logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  На 20 октомври шеста Неделя след Неделя подир Въздвижение в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха храмовото духовенство и дякони от епархията. За молитвеното настроение на миряните допринесе митрополитският хор „Йером. Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  В края на светата служба митрополит Серафим в своята проповед говори за чудото с гадаринския бесноват, който бил изцерен от Господ Иисус Христос, а изгонените бесове по Божие допущение отишли в стадо свине, което се хвърлило в морето и се удавило. Той обърна внимание на това, че тази случка от евангелското четиво може да бъде много поучителна за нас. За това, че не трябва подобно на гадаринци да молим Христос да си тръгне от нас, да не оставаме с мисленето и привързаността само за материалните блага, а да се стараем да живеем така, че Господ да дойде и остане при нас.
  След богослужението митрополит Серафим отслужи водосвет в двора на строящия се храм, посветен на св. Йоан Рилски в с. Изгрев.   Към момента все още се набират средства за доизграждането на храма.

107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

  Тази година на 5 октомври се навършиха 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край от турско робство. По този повод свещениците към храм „Въведение Богородично“ в Благоевград отслужиха заупокойна молитва в присъствието на жители и гости на града.
  В двора на църквата се намира паметника на майор Иван Павлович Орлински (командир на руския боен отряд при освобождението на Горна Джумая през 1878 г.). Именно там за първи път са посрещнати освободителите. По-късно този край отново е върнат в пределите на Османската империя.
  На 5 октомври 1912 година Горна Джумая е освободена за втори път. При разсъмване трета бригада на седма Рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров преминават моста на река Рилска, която до този момент е очертавала границата между Турция и България. Те са подпомогнати от около 3000 български воини, ръководени от генерал-майор Спас Георгиев. В 16:00 ч. същия ден първият освободен град е Горна Джумая (днешен Благоевград). Българската армия влиза във започналата няколко дни по-рано война между Балканския съюз (България, Гърция, Сърбия и Черна гора) и Османската империя. Целта е Балканските страни да си разпределят османските владения на Балканите (Македония и Тракия), които са били населявани от българи. На 26 септември войските на Черна гора нахлуват в Албания в отговор на което Османската империя обявява война на Балканския съюз. Балканските страни постигат изненадващ успех като изтласкват турската войска към Цариград. В последствие Одринска Тракия и Македония са овладени. До мирен договор се стига през май 1913 г.

Новата учебна година бе открита в Православния информационен център на
Неврокопска света митрополия

  На 19 септември бе открита новата 2019/2020 учебна година в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. И тази година бе отслужен тържествен водосвет от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, свещеници Стоян Бербатов, Светослав Кючуков и Велизар Голев и дякони Мартин Кременлиев и Гриша Иванов.
  Митрополит Серафим поздрави присъстващите сред които и децата от курсовете към центъра с настъпващата нова учебна година.
  „Честита нова учебна година! Нека продължава да се посява семето на Божието слово чрез всички дейности в православния център в душите на децата, младежите и възрастните, които идват тук. Нека и нашите души и сърца да работят така, че да бъдат благоприятна почва за това семе, за да расте в тях и да дава многократен плод. На добър час! Успешна и благословена да бъде учебната година. Бог да укрепява всички, които се трудят тук и да дава Своето благословение на всички полезни начинания, които предстоят през тази учебна и всички години напред. Божието благословение да бъде над вас!“
  Тази година ще бъдат сформирани следните курсове:
  Неделно училище с ръководител богослова Даниела Гълъбова, в което децата имат възможност да опознаят Православната ни вяра чрез живота и делото на нашия Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, светиите.
  Курс по иконопис с ръководители Даниела Донева и Тони Иванова. Занятията са насочени към усвояване начина на рисуване на икони и познания за православните светци и тяхното изобразяване.
  Курс по източно – църковно пеене с ръководител проф. Йоанис Папахронис. В него курсистите изучавават източната-църковна музика, като се запознават с традициите в това изкуство. Журналистически клуб „Кандилце“ с ръководител Антоанета Гулева. В него децата се запознават с основните журналистически практики, като прилагат наученото на терен, при интервюта и репортажи, които се публикуват в православното периодично издание – младежки вестник „Кандилце“.
  Новият сформиран курс тази година е младежкият ораторски форум, който е насочен към ученици от горния курс на обучение 7-12 клас, като те ще имат възможността да се учат на правилен изказ, да дебатират и изказват мнение в духа на Православния мироглед.
  За повече информация и записване може да ни намерите на адрес: гр. Благоевград, ул. „Тракия“ 3 или като се обадите на телефон 073 83 33 37.

