logo

в-к "Кандилце", последен брой


logo

Минали събития

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  В Седма Неделя след Пасха, посветена на светите Отци от Първия вселенски събор, бе отслужена архиерейска света Литургия в Благоевград.
  Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужения с него бяха свещеници Андон Шавулев, Николай Иванов и дякони Борис Галчев и Тома Сариев.
  Песнопенията на клира бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  След края на богослужението митрополит Серафим в своето слово към миряните говори за това, че именно почитаните в този ден 318 свети отци са допринесли за утвърждаване на Православната вяра, съставяйки Символа на вярата през 324 г. в град Никея на установения Първи вселенски събор.
  „Освен това тези свети отци приемат и други формулировки на вярата, които са догматически истини, свързани със Света Троица и с Второто Лице на Света Троица-нашият Господ и Спасител Иисус Христос, Единородният Божи Син. И това, което светите отци са написали в догматите на нашата вяра, не е с нищо по-различно от това, което Христос ни казва за Себе Си, онова, което апостолите са научили от Него и са го предали на Църквата. Всичко това точно записват 318-те св. отци от Първия вселенски събор и го приемат. Също така се отхвърлят различни лъжеучения, които са изменяли вярата на апостолите с единствена цел да привлекат след себе си множество народ, от което да се облагодетелстват и което да послужи за храна на тяхното тщеславие и да ги утвърди в безумния път на тяхната погибел. За съжаление път, в който успяват да увлекат мнозина.“
  Митрополит Серафим посочи като много важно това, че трябва да познаваме правилно Православната си вяра, за да не допуснем разпространението на различни лъжеучения, които ги има и днес. Да стараем се да се придържаме към писанията и ученията на светите отци, защото в тях е събрана цялата мъдрост на Църквата, цялата истина на Божието откровение за явяването в света на Единородния Божи Син и за спасението на човека. Всичко това е събрано в текстовете и догматите, правилата и каноните на Църквата, записани от светите отци.   Затова Вселенските и поместните събори имат всеобщо значение за цялата Църква и за спасението на човека. Там е написано това учение, което, ако познаваме и се придържаме към него няма да има опасност да ни въвлекат в своите лъжи нито една от ересите или сектите.
  Трябва да се стараем никой да не се отклонява нито в ереси, нито в разколи, нито в каквито и да е разногласия, които са пагубни за нашето единство. Каквото и да се налага да правим в живота винаги в своя избор и като своя отговорност трябва да се стараем да се запазва единството на Църквата, устоите на вярата, вечните и непреходни евангелски ценности, извиращи от словото на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.
  Архиереят завърши своята проповед с благослов:„Вярата ни в Него е вечна и непреходна. Спасението, което Той ни дава и заради, което се яви в света, пострада, прие смъртта, възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и след това изпрати Светия Дух, който е навсякъде, всичко изпълва и винаги ни съпътства и напътства към всяка истина и правда.
  Господ по молитвите на светите отци да ни утвърждава в истините на вярата и в единството на Църквата.
  Божието благословение да бъде над всички вас!“

Архиерейска света Литургия в четвърта Неделя след Пасха в Благоевград

  В четвърта Неделя след Пасха, на Разслабления, бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград.
  Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници Андон Шавулев, Кирил Котев и дякони Павел Павлов, Борис Галчев и Тома Сариев.
  Песнопенията на клира бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  След края на богослужението митрополит Серафим в своята проповед говори за изцелението на разслабления, именно този откъс от Светото Евангелие е отреден да се чете в днешния неделен ден.
  В него се разказва за това как един болен, прикован на легло, от 38 години, ходил в къпалнята Витезда, където от време на време слизал ангел Господен, раздвижвал водата и по Божия милост и благодат този, който влизал след раздвижването на водата оздравявал от каквато болест и да бил налегнат.
  Негово Високопреосвещенство говори за това, че изправянето на разслабления е един израз, едно обобщение на цялото Божие действие към цялото човечество. Разслаблени сме всички ние, не само този човек, който е лежал на болничното си легло. Разлаблен е всеки един от нас, защото няма човек без никаква болест, но най-вече няма човек, който да не е засегнат от греха, който пък ни държи в това разслабление душевно, което ни е познато на всички нас и с което е много трудно сам човек да се пребори. Така че, ако този човек 38 години е търпял и не се е отказвал Господ ни показва с това, че не трябва да се отказваме да се вдигнем от разлаблението на греховете. Винаги трябва да правим всичко възможно, за да се измъкнем от тях и да надделеем над тях. И никога не трябва да казваме, че няма кой да ни помогне и няма надежда това да стане. Защото Господ ни показва, че Той е Този, Който има власт и единствено Той може да вдигне човека и това го стори чрез Своето Възкресение и чрез благодатта, която ни дарява щедро за наше изцеление на тялото и душата, за наше укрепване душевно обновяване и духовно усъвършенстване.
„Всичко това Господ стори със Своето идване в света заради нас, за да ни покаже, че Той е с нас винаги през всички дни по всяко време до свършека на света, както и Сам Той го казва. Също така ни даде уверение, че без Него не можем да вършим нищо, а какво по-важно имаме да вършим от това да спасяваме душите си чрез изпълнение на Неговите заповеди и борба с греха, злото и страстите, които допускаме да живеят и се множат вътре в нас. Така, че, ако Господ за земните дела ни уверява, че не можем да свършим и направим без Неговата воля и допущение нищо колко повече това се отнася за делото на нашето спасение. Като не можем сами, братя и сестри, да възлагаме цялото си упование на нашия Господ и Спасител, Който обаче казва на разслабления след това като го среща: „Ето ти оздравя, недей греши вече!" И това трябва да ни бъде за поука, че когато Господ ни вдигне от някоя немощ и падение, от грях, страст и каквото и да било събарящо ни на земята нека помним тези негови думи, че Господ дава изцеление, но иска от нас усърдие и старание да положим усилия, за да не грешим вече и да живеем, задържайки в себе си и ползвайки се от благодатта, която Господ ни дава.“
  Накрая митрополит Серафим завърши с благопожелание да задържим при себе си Христос, да бъдем с Него всеки ден, всяко едно време денем и нощем. Той да бъде същността, смисъла и всичко, което изпълва нашия живот и нашето съществуване. Само така ще можем да опазим дара на изцелението и да получим спасението, което Господ ни обещава.
„Така че, братя и сестри, освен да не грешим Господ иска да бъде сърцето ни благодарно, отворено и разположено към Неговата милост. Да бъдем обърнати, за да приемем винаги Неговата милост и Неговата изцеляваща благодат. И това, разбира се, да носим като съкровище, то да бъде съкровено вътре в нас и да не го правим достояние там, където ще послужи за хула срещу вярата и Спасителя и няма да бъде за полза на онези, които чуват и научават за великите Божии благодеяния. Господ да ни укрепява в пътя на Неговите заповеди, да ни дарява изцерение на душите и телата, както сега така и в бъдеще, за да можем очистени от Неговата благодат и обогатени с добродетелите, извиращи от Неговото слово да подготвим душите си за вечния живот в Небесното Му Царство. Амин! Божието благословение да бъде над вас!“

Храмов празник в църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград

  Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград отбелязва своя храмов празник на 9 май, като тази година той съвпадна с Томина неделя.
  Храмът е посветен на събитието „Пренасяне мощите на св. Николай от град Мирна (Мала Азия) в град Бари (Италия). Това се случило през 1087 г. и от тогава е установен днешният празник, известен у нас като „Летен свети Никола“.
  По този повод бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Високо Преосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха свещеник Светослав Кючуков, председател на храма и дякони Григорий Иванов, Павел Павлов, Борис Галчев и Тома Сариев.
  За молитвеното настроение на миряните, изпълнили храма допринесоха и клиросните певци към храма.
  След богослужението в своята проповед митрополит Серафим говори за Пасхалната радост, която трябва ежедневно да носим в сърцата си по примера на светите апостоли, на които Господ Иисус Христос се явявал много пъти след Своето Възкресение. Той припомни и събитието с уверяването на св. ап. Тома във възкръсналия Христос, като сподели, че думите, които светият апостол чува от самия Господ: Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали. (Йоан 20:29) се отнасят за всички нас, които вярваме във Възкресението.
  Той говори още за това, че ако ние сме повярвали трябва да изпитваме не по-малка радост от тази, която са имали светите апостоли от срещата с Възкръсналия Господ Иисус Христос. Така че, в единството на Църквата имаме възможност да преживяваме тази радост, особено силно в дните на Възкресение, защото всичко около нас: и богослуженията, и църковния ред дори природата прославя Бога и проповядва за Неговото Възкресение. Това трябва да изпълва с още по-голяма радост душите ни, но тази радост ние трябва да се стремим да пазим винаги в себе си, независимо какви скърби, трудности и притеснения ще имаме в живота си. Да знаем, че тази радост никой не може да ни отнеме.
  Да бъдем винаги обърнати към Господа, възлагайки цялата си надежда на Него с твърда и непоколебима вяра и следвайки този път нека винаги думите Му: „Блажени, които не са видели, а са повярвали“ (Йоан 20:29) да ни дават сили отново и отново да се изправяме и да продължаваме напред.
  Честит празник на всички! Към молитвите на св. ап. Тома присъединяваме и молитвите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, тъй като в този ден е вторият празник на светеца, свързан с пренасяне на неговите мощи в град Бари, където и днес се покоят и мнозина отиват на поклонения и получават онова, което просят по застъпничество на свети Николай. И вие да получите по неговите молитви Божието благословение и Христовият мир и радостта от Възкресението да носите винаги със себе си! Христос Воскресе!“
  По традиция бе отслужен водосвет, а след това и благословен приготвения от църковното настоятелство празничен корбан. Към храма функционира и кухня за бедни, която се издържа от доброволни дарения и храни над 200 човека.


Ученици за пореден път се включиха в кампанията "Приятели, наши връстници гладуват!"

  Учениците от трети “В” клас с класен ръководител г-жа Весела Равначка от VIII СУ "Арсени Костенцев" в Благоевград са част от милосърдните деца, които подпомогнаха кампанията "Приятели наши връстници гладуват" на Православния информационен център и ОБСНВ Благоевград. Училището е винаги отворено за благотворителни кампании и всяка година събират храни в помощ на бедните семейства в нашия град. Благодарим Ви!
  Кампанията продължава до 30 април и дълготрайни храни се събират в Православния център и храм "Св. Николай".

