logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Благоевградската църква „Св. Николай” отбеляза своя храмов празник

  Църквата се намира в кв. „Грамада” и за поредна година събра много вярващи от целия град. Светата Литургия бе отслужена от енорийския свещеник Светослав Кючуков, който в проповедта си обърна внимание на добротворството на св. Николай и пожела всички да следваме неговия пример.
След службата, по традиция, бе раздаден рибен корбан на десетки миряни. Енорията при храма вече се е погрижила за рождественското настроение, като в храма е поставена ясла с младенеца, фотокът и други изненади за малки и големи.
Църковното настоятелство предвижда от тази седмица към храма да заработи социална кухня за бедни. Тя ще предоставя топла храна всяка неделя на предварително одобрени нуждаещи се хора.
Всеки може да дари продукти за социалната кухня към храма или да се включи с доброволен труд по примера на обичания св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Излезе от печат брой 4 на вестник "Кандилце"

Проведе се ІХ-тата Междуправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”

Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България в лицето на Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на събитието е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.

  Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия участниците в конференцията.
Голяма беше радостта на всички, че Негово Светейшество посети областния център. Той бе посрещнат от множество народ пред сградата на общината, сред които бяха и представителите на местната власт (в лицето на областния управител г-н Михайлов, кмета на Благоевград г-н Камбитов, председателя на общинския съвет г-н Тасков и др.).
Началото на конференцията бе дадено малко след 18:00 ч., като приветствени слова бяха отправени от Негово Светейшество Български патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който беше и домакин на конференцията, Областния управител г-н Бисер Михайлов и кмета на Благоевград г-н Атанас Камбитов, последва слово на Карпийския епископ Христофор от Кипърската архиепископия, който говори по темата: "Финдаментализмът в нашия живот. Общ възглед." Също така поздрави бяха отправени от предстоятелите на Поместните православни църкви: Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Грузинска, Кипърска и Албанска.
В самата конференция участие взеха над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от почти всички православни страни.
Бяха изнесени доклади от представителите на поместните православни църкви, след което се сформираха работни групи, които подготвиха заключителните документи, а те от своя страна бяха одобрени от участниците в конференцията и ще бъдат изпратени до всички Поместни православни църкви.
Заключително слово каза Карпасийският епископ Христофор, който благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, както и на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим за гостоприемството.
Късно следобяд в съботния ден участниците в конференцията посетиха Рилската света обител, където бяха топло посрещнати от братството на манастира. След вечерното Богослужение те имаха възможност да се поклонят пред светите мощи на св. Иван Рилски и да посетят музея на манастира, където се запознаха с историята на светата обител. След тържествената вечеря гостите си тръгнаха с голяма радост обратно към Благоевград.
В Неделния празничен ден в храм „Въведение Богородично” в Благоевград бе отслужена тържествена света Литургия, в която участие взеха участниците в конференцията, представляващи Поместните православни църкви.Карпасийския епископ Христофор се срещна със студенти на Юзогападния университет „Неофит Рилски”

Карпасийския епископ Хризостом изнесе лекция на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” пред студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

  Поканата към известния духовник-мисионер бе отправена от Философския факултет на университета и се осъществи с благословията на Неврокопския митрополит Серафим. На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, декана на философския факултет доц. д-р Борис Манов, проф. Желев, духовници, преподаватели и студенти. Темата „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” е актуална за съвременното мултикултурно общество и е тема на международна конференция на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която ще се проведе от 22 до 25 септември 2016 г. в Благоевград. Срещата бе вълнуваща за студентите, като особено впечатление направиха дадените от лектора, примери от светите отци - св. Паисий Светогорец, св. Максим Изповедник и други, валидни и днес за всеки човек. Като резултат от срещата младите хора споделиха, че трябва да бъдем предпазливи по отношение на фундаментализмът във всички сфери на обществото, защото той може да доведе до фанатизъм, който от своя страна е пагубен за човешката личност.Отслужи се заупокойна молитва за загиналите през 1944 г. Гвардейци от Първа гвардейска дружина

На 17-ти септември 2016 г. бе отслужена заупокойна молитва за загиналите на 15-ти и 16-ти септември 1944 година гвардейци пред паметника в с. Звегор на границата с Македония.

