logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Храмов празник в църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград

  На 9 май църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград, квартал „Грамада“ отбелязва своя храмов празник. Тя е посветена на празника пренасяне мощите на св. Николай от град Мира в град Бари, където се съхраняват и сега.
  Подготовката за празника започна дни по-рано, като в нея се включиха и много доброволци, които имаха радостта да допринесат с нещо храма, посветен на свети Николай, чийто живот е бил изпълнен с безброй добрини към своите ближни.
  Св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеници Стоян Бербатов, Велизар Голев и Светослав Кючуков, предстоятел на храма и дякони Георги Кацаров и Христо Паланков.
  Десетки бяха богомолците, които изпълниха храма и взеха молитвено участие в богослужението, което бе допълнително благоукрасено от певците на клира.
  След службата бе извършен и водосвет, а след него бе подготвена и тържествена братска трапеза за празника.

ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград

  Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници благословиха хляба на участниците в двадесетият национален конкурс „За хляба наш...“.
  Митрополит Серафим се обърна към участниците и организаторите с приветствени слова и им пожела на добър час в юбилейното издание на конкурса. След него г-жа Христина Шопова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград поздрави участниците и екипа на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име. Г-жа Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Поздравителен адрес бе прочетен и от г-н Ангел Джамбазки, народен представител от партията на „Обединени патриоти“.
  Националният ученически празник „За хляба наш...” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
  Тази година в националния конкурс „За хляба наш…” участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна. Целта на конкурса „За хляба наш....” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти.
  Във втория ден от конкурса участие взеха представители на Православният информационен център на Неврокопската света митрополия с нагледно приготвяне на просфори. Присъстващите бяха запознати със значението на хляба в православната традиция и какво символизира просфората, която се използва в богослужението.

Архиерейска св. Литургия в Благоевград за празника
"Вход Господен в Йерусалим"

  В VI Неделя от Великия пост, когато отбелязваме големия християнски празник „Вход Господен в Йерусалим“, известен у нас и като „Цветница“ в катедрален храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещениците при храма и дякони от епархията.
  Песнопенията на клира бяха изпълнявани от мъжкия хор към храм „Св. Въведение Богородично“. Голямо множество народ изпълни храма и всеки имаше възможност да получи за благословение върбови клонки, които са символ на палмовите, с каквито бил посрещнат Господ Иисус Христос при тържественото Му влизане в град Йерусалим.
  В края на богослужението митрополит Серафим се обърна към вярващите с напътствени слова за празника и предстоящата седмица на Христовите страдания.

Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център е жена на годината

  Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия бе удостоена с приза „Жена на годината“.
  По традиция на големия християнски празник Благовещение се проведе конкурсът „Жена на годината“. Тържествената церемония по награждаването бе в голямото концертно студио на Радио Благоевград.
  Г-жа Кючукова получи сатуетка и грамота от Борис Янев, основател на наградата през 2003 година. Конкурсът се организира вече 15 години от Женско благотворително дружество „Македония“, клубът „Жена на годината на Благоевград“ и Радио Благоевград с подкрепата на община Благоевград.
  Целият екип на Православния информационен център пожелава на г-жа Кючукова крепко здраве и успех в добрите начинания, които вярваме, че ще продължава да върши и занапред, разбира се с Божията помощ.

Урок и изработка на картички за Благовещение

  На големия християнски празник Благовещение децата от Неделното училище към Православния информационен център на Неврокопска света митрополия научиха за чудното събитие, когато Ангел Божий донесъл радостната вест на Пресвета Богородица за това, че тя е избрана да бъде Божията Майка.
  Учениците имаха възможност и да изработят триизмерна картичка, с която зарадваха своите майки за празника.
  Образователните картички са идеен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и се издават с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и се финансират от Неврокопска епархия.

Специален поздрав за Благовещение

  Учениците изучаващи СИП "Религия-Християнство" в благоевградските училища поздравиха обичаните жени за празника Св. Благовещение. Децата с голямо желание и любов изработиха картичка - 3D пъзел, изготвен от Образователни инцииативи Двери и отпечатан с помощта на Неврокопска св. Митрополия. Всяка картичка бе уникална, тъй като децата сами съставиха послания до своите майки, в които благодаряха за грижите и любовта.