Благотворителен базар на Цветница в Благоевград

  На големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим-Цветница се състоя благотворителен базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни в Благоевград.
  Той бе организиран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. В благотворителната инициатива с ръчно изработени изделия се включиха деца, изучаващи Религия-Православие с ръководител г-жа Кючукова, деца от 3 група при ДГ "Вечерница" с ръководител Христина Маркова. Също така в подкрепа на базара бе организирана работилница с ръководител Анелия Зайкова, в която се включиха десетки доброволци от кухнята за бедни, приготвяйки вкусни постни ястия и ръчни изделия.
  По традиция в храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а след нея митрополит Серафим и миряните подкрепиха базара.
  Организаторите изказват сърдечни благодарности на всички, които подпомогнаха благотворителната кауза и доброволческата кухня за бедни към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград.

Архиерейска света Литургия в Благоевград за "Вход Господен в Йерусалим"

  В Шеста Неделя от Великия пост, когато Православната църква отбелязва Вход Господен в Йерусалим-Цветница, в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия.
  Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници Андон Шавулев, Кирил Котев и дякони от Неврокопска епархия.
  Песнопенията на клира бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  След богослужението митрополит Серафим в своята проповед говори за тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим и за това да посрещнем в нашите сърца Христос като победител, защото той е победител над смъртта и греха.
  „Възкресението на Лазар е най-прекия предобраз на Христовото Възкресение, най-силното свидетелство, че в Него е живота и смъртта, че Той е възкресението и животът. Зелените разцъфнали клонки са символ на победата, защото посрещаме Христос като победоносец и победител. Разбира се Той е победител над смъртта и тази победа ни я подарява и очаква от нас да станем победители над греха.“
  Накрая архиереят благослови миряните с благопожелание Господ да ни удостоява с тези Свои небесни дарове и ние да Го приемаме и посрещаме като победител в нашите сърца. Победител над страстите, греха и злото. Така Неговият мир ще бъде в нас и ще се радваме в Господ, в Чиято власт е живота и смъртта и Който ни дарява Възкресение.
  “Божието благословение да бъде над всички вас!“

Архиерейска света Василиева литургия в Пета неделя от Великия пост в Благоевград

  На 18 април, Пета неделя от Великия пост, посветена на св. Мария Египетска, в храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска Василиева света Литургия.
  Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха архимандрит Антим, протосигнел на Видинския митрополит Даниил, както и свещеници, и дякони от Неврокопска епархия.
  Клиросните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  По време на светата служба за дяконско служение бе ръкоположен Тома Сариев от град Сандански към когото митрополит Серафим се обърна с благопожелание Бог да го укрепява, напътства, просвещава, за да носи достойно този сан, който приема и да се подготви за следващия с усърдно служение, да бъде за полза на Светата Църква неговата служба, за спасение на него, както и на близките му и хората, с които ще общува.
  След края на богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим обърна внимание на откъса от светото Евангелие, отреден да се чете именно в този ден, както и на св. Мария Египетска, която със своя живот на покаяние ни дава пример за подражание.
  „…Господ ни показва, че има хора, за които е приготвено Царството Небесно. В същото време много пъти чуваме, че Господ не иска смъртта на грешника и никой да погине, но всички да достигнат до познание на истината и да се спасят. Чуваме, че Господ призовава всички към спасение и вечен живот в Своето Царство. Ако прочетем това, което отците на Църквата разясняват върху този евангелски текст ще видим, че Царството Небесно е приготвено за онези, които са се подвизавали да го достигнат и са претърпели до край, защото Господ казва че, който претърпи до край ще бъде спасен. Тези, които са преминали през скърбите, носели кръста си и са следвали Христа и са претърпели до край, т.е. влизането в Царството Божие е за онези, които до края на земния си път се подвизават да влязат в него, защото никой на сила не може да влезе в Царството Божие. Господ казва който иска да върви след мене, а не принуждава никого. Така че в този смисъл Господ не предопределя за никого влизането в Царството небесно, ако самият човек не желае и не извършва никакъв труд за това в земния си път. За това казва, че е за онези, за които са се подвизавали и които са се трудили дори и да са започнали това в края на земните си дни."
  Митрополит Серафим посочи, че примери в житията на светиите може да срещнем много, но днес имаме извънредния пример на света Мария Египетска.
  „Една велика светица на Църквата, която има изключителен път и живот, който достига до висота на съвършенството. Прочитайки житието и ще видим, че Божието милосърдие е безкрайно, Божията благодат е всемогъща, няма грях, който Божията милост да не може да покрие и няма човешко падение, което чрез Божията благодат да не бъде изправено."
  Накрая архиерейят завърши своята проповед с благослов към всички миряни:
  „Господ по молитвите на Пресвета Богородица, св. Мария Египетска и всички светии да ни дарува прошка на греховете и да ни укрепява да понасяме каквито и изпитания да се случат занапред с радост, бодрост и дръзновение и по този начин да придобиваме спасение и да се удостоим накрая и ние да влезем в Царството Божие.
  Благодаря на всички, които дойдохте да бъдем заедно в радостта на днешния празник!
  Нека Господ да ни дарува мирни дни, вътрешен мир и добра обстановка, вътрешно и външно благоразположение за тези дни, които настъпват, защото влизаме в последната седмица на светата Четиридесетница и наближава Страстната седмица на Христовите страдания, след които и славното Христово Възкресение, които да ни удостои Господ да посрещнем с радост и душевен мир!
  Божието благословение да бъде над всички вас!“

Архиерейска света Литургия на Неделя Месопустна в Благоевград

  В Неделя Месопустна бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници Андон Шавулев, Николай Иванов и дякони Ангел Вангелов и Павел Павлов.
  Клиросните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“, а след края на богослужението митрополит Серафим се обърна към миряните с напътствени слова относно евангелския текст за Страшния съд определен да се чете в този ден.
  Днес ни говори Христос, че Страшният съд ще бъде при всеобщото възкресение на мъртвите и той ще бъде както един стопанин разделя козите от овцете. Вторите, които са образ на смирението и кротостта взима при себе си като послушни Свои чеда…
  Той разясни, че този текст от светото Евангелие ни дава повод да се замислим над много неща. Едно от които е това, че малките Христови братя, за които споменава Господ и на които може да сме сторили или не съответната милостиня, са всъщност всички хора, които са имали нужда от милостта и състраданието на другите. Господ ни насочва към това, че всеки трябва да е готов да обича другия като себе си, независимо кой и какъв е той, и това именно ще бъде изпитано при Неговото второ идване.
  Да изпитваме себе си и съвестта си с оглед на това какъв ще бъде отговорът ни на Христовия съд и така да поправяме себе си и променяме живота си, така че да може да придобием дръзновение и с радост да очакваме Христовия съд, а не да треперим от страх поради изобличението на нашата съвест. Това може да правим всеки ден и час, непрекъснато сега в земния живот докато той още продължава.
  „Евангелското четиво и апостолският текст, които днес чухме ни се дават в навечерието на Великия пост, за да избегнем една много голяма грешка, която днес правим, с която превръщаме поста в една мъчителна диета като забравяме основната цел на поста, а тя е да се постараем с всичките си сили и от цялото си сърце да се стараем да живеем според Божиите заповеди.
  Така, че с настъпването на поста нека се възползваме от това благоприятно време в годината. Нека да помним също, че никой не знае деня и часа, в който ще бъде призован от този свят. Да скъпим времето, да ценим всеки един момент, който Господ ни дава като непрестанно отправяме молитвен вопъл към Него да бъде наш помощник. Да ни напътства, просвещава и да ни дава време и възможности за покаяние, да бъдат отворени винаги вратите на Неговото милосърдие за всеки един от нас, за да може чрез мъничкото трудове, които очаква Господ да положим поне да засвидетелстваме малко любов към Него и усилно желание да придобием Неговата благодат и да живеем вечен живот в Неговото Царство. Господ да ни укрепява в предстоящите дни.
  Постът да донесе обновление на всяка една душа, която ще се старае през времето на поста, освобождение от греховете и страстите, да ни изпълни с дръзновено чувство към Господа, за да може с любов да призоваваме Неговото име и с любов да отправяме молитвите си, а с радост да приемаме всичко онова, което Той допуска и дарява в нашия живот за наша полза и спасение. Божието благословение да бъде над всички вас!“

Архиерейска света Литургия в Неделя на Митаря и Фарисея в Благоевград.

  На 21 февруари, Неделя на Митаря и Фарисея, в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници Андон Шавулев и Кирил Котев, както и дяконите Григорий Иванов, Павел Павлов и Ангел Вангелов.
  Клиросните песнопения бяха изпълнявани от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис. След края на богослужението митрополит Серафим обърна внимание на притчата за митаря и фарисея, която се чете в неделята, първа от подготвителните седмици преди началото на Великия пост.
  Той говори за това, че Господ ни казва тази притча, за да обърне внимание на това какво е необходимо да имаме в душите и сърцата като разположение и настроение когато подхождаме към Него, за да ни приеме. Защото Бог иска да приеме всички, Той не желае смъртта на никого, но иска всички да достигнат до познание на истината, за да се спасят.
  „За това в тази притча Господ много ясно ни показва на кои ще обърне внимание, кое човешко обръщение към Себе си Той приема и цени и кое е полезно за нас човеците. А това както виждаме е смиреният подход и човека със смирено съзнание, човекът с покайно настроение, т.е. този, който осъзнава греховете си и иска да скъса с тях, за да продължи живота си в изпълнение на Божиите заповеди.
  А в същото време ни показва, че онзи, който пристъпва към Него надменно, лицемерно, тщестлавно със своята празна човешка гордост не е приятен Богу. Но още по-неприятен става и Бог се противи на човек, който с презрение гледа на ближния си и го осъжда. Сам Господ Иисус Христос ни е казал да не съдим, защото с какъвто съд съдим с такъв съд ще бъде отсъдено и на нас. Бог ни е заповядал да любим един другиго, както и Той ни възлюби.“

  Архиереят наблегна и на друг важен момент от днешният евангелски текст, а именно това, че може да ни накара да се замислим, ако чувстваме в себе си празнота и липса на Божието благословение въпреки усилията и трудовете, които полагаме. Дали не е присъщо и за нас осъждането на другите хора и ако чувстваме стена или преграда между себе си и Бога то трябва да бъдем сигурни, че първото нещо, което издига тази стена между нас и Бога това е осъждането на другите човеци.
  „Братя и сестри, ако искаме прошка от Бога и оправдание от Него и освобождаване от греховете то нека да не осъждаме другите хора. Да се стремим да преодоляваме всичко и на мястото на озлоблението и осъждането да насаждаме в сърцата си благоразположение, братолюбие и всичко онова, което ни сближава с хората, защото това е пътят по който може да достигнем до Христос.
  Днешната притча ни показва пътя и начина по който може да достигнем до Христос, така че Той да ни приеме и отвори вратите на Своето милосърдие. Божието благословение да бъде над всички вас!“