  Гвардейците са от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването на България в антихитлеристката коалиция в заключителния етап на Втората световна война. Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15-ти и 16-ти септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия. На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години. Панхидата за загиналите войни отслужи свещеник Светослав Кючуков, председател на църквата „Св. Николай“ в кв. „Грамада” Благоевград. В молитвата бяха упоменати имената на загиналите гвардейци - Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов, Личо Иванов. Инициативата за втора поредна година е на сдружение „Ние жените”, с председател Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Иван Петров, РИМ – Благоевград и Православния информационен център на Невркопска св. Митрополия, които поднесоха цветя пред паметника на загиналите войни. На панихидата присъстваха граждани, запасни сержанти, офицери и техните семейства.На Рождество Богородично в село Бараково

Сдружение "Движение - Ние Жените" - Благоевград и настоятелството на църквата "Успение Богородично" в с. Бараково организираха братска трапеза на големия църковен празник Рождество Богородично.

  След светата служба в църквата в с. Бараково пристигнаха жените от сдружението в с. Бачево и техните приятели от Комплекса за социални услуги за възрастни хора с увреждания в Благоевград. Те разгледаха храма, научиха повече за неговата история и за празника Рождество Богородично. За втора поредна година Здравка Чимева, председател на сдружение "Движение - Ние Жените", дава курбан за здраве, който беше осветен и раздаден на гостите. Тази година в празника се включиха и жени от читалището в Бараково, които направиха изложба от плодове и зеленчуци, отгледани от самите тях. Идеята на организаторите е събитието да се превърне в традиционно и да стане есенен празник за всички.„Свето Успение Богородично” – храмов празник на църквата в с. Бараково

Църквата в село Бараково чества храмовия си празник на 15 август, когато се празнува светото успение, заспиване на Божията Майка.

  За втора поредна година на 14 август вечерта срещу големия празник в църквата се събраха свещеници и миряни, за да участват във вечерната служба и молитвеното последование „Опело Богородично”. Тази година съслужиха свещениците отец Бисер Христов от с. Полена, отец Стоян Бербатов от благоевградския квартал „Еленово”, отец Велизар Голев от с. Черниче и енорийския свещеник Светослав Кючуков. По подобие чинопоследованието „Опело Христово”, след песнопенията от трите статии, последва лития около храма с плащеницата, изобразяваща тялото на св. Богородица. Под плащеницата преминаха множество хора от Бараково, Благоевград и близките населени места. На 15 август се отслужи утринна служба и празнична света Литургия, а празничните песнопения бяха изпълнени от женския хор на благоевградския храм „Въведение Богородично”, които от няколко години гостуват в Бараково. След службата на вярващия народ бе раздаден корбан за здраве. На 21 август, неделята след Успение Богородично, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света литургия в храма за радост на цялата енория. В Богослужбата съслужваха и игумена на Руенската света обител отец Йоан, дяконите Благой, Христо, Антон, на клира песнопенията изпълни Димитър Костадинов, иподяконстваше Венцислав Поповски. Множество деца и възрастни пристъпиха към светата Чаша „за да бъдат всички едно…” /Ин.17:22/

Свето Преображение Господне-храмов празник

  На 6 август Православната църква чества един от 12-те Господски празници –„Преображение Господне”. Празникът Преображение Господне е установен още в началото на историята на християнската църква.