Архиерейска св. Литургия в началото на Църковна нова година в Благоевград

  На 1 септември Светата Православна Църква отбелязва началото на Църковната нова година. Месец септември е свързан с много библейски събития и за това е определен за начало на църковното летоброене. В този ден се отбелязва и паметта на св. Симеон Стълпник, св. Марта (майка на св. Симеон) и св. Иисус Навин.
  По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“ в Благоевград. В съслужение с него бяха свещеници Павел Крушалийски, предстоятел на храма, Андон Шавулев и дякони от Неврокопска епархия. След като бе отслужен празничен водосвет митрополит Серафим се обърна към вярващите, изпълнили храма с поздрав за празника и началото на новата Църковна година.
  Той отбеляза, че настъпва времето от годината, когато събираме плодовете на нашите трудове, които Бог ни е дарувал. А подготвяйки се за новата година с труд трябва да знаем, че Божието благословение ще се излива щедро върху нас човеците, ако ние се вслушваме в Неговия глас и следваме Неговия път без да се отклоняваме в следване на нашите страсти и грехове. Ще имаме изобилие от онова, което ни е необходимо и най-вече Неговата благодат, която спасява и ни привежда във вечен живот.
  „…Христос казва, че не само с хляб ще живее човек, но и с всяко слово, което излиза от Божиите уста. Така, че да търсим първо Царството Божие и Неговата правда, а всичко останало, от което имаме нужда ще ни се придаде.
Свети Симеон Стълпник, един от древните преподобни отци ни дава съвършен образец на своя живот, като се посвещава на Бога с отдаденост, молитва и служение и то в дълбоко смирение. Бог по неговите молитви да ни укрепява в пътя на вярата и спасението. И винаги да помним, че има по-важни неща от храната и материалното оцеляване. Те също са нужни и важни, Бог е благословил да се трудим и за тях, но само когато преди тях поставяме духовните ценности, Словото Божие, Заповедите Божии и Светото Евангелие, така че да бъдат приоритети в нашия живот. Бог да ни укрепява! Честита и благословена да бъде новата Църковна година!“

Храмов празник на църквата „Св. пророк Илия“ с. Рилци

  На 20 юли Светата Православна Църква чества паметта на св. пророк Илия. На този ден храмов празник и двадесетгодишен юбилей отбеляза църквата посветена на светия пророк в с. Рилци, Благоевградска духовна околия.
  Храмът е изграден с подкрепата на няколко основни дарители и местните жители на селото. През 1999 г. е осветен от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.
  Tази година за двадесет годишния юбилей Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим възглави светата Литургия, в съслужение със свещеник Петър Стефанов, предстоятел на храма и дякони от епархията. Богослужението бе допълнително благоукрасено от женския църковен хор към храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград. След светата богослужба бе отслужен и водосвет и раздаден корбан за жителите на селото.
  В словото си към миряните, изпълнили храма, митрополит Серафим говори за живота на свети пророк Илия. Господ го изпратил да поучава Божия народ в пътя на Истината, да изобличава отстъпленията и заблужденията сред хората, загърбили истинския Бог и вярата в Него. Като потъпквали Божиите заповеди и служели на идолите, те всъщност служели на своите греховни страсти. Светият пророк не се побоял да изобличи цар Ахав и жена му Иезавел и с Божията помощ доказал лъжовността на идолослужителите.
„…Твърде поучителен бил живота на свети пророк Илия и обстановката, в която е живял, защото отстъпления от Бога е имало не само тогава, но по всяко време, както и днес. Нужно е да отправяме поглед към св. пророк Илия, да се опитваме да имаме ревност по истините на вяра и да живеем по Божия закон. Защото това е потребно за нашето спасение и достигането на онази цел, заради която ние човеците сме сътворени и приведени от небитие в битие в живота. Ако имаме желание да достигнем Царството Небесно, то нямаме друг път освен чрез вяра в истинския Бог, но вяра, облечена в дела. А това са делата, които са в изпълнение на Божиите заповеди, дела на любов към Бога и ближния.
Св. пророк Илия е ангел в плът, основа на пророците, втори Предтеча на Пришествието Христово, както го възпяваме и в неговия празничен тропар. Да имаме неговото молитвено застъпничество, да се стараем да имаме онзи огън на вярата и онази пламенна огнена ревност по живия Бог и по нашето спасение какъвто е имал св. Илия и това е огънят, който първо Бог е дал да гори в неговата душа.“

