logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Празника „Въведение Богородично: ден на православната християнска младеж и семейство“ беше отбелязан с богата програма в Благоевград

  Още рано сутринта, на 21 ноември, камбаните на църквата „Свето Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ забиха тържествено за началото на утринната служба. Светата Литургия, за храмовия празник, бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, свещеници и дякони от Неврокопска епархия. В празничната служба участие взеха архиерейските наместници съответно на Разложка духовна околия – иконом Янко Русков и на Санданска духовна околия протоиерей Георги Танчев. Множество народ изпълни старата църква на Благоевград, която в този ден отбеляза за 172 път храмовия си празник. Богослужбата бе благоукрасена от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис. От 11:00 ч., в двора на храма, за втора поредна година се проведе благотворителен базар, иницииран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Ръчно изработените изделия и постно приготвените сладкиши привлякоха интереса на миряните, а събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби семейства. Тази година в базара се включиха ученици изучаващи СИП „Религия-Православие“ в Благоевградските училища.
  Следобяд в Регионалния исторически музей „Обединен детски комплекс“ Благоевград представи своята празнична програма, изпъстрена с много стихотворения и песни, като основният акцент беше поставен върху семейството. За да уважат празничната програма бяха дошли родители и деца. На сцената ученици от журналистическата редакция „Хей хлапета“ и от православния журналистически клуб „Кандилце“ проведоха интервю със свещеник Стоян Бербатов, който отговори на въпроси свързани с въвеждането на Пресвета Богородица в храма, с примера на праведните Йоаким и Анна, с ценностите в семейството, тайнствата в Църквата и така по атрактивен начин запозна аудиторията с празника на християнското семейство.
  Вечерта Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим гостува на тържество за деня на християнското семейство подготвен от учениците на 1 а клас в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, които от тази година посещават часове по СИП „Религия-Християнство“. Митрополитът бе радушно посрещнат от директора на училището г-н Биров и след разглеждане на новооткритите зали за спорт, хранене и отдих, бе посрещнат от най-малките ученици с класен ръководител г-жа Кръстева и техните родители. Децата пресъздадоха историята на светите праведни Йоаким и Анна и обърнаха внимание на християнските добродетели, които са вечни и неизменни, независимо от времето и трудностите. Децата предизвикаха своите родители и в състезание по намиране на семейното съкровище. За добрата подготовка на децата с тях работят също г-жа Жанет Керанова, актриса от драматичен театър „Никола Вапцаров“ и г-жа Кючукова, учител по религия.
  В края на тържеството Митрополитът поздрави децата и техните родители и изрази убеждението си, че изборът на родителите днес, децата им да посещават часове по религия, утре ще бъде стократно възнаграден от Господа с блага, които не са си и представяли.

Деца пекоха рождественски хлебчета и беседваха за Рождество Христово във фоайето на Община Благоевград

  На 21 и 22 декември, в навечерието на Рождество Христово, деца от детските градини и училищата в Благоевград, за втора поредна година, по покана на Община Благоевград, участваха в инициативата на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Десетки деца от различни учебни заведения в Благоевград имаха възможността да научат повече за раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос и чудните събития, случили се преди повече от 2000 години. Голяма беше радостта, както за децата, така и за възрастните /преподаватели и родители/ да се потрудят за направата на празничните хлебчета и докато беседват да изчакат тяхното изпичане. След приключване на беседата, в която те научиха повече и за църковните просфори, се насладиха на прясно изпечените собственоръчно направени хлебчета. Децата получиха и още един Рождественски подарък – икона с разказа за Рождество Христово и 3D пъзел с украса за празничната елха. Те са осигурени от сайта „Двери на Православието“ за което им благодарим.
А усмивките и положителните емоции бяха израз на всеобщата радост от настъпването на Рождество Христово.