12 години Православен информационен център на Неврокопска света митрополия

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  На 24 януари в Неделя на Йерихонския слепец в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници Андон Шавулев, Николай Иванов и дякони Ангел Вангелов и Павел Павлов. Богослужението бе благоукрасено и от песнопенията на клира, изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“.
  След края на светата Литургия митрополит Серафим се обърна към миряните с поучения, разясняващи откъса от светото Евангелие, в който се разказва за изцелението на йерихонския слепец.
  Той говори за това, че човек е устроен от видимо и невидимо естество, от тяло и душа и човешките недъзи биват телесни и душевни. Слепотата може да бъде както телесна, така и духовна, т.е. човек да не познава Бога и не вярва в Него.
  Архиерейят обърна внимание и на това, че в прошението на слепеца има явна вероизповед, т.е. този човек категорично и определено заявява, че вярва в Този Иисус Христос-Синът Божи, Божият помазаник и определено изповядва, че вярва в Неговата всемогъща сила и във възможността Той да го помилва.
  „Това чудо е послужило за помилване и спасение на този слепец, защото той проглежда телесно, но и духовно, т.е. познава Христос и тръгва след Него. Тръгвайки след Него, той е готов да изпълнява всичко, което каже Христос и да се отрече от всичко в този свят, което има само, за да върви след Този, Който му подава такава велика милост и Който може до край да го помилва.
  Може да си представим колко страшно и мъчително състояние е телесната слепота, но духовните неща превъзхождат телесните и духовната слепота е многократно по-страшна, братя и сестри. Ние трябва да молим със същата вяра, вярата на Църквата и на светите апостоли Господ Иисус Христос Единородният Син Божи, нашият Спасител да ни помилва.
  Не случайно от древност светите подвижници на Църквата са възприели и учат непрекъснато да постоянстваме в молитвата, както казва и св. апостол Павел: „Непрестанно се молете! За всичко благодарете!“ Това са го изпитали светите отци и са ни казали, че може да се молим с най-кратката молитва: „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ме!“ Тази молитва да бъде винаги в ума и на устата ни и както йерихонският слепец да бъдем уверени, че онова, което ни трябва Господ ще ни даде, когато Го молим просто да ни помилва, защото Той знае всичко, от което се нуждаем и когато има благоразположението на нашето сърце Той ни го дава по Своята велика и богата милост, за да ни спаси. Божието благословение да бъде над всички вас!“

Излезе от печат Рождественският брой на младежкия православен вестник "Кандилце"

В новия брой можете да прочетете : Рождественското послание на Неврокопския митрополит Серафим, интервю с д-р Баймакова лекар във ВМА София, размисли за Витлеемската звезда, история на коледното дръвче и разказ от малкото селце! Екипът на "Кандилце" ви пожелава светли Рождественски празници!

Архиерейска света Литургия на Рождество Христово в Благоевград

  На Рождество Христово в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха свещеник Петър Стефанов и дякони от Неврокопска епархия, а клиросните песнопения бяха изпълнени от проф. Йоанис Папахронис, ръководител на митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“.
  След края на богослужението митрополит Серафим прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание след което честити на всички миряни светлото Рождество Христово.
  Той говори за това, че радостта от вярата в родилия се Богомладенец е смисълът на днешния празник и че нищо друго от обичаите, които имаме, свързани с днешния празник, не придава смисъл, ако то е откъснато от вярата ни в Спасителя Господ Иисус Христос, Който днес се ражда и което е най-великото чудо в историята на целия свят и цялото човечество.
  „Тази вяра да задвижва умовете, сърцата и всички душевни сили към вършене на Божията воля, защото вярата, съчетана с вършене на Божията воля ни въздига в добродетелния живот и ни усъвършенства в пътя, който Господ ни отрежда и ни превежда към вечния живот само тогава, когато е съчетана с делата на любовта. Господ да ни удостоява никога да не оскъдява тази наша вяра в Него, да бъде винаги в пълнота според както ни учи Църквата и според както живота на Църквата в цялото нейно предание ни поднася като опит, който ние да следваме и път чрез който да се спасяваме. Честито Рождество Христово!“
  Накрая митрополит Серафим завърши с благопожелания за настъпващата нова година:
  „Господ да ни запазва в здраве, да дава щедро благословенията си и за изцерение на всички боледуващи и да прекрати това изкушение, с което сме обградени вече почти цяла година, да даде освобождение от него, да го отстрани от цялото човечество, но ние да благодарим и да бъдем съобразителни, та да може и в изпитанията да извличаме поука и да напредваме във вярата и добродетелния живот!"
  Честита и благословена да бъде и следващата 2021-ва година и дай Боже тя да е продължение на благоприятната Господня година, която да бъде време за наше спасение! Божието благословение да бъде над всички вас! Амин!"

Десетки семейства подкрепиха акцията "Прители, наши връстници гладуват"

  За поредна година Общинският съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) Благоевград съвместно с Православния информационен център в Благоевград приключи успешно кампанията за събиране на дълготрайни пакетирани храни за семейства в нужда и семейства на наркозависими.
  Акцията под мотото "Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това!" се проведе в периода от 5.11.2020 г. до 12.12.2020 г.
  Бяха събрани около 1 тон и 300 кг пакетирани сухи хранителни продукти в срок на годност - ориз, брашно, олио, захар, макаронени изделия, консерви, вафли, шоколади.
  Бяха направени и раздадени 120 пакета на 120 нуждаещи се: семейства на наркозависими, военноинвалиди, самотни възрастни хора, ползватели на кухнята за бедни към църквата "Св. Николай" в кв. "Грамада".
  Въпреки времената на изпитание, в които се намираме и епидемиологичната обстановка в страната, и тази година успяхме да покажем, че заедно можем!
  "Благодарим Ви от сърце!
  Надяваме се, че и тази година сме успели да направим Коледа още по-светъл празник за семействата, които имат нужда.
  Желаем Ви светли Рождественски празници!
  Бъдете здрави!"

Архиерейска света Литургия в Неделя преди Рождество Христово в Благоевград.

  В Неделя преди Рождество Христово в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха свещеник Кирил Котев и дякони от Неврокопска епархия, а клиросните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“.
  След края на богослужението митрополит Серафим разясни същността на празника, като сподели, че Неделята преди Рождество Христово е определена като Неделя на всички праотци от старозаветно време от Адам до Йосиф Обручник. От целия този период от историята на човечеството, всички онези мъже и жени, които са живели праведно и са благоугодили Богу и са послужили на Божия промисъл за въплъщението на Единородния Божи Син. Тези, които почитаме днес са онова родословие, от което Христос произлиза по плът, праведниците от всички тези родове. Но и всички онези, които от Аврам са чеда Аврамови не само по плът, но и по вяра.
  „Чуваме днес светото Евангелие, което започва да изрежда родословието на Христос като го нарича син Давидов и син Авраамов. След това изреждането на всички имена хронологично, които са дали онова родословие, от което произлиза света Дева Мария, от която взаимства плът и се ражда нашият Спасител Господ Иисус Христос. Ако изучаваме Стария Завет и погледнем имената на всички, които са записани като родословие по плът на Господ Иисус Христос ще видим, че там има не само примери за светии и праведници, но има примери и за хора, живели грешно, но въпреки всичко те представляват част от тази верига на родословието по плът, от което се ражда света Богородица, пречистият и най-свят и праведен плод на целия човешки род, от който пък се ражда Христос. Господ Иисус Христос ясно ни показва с това родословие първо, че наистина Неговото раждане е факт, то има конкретни измерения и може да бъде назовано конкретно, при това в много голяма подробност както виждаме в много голяма дълбочина на корена на родословието Му по плът. В юдейския народ ревностно се е пазела паметта за родовете и това кой от кое коляно произлиза, защото всичко това е свързано с очакването на раждането на Божия Месия, обещания Божи помазаник, Който ще се роди от юдейския народ. Всички ревностно са пазели паметта за своя произход, надявайки се и те да станат част от това родословие и от тях по плът в дадено време да се роди Спасителят. Разбира се Господ опазва това в тайна до последния момент.“
  Архиереят разясни и това, че Господ Иисус Христос ни показва освен, че Неговото въплъщение е действително, истинско и исторически факт, а не някакъв мит или нещо, което не може да бъде доказано, но също така ни показва, че независимо какви и колко са грешниците в човешкия род, Той идва, за да спаси човека, затънал в греховете, идва да потърси и спаси погиналото, за да даде възможност на всеки, който познае истината да бъде жив, защото не иска никой да погине. За това не е за учудване, че в родословието срещаме, както имена на праведници и на светии, така и на хора, които са били известни със своята греховност и отстъпление от Бога. Като цяло целият човешки род лежи в грях и в отстъпничество от Бога до идването на Христос, а Той идвайки като Бог, раждайки се като човек прави възможно отново сближаването на човека с Бога, връщането на човека при Бога, общуването на човека с Бога и възстановяването на онова взаимоотношение между любящ небесен Отец и неговите творения, възлюбените Негови чеда-човеците.
  „Удивителен е Божият промисъл, че Христос се ражда и изминава целия път на човешкото съществуване от Неговото зачеване, появата, раждането Му в света и всички онези етапи през, които минава човешкия живот. Тези дни ще съпреживеем с радост идването на Бога в света, раждането на Богочовека Господ Иисус Христос, Неговото слизане при нас, Неговия живот заедно с нас и тази толкова голяма близост, която Бог допусна да имаме с Него, да Го обичаме, слушаме и живеем според заповедите Му и нещо много повече дори да Го носим в сърцето си. Нека с тази радост и благодат Господ да ни изпълва в тези святи дни, в които празнуваме Неговото раждане и да преживяваме това раждане на Христос като наше спасение, наша радост и като наш път към вечния Живот и вечната радост в Царството Божие.“
  Накрая митрополит Серафим завърши своята проповед с архипастирски благослов:
  „Бог да дава на всички мирни и благословени дни в здраве, да ни укрепява в търпение и понасяне на всички трудности, които имаме в нашето съвремие. С вяра по примера на всички светии не трябва нищо да ни сломява, отклонява и пречи по пътя ни към спасението и не трябва нищо да ни отлъчва от любовта Христова. Божието благословение да пребъде над всички вас!“