  Накрая митрополит Серафим завърши с поздрав към жителите и гостите на село Рилци: „Св. пророк Илия да помага на всички! Честит празник и на жителите на село Рилци и на всички гости на вашата енория! Бог да упокои онези, които не са между нас и са се погрижили за създаването, благоукрасяването и освещаването на този храм, да поживи ктиторите, основните дарители и всички, които с най-малката лепта дори са участвали и са дали своя принос с любов и вяра в изграждането, благоукрасяването и освещаването на храма. Радостно е когато има благолюбиви души, които посещават празниците и богослуженията, а и когато благолепието на храма е налице. Това показва, че тук живеят трите главни добродетели – вярата, надеждата и любовта. Пожелавам това да се умножава и да пребъдва този храм за слава Божия и за прослава на св. пророк Илия и да бъде остров за спасение от род в род за много години напред! Честит празник! Божието благословение да бъде над всички вас!“

Посрещане на копие на чудотворната икона на св. Богородица „Скоропослушница“ в Неврокопска епархия

  На 1 и 2 юли 2019 г., Неврокопска епархия се удостои да посрещне копие на чудотворната икона на св. Богородица „Скоропослушница“ в град Банско. Иконата е копие на чудотворната икона на св. Богородица „Скоропослушница“, изографисана и осветена в манастира „Дохиар“ на Света гора.
  На 1 юли от 17:00 ч. бе посрещната светинята в храм „Св. Троица” в гр. Банско, като бе отслужена архиерейска вечерня.
  На следващия ден от 7:00 ч. започна богослужението, а от 8:30 ч. бе отслужена Архиерейска св. Литургия от Техни Високопреосвещенства Неврокопския митрополит Серафим и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение със свещеници и дякони от Неврокопска епархия. Десетки вярващи, изпълниха храма и имаха възможност да се поклонят пред светинята.
  Около обяд иконата на св. Богородица „Скоропослушница“ ще отпътува за София и ще бъде посрещната в храм „Св. Петка“, кв. „Орландовци“.

550 години от пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски

  На 1 юли 2019 г. се изпълниха 550 години от връщане на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Светата Рилска обител.
  По този повод в Рилския манастир на 30 юни бе отслужено всенощно бдение от Мелнишки епископ Герасим. На следващия ден св. Литургия бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим и Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, монаси, свещеници и дякони от всички краища на България.
  Светата богослужба бе допълнително благоукрасена от клиросните певци на двата клира, румънци и българи, водени от г-н Андрей Касабов.
  По времето, когато България паднала под турско робство Рилският манастир бил разрушен от завоевателите, а мощите на неговия основател – св. Йоан Рилски се намирали в град Търново от 1295 г. 76 години след турското нашествие трима братя, овдовели свещеници, които приели монашество възстановили разрушената света обител и решили да върнат мощите на св. Йоан обратно в светата обител. За това свое намерение те преговаряли с турския султан Мохамед II и по ходатайството на султановата майка, благочестивата царица Мария било организирано пренасянето на светинята. Това се превърнало в голямо църковно и народно тържество, като навсякъде по дългия път, от тогавашната столица Търново до светата Рилска обител, хората оказвали подобаваща почит на св. Йоан Рилски. Чрез това връщане на мощите Рилският манастир получил още по-голямо значение и се превърнал в огнище на християнската вяра и национално самосъзнание за всички българи.

Църква „Рождество Богородично“ в гр. Симитли отпразнува тържествено 90 години от своето освещаване

  В 17:00 ч. на 3 юни 2019 г. тържественият камбанен звън отбеляза началото на честванията по повод 90-годишнината на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в гр. Симитли.
  Председателят на църковното настоятелство високоблагоговейният иконом Спас Веселински, архиерейският наместник на Благоевградска духовна околия отец Павел Крушалийски и архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Павел Милушев заедно с духовници от богохранимата Неврокопска епархия посрещнаха Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим и Негово Преосвещенство игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий, които взеха участие в отслужената в храма Вечерня.
  В проповедта си митрополит Серафим каза: „Биде вечер, биде утро. Ден един. Подготвяйки се за даден празник – Господски, Богородичен или за друг църковен празник, както е случаят и с утрешния ден, когато ще отбележим 90-годишнината от построяването и освещаването на този храм, посветен на Рождество на Пресвета Богородица – започваме това тържество с вечерното богослужение, което все още е в реда на пасхалните служби, защото не са изминали още четиридесетте дни след Възкресение Христово, не е дошъл празникът на Възнесението Господне и още в пасхалния дух и с пасхалната радост преживяваме тези дни и с това настроение са изпълнени и богослуженията, текстовете, песнопенията, всичко онова, което в Църквата е устроено като начин, по който да празнуваме нашите духовни събития и празници. Има още една част, която предстои и която е свързана с най-малките членове на църквата – децата, които изучават истините на своята вяра, които отстояват тези истини в живота и в своето творчество. Сега ще наградим положените от тях усилия. Бог да помага! Нека всички заедно да отдадем преди всичко благодарност към Бога за това, което е устроил, за нашето спасение, почитайки труда на тези, които преди нас са положили своите трудове, отдали своя живот и своите сили за благото на Църквата и на онези, които се присъединяват към нея.“