В третата година от Своето проповядване, малко преди Неговата кръстна смърт и страдания, Христос отива в планината Тавор. Със Себе Си взима трима от най-близките Си ученици – Яков, Йоан и Петър. Христос се отдалечава за да се помоли, а апостолите заспиват. Събужда ги ярка, дивна светлина и виждат Христос преобразен в естеството Си да беседва със св. Пророк Моисей и св. Пророк Илия за предстоящата Му кръстна смърт и страдания. Апостолите били удивени от светлината и излъчването, което се разнасяло от тялото Христово, станало им много приятно, те чувствали Божията благодат в пълнота и св. апостол Петър попитал дали да направят три сенника за Христос за св. Илия и за св. Мойсей. Тогава чули глас от небесата на Бог Отец, който им говорил: „Това е Моят Възлюбен Син, Него слушайте”. След това Христос преобразил естеството си и станал, както до този момент. Всичко това Христос направил за да укрепи своите ученици, да им даде кураж, смелост и надежда, за това че Неговата кръстна смърт и страдания ще бъдат изкупителни за всички християни, за да не униват сърцата им и да бъдат готови и те. На този ден храмов празник има църквата „Свето Преображение Господне”, намираща се на територията на старите гробища в Благоевград. Първоначално на мястото е имало параклис, който през 60-те години на XX век се преустройва в настоящия храм. Църквата е еднокорабна базилика, отвън облепена с камък. Иконите на иконостаса са рисувани от руския йеромонах и иконописец Николай Шелехов. Около църквата „Свето Преображение Господне” се намират и гробовете на много свещеници живяли и служили в Благоевград. На храмовия празник ще бъде отслужена света Литургия от храмовия свещеник протоирей Валентин Царевски. По традиция на този ден се освещава първия плод на лозите - гроздето и се раздава на вярващите за благословение. По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще служи в Благоевград в църквата „Въведение Богородично”.

Миряни от Благоевград посрещнаха поклонниците по пътя „Рилския Чудотворец”

  За пета поредна година миряни от Благоевград, водени от свещ. Стоян Бербатов посрещнаха поклониците тръгнали по пътя „Рилския Чудотворец”.

За посрещане на голямата група благоевградчани приготвиха топъл хляб, шарена сол, мед и студена вода. Срещата по традиция е на метри от Рилския манастир, където групата се изчаква за да влезе заедно в светата обител. Поклоническия път „Рилския Чудотворец” се провежда за седма година, началната точка е столичния храм „Света София”, а крайната Рилската манастирска обител. В продължение на 5 дни те минават през планините Витоша, Верила и Рила. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистърска програма „Християнско поклонничество”, с благословението на Софийска митрополия и с подкрепата на ОП „Туристическо обслужване” при Столична община. Заедно с групата всяка година участват свещеници, като отец Ангел Ангелов, който пътува от самото начало. По пътя поклониците четат молитви, свещениците отслужват Молебния канон към Св. Богородциа, Акатист към св. Йоан Рилски и по традиция водосвет на Рилските езера. Те пристигат в Рилския манастир на 5 август за големия господски празник „Преображение Господне” и участват на 6 август в светата служба . По време на похода в различни населени места посрещат гостите с голяма радост и постна храна, тъй като е периода на Богородичния пост. Групата тази година наброява около 170 човека, сред които има деца, ученици, студенти и хора от всички възрасти. Пристигайки в манастира на свети Йоан, те се поклониха на светите му мощи и макар силно изморени, изпяха многократно тропара на светеца, 135 псалом, тропара на Преображение, “Возбрано Воеводи” и много други, изразявайки благодарността си за небесната закрила и помощ по време на пътуването.

„Моят неинтернет блог” или подробно за анкетата по повод Деня за борбата с наркотиците

  По повод 26 юни – Международният ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици, Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, предостави на обществеността изследване под името „Моят неинтернет блог”. Изследването е проведено с ученици от 4 до 12 клас в основни и средни общообразователни училища, математически, езикови и технически гимназии в Благоевградска област. Общо са изследвани отговорите на 530 лица. Учениците отговарят на въпроси свързани с тютюнопушенето, употребата на алкохол, интересни развлечения, любимия национален герой и представата за щастливо бъдеще.