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  В 8-ма Неделя след Неделя подир Въздвижение Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.
  Неделният ден бе първи от Рождественския пост и митрополит Серафим се обърна към миряните с напътствени слова за поста.
  Той каза, че Рождественският пост ни въвежда и подготвя за дните, в които ще празнуваме най-великото чудо в историята на света и човечеството, а именно Боговъплъщението. Явяването в света и раждането като човек на Единородния Божи Син.
  "Господ идва в света и живя с нас човеците, за да ни остави Своето спасително учение. Това учение ни се разкрива в Неговото слово, което е записано в светото Евангелие. Това слово Божие ни разкрива същността на нашия живот като вярващи в Христос, живота ни като православни християни, членове на Църквата и Тялото Христово и пътя за спасението и вечния живот, за избавлението в греха и страстите в този живот и за придобиване на Божията благодат и вечния живот.“
  Архиереят обърна внимание и на притчата за милостивия самарянин, за която разказва словото Божие, отредено да се чете в този ден. Той сподели, че е хубаво това в началото на поста да се споменава за тази притча, защото всеки пост лишен от делата на милосърдието се превръща в една диета за здраве, която в повечето случаи уврежда здравето на човека и не принася никаква духовна полза.
  „Нека възприемем тези думи за милосърдието и добросърдечието към нашите ближни и всеки един човек, защото това са основните неща, които ще осмислят поста, който започваме. С тези неща ще се подготвим, за да станат душите ни наистина витлеемска ясла и обиталище на Светия Дух и Дом Божи. Ако имаме Христос в себе си през всички дни на живота ни, тогава ще разбираме много по-ясно и словото Му, това което ни говори и учи Църквата, ще разбираме и ще проявяваме разсъдливост, съобразителност във всяко едно наше действие и взаимоотношение, които в днешно време са ни необходими повече от всичко друго. Времето, в което сега се намираме виждаме колко сложно става действието на всяко едно изкушение в нашия живот и колко трудно се ориентираме как да постъпваме. А нещата не са толкова сложни, когато имаме Христос в себе си и нашият живот е такъв, че да живеем по Неговите заповеди и да се доближаваме към Него. Тогава Господ ни учи и разкрива как да постъпваме.“
  Митрополит Серафим каза още, че милосърдието трябва да се проявява във всяко едно наше действие спрямо другите хора. Дали ще им покажем услуга, дали ще ги предпазим от съблазън, която ние може да внесем, дали ще се отнесем внимателно не само в един момент към техния проблем и страдание, но трябва да проявяваме загриженост и съпричастност и за в бъдеще.
  „Много неща означава милосърдието, а постът е най-добрият учител за милосърдие, защото е най-благоприятното време да го оказваме. Така, че нека в дните на поста да се укрепяваме в тези добродетели, които осмислят поста. Да се укрепяваме, разбира се, и във вярата и надеждата си…Да се молим като се подвизаваме и в добрите дела Господ да ни учи да бъдем бдителни над себе си и разсъдителни в отношенията си към другите, така че всички да живеем по начин, по който отдаваме един другиму нужната любов. Господ да ни укрепява в тези дарове и да ни дарява с твърдост и с непоклатима вяра да преодоляваме и преминаваме през настоящите изпитания и през всички други сложни моменти в живота, за които не ни е известно какви са, но каквито, както виждаме, Бог допуска за наша полза и за наше спасение. Божието благословение да бъде над вас! Спасителни да бъдат дните на Рождественския пост!“

100 години храм "Успение Богородично" в село Бараково

  Енорията на храм "Успение Богородично" в село Бараково, Неврокопска епархия отбеляза тържествено 100 годишнината на храма. Рано сутринта на 18 октомври 2020 г. започна утринното богослужение, а след него и св. Литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. В светия олтар съслужваха председателят на църковното настоятелство свещ. Светослав Кючуков, протоиерей Костадин Калайджиев от Банско и дякони от Неврокопска епархия. Песнопенията на празника бяха изпълнени от хор "Неофит Рилски" към митрополията, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.
  След богослужението бе открита музейна сбирка към храма подготвена от историка Кристиян Ковачев, докторант в ЮЗУ "Неофит Рилски". В нея са изложени различни свидетелства за историята на храм "Успение Богородично" и на село Бараково. За годишнината църковното настоятелство бе подготвило книга с историята на храма и календари за предстоящата година.
  За радост на многото бараковци и гости в двора на църквата се проведе музикална програма с водещ читалищния деец Лалка Иванова. Тя припомни на събралите се хора историята на храма и важни моменти от миналото: освещаването на храма от митрополит Макарий през 1920 г., ролята на книжната фабрика, венчанието на българския поет Никола Вапцаров в храма, ролята на местните хора за благолепието на храма и просъществуването му през годините и енорийските свещеници. В заключението си Иванова се обърна към жителите да се грижат за храма, защото докато бие църковната камбана ще бие сърцето на селото и то ще съществува.
  Музикални поздрави бяха отправени от : деца от Детската градина в Бараково, Група за стари градски песни „Нежни звуци” към читалище „Никола Вапцаров” – гр. Благоевград., Женска фолклорна група "Детелини" от Симитли, и Танцова формация "Кочеринка" от съседния гр. Кочериново.
  След музикалната програма жителите и гостите на празника опитаха от местни ястия, приготвени с голямо старание и любов от хората в енорията. Можеше да се дегустира: супа от сухи червени чушки, черен боб плакия с босилек, прясно уловена мренка от река Рилска, свински джолан със зеле, селски хляб, овче сирене и мляко, домашни баници и попарници, качамак, пълнена тиква и други.
  Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвед в двора на храма и благослови приготвения от църковното настоятелство корбан за вкъщи.

Начало на уроците в Школата по Източно-православна (Византийска) църковна музика „Йеромонах Неофит Рилски“, към Неврокопската света митрополия

С Благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим уроците за новата учебна година, четиринадесета подред, ще започнат както следва:
В СЕДАЛИЩЕТО НА ЕПАРХИЯТА, ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ (НЕВРОКОП)
Всеки четвъртък: 12.00 ч. – 14.00 ч. и 15.00 ч. – 17.00 ч. за новите ученици;
Всеки петък: 12.00 ч. – 14.00 ч. за изучаващите Възкресника; 18.00 ч. – 20.00 ч. за напредналите ученици (от 4ти и 5ти курс)
В ГР. БЛАГОЕВГРАД
Всяка събота: 09.00 ч. – 11.00 ч. за новите ученици; 11.00 ч.– 14.00 ч. за напредналите ученици (от 4ти и 5ти курс); 14.00 ч.– 15.00 ч. за изучаващите Възкресника.
Уроците се преподават безплатно, като учащите поемат само разходите за печатните учебни материали.
За повече информация и записвания:
• гр. Гоце Делчев – Цветелина Татанова (тел. 0899858213), гр. Гоце Делчев, бул. Гоце Делчев №1 (сградата на Неврокопска света митрополия)
• гр. Благоевград – Мирела Кючукова (тел. 0885207106), Петър Петров (тел. 0886417222) в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия (адрес: ул. „Тракия“ №3, работно време: понеделник – четвъртък 9.00 ч. - 13.00 ч., 14.00 ч. - 18.00 ч., събота 9.00 ч. - 15.30 ч.)
За занятията по групи крайният срок за записване на новите ученици е:
• гр. Гоце Делчев – 3 септември
• гр. Благоевград – 5 септември
Школата по Източна църковна музика към Неврокопската света митрополия работи съвместно с Училището по Византийска музика към света Тесалиотска митрополия в Р. Гърция и предоставя възможност за получаване на свидетелство за завършен курс по Византийска музика и Диплома (за право на преподаване).
Обучаващите се в школата могат да посещават уроците и в училището в гр. Кардица, като стипендианти на св. Тесалиотска митрополия.
Тези, които имат познания по Византийска музика и искат да се запишат в някой по-горен курс могат да направят това след лична среща с преподавател и изпит за установяване нивото на знания.
Заповядайте! Очакваме ви!
* Дипломите и свидетелствата (Птихио), които се издават от училището в Кардица са признати от Министерството на Културата на Р. Гърция.
* Свидетелствата за псалти не са официално признати от Министерството на Културата на Гърция. Това са дипломи, които се дават чрез провеждане на вътрешни изпити на Школите, след предложение на преподаващия учител.
© Неврокопска св. митрополия

Навършват се 108 години от Освобождението на
Благоевград и Пиринския край

  На 5 октомври 2020 г. се навършват 108 години от Освобождението на Горна Джумая от турско робство. По този повод в храм „Успение Богородично“ в с. Бараково бе отслужена св. Литургия и заупокойна молитва. Именно село Бараково е първото освободено населено място от Рилския отряд, който след това се насочва и към Горна Джумая и Пиринския край.
  По същото време в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, свещеници и дякони от Неврокопска епархия, отдавайки почит на загиналите за свободата на Родината. След края на молитвата бе открит паметник на ген. Спас Георгиев, който заедно с майор Иван Орлински и около 3000 български воини освобождават този край на България, а в знак на признателност бяха поднесени цветя и венци от официалните лица, граждани и гости на Благоевград.
  Честванията продължиха на площад „Македония“, където военнослужещи от Военното формирование в Благоевград издигнаха националния флаг, а след това митрополит Серафим, свещеници и дякони от епархията отслужиха молебен. В своето слово архиереят каза, че свободата е най-скъпоценният дар, който Бог е дарил на народа ни, а след това кметът инж. Румен Томов подчерта, че е наш дълг да помним героите, отдали живота си за свободата на Родината. Последва поднасяне на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев и на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България на пл. „Мите Марков“.
  Празничната програма продължи с тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград, прожекция на документален филм и концерт.
  На 5 октомври 1912 година Горна Джумая е освободена за втори път. При разсъмване трета бригада на седма Рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров преминават моста на река Рилска, която до този момент е очертавала границата между Турция и България. Те са подпомогнати от около 3000 български воини, ръководени от генерал-майор Спас Георгиев. В 16:00 ч. същия ден първият освободен град е Горна Джумая (днешен Благоевград). Българската армия влиза във започналата няколко дни по-рано война между Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) и Османската империя. Целта е Балканските страни да си разпределят османските владения на Балканите (Македония и Тракия), които са били населявани от българи. На 26 септември войските на Черна гора нахлуват в Албания в отговор на което Османската империя обявява война на Балканския съюз. Балканските страни постигат изненадващ успех като изтласкват турската войска към Цариград. В последствие Одринска Тракия и Македония са овладени. До мирен договор се стига през май 1913 г.