  Митрополит Серафим награди и победителите в ученическия конкурс „Моята църква“ със сертификати, ваучери, книжки и най-новия брой на вестник „Кандилце“. На 4 юни митрополит Серафим заедно с ректора на Софийската духовна семинария архимандрит Пахомий и с духовници от епархията отслужиха в храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли Утреня и Архиерейска Света Литургия.
  В проповедта си митрополит Серафим благодари на Църковното настоятелство и на неговия председател високоблагоговейния иконом Спас Веселински за организацията по честванията. Архиереят изтъкна и полаганите грижи към енорията от протойерей Борис Китанов Петров, който се превърна в символ на честванията на 90-годишнината от освещаването на храма в Симитли. След службата бе представен документалният сборник „Един живот в служба на Бога“ от митрополит Серафим (чието дело е предговорът към сборника), от съставителя на сборника Кристиян Ковачев и един от редакторите свещеник Стоян Бербатов.
  След представянето на сборника бе проведена и научна конференция с участието на учени от Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Доц. Светлана Христова изнесе доклад за модернизиращата роля на Българската църква. Д-р Жана Пенчева представи иконното богатство на храма в Симитли. Акцент в доклада й бе и личността на иконописеца Георги Алексиев, представител на късната Дебърска школа. Докторант Владимир Василев представи отделни елементи от иконописта и стенописта от храма. Докторант Кристиян Ковачев пък говори за приноса на протойерей Борис Китанов Петров към храма и към града. Докторант Габриела Бонева представи два новооткрити документа от Държавен архив – София, отнасящи се към ученическите години на отец Борис в Софийската духовна семинария. Гл. ас. д-р Петрана Стойкова и гл. ас. д-р Теодора Димова дискутираха проблемите пред религиозния туризъм в област Благоевград. Докторант Иво Николов представи предложени за съхраняване и популяризиране на културното наследство на района и в частност на храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли със средствата на новите технологии.
  Председателят на църковното настоятелство към храма в Симитли ик. Спас Веселински благодари на всички и най-вече и първо на Господ Бог, че го е удостоил по време на неговото служение да има възможността да подготви тази годишнина от храма. „Въпреки че първоначално го планирахме за едно малко отбелязване на годишнината, в крайна сметка се получи едно голямо и хубаво духовно тържество.“ – отбеляза още в заключителното си слово свещенослужителят. Той каза още, че отец Борис никога няма да бъде забравен и че трябва да бъде пример за новото поколение. По този повод отец Спас извести и решението на Църковното настоятелство всички свещеници в Неврокопската епархия да получат по един екземпляр от сборника.
Автор: Кристиян Ковачев

Областно награждаване на участниците в конкурса „Бог е любов“

  В Благоевград се проведе областно награждаване на учениците от Благоевградска област, които се вкючиха в националния конкурс „Бог е любов“. Конкурсът се провежда за 17-та поредна година и е по инициатива на Българската православна църква и Министерството на образованието и науката.
  Награди на отличените в първо, второ и трето място връчи лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в общинската зала „22ри Септември“. На събитието присъства г-жа Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия от Регионално управление на образованието в Благоевград, която предаде поздравите на началника на РУ в областния град г-н Златанов.
  Тази година в конкурса от областта са участвали 80 деца от различна възраст. Те са творили в четири категории: Проза/Eсе, Поезия, Рисунка, Приложно изкуство. Грамоти получиха и всички участвали и потрудили се деца.

