logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

На Рождество Богородично в село Бараково

Сдружение "Движение - Ние Жените" - Благоевград и настоятелството на църквата "Успение Богородично" в с. Бараково организираха братска трапеза на големия църковен празник Рождество Богородично.

  След светата служба в църквата в с. Бараково пристигнаха жените от сдружението в с. Бачево и техните приятели от Комплекса за социални услуги за възрастни хора с увреждания в Благоевград. Те разгледаха храма, научиха повече за неговата история и за празника Рождество Богородично. За втора поредна година Здравка Чимева, председател на сдружение "Движение - Ние Жените", дава курбан за здраве, който беше осветен и раздаден на гостите. Тази година в празника се включиха и жени от читалището в Бараково, които направиха изложба от плодове и зеленчуци, отгледани от самите тях. Идеята на организаторите е събитието да се превърне в традиционно и да стане есенен празник за всички.„Свето Успение Богородично” – храмов празник на църквата в с. Бараково

Църквата в село Бараково чества храмовия си празник на 15 август, когато се празнува светото успение, заспиване на Божията Майка.

  За втора поредна година на 14 август вечерта срещу големия празник в църквата се събраха свещеници и миряни, за да участват във вечерната служба и молитвеното последование „Опело Богородично”. Тази година съслужиха свещениците отец Бисер Христов от с. Полена, отец Стоян Бербатов от благоевградския квартал „Еленово”, отец Велизар Голев от с. Черниче и енорийския свещеник Светослав Кючуков. По подобие чинопоследованието „Опело Христово”, след песнопенията от трите статии, последва лития около храма с плащеницата, изобразяваща тялото на св. Богородица. Под плащеницата преминаха множество хора от Бараково, Благоевград и близките населени места. На 15 август се отслужи утринна служба и празнична света Литургия, а празничните песнопения бяха изпълнени от женския хор на благоевградския храм „Въведение Богородично”, които от няколко години гостуват в Бараково. След службата на вярващия народ бе раздаден корбан за здраве. На 21 август, неделята след Успение Богородично, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света литургия в храма за радост на цялата енория. В Богослужбата съслужваха и игумена на Руенската света обител отец Йоан, дяконите Благой, Христо, Антон, на клира песнопенията изпълни Димитър Костадинов, иподяконстваше Венцислав Поповски. Множество деца и възрастни пристъпиха към светата Чаша „за да бъдат всички едно…” /Ин.17:22/

Свето Преображение Господне-храмов празник

  На 6 август Православната църква чества един от 12-те Господски празници –„Преображение Господне”. Празникът Преображение Господне е установен още в началото на историята на християнската църква.

В третата година от Своето проповядване, малко преди Неговата кръстна смърт и страдания, Христос отива в планината Тавор. Със Себе Си взима трима от най-близките Си ученици – Яков, Йоан и Петър. Христос се отдалечава за да се помоли, а апостолите заспиват. Събужда ги ярка, дивна светлина и виждат Христос преобразен в естеството Си да беседва със св. Пророк Моисей и св. Пророк Илия за предстоящата Му кръстна смърт и страдания. Апостолите били удивени от светлината и излъчването, което се разнасяло от тялото Христово, станало им много приятно, те чувствали Божията благодат в пълнота и св. апостол Петър попитал дали да направят три сенника за Христос за св. Илия и за св. Мойсей. Тогава чули глас от небесата на Бог Отец, който им говорил: „Това е Моят Възлюбен Син, Него слушайте”. След това Христос преобразил естеството си и станал, както до този момент. Всичко това Христос направил за да укрепи своите ученици, да им даде кураж, смелост и надежда, за това че Неговата кръстна смърт и страдания ще бъдат изкупителни за всички християни, за да не униват сърцата им и да бъдат готови и те. На този ден храмов празник има църквата „Свето Преображение Господне”, намираща се на територията на старите гробища в Благоевград. Първоначално на мястото е имало параклис, който през 60-те години на XX век се преустройва в настоящия храм. Църквата е еднокорабна базилика, отвън облепена с камък. Иконите на иконостаса са рисувани от руския йеромонах и иконописец Николай Шелехов. Около църквата „Свето Преображение Господне” се намират и гробовете на много свещеници живяли и служили в Благоевград. На храмовия празник ще бъде отслужена света Литургия от храмовия свещеник протоирей Валентин Царевски. По традиция на този ден се освещава първия плод на лозите - гроздето и се раздава на вярващите за благословение. По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще служи в Благоевград в църквата „Въведение Богородично”.

Миряни от Благоевград посрещнаха поклонниците по пътя „Рилския Чудотворец”

  За пета поредна година миряни от Благоевград, водени от свещ. Стоян Бербатов посрещнаха поклониците тръгнали по пътя „Рилския Чудотворец”.