Архиерейска св. Литургия в Благоевград

  Във втората Неделя след Въздвижение бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм “Въведение Богородично“ в Благоевград. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници от храма и дякони от Неврокопска епархия.
  След края на богослужението митрополит Серафим се обърна към миряните с поучителни слова за милосърдната дейност и за това да се отнасяме към другите така, както ние искаме да се отнасят към нас. Спирайки се на този откъс от Евангелието на св. ев. Лука архиерейят говори още, че ако правим добро само на тези, които добре се отнасят към нас това няма да ни донесе никаква награда, защото така постъпват и неверниците. Ако оказваме милосърдие само към тези, които знаем, че ще ни го върнат също няма никаква полза….“Но Господ ни казва да обичаме враговете си и да правим добро и на тези, от които не очакваме същото. Това на моменти изглежда много сложно изпълнимо, но е така, защото не можем да преодолеем себелюбието си и егоизма си и не може да вникнем в дълбочината на онова, което ни казва Христос. Не може да прегърнем с пълна вяра примера, който Той ни дава и че това е начинът, по който трябва да постъпваме и живеем, ако искаме да бъдем синове Божий. В противен случай няма да получим онази небесна награда, а именно вечният живот в Царството Божие, ако не вникнем и не възприемем тези думи на Спасителя, че както искаме да се отнасят с нас, така да се стараем и ние да се отнасяме с другите човеци.“

Откриване на новата учебна година в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия

  В Православния информационен център на Неврокопската света митрополия в Благоевград бе открита новата учебна година от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Събитието се проведе днес от 18.00 часа. Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет заедно с благоевградски свещеници. Присъстваха деца от различните курсове.
  Да припомним, че центърът организира лектории, дискусии, прожекции на православни филми, представяния на книги, организиране на срещи и конференции, изложби, неделни училища, набиране на хранителни продукти съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, работилници, базари, курсове по религия, по източно-православно пеене, иконопис, детски журналистически клуб "Кандилце" и издаване на младежкия православен вестник "Кандилце", доброволческа кухня за бедни, библиотека с православна литература, обучения по вероучение в училищата, лекции за възрастните и още много други дейности в полза на хората и за тяхното добруване.
  Православният център в Благоевград работи отлично през годините с училищата в общината, с различните общински и държавни институции и най-вече - с много доброволци, хора на различна възраст, но обединени от стремежа си да правят добро.

Начало на новата църковна година

  На 1 септември Православната Църква отбелязва началото на новата църковна година, както и паметта на преп. Симеон Стълпник, неговата майка св. Марта, св. мчци Айтал и Амун дякони, правед. Иисус Навин и св. мчци Калист, Евод и Ермоген.
  По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“ в град Благоевград. В съслужение с него бяха свещеници Павел Крушалийски, предстоятел на храма, Спас Веселински, Георги Танчев и дякони от Неврокопска епархия.
  В своята проповед към миряните митрополит Серафим благопожела настъпващата нова църковна година да бъде благоприятна и богоугодна. Той разясни и това, че като човеци е нормално да очакваме предстоящата година да бъде мирна и спокойна, изпълнена с плодородие и изобилие на земни блага, но под благоприятна Господня година трябва да разбираме всичкото онова време, свързано с Неговото явяване в света, благовестието Му и разпространението на Божието слово по всички краища на света. Също така говори, че това е времето, в което Христос събира и пълни житниците си с онези благодатни плодове на Неговото слово, които се раждат сред човешкия род. Времето, в което Господ дава възможност да слушаме Неговото слово и да го изпълняваме, да живеем подвизавайки се, борейки се с греха, да живеем усъвършенствайки се и украсявайки се с добродетелите и по този начин да се освещаваме, придобиваме и обогатяваме с Божията благодат и да се спасяваме.
  „…Така, че днешното честване на началото на Църковната година е отново едно напомняне за това, че времето безжалостно върви и напредва с всяка измината година се доближава онзи момент, в който Господ отново ще се яви. За това нищо по-полезно няма в този ден освен да си припомним за какво ни е дадено и за какво е благоприятно това време, а именно да се трудим усърдно и непрестанно не за съкровища земни, но за съкровища небесни, за онези духовни блага, които преминават и ни водят към вечен живот.“

Празник на Света Троица в село Мощанец, Благоевградска духовна околия

  На 8-и юни 2020-а година Православната Църква отбелязва празника на Светия Дух и почита паметта на св. Ефрем, патр. Антиохийски, св. вмчк. Теодор Стратилат и св. Марк и Юлий Доростолски.
  В този ден храмов празник отбеляза и църквата в с. Мощанец, в Благоевградска духовна околия. Храмът е посветен на Светия Дух-Третото Лице на Светата Троица и по традиция се отслужва Света Литургия и водосвет.
  Тази година светата богослужба бе водена от свещеник Кирил Котев-предстоятел на храма в присъствието на вярващи от селото и Благоевград, изпълнили храма. След като отслужи чина по освещаване на петохлебието и водосвета отец Кирил поздрави миряните, като благопожела светата богослужба да бъде за здраве и спасение, както и да търсим упование в Светата Троица.
  Строежът на храма е започнат през 2003-а година, като изцяло с труда по него се заема свещеник Кирил Котев, а в заключителния етап получава подкрепата и на местните жители от селото. Храмът е завършен и осветен през 2008-а година от Негово Високопреосвещенство блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил.
  Село Мощанец се намира в община Благоевград, в планински район на западния бряг на река „Струма“, в подножието на Малашевската планина.
  По сведения на местен жител селото се заражда още от римско време, когато се основават и първите търговски средища по поречието на река „Струма“. В онези времена над реката не е имало мостове, както в днешно време и пренасянето на хора, животни и стока се е извършвало с ладий (лодки) по реката. Съответната дейност се е осъществявала от т.нар. мостинари. Тези хора са живеели по брега на реката, но появата на коварната болест малария ги накарала да се преместят по високо, където били разположени нивите им. Така се зародило селото от мостинарите, които му дали и името Мощанец. Характерно за селото е плодородието на почвата и еднотипните къщички, строени от единствения майстор на селото в онова време.
  Всеки жител и гост на село Мощанец може да се наслади на гостоприемството на местните жители, чистата природа и уникалната панорамна гледка към Рила планина и лежащия в подножието и Благоевград.

Храмов празник на благоевградския храм „Св. Николай“

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовия празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“. Храмът чества два пъти в годината паметта на божия угодник свети Николай – на 6 декември, когато е неговото успение и на 9 май, когато са пренесени светите му мощи от гр. Мир в областта Ликия (Мала Азия) в днешния италиански град Бари. И тази година, по традиция, Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия с йеромонах Йоан от Руенската света обител, председателя на храма свещеник Светослав Кючуков и дяконите Мартин Кременлиев и Ангел Вангелов. На певницата д-р Андрей Касабов заедно с певци от Неврокопска епархия молитвено украсиха с песнопенията си светата богослужба. На празника бе постриган за четец и певец Антонио Джалев, на 12 години, от енорията при храма, дългогодишен помощник в светия олтар, който е от свещенически род. В двора на храма бе отслужен водосвет и осветена икона на свети Никифор прокажени, към когото християните отправят молитви за избавяне от епидемии и болести. Владиката освети и приготвения за бедните корбан, който бе раздаден при извънредни хигиенни мерки пред храма.

Архиерейска света Литургия на Томина Неделя в Благоевград

  На втора Неделя след Възкресение Христово-Томина бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.
  Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници от храма и дякони от епархията.
  След службата митрополит Серафим в своята проповед говори за явяванията на Възкръсналия Спасител Господ Иисус Христос на светите апостоли, как при първото Му явяване отсъствал св. апостол Тома, но седмица по-късно, той вече бил сред тях и се убедил в Христовото Възкресение по сетивен път чрез докосване на Господните рани от гвоздеите и копието.
  Архиереят обърна внимание на това, че не бива да изпадаме толкова в разсъждение от постъпката на св. апостол Тома, но да знаем, че Господ е допуснал той да отсъства първият път, както и това да присъства при второто Му явяване, за да знаем всички ние, че блажени са тези, които не са видели и са повярвали.
  „…Явяването на Спасителя и чувственото уверяване на свети апостол Тома има голямо значение за това как ще се вярва от тях насетне във Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос. Две хилядолетия се вярва в Него, като със сигурност ще има вярващи до Неговото второ идване (Второто Му пришествие). По разказа и свидетелството на светите апостоли продължава да живее вярата и Църквата. Това е така, защото както Господ обещава, когато замине ще им изпрати Друг Утешител, Духът на истината, Който ще научи най-напред апостолите на всяка правда и истина, на живот в тази вяра и ще утвърди Църквата и вярата във всички векове до свършека на света. Виждаме, че това обещание се изпълнява непрекъснато…Проповедта на Словото Божие, благовестието за Раждането и Възкресението на нашия Господ Иисус Христос се е придружавало от чудеса, които са потвърждавали истинността на това, което са говорили светите апостоли. Освен това начинът им на живот. Тяхното ревностно следване на Завета на нашия Спасител и изпълнението на Неговите заповеди, с които първи са давали пример, когато са поучавали как да живеят повярвалите в Христос. Така са обръщали мнозина към вярата. По нататък мъченията, които са претърпели те и светите мъченици също са били свидетелства за вярата във Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос. И така постепенно се утвърждава тази вяра и всички, които са я приемали и са живеели според нея, онези на които вярата е ставала същност на живота и извор на Жива вода, както и самият Господ казва, че по тези които вярват в Него ще потекат реки на Жива вода, това е благодатта на Светия Дух. С нейното присъствие във всеки един от вярващите в живота на цялата Църква се е утвърждавала проповедта на Възкресението и истинността на Словото Божие. Така че от поколение в поколение винаги е имало хора, които са били светлина за света със своя живот, с която са просвещавали и другите човеци, за да прославят небесния наш Отец. Това се осъществява и днес и го има във всяко едно време, братя и сестри, така че няма основание за никакво съмнение във времето след светите апостоли, защото тяхното уверение, тяхната вяра и увереност и техният личен пример е бил първото и достатъчно силно основание, за да се приеме вярата и от други хора.“
  Накрая митрополит Серафим благопожела Господ да не ни лишава от радостта на Своето Възкресение и да ни укрепява в преодоляването на трудностите, като знаем, че нищо не може да ни разлъчи от любовта Христова.