Втора среща на добротворците в Благоевград

  За втора поредна година в Благоевград се проведе среща на хората, подкрепили благотворителните кампании на Православния информационен център към Неврокопската света митрополия и Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Събитието започна с поздрав на деца от I клас при II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. След което заместник-кмета по хуманитарните дейности г-жа Шопова се обърна към присъстващите, като им благодари за тяхната активност и съпричастност в проведените до сега кампании. В словото си Неврокопският митрополит Серафим разказа за Чудото с разслабления във Витезда, който си нямал човек да го спусне във водата, раздвижвана от Ангела Господен. След Архиерея кратки слова към дошлите отправи д-р Теменужка Любенова, председател на ОбСНВ Благоевград, тя призова аткивност на „малките хора“, които заедно могат да променят света.
  В подготвената от екипа на Православния център презентация, Мирела Кючукова представи обобщено резултата от общото дело в подпомагане на семействата на наркозависимите, болни, бедни и самотни хора – десетките кампании по събиране на храни, доброволческата кухня за бедни, базари и други.
  За насърчаване на благородната кауза на проявилите активност ученици и граждани бяха раздадени повече от 100 грамоти.

Храмов празник на църква „Св. Николай Летни“ в Благоевград

  На 9 май църква „Св. Николай Летни“ в Благоевград отбелязва своя храмов празник. В този ден са пренесени св. мощи на свети Николай от град Мира (Мала Азия) в град Бари (Италия), където се съхраняват и до сега. Организацията за празника започна още от предходния ден, като се включиха доброволци в почистването и приготвянето на празничната трапеза.
  Празничният ден започна с утринна служба, след която бе отслужена светата Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха свещениците Светослав Кючуков (предстоятел на храма), Стоян Бербатов, Велизар Голев и дякон Мартин Кременлиев. Клиросните песнопения бяха изпълнени от дякон Христо Паланков и Гриша Иванов, които допринесоха за молитвеното настроение на богомолците, изпълнили храма.
  По традиция бе отслужен празничен водосвет и подготвена тържествена трапеза за празника, на която всички споделиха радостта си от празничния ден.
  По времето на византийския император Алексий Комнин мощите на св. Николай били пренесени от град Мира в гр. Бари. През 1077 г. град Мира бил завладян от турците, като броят и благочестието на християните много намалели. Свети Николай се явил в съновидение на един свещеник от гр. Бари, заповядвайки му да пренесе мощите в своя град. Организирана група на три кораба незабавно се отправила за Мира и след преговори с местните християни светините били натоварени с благоговение и заминали за Италия. Там живеело многобройно гръцко население, като св. мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и множество народ на 9 май 1087 г. От тогава е установен този празник, който е известен у нас и като „Летен свети Никола“.

Успешно приключи благотворителният базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „Св. Николай“ в Благоевград

  Успешно приключи благотворителният базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Грамада“ в Благоевград. Той бе организиран от Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград и Православният информационен център на Неврокопска света митрополия. Базарът премина при голям интерес като жители и гости на Благоевград купуваха най-вече цветя, ръчно изработени Великденски украшения, икони и домашно приготвени постни сладкиши.
  От организаторите благодарят на Община Благоевград за любезното съдействие при организирането на базара и на всички, които подпомогнаха благотворителната инициатива.
  Със средствата, събрани от базара ще бъде подпомогната доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в Благоевград. Тя отвори врати през 2016 година, като всяка Неделя се раздава топла храна на бедни хора, приготвена от доброволци.

Благотворителен базар

  Успешно приключи благотворителният базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „Св. Николай Мирликийски“ в Благоевград.
  В нея се включиха доброволци, изработвайки пъстра украса за градински цветя, които ще бъдат продавани на базара в петък /22 март/ на пл. „Г. Измирлиев“ /пред сградата на Община Благоевград/ от 10:00 ч. до 16:00 ч. Очакваме ви!

Православният информационен център на Неврокопска света митрополия отбеляза своята десета годишнина

  На 17 февруари 2019 година Православният информационен център на Неврокопска света митрополия отбеляза своя десети рожден ден. По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет и молебен в съслужение със свещениците Светослав Кючуков, Стоян Бербатов и дякона Георги Кацаров.
  Децата от неделното училище към Православния център поздравиха гостите с изпълнение на празнични тропари и молитви. Екипът на Православния журналистически клуб бе подготвил 10-ти брой на вестник „Кандилце“, а доброволците от кухнята за нуждаещи се хора към църквата „Св. Николай“ се бяха погрижили за почерпката на десетките присъстващи.
В словото си митрополит Серафим каза:
„Честита десета годишнина! Слава на Бога за изминалите десет години. Да Му благодарим за всичко, което ни даде като възможности! Това, което е включено в молитвите от молебена е ясно и показателно: да молим Бога, да продължи милостта Си към нас, да прощава греховете ни и да устройва така, както до сега, всичко благоприятно по Своя промисъл за всички хора. Ние православните християни не мислим само за собственото ни спасение, a винаги се грижим и за другия човек. Това е заповедта на Бога да обичаме ближния си като себе си. И аз съм сигурен, че мнозина са получили според възможностите, с които разполага този православен информационен център, внимание, грижа и утеха. Може да има и разочаровани, но съм убеден, че това, за което беше създаден православният център се изпълни. През навършените вече десет години той успя да докаже своята необходимост, да се утвърди със своето присъствие в духовния и обществения живот в цялата ни епархия, а дори и в цялата ни поместна православна Църква. Разбира се за това ще изразим признателност, а Бог да въздава за трудовете на тези, които работят тук, сътрудниците, координаторите, свещениците, които винаги са на разположение, на всички вас приятелите, кръга от помощници и дори само симпатизанти. Радвам се, че с всеки рожден ден тук става все по-тясно и дай Боже дейностите да продължат да се разрастват и ползата да бъде на лице за всички, които я търсят и най-вече в рамките на общия живот в Православната ни Църква. Пожелавам да празнуваме още много десетилетия и Бог да помага! Амин! Честит празник!“