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

  Базар „От сръчните ръце на мама“ се проведе в сградата на Община Благоевград. Организатори на събитието бяха Общински съвет по наркотични вещества- Благоевград и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. Те бяха подредили ръчно изработени красиви материали. Повечето от тях бяха тематични за предстоящите Великденски празници- кошници за яйца, пролетни лалета от плат, декорирани истински цветя, гривни, украшения, сладки, както и домашен мед, компоти, икони и други. При голям интерес премина базарът, като събраните средства ще бъдат използвани в помощ на Доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в квартал „Грамада“.
  Кухня за бедни отвори врати през 2016 година. Тя е разположена в църквата „Св. Николай Летни”. Председател на настоятелството е енорийският свещеник отец Светослав Кючуков. Средствата, с които се издържа кухнята, се осигуряват от дарители и благотворителни кампании.
Източник: www.e-79.com

Работилница в подкрепа на благотворителен базар

  На 14 март в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия се проведе работилница за благотворителния базар в подкрепа на кухнята за бедни към храм „Св. Николай Чудотворец“.
  Дошлите доброволци изработиха украса на бурканчета със сладко, домашно производство. Креативната идея зарадва хората и те изразиха готовност да се включат и в следващата, която ще се проведе на 21 март и тогава ще изработват украса, но на живи цветя.
  Благотворителният базар ще се проведе за втора поредна година на 23 март /петък/ от 10:00 до 16.00 ч. пред сградата на община Благоевград. Събраните средства ще бъдат предоставени на кухнята за бедни към църква „Св. Николай“ в кв. „Грамада“.
  Очакваме ви на следващата благотворителна работилница на 21 март от 18:30 ч. в учебната зала на Православния информационен център ☺

Архиерейска света Литургия и скъпи гости в Благоевград
за Неделя Сиропустна

  На 18 февруари, Неделя Сиропустна в благоевградския храм „Въведение Богородично“ бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещениците Андон Шавулев, Петър Стефанов и дякони от епархията.
  Специален гост бе Негово Високопреподобие архимандрит Хризостом (Майдонис), протосингел на св. митрополия на Арнея, Йерисо и Света Гора, който също взе участие в богослужението. Съпровождаха го група младежи от Гърция, част от които студенти по богословие.
  След края на светата служба групата водена от архимандрит Хризостом посети храм „Св. Николай Мирликийски–Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“. Там те бяха топло посрещнати от предстоятеля на храма свешеник Светослав Кючуков.
  Той ги покани най–напред в храма, приветства с добре дошли и изрази радостта си от гостуването им. Арх. Хризостом благодари за топлото посрещане и цялата група в хор изпълни тропара на св. Николай.
  Спрециално за гостите бе приготвен празничен обяд от дежурния екип към доброволческата кухня за бедни при храма. По време на обяда арх. Хризостом и младежите зададоха въпроси към отец Светослав, свързани с дейността на църковната енория и особено за дейността на кухнята, като изразиха задоволството си от видяното.
  След срещата гостите се отправиха към Рилския манастир, за да се поклонят на Св. Йоан Рилски–Чудотворец, който също така е дълбоко почитан и в съседна Гърция.

Православният информационен център отбеляза
своя девети рожден ден

  На 16 февруари 2018 г. Православният информационен център на Неврокопската света митрополия отбеляза девет години от своето създаване.
  Събитието уважиха приятели и сътруднци на Православния център, а архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия и свещениците Стоян Бербатов и Светослав Кючуков отслужиха празничния водосвет.
  Радостно настроение на тържеството придадоха децата, обучаващи се в курсовете към Православния център. Именно на тях бе предоставена възможността да духнат свещичките на голямата торта.   Архимандрит Епифаний се обърна към присъстващите с думите: „Радостно е, че Православният информационен център израства с още една астрономическа година. Още по–радостно е, когато виждаме духовен растеж, защото мъдростта не се измерва с броя на годините, а с духовното израстване, към което се стремим всички ние. Православният информационен център на Неврокопска света митрополия вече подмина младенческата си възраст, мина седмата си годишнина и да се надяваме, че вече възраства и възмъжава в Христовата пълнота.