Архиерейска света Литургия за празника "Вход Господен в Йерусалим" в Благоевград

  В шеста Неделя от началото на Великия пост, когато Православната църква отбелязва празника Вход Господен в Йерусалим бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.
  Службата бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници от храма и дякони от Неврокопска епархия. По време на богослужението митрополит Серафим ръкоположи в дяконски чин Ангел Вангелов от с. Крупник. Негово Високопреосвещенство му благопожела да бъде твърд във вярата, като я следва неотклонно, ревностно да я изповядва и преподава така както учи Църквата. Също така да се украсява с всички евангелски добродетели, защото проповядвайки светото Евангелие трябва сам да бъде пример за това как се живее според него. Да изпълнява послушание към църковната йерархия, защото така се осъществява и единството в Църквата, да свети с Христовата светлина, така че чрез неговото служение да се прослави Бог и това да бъде за негово спасение.
  След края на светата служба Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим се обърна към вярващите с напътствени слова за тържественото влизане на нашия Господ и Спасител Иисус Христос в Йерусалим.
  Той обърна внимание и на това, че в дните на изпитанията, в които се намираме не бива да забравяме, че Господ ги допуска съобразно и съразмерно нашите възможности и да помним това, че нашите предци са живели също в трудни времена, като например войни и преселения и ние нямаме право да бъдем малодушни, маловерни, изменници и предатели на вярата и на православната духовност.
  „…За това сме щастливи, че в тези дни има възможност да бъдат отворени храмовете и да има богослужение. През всички дни на следващата седмица, носейки кръста и тежестта на настоящото изпитание да вървим след Спасителя и да знаем, че след Кръста, Разпятието и смъртта на Кръста идва Възкресението, а силата на Възкресението никой не може да отмени, така че ние, братя и сестри, да дерзаем и се подвизаваме да влезем през тесните врата. Защото тесен е пътя и тесни са вратата, които водят към вечния живот. Нека укрепяваме вярата си и бъдем усърдни, постоянни с търпение до край и да дерзаем, защото Господ е с нас през всички дни до свършека на света.“
  Накрая митрополит Серафим благодари на всички за това, че има молитвеност и устрем да търсим най-напред прошка от Бога с покаяние и избавление от изпитанието, в което се намираме, за да може и радостта ни при Възкресението Христово, а и след това във всичките ни дни в нашия Господ Иисус Христос да бъде пълна.

Архиерейска св. Литургия във Втора Неделя от Великия пост в Благоевград

  Във втората Неделя от Великия пост в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещеници от храма и дякони от Неврокопска епархия. За молитвеното настроение на миряните в храма се погрижи митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. протопсалт Йоанис Папахронис.
  След края на богослужението митрополит Серафим се обърна към вярващите с напътствени слова относно Евангелското четиво от днешния ден, свързано с чудото, което Господ Иисус Христос извършва, изцелявайки и прощавайки греховете на разслабления.
  С това чудо, което Господ Иисус Христос извършил доказал, че освен всички други чудеса, които вършил имал власт и да прощава грехове със Своята благодат.
  Архиереят даде за пример добрия подход, който са имали приятелите на болния, които го завели при Христос, но след като къщата, в която се намирал Той била препълнена с хора, за да не смутят останалите и отнасяйки се с подобаващо уважение към всички решили да разкрият покрива на къщата и от там да спуснат своя ближен при Господа. Това тяхно действие от една страна засвидетелствало силната им вяра, а от друга страна съобразяването с ближния, каквото изисква от нас християнската любов.
  Митрополит Серафим говори и за особеното време, в което се намираме като сподели, че поуката от чудото с изцеряването на разслабления може да бъде прилагана и в тези дни на изпитание:
  „Ето живеем в едно особено трудно време тези дни и поуката от една такава постъпка е добре да си извличаме и да си спомним в такива случаи, защото Църквата и живота в Христос не е като в древността живот по буквата на закона, а живот в духа на закона. И изпълнението на закона предполага съобразителност в различните ситуации, в които се намираме. Ето има ограничения и забрани, с които ние трябва да се съобразим.
  Има проблем при това сериозен и има разпореждания на властите, които изискват съобразяване от всички нас. Когато има такива случаи, наречени уважителни, Църквата не осъжда никой. Ако човек не се чувства добре, ако се съмнява, че може да носи зараза от някаква болест не е осъдително да остане вкъщи. Не е осъдително, ако точно в тези две или три седмици не се причасти. Братя и сестри ние не се причащаваме всяка неделя. Ако някой не се чувства добре нека да отложи този момент на своето причастяване за по-късен момент, когато отмине опасността. Когато проявяваме геройство или ревност не по разум тогава влизаме в греха да изкушаваме Бога, което е особено голяма дързост, която не винаги ни се разминава. И много пъти Бог допуска онова, от което се правим, че не ни е страх и спрямо, което сме много смели да ни споходи, за да се смирим, защото в смирението ще проявим и отговорност и загриженост към себе си и към ближния.
  Църквата не осъжда никого, който би дошъл в тези дни на богослужение, но нека всички се съобразяваме да имаме едно на ум с всичко онова, което се случва и да бъдем колкото се може по-внимателни, по начина по който общуваме, защото се касае за заболяване, което се разпространява чрез директното общуване между хората, което засяга една особена възрастова група с особени здравословни потребности повечето хора и което изисква да бъдем много отговорни спрямо всичко това. Има достатъчно ясни инструкции, които трябва да спазваме. Нека обаче нищо да не помрачава вярата ни. Нека постъпваме благоразумно, за да можем да запазим възможността, най-вече да се отслужва света божествена Литургия. Защото, ако ние, православните християни, проявим пренебрежение, безотговорност и дързост спрямо разпорежданията на лекарите и властите, които също са от Бога, може да допуснем със своето неразумие да се стигне до там, че да не ни позволят да отслужваме света божествена Литургия, което обаче не бива в никакъв случай да се допуска. Тук трябва да бъдем много съобразителни. По-добре за известно време някой да не идва в храма, по-добре да сме по-малко в тези дни, но да проявим разбиране и отговорност и ясно да засвидетелстваме пред хората, с които живеем та и те по нашия пример да се съобразят колкото е възможно с опазването на здравето на близките и на себе си. Защото светата Литургия може да се извърши само със свещеник и певец, дори да не присъстват вярващите. Знаем всички, че по време на проскомидията се вадят частици с имената и общо поменаване на всички. Литургията на св. Василий Велики изобилства с изреждането и поменаването на който може да се сетим за каквото може да се сетим, за целия свят и за цялото човечество. Това не бива в никакъв случай да допускаме да прекъсва с поведението си. Защото дори ние да не сме в храма, да има само един свещеник и един певец, дори да не се причастяват в тези седмици вярващите, това, че се принася Безкръвната Жертва е в сила за всички. То е победата над врага на човешкото спасение. Запишете имената и те ще се поменат и накрая, когато се събират след разчупването на Светия Агнец всички частици в Свети Потир свещеникът казва умий Господи греховете на всички, които тук те поменахме със Своята Честна Кръв и частиците се изсипват в Чашата с Кръвта Христова, така както болния се спуска при нозете на Христос и Той прощава греховете му.
  Нека проявим разбиране и към същността на богослужението, към възможните икономии, т.е. действия, които са съобразени с конкретната обстановка от Църквата, от вярващия народ, от всички вас. Нека проявяваме разбиране към тези неща и да вярваме, че Христос няма да ни изостави. Дните на пост, така или иначе са дни, в които пребиваваме по-ограничени в контактите си без да има такива принудителни причини, каквито имаме сега.
  Тази ситуация ще принуди много хора да вкусят от някои страни на поста и дано послужи за вразумление, защото едно спиране на устрема ни не известно накъде в този свят имаме всички ние. Да се поспрем, да се съберем в себе си като блудния син, да погледнем към душите и сърцата си и в уединението и размислите си да молим Бог да ни просветли да видим греховете си, та малко по-добре да се подготвим за Възкресение Христово, като изповядаме греховете си и на празника се причастим отново със Светите Тайни. Тук е особено важна ролята на свещениците, духовните пастири, които да дават конкретни указания на всеки един, който има нужда да се причасти. Който има особена потреба, молитва или каквото и да е друго нека потърси свещеника, с когото общува. Нека всеки да припознава добре духовния си отец, своя изповедник и да споделя и да съобразява всички обстоятелства в такива дни на изпитания. Никак не е лесно да се издаде разпореждане от наша страна някой храм да бъде затворен, а такива искания вече, братя и сестри, има.
  За това призовавам всички да бъдем особено внимателни и отговорни към всичко, което се отнася до обстановката, в която днес се намираме. Ние се доверяваме на тези, които са поели отговорността да носят служението на властта и на народа си. Трябва да се съобразяваме с техните указания и законодателството до колкото то не противоречи все още на нашата вяра, не противоречи на благочестивия живот и всичко, което изисква Христос и Светото Евангелие от нас. За това да не се дразним един другиго, да не се предизвикват смущения помежду ни, за да може да се запази мира и спокойствието и благоприятната обстановка за извършване на богослуженията и особено на светата божествена Литургия в храмовете.
  Христос ни казва да не се боим от този, който има властта и силата да убие тялото ни и после нищо не може да стори, дали е човек, болест, вирус каквото и да е. Казва ни да се боим от този, Който има властта и тялото да убие, и душата да погуби в ада. Това напътствие на Спасителя, братя и сестри, ни е повече от ценно днес, като не забравяме и окуражаващите думи на Спасителя: „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света!...Аз съм с вас през всички дни до свършека на света“. Така, че вярваме в това, че Бог допуска изпитанията за наша полза. В негова власт е и да прекрати тези изпитания, но в наша полза е ние да се молим за това, да увеличим подвига си в молитвата, особено в домашни условия, да увеличим подвига на поста и въздържанието не само от към храната, но и към всички онези неща, които ни оскверняват и обременяват душите ни с грехове и особено да бъдем бдителни и да се стараем да изпълним една твърде важна Божия заповед, с която започнахме Великия пост-ако искате да прости небесният ви Отец греховете и вие трябва да простите на вашите ближни всичко, което имат като дълг към вас. Онова, което те са сторили спрямо нас и онова, което ни задържаме спрямо тях, като обида, огорчение, ожесточение и всичко друго, което не е проява на християнската любов. В това, братя и сестри, Бог да ни укрепява да бъдем отговорни, бдителни и да се уповаваме на Неговото милосърдие. Имаме Пресвета Богородица и светиите, които особено в дни на тежки изпитания винаги са показвали своята близост и постоянна загриженост за нас, своето неотстъпно стоене до нас, особено Божията Майка и нейното непрестанно ходатайство за опрощение на нашите грехове и за преодоляване на всички трудности, в които се намираме. Така че вярата да се усилва, в поста да бъдем по-усърдни и молитвата да не престава от всички нас. Божието благословение да бъде над всички вас!“