Нов брой на вестник „Кандилце“ посветен на 1150 г. от Успението на св. Константин-Кирил Философ

  На днешния ден светата Православна Църква чества 1150 години от Успението на св. Константин-Кирил Философ – нашия преблажен свят отец, новия равноапостол, първоучителя на всички славянски народи. Днес можем само да повторим думите на св. Климент Охридски: „ И както зорницата, която изгрява по-късно, озарява със своя блясък целия звезден лик, пръскайки светлина със слънчевите си зари, така и този преблажен отец и учител на нашия народ, като свети повече от слънцето чрез зарите на Света Троица, просвети безброен народ, който тънеше в мрака на невежеството. Кое място остана скрито, което той да не е осветил чрез стъпките си? Кое изкуство остана скрито за неговата блажена душа? Той възвести на всички народи скритите тайни с достъпни словесни изрази, като ги разтълкува разбрано: на едни - чрез писания, а на други - чрез проповед, защото Божията благодат беше се изляла в неговата уста (по Пс. 44:3). И заради това Бог го благослови навеки.“
  На свети Кирил-Философ е посветен новият 10 брой на младежкия вестник „Кандилце“, издаван от Неврокопска света митрополия. В него може да се прочете за детството на Божия угодник, за един от манастирите посветени на неговото всечестно име, важни новини от епархията и разказчета за най-малките.
  Нека се обърнем към св. Кирил с Климентовите думи: Преподобни учителю, моли се за нас, които честваме твоята преславна смърт за слава на Пресвета Троица - на Отца и Сина, и Светия Дух - сега и всякога, и во веки. Амин!

--> към 10 брой на в-к "Кандилце"

Младежкият журналистически клуб "Кандилце" със занятия през втория учебен срок

  Започват занятията на младежкия журналистически клуб "Кандилце" за втори срок. Те ще се провеждат в сряда от 16 ч. в учебната зала на Православния център, с ръководител г-жа Антоанета Гулева. Заповядайте на 20 февруари /сряда/ от 16:00 ч.
  Приемаме нови желаещи курсисти - ученици от 4 до 12 клас, които искат да се учат да пишат журналистически материали и да подтотвят за печат вестник Кандилце.
БЕЗ ТАКСА ОБУЧЕНИЕ. 073/83 33 37

Ученици отбелязват паметта на св. Кирил Славянобългарски

  На 14 февруари светата Православна Църква отбелязва Успението на св. Кирил Славянобългарски и преподобни Авксентий. Тази година се навършват 1150 години от успението именно на св. Кирил, който заедно с брат си св. Методий извършиха великото дело на просвещението за българския народ.
  По този повод ученици от II ОУ „Димитър Благоев“ в гр. Благоевград, ръководени от своите учители и г-жа Ирена Граховска (педагогически съветник) сътвориха информационно табло с житие, икони, снимки и исторически факти, посветено на днешния празник.
  Таблото може да се види на втория етаж в училището и има за цел да напомня на всички за светите братя и великата им мисия.