Митрополит Серафим освети нов параклис в Пирин планина

 На 02. 07. Неврокопският Митрополит Серафим освети новопостроения параклис „Вси светии“, който се намира в непосредствена близост до една от най-красивите хижи в Пирин – „Пейо Яворов“. Параклисът е изграден изцяло със средства на дарители. В словото си, след отслужения водосвет, митрополитът подчерта значението на празника „Вси светии“, който се празнува в неделята след Петдесетница. На този ден Църквата отдава почит не само на светиите, които познаваме, но и на всички, които са просияли в святост, но чиито имена само Бог знае. Митрополит Серафим пожела на всички, които ще идват да се помолят на това свято място, да си спомнят усилията, които са положили, за да се изкачат високо в планината и да се помолят, щото Бог да им дава сили да се въздигат и към небесното и вечното.
източник: www.dobrotoliubie.com

Фотоизложба "Духовността на България"

  На 13 юни 2016 г. в Младежкия дом в Благоевград бе открита фотоизложба под надслов „Духовността на България”.

Тя се инициира от младежка инициативна група към Неврокопска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Фотосите са дело на деца и възрастни и показват духовността на нашата родина. Изложбата ще посети градовете от епархията – Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Петрич. Организира се с благотворителна цел и събраните средства ще подпомогнат развитието на Неделните училища от Неврокопска епархия.
Изложбата откри арх. Епифаний, викариен епископ на Неврокопския митропололит Серафим и игумен на Роженската света обител. Вспъпителни думи за духовността отправи г-жа Мирела Кючукова, координатор на Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. За инициативата, фотосите, авторите и призовите фотографии за гостите разказаха младежите Крум Дамянов, Елисавета, Мария и Богдана.
Гости на изложбата бяха свещеник Светослав Кючуков, арх. Сандев, д-р Т. Любенова, еипа на ОСНВ, представители на институции в Благоевград, граждани и гости от други населени места.
Грамота за участие получи Иван Шарков за снимката „Дете в молитва”, направена в Благоевградския храм „Въведение Богородично”. След откриване гостите продължиха срещата в разговори на по чаша вино.
Изложбата ще остане в Православния център на ул. „Тракия”3 в Благоевград до 18.06 /събота/ и всеки може да подпомогне прицърковните училища в Неврокопска епархия със закупуването на фотография.

Областно награждаване на деца, участвали в конкурса
„Бог е любов”

  За поредна година Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим награди децата от Неврокопска епархия, участвали в националния конкурс „Бог е любов”. Награждаването се проведе в Митрополитския дом в Благоевград на 4 юни. Деца от всички краища на епархията пристигнаха заедно със свои учители и родители, за да получат лично поздравленията от митрополита. Срещата организираха г-жа Текерска от РИО Благоевград и екип на Православния център на Неврокопска св. митрополия.
Специално за награждаването изложба от свои икони показаха учениците от курса по иконопис към Православния център в Благоевград и деца от курса „Православна култура” представиха табла с православни орнаменти, изработвани в часовете, организирани от Общински младежки дом.
Тази година сертификати и подаръци получиха всички деца, участвали в конкурса, те са и първите, които получиха първи брой на младежкия вестник „Кандилце” с материали на деца от православния журналистически клуб със същото име към Православния център.

Излезе от печат първи брой на вестник „Кандилце”

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, децата от православен журналистически клуб „Кандилце” към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия издадоха вестник с подбрани материали, подготвени и публикувани от тях през изминалата учебна година. Вестникът ще продължи да се издава периодично с авторските материали на учениците, като целта на децата е да търсят доброто в света около тях и да разпръскват светлината му в сърцата на малки и големи.
Ръководител на православния журналистически клуб е дългогодишният журналист г-жа Антоанета Гулева, а екипът на клуба понастоящем се състои от 10 деца, като най-малкото е в първи клас, а най-голямото - в девети клас. За изминалата учебна година те подготвиха редица журналистически материали – интервюта, новини, участваха в живо включване, посетиха Радио Благоевград и БНТ 2, направиха 40 броя на православната рубрика „Кандилце”, която се излъчва всяка събота в 10,00 ч. в предаването "Тийн зона" на БНР-Радио Благоевград.
За лятото клубът предлага интересна лятна школа, в която младите журналисти ще работят на терен. Децата ще проучват историята на църкви, местности, житейски истории в различни населени места, а събраните материали ще публикуват в специално разработван за тях православен информационен сайт. Лятната школа ще продължи през месеците юни, юли и август. Занятията в курса са безплатни и всяко дете може да се запише в Православния център на Неврокопска св. митрополия.