В първата категория въпроси касаещи зависимостта от тютюнопушене и алкохол поразяващи са данните от изследването:
42,8 % –Нищо не мисля, цялото ми семейство са пушачи
37,3% – Моите не пушат
7,5% – Пафкаме заедно
Същевременно подрастващите споделят, че родители които пушат са:
57,3%- Лош пример за децата им
35,2%- Не ми харесва, че майка ми пуши
37,1%- Не ми харесва,че баща ми пуши
Само 10,5 % от акнетираните са индифирентни по въпроса и отговарят че „Не ми пука”.
По отношение на употребата на алкохол от родителите учениците споделят:
43,7%- Може на празници
42,2%- Нека пият, важното е да не прекаляват
3,2% – Моите не употребяват алкохол
Същевременно отчитат, че употрбата на алкохол е:
44,3% – Лош пример за децата им
43,3% –Мразя алкохолиците
9,0% – Баща ми се „наквасва“доста честичко – не ми харесва!
6,2% – Майка ми пие много, не ми харесва –
6,8% – Не ми пука.
От анкетата е видно, че голяма част от родителите пушат или употребяват често алкохол, без да се съобразяват дали това се харесва на децата и дали това е примера, от който се нуждаят децата им за личностното и духовното си развитие. Виждаме, че никой не е посочил и отговор свързан с отказването от тези страсти или борба с тях.
Следващите въпроси са свързани с предпочитаните забавления -комютърни игри и ходене на дискотека.
Харесват ми:
Да бъда герой – 63,5%
Да побеждавам противниковия отбор – 53,5%
Да взривявам – 20,9%
Да побеждавам Добрите сили –16,6%
Да продавам дроги –8,8%
Да взривявам – 20,9%
Да се запознавам с нови приятели–57,9%
Да планирам как точно да пазя съотборника си –43,2%
Защото имат и образователна цел–42,8%
Защото усещането е невероятно –21,3%
Имат убийствен дизайн –19,6%
Да изграждам фабрика за дрога –9,0%
От резултатите виждаме, че младите хора искат да бъдат герои, да се борят да минават през различни препятствия и да достигат определени цели, да имат нови приятели, но за съжаление всичко това е във виртуалното пространство, екзистенцалността остава празна. Притеснителни са фактите, че голяма част предпочитат да побеждават добрите сили, тоест избира те да бъдат лошите, да взивяват и да рушат и най-страшното да бъдат пласьори на наркотици и да изгрждат фабрики за дрога.
Една четвърт от младежите посещават дискотеки за да употребяват алкохол, а 11.8 % за да употребяват наркотици.
Да слушам музика – 67,9%
Да се запозная с нови хора – 63,3%
Да се забавлявам – 60,7%
Мога да танцувам – 26,7%
Да пия алкохол – 25,6%
Да релаксирам –25,0%
Трябва да ми е много забавно, за да отида…Иначе рядко… –22,6%Не ме кефи и не ходя – 20,0%
Да повиша адреналина, все едно с какво е…15,0%
Да изпуша джойнт – 11,8%
В третия модул „Моят любим български национален герой и достойни личности от моя роден край„ са зададени въпроси за националните примери и защо се определят като такива от анкетираните, а също и важния въпрос за нещата, които изграждат щастливото им бъдеще.
Пример за подражание 49,0%
Защото обичам България! 46,9%
Защото им се възхищавам 35,4%
Познати от уроците 30,1%
Известни от телевизията 28,1%
Те са супер! 23,5%
Лично се познаваме 13,0%
Защото ги харесват моите приятели 16,6%
Случайно прочетох 6,6%
От респондентите – 49,0% са посочили любим национален герой, който за тях е „пример за подражание, 46,9% са „Защото обичам България“, а 35,4% „защото им се възхищават“, това е показателно за ролята на патриотичното образование на децата и влиянието им върху подрастващите. Не можем да преминем и факта, че учениците посочват малко църковни фигури като любими герои, освен св. Паисий Хилендарски, заемащ четвърто място в класацията им, Неофит Рилски, св. Йоан Рилски Чудотворец, светите братя Кирил и Методий са в една редица със Слави Трифонов, Ани Салич и Мартин Петров.
В раздела Избор на щастливо бъдеще, учениците определят предпочитаните професии – спортист, дизайнер, бизнесмен, адвокат, архитект, професията учител е в дъното на класацията, а тази на свещеника изобщо не е посочена от 500 –те интервюрани младежи.
Спортист – 140
Дизайнер – 99
Бизнесмен – 93
Адвокат – 80
Архитект – 80
Лекар – 76
Президент – 75
Треньор – 74
Шофьор – 74
Певец –72
Актьор – 67
Икономист – 66
Програмист – 65
Моден дизайнер –63
Екскурзовод – 62
Инженер – 61
Фотограф – 61
Танцьор – 56
Последната категория е свързана с нещата, които определят щастливото им бъдеще.
Учение – 306
Родители – 296
Пари –284
Желание за работа – 283
Фитнес – 270
Музика – 258
Дисциплина – 254
Воля – 248
Компютри – 246
Вяра, религия – 244
Интернет – 237
Постоянство – 226
Четене – 214
Изпълнение на задълженията – 214
Театър, кино, телевизия –214
Купони – 206
Изпити – 202
Младите хора определят, че най –важни за бъдещето им са учението, родителите, парите, интересно е, че те посочват на 10-то място вяра и религия пред купони, театър, кино, телевизия.
Благодарим на екипа на ОбСНВ Благоевград за предоставените данни от направените изследвания. Младите хора ясно определят важните за живота им неща, не само материални, но и нуждата от ценности, инициативи в които да реализират себе си, добри примери за подражание в лицето на своите родители и националните ни герои.