Православният информационен център отбеляза 11-тата си годишнина

  На 16-и февруари 2020-а година Православният информационен център на Неврокопска света митрополия отбеляза своя 11-и рожден ден. По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи празничен водосвет в съслужение със свещеник Стоян Бербатов и дякони Григорий Иванов и Георги Кацаров. Митрополит Серафим отправи благопожелания по повод годишнината както за трудещите се в Православния център, така и за идващите да получат духовна помощ, съдействие и подкрепа, като изрази надежда чрез дейностите, които се извършват в него да се сее словото Божие и умножава братолюбието и радостта от единството във вярата в нашия Господ и Спасител Иисус Христос.
  Поздравителен адрес бе изпратен и от кмета на община Благоевград инж. Румен Томов, като в него той отправя поздравления за неуморната информационна, организационна и образователно-просветна дейност към обществото.
  Г-жа Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център, награди с плакет свещениците Стоян Бербатов и Костадин Калайджиев, които са в основата на създаването на самия център и работата към него.
  По традиция за всички имаше празнична почерпка, приготвена от доброволци в кухнята за бедни към храм „Св. Николай Мирликийски“, а свещичките на тортата бяха духнати от най-малките курсисти, обучаващи се в Православния информационен център.

Младежки журналистически клуб "Кандилце" гостува в Регионалния исторически музей в Благоевград

  Ивана Виделова и Асен Христов от Младежки журналистически клуб "Кандилце" заедно с г-жа Гулева, ръководител на клуба, гостуваха в Регионалния исторически музей в Благоевград.
  Те взеха интервюта от историците г-жа Елена Александрова и г-жа Малина Стаматова като разговаряха за съхраняваните в музея църковни реликви и имаха възможност да ги видят.

Рождественско приветствие до боголюбивия клир, всечестното монашество и благочестивите християни в светата и богохранима Неврокопска епархия

  „Девата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3)
  Възлюбени в Господа, братя и сестри, верни чеда на светата Неврокопска епархийска църква,
  И тази година, човеколюбивият и желаещ спасението на всички човеци, Бог ни удостои да достигнем светлите дни, в които празнуваме великото и спасително събитие – раждането в плът на Господ Иисус Христос. Отново пред нашия духовен взор се разкрива тайната на Божието явяване на земята и преживяваме дивното чудо на Боговъплъщението. Предвечното Слово на Бог Отец снизходи и прие човешко естество. Облече се в немощната човешка природа, за да й даде възможност отново да придобие вечен живот и райско блаженство. Тайната на това събитие изпълва сърцата ни не с обикновена радост, но с особено духовно ликуване и ясното осъзнаване на нашето велико предназначение – да бъдем „синове на светлината” (Йоан 12:36). Няма по-велика радост от тази да бъдем едно с Христа! Христос за нас е Живот, светлина и покой. Христос за нас е Слънце, Което ни съгрява, спасява и просвещава. Той ни призовава да очистим душите си и да облагородим сърцата си и ни дава сили, за да вървим по своя жизнен път! Въплътилият се Божи Син снизходи за всички човеци, за да не бъдат пусти сърцата ни и да не бъде безполезно и безцелно съществуването ни.
  Човеколюбивият и всемилостив Бог не иска „смъртта на грешника” (Иез. 33:11), но както Сам Той свидетелства: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие” (Йоан 10:10). Бог снизходи и ни дари Самия Себе Си! Той се смири докрай: прие пещерата за Свой дом и яслите на безсловесните животни за Своя люлка, а в замяна желае да се отклоним от безполезните житейски неща и да не допускаме нашата воля да се привлича и склонява към настоятелно предлагащите ни се днес греховните дела. Христос ни дава възможност да преживеем в дълбочина Неговото раждане в света и да изберем пътя, който Той ни предлага – пътя на любовта към Бога и към ближния. Той желае да ни приюти в спасителния кораб на светата Православна Църква, на която „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). Иска да Го допуснем да присъства в нашето ежедневие, за да ни насища непрестанно със Своята благодат и да извършва в нас тайнството на нашето спасение. Протяга Своята крепка десница, за да ни подкрепи и окуражи в усилията ни да противодействаме на греха и в желанието ни да се усъвършенстваме духовно, като обогатяваме и украсяваме душите си, придобивайки добродетели.
  Възлюбени в Господа, братя и сестри,
  Озарени от благодатната светлина на Витлеемската звезда и Божиите обещания, които ни възвестяват мир и Божие благоволение, нека се поклоним на въплътилия се Христос и, осъзнавайки оскъдността на нашия духовен живот, да Го молим да одухотвори душите ни, да ги преизпълни с благодатните дарове на несъмнената и дълбока вяра и непресекваща надежда, които да изразим в дела на любовта към всички и към всичко! Нека Христовата любов да ръководи делата ни и да озарява живота ни!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО и настъпващата 2020 година!
гр. Гоце Делчев (Неврокоп)
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
19 декември 2019 г.

И тази година „Хлябът в Православната традиция“ зарадва деца от Благоевград

  В рождественската програма на Община Благоевград за поредна година се проведе работилницата „Хлябът в Православната традиция“ от курс „Православна култура“, организиран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.
  Малки и големи ученици от детски градини и училища в Благоевград научиха от г-жа Кючукова, учител по „Религия-Православие“, повече за Раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос, както и за чудесните събития, съпътстващи празника.
  Децата имаха възможност сами да приготвят и изпекат рождественски хлебчета, като научиха и за мястото на хляба в православната традиция.

Среща с учители в Благоевград

  На 26 ноември 2019 г. се състоя среща на учителите по Религия-Православие в Благоевградска област, Неврокопска епархия.
  Организатори на събитието бяха Неврокопска света митрополия и Регионалното управление на образованието в Благоевград.
  Срещата бе открита от архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия и г-н Ивайло Златанов, началник на Регионално управление на образованието в Благоевград.
  След това г-жа Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУ Благоевград представи данни от дейността и обучението по предмета Религия-Православие в Благоевградска област.
  Беше показан добрия пример на взаимодействие между институциите в няколко града, като преподаватели представиха и презентации, показващи своята практика.
  В заключение бе казано, че срещата имаше поучителен характер, като всички учители имаха възможност да споделят своя опит и изразиха готовност за сътрудничество и за напред.


Ученици изработиха табла, посветени на св. Климент Охридски

  Ученици от II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград изработиха табла, посветено на св. Климент Охридски, чиято памет отбелязваме на 25 ноември.
  В часа по Религия-Православие г-жа Кючукова запозна децата с живота и делото на св. Климент, който има голяма заслуга за духовното и просветно развитие на целия български народ.
  Всяко дете имаше възможност да оцвети икона на светеца, като след часа всички работи бяха поставени на табло пред стаята на класа.
  Табло изработиха и учениците от ученическия съвет с ръководител г-жа Граховска.

Храмов празник и благотворителен базар на Въведение Богородично в Благоевград

  На 21 ноември Православната църква отбелязва големия християнски празник Въведение Богородично-ден на християнската младеж и семейство.
  В този ден катедралният храм в Благоевград отбелязва своя храмов празник. По този повод Негово Високопреосвещенство възглави богослуженията в храма в съслужение със свещеници и дякони от Неврокопска епархия, като в светата Литургия участие взе и Негово преосвещенство епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, a песнопенията на клира бяха изпълнявани от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  В края на богослужението митрополит Серафим се обърна към десетките миряни, изпълнили храма с напътствени слова за свещените събития при въвеждането на тригодишната Пресвета Богородица в храма от нейните родители светите праведни Йоаким и Анна, като обърна внимание и на необходимостта от воденето на нашите деца в Божия дом.
“...Пътят, който ни показват светите праведни богоотци Йоаким и Анна може да следваме и ние. Вървейки по този път и нашите деца могат да станат възпитани и добродетелни хора. Пътят по който и нашите деца могат да бъдат изградени и възпитани като добродетелни хора, познаващи истинските ценности в живота. Това е пътят чрез познаването на Свещеното Писание и показването чрез нашия личен пример за това как да бъде изпълнявано на дело Словото Божие. Как да се живее с Христовите заповеди. Това е нашата отговорност като възрастни-родители, учители и духовенство на Църквата. Всички ние трябва да се борим със страстите, греховете и пороците, също така да се борим за нашето усъвършенстване и освещаване. Това трябва да правим с най-голяма отговорност и за нашите деца, за да познават закона Господен и го изпълняват, да бъдат научени на благочестие. Пресвета Богородица да ни помага, защото в много случаи не знаем как да постъпваме след като се изправяме пред ситуации, с които нито ние, нито нашите предци са се изправяли. Благодарение на напредването на технологиите и знанията и умножаването на потокa от информация, който е достъпен за всички хора по лесен начин. Всичко това разбира се, както казва премъдрият Соломон, който трупа знания трупа и скърби и това важи в пълна сила и в днешни дни. Умножаването на знанията, на техническите средства и умения както виждаме довежда до скърби. И да прибягваме до помощта на Божията майка, която се грижи като майка за всички хора, но да се молим още повече да се грижи за нашите деца и младежи, за да може семействата да оцеляват и се запазват и децата да се възпитават в семейства, а не в други форми на съжителства, защото семейството е естественото място, където се ражда и отглежда детето. Тъй, че молитвата ни да бъде за това и в днешния ден, определен отдавна за празник на православната християнска младеж и семейство. Честит празник на всички! Пресвета Богородица да бъде с всички нас! ”   Накрая митрополит Серафим благодари на Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, за това, че имаха възможност да бъдат заедно в радостта на празника, посветен на Божията майка, както и на председателя на църковното настоятелство за грижите, които полага за храма, на всички отци, служещи в храм „Въведение Богородично“, както и на присъстващите миряни.
  По традиция в този ден бе организиран благотворителен базар в двора на храма от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Митрополит Серафим, епископ Евлогий и храмовото свещенство подкрепиха благотворителната инициатива като събраните средства от базара ще подпомогнат доброволческата кухня за бедни към църква св. Николай Мирликийски чудотворец в Благоевград.