Семинар за взаимодействието между Църква, държава и община за религиозното образование беше проведен в град Русе

 В град Русе беше проведен семинар на тема: „Взаимодействие между Църква, Държава и общинска власт в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи."

Срещата продължи три дни, а участници в нея бяха представители на централната и местна власт, на митрополии на Българската Православна църква, РИО, директори на училища и учители по вероучение от цялата страна.
Форумът се организира от Русенска митрополия, съвместно с портала „Двери на православието” и Регионален инспекторат по образование – Русе, финансовата подкрепа на фондация „Комунитас” и частична помощ на издателство „Булвест 2000”.
Семинарът започна с приветствено слово на Русенски митрополит Наум, който поздрави участниците и сподели опита от взаимодействието между Църквата и държавните инситуции при просвещението на учащите в сферата на религиозното образование.
Приветствено слово беше изпратено от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, вицепремиерът и министър на науката и образованието г-жа Меглена Кунева, Христо Белоев – председател на областния съвет в град Русе.
Сред присъстващите бяха кметът на гр. Русе г-н Пламен Стоилов, г-н Станимир Станчев – зам. областен управител, г-н Димитър Райнов – директор на РИО Русе, г-жа Росица Георгиева – старши експерт по Религия в Русе и член на Общинския съвет на града, както и други представители на учебни заведения и местната власт. Специални гости на семинара бяха г-н Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, г-жа Диана Стефанова – съветник на министъра на науката и образованието и К. Костов – главен експерт в МОН.
Целите на семинара бяха насочени към това да се сподели опита от преподаването на предмета Религия в различните краища на България. Какви начини и подходи се използват от преподавателите спрямо различните условия и среда на преподаване. Трудностите, с които се сблъскват преподаватели и ученици, подход и начини за преодоляването им. Както и перспективите пред този вид преподаване и обучение.
В програмата на семинара бяха предвидени посещение в училище „Васил Левски” за проследяване на открит урок по Вероучение на ученици от трети клас към училище „Йордан Йовков”, гр. Русе, на която гостите останаха приятно изненадани от уменията и знанията на децата.
А след урока беше предвидена и официална среща с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. Участниците в семинара бяха топло посрещнати от епархийския архиерей в сградата на Русенска митрополия, където се запознаха с историята на митрополията и бяха обсъдени основните въпроси поставени на семинара. След срещата всички се отправиха към катедралния храм „Света Троица”, където беше отслужен Акатист в чест и прослава на Света Богородица.
В четири панела на семинара представиха своята работа: Любляна Начева, Култура и духовно развитие, Община Кюстендил, Мирела Кючукова, Православен информационен център на Неврокопска св. митрополия и Вера Ангелска Общински младежки дом Благоевград, о. Любомир Казашки преподавател СИП Религия, Ловчанска св. митрополия, Дария Захариева, Елин Пелин, Миряна Маламин-Сирийски, Столичен общински съвет, Росица Георгиева РИО Русе, Белоградчишки епископ Поликарп, Видинска св. митрополия, Кремена Енчева, ОУ „Никола Козлев” Лясковец, Монка Николова директор ОДК-Варна, Юлия Христова и Радост Попова Варненска света митрополия, Атанасия Петрова ОДК-Бургас, Росица Примовска, Младежки православен център към храм „Св. Висарион Смолянски”, гр. Смолян.
Православният информационен център на Неврокопска света митрополия бе представен на срещата от координаторите в центъра Мирела Кючукова и Петър Петров. Дейността на православния център бе обобщена в кратък видео клип, акцентиращ на партньорствата с различни институции в Благоевград и добрите им резултати. Г-жа Вера Ангелска в презентация представи съвместните проекти между Общинския младежки дом и Православния център – Курса „Православна култура”, Школата по иконопис, образователните видеопроекти, различни мерки по превенция на отрицателни явления при младите хора днес и даване на добри примери в лицето на Неврокопския митрополит, както и усилията на двата институционални екипа по отношение на изграждане на свободни и творящи личности. Представянето предизвика голям интерес и много въпроси.
Като резултат от проведения семинар, освен споделяне на добрите практики, набелязването на много нови идеи за развитие, осъществявне на ценни контакти е и извода че въпреки липсата на държавна подкрепа за провеждане на религиозно образование на българските деца, с цел тяхното изграждане като духовно здрави и истински свободни личности, се наблюдава възрожденски дух в местните институции и общински власти, които на много места с личния пример на кметове, общински съветници, ръководители на институции, успяват да реализират по различни модели религиозно образование и да възпитат децата в Православната култура, традиции и духовност. Участниците изразиха своята вяра, надежда и молитва към Бог, да укрепява духовното развитие на българския народ и да подкрепя религиозното образование, за намиране на пътя на Спасението.