източник: www.dobrotoliubie.com

7 години Православен информационен център на Неврокопска света митрополия

  На 16 февруари 2016 г. Православния информационен център на Неврокопска света митрополия чества 7 години от своето създаване. На този ден 2009 г. блаженопочиналият и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил с тържествен водосвет освети центъра и благослови дейността му. Центърът е продължение на активната просветна и социална дейност на Неврокопска св. митрополия, намира се в идеалния център на Благоевград и е място за духовна полза, общуване и взаимопомощ. Чесването на седмата годишнина на православния център започна с откирването на изложба под надслов: „В градината на Божията Майка”, представяща фотоси от Света Гора Атон, на авторите Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София. Изложбата бе открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а гости бяха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник-кметът Христина Шопова, проф. Желев председател на УС Ефория „Зограф”, свещеници от епархията и много граждани. По традиция честването продължи с водосвет в Православния център, отслужен от Неврокопския митрополит в съслужение с архиерейския наместник на благоегврадска духовна околия ик. Павел Крушалиев, ик. Андон Шавулев, свещ. Костадин Калайджиев, свещ. Спас Веселински и свещ. Светослав Кючуков. Гости на празника бяха проф. Иван Желев и г-н Аврам Аврамов, изпълнителния директор на Ефория „Зограф” г-н Стоян Динков, д-р. Теменужка Любенова председател на ОБСНВ Благоевград с екипа си, г-жа Здравка Чимева председател на сдружение „Ние жените”, г-жа Вера Ангелска от Общински младежки дом, представители на Регионална Библиотека, Областна управа, представители на медиите, сътрудници на центъра и много граждани. На многобройните гости екипа на центъра представи новия сайт, с електронен адрес http://www.pic-blg.com/. В сайта освен предстоящи събития и текущите курсове, могат да се чуят записи от православните рубрики „Минути за православие” и детската рубрика „Кандилце” звучащи в БНР-Радио Благоевград. Достъпни са също колекцията от православното предаване „Мироглед”, което предстои да започне отново по ТВ ОКО, видеопроекти на центъра, клипове от концерти на Митрополитския хор „Неофит Рилски” и интервюта на журналистически клуб към центъра. Изложени бяха и икони от курса по „Иконопис”, който се провежда за първа учебна година. Празникът продължи за радост на децата с празнична торта, почерпка и възможност за общуване и споделяне на радостта.