Работилници за благотворителния базар

  В навечерието на предстоящия голям празник „Въведение Богородично“-ден на християнската младеж и семейство Православният информационен център на Неврокопска света митрополия организира работилници за традиционния благотворителен базар в подкрепа на кухнята за бедни в Благоевград.
  В работилницата се включиха деца, изучаващи Религия-Православие от благоевградски училища. Две поредни седмици в учебната зала на православния център доброволци изработваха свещи, картички и други предмети за рождественската украса. Сред тях бяха професионалните крафтъри: Кирилка Кехайова, Анелия Зайкова, Вергиния Комова, Надя Стефанова, Ани Първанова, Боби Неделчев и Мартин Стефанов.
  Организаторите изказват специални благодарности на всички, включили се в доброволните инициативи.
  Базарът ще се проведе на 21 ноември, четвъртък в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Всеки може да се включи с ръчно изработени изделия или постна гозба.

Заупокойни богослужения в памет на Неврокопския митрополит Натанаил бяха отслужени в Гоце Делчев

  В храм "Успение Богородично" в гр. Гоце Делчев бе отслужена Заупокойна св. литургия за блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил. Заупокойното богослужение бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополита на Лангада Йоан от Гръцката православна църква, Великотърновския митрополит Григорий, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, свещеници и дякони от епархията. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от смесения хор на Неврокопска митрополия и ученици от музикалното училище в гр. Серес, Гърция, а църквата бе изпълнена с православни християни и духовни чеда на приснопаметния Неврокопски митрополит.
  "Със светата Литургия, с приобщаването на св. Трапеза и с молитвата, която отправяме за упокой на обичания от всички нас дядо Натанаил, ние казваме, че заедно с него и с всички светии, както и с всички наши братя и сестри в Христа чрез благодатта на Св. Дух ние сме едно, защото всички сме живи членове на тялото Христово, на Църквата. В този ден макар и споменът да изпълва сърцата ни с известна скръб за това, че дядо Натанаил не е сред нас, в същото време Господ изпълва сърцата ни с радост и утеха за това, че отново заедно се събираме тези, които го обичахме и тези, които той обичаше и с които винаги търсеше начин да общува и да поддържа и приятелство, и духовна близост и връзка, защото беше убеден, че животът в Църквата е общуване в Христос, отчуждението е пречка за това да бъдем истински Христови ученици", каза в словото си Неврокопският митрополит Серафим. Той благодари и на двата хора за песнопенията по време на Божествената литургия, както и на всички, които са отделили време, мисли и молитви за душата на Неврокопския митрополит Натанаил при отбелязваето на шестата годишнина от блажената му кончина.
  "Митрополит Натанаил за нашата Църква е един емблематичен образ, който изразява служението на единството, свидетелството на Любовта и служението на смиреномъдрието", каза митрополитът на Лангада Йоан.
  След панихидата бе отслужен и трисагий на гроба на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, намиращ се в двора на Неврокопска св. митрополия.
Неврокопска митрополия

Научна конференция по повод 125 години Неврокопска епархия в пределите на Българска екзархия се състоя в гр. Гоце Делчев

  На 8-и ноември в престолния град на Неврокопска митрополия се състоя научна конференция по повод 125-та годишнина на епархията. Научното мероприятие бе проведено в сградата на Неврокопска св. митрополия и в него бяха отбелязани основните моменти от историята на епархията и от живота и делата на блаженопочившите Неврокопски митрополити. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим откри научното събитие, като благопожела на всички участници успех.
  Със слово се обърна и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Той изтъкна, че общината ще работи и в бъдеще с Неврокопска св. митрополия, като изтъкна, че съвместната работа е полезна за всички.
  Митрополит Серафим започна конференцията с обзор на историята на Неврокопска епархия. Той говори за Неврокопска епархия от времето на първата апостолска проповед до средновековието и възрожденската епоха. Подробно разказа за това как исторически се оформя епархията, както и периода на петимата Неврокопски митрополити от най-ново време.
  Гл. ас. Д-р Георги Величков от Югозападния университет говори върху темата: „Гръцки средновековни извори за Неврокопска епархия”. Той изтъкна любопитните факти около самото оформяне на епархията още в първите години след проповедта на апостол Павел на европейския континент. За „Неврокопска епархия в края на XIX и първата половина на XX век (при митрополитите Иларион, Макарий и Борис)” говори докторант Десислава Георгиева, която очерта живота и делата на тримата митрополити преди комунистическия атеистичен режим. Тя характеризира светителстването на митрополит Макарий Неврокопски като служение на милосърдието и подпомагането на хората, особено през тежките години в страната по онова време. За Неврокопския митрополит Борис докторант Десислава Георгиева каза, че той е един от най-изявените духовници на Неврокопска епархия и на Българската църква като цяло. По думите й най-големите си лични и духовни успехи Неврокопският митрополит Борис постига по време на своето служение в епархията. "Благодарение на митрополит Борис Неврокопска епархия се нарежда сред челните места в страната по организирането на християнски братства. Той подпомага и изграждането на храмове в цялата епархия", каза още тя.
  На конференцията една от темите бе и за строителството на храмове в Неврокопска епархия. Докладът бе на д-р Жана Пенчева - Маркова. За "Духовници от Неврокопска епархия с принос към Църквата и Родината" говори Николай Даутов. Той обърна особено внимание на брата на св. Паисий Хилендарски, чийто живот е слабо познат у нас.
  В края на научната сесия бе представена новата книга на Неврокопска епархия - "Моят път в живота - пътят към Голгота", в която са включени доклади от миналогодишната конференция по повод 130 години от рождението и 70 години от мъченическата и изповедническа смърт на Неврокопския митрополит Борис. Открита бе и фото-документална изложба посветена на голямата годишнина на Неврокопска епархия.
  В 18 часа се състоя и концерт на народен хор и оркестър, изнесен от музикалното училище в гр. Серес, Гърция.
Неврокопска митрополия

Панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Борис

  На 8 ноември се изпълват 71 години от мъченическата кончина на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Борис.
  По този повод на 7 ноември Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с епархийското свещенство отслужиха панихида на гроба на митрополит Борис в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.
  След отслужената панихида митрополит Серафим благослови присъстващите и говори за дядо Борис.
  „Със светиите упокой Христе душата на починалия твой раб. Има хора, за които лесно се пеят тези думи и хора, за които трудно се пеят. Защото който си е отишъл е оставил следа с живота си в този свят и човек отива в отвъдния свят само с делата си и нищо от това, което е притежавал тук не взима със себе си. Тези, които са живели праведно и са се осветили с благодатта на Светия Дух, подвизавайки се във вярата и живеейки в Христос вярваме, че са получили блажено място и дръзновение пред Господа и почитаме като светии. За тях лесно и с дръзновение може да кажем със светиите упокой Господи душата на починалия твой раб, както е в случая с дядо Борис, защото вярваме и сме убедени в това, че той е сред светиите и с дръзновение се застъпва за своите чеда, защото всички, които ще живеят в тази епархия и тези, които са били негови съвременници ще бъдат негови духовни чеда, тъй като е оставил много неща, които да бъдат наистина поучения, наставления и отеческа грижа от негова страна към всички поколения след него. Господ да удостои нас, което живеем тук в този свят и сме във войнстващата Църква да достигнем онзи момент, в който вече няма да служим панихиди за дядо Борис, но ще отслужваме богослужения, които ще бъдат молитвените църковни последования в негова прослава и в търсене на неговото застъпничество. Господ да помага на всички, които работят в тази насока и на всички, които с вяра и молитва подкрепят това благословено общоцърковно и народополесно дело да бъде прославен сред лика на светиите един свят достоен български архиерей, който ни показва, както и всички светии, разбира се, пътя към единството ни в Христос чрез Светия Дух и който ни е дал достатъчно ясно начертание и личен пример как да се върви в пътя на Христовите заповеди. Вечна да бъде паметта на блаженопочиналия дядо Борис, убит мъченически преди 71 години!“

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  На 20 октомври шеста Неделя след Неделя подир Въздвижение в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха храмовото духовенство и дякони от епархията. За молитвеното настроение на миряните допринесе митрополитският хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  В края на светата служба митрополит Серафим в своята проповед говори за чудото с гадаринския бесноват, който бил изцерен от Господ Иисус Христос, а изгонените бесове по Божие допущение отишли в стадо свине, което се хвърлило в морето и се удавило. Той обърна внимание на това, че тази случка от евангелското четиво може да бъде много поучителна за нас. За това, че не трябва подобно на гадаринци да молим Христос да си тръгне от нас, да не оставаме с мисленето и привързаността само за материалните блага, а да се стараем да живеем така, че Господ да дойде и остане при нас.
  След богослужението митрополит Серафим отслужи водосвет в двора на строящия се храм, посветен на св. Йоан Рилски в с. Изгрев.   Към момента все още се набират средства за доизграждането на храма.

107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

  Тази година на 5 октомври се навършиха 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край от турско робство. По този повод свещениците към храм „Въведение Богородично“ в Благоевград отслужиха заупокойна молитва в присъствието на жители и гости на града.
  В двора на църквата се намира паметника на майор Иван Павлович Орлински (командир на руския боен отряд при освобождението на Горна Джумая през 1878 г.). Именно там за първи път са посрещнати освободителите. По-късно този край отново е върнат в пределите на Османската империя.
  На 5 октомври 1912 година Горна Джумая е освободена за втори път. При разсъмване трета бригада на седма Рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров преминават моста на река Рилска, която до този момент е очертавала границата между Турция и България. Те са подпомогнати от около 3000 български воини, ръководени от генерал-майор Спас Георгиев. В 16:00 ч. същия ден първият освободен град е Горна Джумая (днешен Благоевград). Българската армия влиза във започналата няколко дни по-рано война между Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) и Османската империя. Целта е Балканските страни да си разпределят османските владения на Балканите (Македония и Тракия), които са били населявани от българи. На 26 септември войските на Черна гора нахлуват в Албания в отговор на което Османската империя обявява война на Балканския съюз. Балканските страни постигат изненадващ успех като изтласкват турската войска към Цариград. В последствие Одринска Тракия и Македония са овладени. До мирен договор се стига през май 1913 г.


logo

в-к "Кандилце", първи брой