Стартира новата учебна година в Православния център

  На 10 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център в Благоевград.

  По традиция бе отслужен водосвет от митрополит Серафим в съслужение с иконом Андон Шавулев и свещениците Стоян Бербатов и Светослав Кючуков. На откриването присъстваха представители на институциите в Благоевград – г-жа Вишанина, ръководител на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с координаторите на центъра, г-жа Любенова председател на Общинския съвет по наркотични вещества и г-жа Магделена Рахова, секретар и ръководител на младежкия ОСНВ, г-жа Здравка Чимева, председател на сдружение „Ние жените“, педагогическите съветници г-жа Думбанова, и г-жа Граховска, учители, родители и деца, които ще посещават курсовете към центъра.
И тази година учебната програма на центъра включва:
Неделно училище – неделя от 11:00 ч.
Курс по иконопис – събота от 14:00 ч.
Журналистически клуб „Кандилце“ – четвъртък от 14:00 ч.
Курс по източно-църковно пеене – събота от 10:00 ч.
Православен форум /беседи и православни филми/-сряда от 18:00ч.
Всички учебни занимания са без такса обучение, като тя се поема от Неврокопска света митрополия.
Всеки желаещ може да се запише в православен информационен център на ул. „Тракия“ № 3 /срещу паметника Гоце Делчев/ или на телефон : 073/833337Излезе от печат трети брой на вестник "Кандилце"

Деца и възрастни от школите към Православен център посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

  На 22 септември 2016 г. деца и възрастни от школите по „Иконопис“ и „Източно-църковно пеене“, Православното неделно училище и Православния журналистически клуб “Кандилце“ посрещнаха в Благоевград Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той пристигна за откриването на деветата междуправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове на тема: „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”. Конференцията се проведе за трети път в Неврокопска епархия и събра повече от 100 представители на Поместните православни църкви работещи в областта на проучването на нови религиозни движения и гибелни култове. Негово Светейшество бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Областния управител г-н Михайлов, Кмета на Община Благоевград г-н Атанас Камбитов, Председателя на общинския съвет г-н Тасков, заместник-кмета по образование и култура г-жа Шопова, участниците в конференцията, много граждани и гости на Благоевград. Децата, обучаващи се в курсовете към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия имаха възможност да подарят на Негово Светейшество икона на св. Климент Охридски, изработена в курса по иконопис от Жаклин Въчкова, първи и втори брой на вестник „Кандилце“, подготвян от участващите в православния журналистически клуб и поднесен от Анет Рос-Мари Вълкова и голям букет цветя, подарен от Анна Кючукова. За всички присъстващи и особено за децата от школите срещата с патриарх Неофит ще остане незабравима.Проведе се ІХ-тата Междуправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.

Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България в лицето на Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на събитието е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.

  Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия участниците в конференцията.
Голяма беше радостта на всички, че Негово Светейшество посети областния център. Той бе посрещнат от множество народ пред сградата на общината, сред които бяха и представителите на местната власт (в лицето на областния управител г-н Михайлов, кмета на Благоевград г-н Камбитов, председателя на общинския съвет г-н Тасков и др.).
Началото на конференцията бе дадено малко след 18:00 ч., като приветствени слова бяха отправени от Негово Светейшество Български патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който беше и домакин на конференцията, Областния управител г-н Бисер Михайлов и кмета на Благоевград г-н Атанас Камбитов, последва слово на Карпийския епископ Христофор от Кипърската архиепископия, който говори по темата: "Финдаментализмът в нашия живот. Общ възглед." Също така поздрави бяха отправени от предстоятелите на Поместните православни църкви: Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Грузинска, Кипърска и Албанска.
В самата конференция участие взеха над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от почти всички православни страни.
Бяха изнесени доклади от представителите на поместните православни църкви, след което се сформираха работни групи, които подготвиха заключителните документи, а те от своя страна бяха одобрени от участниците в конференцията и ще бъдат изпратени до всички Поместни православни църкви.
Заключително слово каза Карпасийският епископ Христофор, който благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, както и на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим за гостоприемството.
Късно следобяд в съботния ден участниците в конференцията посетиха Рилската света обител, където бяха топло посрещнати от братството на манастира. След вечерното Богослужение те имаха възможност да се поклонят пред светите мощи на св. Иван Рилски и да посетят музея на манастира, където се запознаха с историята на светата обител. След тържествената вечеря гостите си тръгнаха с голяма радост обратно към Благоевград.
В Неделния празничен ден в храм „Въведение Богородично” в Благоевград бе отслужена тържествена света Литургия, в която участие взеха участниците в конференцията, представляващи Поместните православни църкви.Карпасийския епископ Христофор се срещна със студенти на Юзогападния университет „Неофит Рилски”

Карпасийския епископ Хризостом изнесе лекция на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” пред студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

  Поканата към известния духовник-мисионер бе отправена от Философския факултет на университета и се осъществи с благословията на Неврокопския митрополит Серафим. На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, декана на философския факултет доц. д-р Борис Манов, проф. Желев, духовници, преподаватели и студенти. Темата „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” е актуална за съвременното мултикултурно общество и е тема на международна конференция на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която ще се проведе от 22 до 25 септември 2016 г. в Благоевград. Срещата бе вълнуваща за студентите, като особено впечатление направиха дадените от лектора, примери от светите отци - св. Паисий Светогорец, св. Максим Изповедник и други, валидни и днес за всеки човек. Като резултат от срещата младите хора споделиха, че трябва да бъдем предпазливи по отношение на фундаментализмът във всички сфери на обществото, защото той може да доведе до фанатизъм, който от своя страна е пагубен за човешката личност.Деца от клуба по журналистика посетиха РТВЦ-Благоевград

  Деца от клуба по журналистика към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия посетиха Регионалния-телевизионен център Благоевград.

Те имаха възможността да се докоснат до работната атмосфера и да се запознаят отблизо с работата на журналистите. Посещението бе по инициатива на ръководителя г-жа Антоанета Гулева, като част от работния процес на клуба. Г-жа Антоанета Гулева, журналист с богат журналистически опит и дългогодишен стаж в РТВЦ-Благоевград, води новоотркития курс и се радва на интерес от страна на деца с наклонност да изучават тънкостите на журналистиката. Плод на тяхната работа е и радио-предаването „Кандилце“, излъчвано всяка Неделя сутрин от 10:00 ч. в ефира на радио Благоевград.