В Симитли бе отслужена панихида за протоиерей Борис Китанов Петров

  На 13 февруари 2019 г. се изпълниха 21 години от блажената кончина на енорийския свещеник на Симитли Борис Китанов Петров. По този повод свещениците: ик. Спас Веселински, ик. Методи Пачаръзов, Величко Христов, Бисер Христов, Яне Неделковски и Велизар Голев отслужиха панихида в храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли и трисагий на гроба на отец Борис. Възпоменанието е част от поредица събития, организирани от църковното настоятелство на храма с председател високоблагоговейния иконом Спас Веселински, докторанта Кристиян Ковачев и инициативна група от студенти и докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и СУ „Св. Климент Охридски“.
  На панихидата присъства синът на блаженопочившия отец Борис – Георги Китанов, роднини и близки, представители на Община Симитли и граждани. Пред събралия се народ отец Методи разказа своите спомени за своя събрат во Христа, с който е служил няколко години като млад свещеник. Той обърна внимание на преживените от отец Борис трудности в личен план и в свещеническото му служение. Припомни големия принос, който има отец Борис за построяване на симитлийския храм, за развитието на населеното място и за всяко едно семейство, което той духовно е обгрижвал и подкрепял.
  Свещеник Борис Китанов Петров е роден през 1912 г. в село Селище. Първоначалното си образование получава в родното си село, а след това учи в с. Логодаж. Продължава образованието си в Горноджумайската смесена гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска). Записва да учи в четирикласното свещеническо училище в Черепиш, а през 1935 г. завършва Софийската духовна семинария.
  Ръкоположен е за свещеник на 13 март 1937 г. от Високопреосвещения Неврокопски митрополит Борис. В различни периоди на своето служение обслужва духовните нужди на енориашите в Симитли, Дреново, Брежани, Крупник, Тросково, Брестово, Докатичево, Ораново и Градево. Отец Борис се отдава на служба на Църква и народ. Води часове по вероучение въпреки създаваните му трудности. Създава православно християнско братство. Изгражда кръщелна към храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли. Поставя основите на родилния дом и поддържа подкрепителната станция на Български червен кръст в селото. Организира редица прояви с деца, сред които и пътувания до Рилския манастир и ученически забави в местното читалище. За активната му дейност свидетелства и обширната му кореспонденция, която е водил със Светия Синод, с Неврокопската света митрополия и с Горноджумайското архиерейско наместничество, със светската общинска власт, с училищните и читалищни ръководства. Към края на живота си отецът, за когото днес симитличани си спомниха, пише: „Не престараване, издокарване или пълзене е това, а чиста любов и обич към служба, църква и народ. Това е точната и вярна дефиниция, която вярно и точно сочи пътя, по който съм вървял близо половин век“.

Архиерейска Света Литургия в Благоевград

  В Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение на 10-те прокажени в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха храмовото свещенство и дякони от Неврокопска епархия, а за молитвеното настроение на вярващите допринесоха певците от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент протопслат Йоанис Папахронис.
  В края на светата служба митрополит Серафим произнесе проповед за чудесата, извършвани от Господ Иисус Христос и за изцерението на 10-те прокажени. Той обърна внимание и на това, че Бог извършва чудеса и с всеки един от нас и в такива случаи ние не трябва да закъсняваме да прославим Бога и да Му въздадем благодарност и чрез живот във вярата.

Архимандрит Епифаний отслужи света Литургия на Богоявление в Благоевград

  На големия християнски празник Богоявление в гр. Благоевград бе отслужена света Литургия от Негово високопреподобие архимандрит Епифаний - протосингел на Неврокопска света митрополия, а в съслужение с него бе храмовото духовенство.
  След края на светата служба пред множеството вярващи, изпълнили храма, архимандрит Епифаний говори за празника Кръщение Господне и смисъла от нашето кръщение.
  По традиция бе отслужен празничен водосвет, а на пл. „Македония“ бяха благословени военнослужещите и техните бойни знамена.

Снимки: www.blagoevgrad.eu

Традиционна среща на митрополит Серафим със студенти

  В навечерието на новата 2019 година Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим се срещна със студенти от Неврокопска епархия. Той отслужи молебен за здраве, благополучие и успех през настъпващата година заедно със свещеници и дякони от епархията.
  Десетки бяха студентите и гости от Неврокопска епархия, които присъстваха на срещата. Те изразиха радостта си от възможността да беседват с митрополит Серафим по различни теми и събития от изминалата година.
  Всички получиха благословението на митрополита и след това се насладиха на празничен концерт на ученици от музикалното училище в гр. Драма, Гърция.

Хлябът в православната традиция и печене на рождественски хлебчета

  За поредна година деца от Благоевград се включиха в инициативата на Община Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска света митрополия „Хлябът в православната традиция и печене на рождественски хлебчета”.
  В рамките на два дни - 20 и 21 декември в Градската художествена галерия повече от 250 деца научиха повече за историята на хляба, дискутираха отношението към него, имайки в предвид колко много труд е вложен в хляба от малкото зрънце до фурните за печене и приготвиха сами свое хлебче.
  Докато чакаха неговото изпичане научиха повече за просфорите използвани в църковната практика и за Раждането на Спасителя. Заедно с учителя по религия Мирела Кючукова децата пътешестваха с мъдреците след Витлеемската звезда до малкото градче Витлеем –Домът на Хляба, разсъждаваха за Рожденика - Иисус Христос и за това какъв подарък можем да направим за Него,а това е доброто сърце от което извират добрите мисли и дела.

