково. Останалите отличени с награда бяха: Михаил Ризов, Захари Хаджиев, Славка Карабельова, Миглена Кунчелова, Валери Младенов, Стойчо Сотиров, Мариана Митова, С. Мадолева, Таня Иванова, Светослав Кючуков, Дончо Ангелов.
  Празничната програма завърши с концерт на пл. „Македония“, в който участие взеха танцови състави от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград и други населени места от България.

Откриване на учебната година в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия

  На 2 октомври бе открита новата 2018/2019 учебна година в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещениците Андон Шавулев, Спас Георгиев и Светослав Кючуков отслужиха водосвет за началото на новата учебна година.
Сформирани са следните курсове:
  Курс по източно – църковно пеене с ръководител проф. Йоанис Папахронис. Тази година ще има и специални занимания по църковна музика с деца на възраст над 8 години. Те ще се запознаят с църковните невми и по подходящ начин ще започнат разучаване на основни църковни песнопения.
  Неделно училище с ръководител богослова Даниела Гълъбова, в което децата имат възможност да опознаят Православната ни вяра чрез живота и делото на нашия Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, светиите.
  Курс по иконопис с ръководители Гриша и Тони Иванови. Курсът е насочен както за деца, така и за възрастни. Занятията са насочени към усвояване начина на рисуване на икони и познания за православните светци и тяхното изобразяване.
  Журналистически клуб „Кандилце“ с ръководител Антоанета Гулева. В него децата се запознават с основните журналистически практики, като прилагат наученото на терен, при интервюта и репортажи, които се публикуват в православното периодично издание – младежки вестник „Кандилце“.
  Продължават и беседите за Православната вяра и излъчването на православни филми в учебната дейност на центъра.
  Всеки, който желае може да се запише на място в Православния информационен център в гр. Благоевград, ул. „Тракия“ 3, като таксите за курсовете се поемат от Неврокопската света митрополия.
  След тържествения водосвет митрополит Серафим поздрави множеството деца и възрастни гости на Православния център.
  „Благочестиви в Господа, братя и сестри, мили деца, Господ ни събра и тази година, за да положим началото, отправяйки молитва за освещаване на водата и молитви за благословение на предстоящата учебна година. Тук в Православния информационен център, трябва да продължи мисията на нашата Църква да се извършват дела по просвещението и разпространението на Христовото Евангелие, така че тези, които искрено търсят Спасението и които искрено искат да познаят и общуват с Бога. Да се молим да продължи Господ милостта си и да има възможност да се изучават истините на нашата вяра в храмовете и в учебните центрове, семинарии и академии към Църквата. Това пожелавам и за започващата нова учебна година в нашия Православния информационен център. Да се умножават търсещите спасение, да се благославят винаги трудовете на тези, които преподават и които изучават православната вяра и преди всичко да се стремим да живеем в единение помежду си, защото изграждаме едно тяло Христово, всички по отделно сме Негови членове и е нужно да бъдем съединявани чрез връзките на мира и любовта помежду ни, чрез благодатта на Светия Дух и чрез единството на вярата, в която сме кръстени и в която живеем. По този начин работейки по места за това единство ще може да бъдем полезни за единството като цяло на Църквата, което бива застрашено, а Тялото Христово бива подлагано на разкъсване и трябва да бъдем много внимателни първо към собствените си дела, към онова, което правим по места, за да може да запазваме това единство и да имаме дръзновение в молитвите си, да отправяме прошения към Бога и за онези места, в които единството е нарушено или силно застрашено.
  Наистина изпитанията в нашето съвремие се увеличават спрямо Църквата и вътрешни, и външни, но всеки със съвестта си е длъжен да застане достойно на своето място и оправяйки и преобразявайки личния си живот да бъде в полза и живот с принос в Тялото Христово за лично спасение и за спасението на всички с които общуваме и с които Господ ни събира да вървим заедно житейския си път. На добър час! Бог да благославя, да дарява успехи, да умножава душите, които търсят спасение и да дава сили на всички, които се трудят за разпространение на Христовото благовестие със слово, личен пример и по всеки един Богоугоден начин! Бог да помага! На добър час на всички!“

Млад творец с благотворителна кауза

  На 24 септември в Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита уникална изложба живопис на младата художничка Вили Костова. Изложбата е уникална, защото включва платна изпъстрени с багри, радващи всички човешки сетива и защото е в подкрепа на благотворителна кауза – изграждане на отопление в доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“.
  Това е първата изложба на Вили Костова и включва повече от 70 живописни платна – пейзажи и натюрморти, платна изпъстрени с багри, ярки и живи цветове носещи радост, настроение, красота. Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в Благовеград и започна с водосвет отслужен от благоевградските свещеници Светослав Кючуков, Петър Стефанов и Велизар Голев. Гостите на изложбата бяха повече от 200 човека – близки, приятели, доброволци от кухнята за бедни и граждани, хора с добри сърца, откликнали на призива за подкрепа.
  „Благодаря на всички вас, че подпомагате реализирането на това добро дело, изцяло на доброволчески начала, с ръководството на църковното настоятелство на църквата и на нашия енорийския свещеник Светослав Кючуков. Можете да ни подкрепите винаги, когато искате на място в църквата или в Православния информационен център. Моят личен принос към дейността на кухнята е да даря част от средствата, получени от картините, а с другата част ще закупя материали за нови картини.“ – това каза на откриването автора на изложбата Вили Костова.
  Вили Костова е завършила в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград със специалност „Изобразително изкуство“. Завършва висше образование във финансовата сфера и много години работи в Националния осигурителен институт в Благоевград. В началото на 2018 г. напуска работата си и се завръща към рисуването си, а за краткия период от няколко месеца с голямо вдъхновение нарисува всички картини за представената изложба. Вили Костова е част от активната енория на църква „Св. Николай“ и мечтата и е повече хора на изкуството да застават зад благотворителни каузи и да помагат с таланта им даден от Бог на нуждаещи се хора.
  От 3 октомври част от представените платна ще бъдат изложени в Православния център на ул. „Тракия“ 3, за да могат повече граждани да ги видят и да се включат в кампанията.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3