  Самото име на центъра говори много и разбира се всеки един, който участва и идва тук би трябвало да знае всички тези думи: православен, информационен и център. В наше време човек трудно може да различи правата и истинската вяра от фалшивата, сурогатна вяра. Навсякъде, където и да се обърне има литература, филми, проповедници и агресия, за да се покаже някакво учение, което е далеч от Спасението. А Спасението е единствената цел на Православието. Към нея вървим като знаем и за това ни е информацията. Ако ние знаем, няма кой да ни излъже. Обаче, ако не знаем, то тогава сме наистина лесна плячка. Важна е и думата център. Центърът е средоточие и събира всички. Радостно е, че вие, които сте се събрали сега тук, сте се събрали около този център, а не около друг център. Разбира се в центъра на този център е Христос, така че Христос е събрал всички нас. Както Той е казал: „Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо“ (Йн. 15:5), и още “Защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“(Мат.18:20).
  Молитвите, които прочетохме бяха за тези, които учат и за тези, които се учат, защото и едните, и другите имат нужда от Божията подкрепа. Разбира се, едните трябва да изберат правилния подход, за да предоставят истината и да я доведат до знанието на най – малките, а най–малките трябва да имат отворен ум, за да възприемат това, което Христос чрез учителите им довежда до тях. И едните и другите имайте дръзновение пред Бога и молитва винаги към Него, както се започва всяко едно дело, всеки един час и всяка една беседа. Така ще имате духовна полза от взаимното общуване и събиране в име Христово.
  Предавам от името на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, неговото благословение и благопожелание за този нов период, започващ за Православния център и с още по – голямо дръзновение, внимание и любов преди всичко към най – малките, защото те са тези, които ще дойдат след нас и ако ние не ги научим, няма кой друг да ги научи. Голяма е отговорността ни, но нека да я поемем и имайки благословението и Св. Дух, Който пребивава в Църквата, винаги Бог да напътства всички към Спасение.

Грамоти за дарителите в кампанията: „Приятели, наши връстници гладуват! Нека спрем това!“

  На 7 февруари 2018 г. Негово Вископреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим награди дарителите, подкрепили благотворителната кампания „Приятели, наши връстници гладуват! Нека спрем това!“ Кампанията се провежда от 2012 година и е съвместна инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска света митроплия. Всяка година, за Великден и Рождество Христово, организаторите призовават ученици, младежи и граждани да закупят трайни хранителни продукти, които достигат под формата на пакети до десетки нуждаещи се семейства от Благоевград.
  Тази година в кампанията бяха събрани 1600 кг. храна и приготвени 180 пакета за нуждаещи се: бедни, болни, семейства на наркозависими и самотни хора. Както и предходните години се включиха много ученици от Благоевградските училища, студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, фирми и частни лица. Всички те бяха поканени от Неврокопския митрополит във Митрополитския дом в Благоевград. Срещата започна с обръщение на свещ. Стоян Бербатов, който припомни целта на акцията, след това д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества благодари на всички потрудили се в това начинание и им връчи благодарствени грамоти. Тази среща бе силно вълнуваща, особено за хората отворили сърцата си за нуждата на другите. Много от дарителите изразиха своята готовност да продължат доброто дело и така да направят света на нуждаещите се по-поносим и по-радостен.
  В заключение, Негово Вископреосвещенство се обърна с отчески думи към дошлите, като им благодари отново за положеното старание. Той обърна внимание на това, че често нашите ближни се нуждаят не само от храна, но и от топла дума и усмивка. Митрополитът препоръча, да не се очаква отплата за добрите дела, а да се спазат евангелските думи: „Ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.“ (Мат.6:15-16)

Младежкият вестник „Кандилце” достигна до Истанбул

  Новият брой на младежкия вестник „Кандилце” издаван от Неврокопска света митрополия и подготвян от журналистическия клуб към Православния център в Благоевград достигна и до българите в Цариград. Вестничето бе занесено от свещеник Костадин Калайджиев, който е от екипа на Православния център и придружи група поклонници, организирани от фирма Алфатур. Благоевградчаните посетиха много от забележителностите в старата столица на три империи, сред които църквите „Св. Стефан“, „Св. Георги“ и „Св. София“, Хиподрума, дворците „Топ Капь“ и „Долмабахче“, площад „Султан Ахмед“, Египетския пазар, кула „Галата“, площад „Таксим“, залата „Чираан Палас“, квартал „Ортакьой“ и др.
  Групата посети българската православна църква „Св. Стефан“ една от малкото железни храмове в света. На 7 януари тази година Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит заедно отсулжиха водосвет след извършените сериозни ремонти по храма. В църквата „Св. Стефан” свещеник Костадин Калайджиев освети донесените хлябове и заедно с групата от България се помолиха. Именно това бе първото служение в храма след неговото обновление и хората бяха много развълнувани и щастливи. Отец Костадин раздаде на присъстващите деветия брой на младежкия вестник „Кандилце“ на всички и остави за енорията на храма. Така повод за радост за екипа на вестника бе новината, че плодът на техния труд стигна до далечен Истанбул и желязната църква „св. Стефан“.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3