Успешно приключи кампанията "Приятели, наши връстници гладуват! Да спрем това!“ за 2018 г.

  Успешно приключи кампанията "Приятели, наши връстници гладуват! Да спрем това!“ за 2018 г., организирана от Православния информационен център и Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград за Рождество Христово. Събрани бяха почти 2 тона дълготрайни хранителни продукти – брашно, олио, ориз, захар, сол, леща, боб, макаронени изделия, вафли, шоколади, сладкиши, консерви и други.
  В благотворителната инициатива се включиха десетки доброволци, граждани, студенти и ученици от благоевградски училища, заедно с техните преподаватели и родители. Особено активни бяха учениците от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, II ОУ „Димитър Благоев“, III ОУ “Димитър Талев“, VIII СУ „Арсени Костенцев“,. Учениците от IV “А” и „Б“ клас на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ организираха базар и със събраните средства закупиха продукти за кампанията.
  Особено добро впечатление тази година направиха местните пчелари от сдружение „Пчела 2018“ - Благоевград, които се погрижиха в част от пакетите за децата да има бурканчета мед - домашно производство.
  Анонимен дарител добави към хранителните продукти на част от децата и торбички със шалчета, сапуни и шампоани.
  Събраните хранителни продукти подпомогнаха 62-ма ученици от Благоевград, над 100 семейства в нужда – родители на наркозависими, бедни, болни и самотни хора и защитените жилища в Благоевград.

Ученически благотворителен базар

  Ученици от 4 „А“ и „Б“ клас към СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в град Благоевград организираха благотворителен коледен базар с ръчно изработени изделия.
  Доброволческата инициатива е в подкрепа на кампанията „Приятели, наши връстници гладуват! Да спрем това!“ Тя има за цел да подпомогне деца от семейства в затруднено положение. Организира се за поредна година съвместно между Православния информационен център на Неврокопска света митрополия и Общинския съвет по наркотични вещества в гр. Благоевград.

Храмов празник на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в Благоевград

  На 6 декември Православната църква отбелязва паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец.
  Много църкви в Неврокопска епархия отбелязват своя храмов празник на този ден. Такъв имаше и църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Благоевград. Подготовката за празника започна още от предния ден с приготовления за празника и вечерно богослужение.
  На следващия ден светата Литургия бе водена от свещеник Светослав Кючуков, предстоятел на храма, а клиросните песнопения изпълниха хористи от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“.
  След края на светата служба по църковна традиция бе отслужен водосвет, а след него отец Светослав поздрави вярващите, изпълнили храма. Той говори за добрия пример, който ни е дал св. Николай и насочи мислите ни към добротворството, което всеки един може да стори за своя ближен.
  Всички гости имаха възможност да седнат на празнична трапеза, приготвена от църковното настоятелство и доброволци и да споделят радостта от празника.

Архиерейска св. Литургия, храмов празник и благотворителен базар на "Въведение Богородично" в Благоевград

  На 21 ноември отбелязваме празника „Въведение Богородично“ – Ден на православната християнска младеж и семейство.
  В този ден храмов празник има църквата „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещениците от храма и дякони от Неврокопска епархия. За молитвеното настроение на вярващите, изпълнили храма се погрижиха певците на клира от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“.
  В края на богослужението митрополит Серафим в своята проповед говори за въвеждането на Пресвета Богородица в храма от нейните родители светите богоотци Йоаким и Ана и за необходимостта от възпитанието на децата от ранна детска възраст в истините на Православната вяра.
  По традиция в двора на храма се проведе благотворителен базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. И тази година се включиха десетки доброволци и ученици в работилниците, като организаторите изказват благодарност към всички хора, оказали съпричастност към инициативата. Със средствата събрани от нея и подкрепата на дарител бяха закупени 40 стола за доброволческата кухня.

Ученици се включиха в работилница за традиционния благотворителен базар

  Ученици от II СУ „Димитър Благоев“, VIII СУ „Арсени Костенцев“, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ и Неделното училище към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия се включиха в работилницата за традиционния благотворителен базар по случай празника на християнската младеж и семейство, който се провежда в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.
Заповядайте на 21 ноември /сряда/ от 11:00 ч.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3