Хлябът в православната традиция

  Като част от цикъла "Православна култура", който е съвместна дейност на Православен информационен център и ОБщински младежки дом в община Благоевград се пекоха Рождественски хлебчета. Децата бяха запознати с мястото на хляба в православната традиция, както и какво се изобразява на обредните питки и какво символизират те. Хлябът от векове е символ на благодарността на хората към Бога за нужните блага. Хлябът участва в Тайнствата на Църквата и благословен се използва от християните за освещаване и призив към споделяне на благата, научиха още децата.

На 21.11 се състоя благотворителен базар

  На 21 ноември (събота) в църквата „Въведение Богородично” във възрожденския квартал на Благоевград СВЕТА ЛИТУРГИЯ за храмовия празник отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото свещенство. На клира песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. След светата служба, в двора на църквата бе организиран благотворителен базар. Той бе подготвен от деца от неделното училище и курса по Иконопис към Православния информационен център и деца от благоевградските училища, включили се в курса „Православна култура”, съвместно организиран с Общинския младежки дом. Със събраната сума ще бъдат закупени хранителни продукти, които ще подпомогнат семейства в нужда в кампанията „Наши връстници гладуват”, която започна за 4-та поредна година. Кампанията е съвместна акция на Православния център и Общинския съвет по наркотични вещества. В миналогодишната акция бяха събрани над 1 тон храни, които бяха раздадени в 4 благоевградски училища. Амбицията тази година е акцията да обхване повече училища и ученици. Както и миналата година, в базара активно се включиха православните християни, които бяха приготвили домашни постни сладкиши, баници и сладки. Събирането на хранителни продукти ще продължи и през месец декември.

Беседа на тема:"Православното семейство"

  На 20 ноември (петък) от 18,00 ч. в Залата на Регионален исторически музей Благоевград се проведе и православна БЕСЕДА на тема ”Православното семейство” с гост-лектор доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Публиката зададе въпроси към лектора, свързани с възпитанието на децата и ролята на съвременните средства за информация, за ролята на мъжа и жената, за съвместното безбрачно съжителство на младите, за връзката на университетите с висшия клир на Църквата и други.

ДИСПУТ на тема “Младите и семейството днес”

  На 19 ноември (четвъртък) съвместно с Общински младежки дом се проведе ДИСПУТ на тема “Младите и семейството днес” между ученици от 8-12 клас на благоевградски училища. Участваха отборите на: СОУИЧЕ ”Св. Климент Охридски”, НХГ ”Св. Св. Кирил и Методий”, ПМГ “Акад. С. П. Корольов”, ЕГ ”Акад. Людмил Стоянов” и ПГИ ”Иван Илиев”.

Прожекция на филма:"Достойно Ест"

  На 18 ноември (сряда) от 18,00 ч. в Зала 5 на Община Благоевград се проведе ПРОЖЕКЦИЯ на документалния филм “Достойно Ест” - авторски филм на Ваня Иванова и Зорница Гюрова, за чудотворната икона на св. Богородица “Достойно Ест”, гр. Бухово. За представянето на филма гости на православната общност бяха Зорница Гюрова и отец Георги Спасов, които разказаха за създаването на филма и предизвикаха интереса на дошлите да посетят храма в гр. Бухово.

БЕСЕДА на тема:ПРАВОСЛАВИЕТО И ЕВРОПА

С гост лектор:Архимандрит Хризостом, (Майдонис)

  Архимандрит Хризостом Майдонис е деен духовник-мисионер, клирик е на епархията на Йерисо, и завежда антисектантската дейност на Солунска митрополия. Посещавал е много православни страни, периодично работи в епархиите на Александрийската патриаршия, особено където служат архиереи, монаси от Света гора. През 2011 г. гостува в Конго и преподава като гост професор по Литургика в Богословския факултет на Православния университет в столицата Киншаса. Срещата се състоя на 23.10.2015г.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3