Изложба под надслов „Духовното ухание на живота”

  Изложбата бе представена в Посетителския информационен център в гр. Банско, свещ. Костадин Калайджиев. Изложбата бе достояние на гражданите и гостите на Банско за времето от 22 до 26 юли и се радва на много посетители. Платната, рисувани от отеца, са на различни теми от живота свързани с трудолюбието, радостта, любовтта и стремежа на човек към Бога. Цветовете са в светли, топли и завладяващи тонове, предаващи на посетителите свежест и усещане за прохлада. Анна Кючукова от православния клуб „Кандилце” разговаря с отец Костадин.

- Благословете отче, това първа изложба ли ви е?
- Не вече съм правил няколко изложби в Якоруда, Банско, Благоевград в Православния център и сега в Посететелския информационнен център на Банско.
- Как се казва изложбата и какво е новото?
- Изложбата е под надслов „Духовното ухание на живота” и новото е, че събира освен мои картини, икони и дърворезби.
- Много ми харесаха морските картини, какво обичате да рисувате?
- Много обичам да рисувам пейзажи, защото те носят красота, светлина и настроение. И децата и възрастните се впечатляват от Божието творение, от природата и аз също се вдъхновявам от нея, за това обичам да рисувам пейзажи. Рисувам, разбира се и други неща, които ми допаднат – портрети, натюрморти.
- Коя е първата картина, която нарисувахте?
- Първата картина, която нарисувах с маслени бои, направих в кръжок, тя беше натюрморт- диня, ябълки и една кана. Тогава бях ученик шести или седми клас.
- Вие сте свещеник в църквата „Света Троица” гр.Банско, ръководите неделно училище за възрастни, пътувате, кога намирате време да рисувате?
- Да, рисувам когато мога, когато не съм на служба, всеки свободен момент.
- На картините ви, има хора, които работят или се подготвят за работа на полето- косят, жънат, острят косите, какво място заема труда в живота ни?
- Трудът е изключително важен. Човек си изкарва прехната с пот на челото, не с кражба или измама. Бог е благослови хората да се трудят и обработват Рая още тогава преди грехопадението - първия човек е бил земеделец. И днес трябва да се трудим, особено когато става въпрос за земята и прехраната ни, за да сме щастливи.
- Във вашите картини има много цветове, има и хора които се обичат, какво е любовтта?
- Цветовете изразяват живота. Аз използвам по-живи цветове, по-светли и топли тонове, а не студени и затворени навяващи тъга. Искам да носят радост, човек е създаден да бъде щастлив и радостен. В този смисъл и любовтта е радост, без любов в живота няма радост. Ако нашите майки и бащи не ни обичат, ако с нашите братя и сестри не се обичаме, или като хора не се обичаме, то какво ще стане с нас? Ще приличаме на папагалчета, които бързо ще умрат в самота, защото не могат да споделят своите радости и тревоги. Именно любовтта е споделяне.
- В изложбата има и икони на кои светци са те?
- Иконите са на св. Климент Охридски, на св. Екатерина, св. Надежда, резбовани икони на св. Богородица, св. Георги Победоносец, на Христовото Възкресение, а също така и резбовани кръстове.
- По-лесно или по-трудно се рисуват икони?
- Понякога е по-лесно, понякога по-трудно. За да се нарисува икона е нужен много труд, обработва се дъската, грундира се, полага се златото на ореолите, после са боичките, и накрая лака, за да се запазят цветовете.
- Какво рисувате сега?
- Много са ми интересни лицата на хората, техните движения, харесва ми хората да са в природата, да не са изолирани, а да са с Божието творение, това рисувам и сега.
- Благодаря Ви за интервюто. Пожелавам ви нови вдъхновения. Благословете!


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3