За посрещане на голямата група благоевградчани приготвиха топъл хляб, шарена сол, мед и студена вода. Срещата по традиция е на метри от Рилския манастир, където групата се изчаква за да влезе заедно в светата обител. Поклоническия път „Рилския Чудотворец” се провежда за седма година, началната точка е столичния храм „Света София”, а крайната Рилската манастирска обител. В продължение на 5 дни те минават през планините Витоша, Верила и Рила. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистърска програма „Християнско поклонничество”, с благословението на Софийска митрополия и с подкрепата на ОП „Туристическо обслужване” при Столична община. Заедно с групата всяка година участват свещеници, като отец Ангел Ангелов, който пътува от самото начало. По пътя поклониците четат молитви, свещениците отслужват Молебния канон към Св. Богородциа, Акатист към св. Йоан Рилски и по традиция водосвет на Рилските езера. Те пристигат в Рилския манастир на 5 август за големия господски празник „Преображение Господне” и участват на 6 август в светата служба . По време на похода в различни населени места посрещат гостите с голяма радост и постна храна, тъй като е периода на Богородичния пост. Групата тази година наброява около 170 човека, сред които има деца, ученици, студенти и хора от всички възрасти. Пристигайки в манастира на свети Йоан, те се поклониха на светите му мощи и макар силно изморени, изпяха многократно тропара на светеца, 135 псалом, тропара на Преображение, “Возбрано Воеводи” и много други, изразявайки благодарността си за небесната закрила и помощ по време на пътуването.

„Моят неинтернет блог” или подробно за анкетата по повод Деня за борбата с наркотиците

  По повод 26 юни – Международният ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици, Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, предостави на обществеността изследване под името „Моят неинтернет блог”. Изследването е проведено с ученици от 4 до 12 клас в основни и средни общообразователни училища, математически, езикови и технически гимназии в Благоевградска област. Общо са изследвани отговорите на 530 лица. Учениците отговарят на въпроси свързани с тютюнопушенето, употребата на алкохол, интересни развлечения, любимия национален герой и представата за щастливо бъдеще.

В първата категория въпроси касаещи зависимостта от тютюнопушене и алкохол поразяващи са данните от изследването:
42,8 % –Нищо не мисля, цялото ми семейство са пушачи
37,3% – Моите не пушат
7,5% – Пафкаме заедно
Същевременно подрастващите споделят, че родители които пушат са:
57,3%- Лош пример за децата им
35,2%- Не ми харесва, че майка ми пуши
37,1%- Не ми харесва,че баща ми пуши
Само 10,5 % от акнетираните са индифирентни по въпроса и отговарят че „Не ми пука”.
По отношение на употребата на алкохол от родителите учениците споделят:
43,7%- Може на празници
42,2%- Нека пият, важното е да не прекаляват
3,2% – Моите не употребяват алкохол
Същевременно отчитат, че употрбата на алкохол е:
44,3% – Лош пример за децата им
43,3% –Мразя алкохолиците
9,0% – Баща ми се „наквасва“доста честичко – не ми харесва!
6,2% – Майка ми пие много, не ми харесва –
6,8% – Не ми пука.
От анкетата е видно, че голяма част от родителите пушат или употребяват често алкохол, без да се съобразяват дали това се харесва на децата и дали това е примера, от който се нуждаят децата им за личностното и духовното си развитие. Виждаме, че никой не е посочил и отговор свързан с отказването от тези страсти или борба с тях.
Следващите въпроси са свързани с предпочитаните забавления -комютърни игри и ходене на дискотека.
Харесват ми:
Да бъда герой – 63,5%
Да побеждавам противниковия отбор – 53,5%
Да взривявам – 20,9%
Да побеждавам Добрите сили –16,6%
Да продавам дроги –8,8%
Да взривявам – 20,9%
Да се запознавам с нови приятели–57,9%
Да планирам как точно да пазя съотборника си –43,2%
Защото имат и образователна цел–42,8%
Защото усещането е невероятно –21,3%
Имат убийствен дизайн –19,6%
Да изграждам фабрика за дрога –9,0%
От резултатите виждаме, че младите хора искат да бъдат герои, да се борят да минават през различни препятствия и да достигат определени цели, да имат нови приятели, но за съжаление всичко това е във виртуалното пространство, екзистенцалността остава празна. Притеснителни са фактите, че голяма част предпочитат да побеждават добрите сили, тоест избира те да бъдат лошите, да взивяват и да рушат и най-страшното да бъдат пласьори на наркотици и да изгрждат фабрики за дрога.
Една четвърт от младежите посещават дискотеки за да употребяват алкохол, а 11.8 % за да употребяват наркотици.
Да слушам музика – 67,9%
Да се запозная с нови хора – 63,3%
Да се забавлявам – 60,7%
Мога да танцувам – 26,7%
Да пия алкохол – 25,6%
Да релаксирам –25,0%
Трябва да ми е много забавно, за да отида…Иначе рядко… –22,6%Не ме кефи и не ходя – 20,0%
Да повиша адреналина, все едно с какво е…15,0%
Да изпуша джойнт – 11,8%
В третия модул „Моят любим български национален герой и достойни личности от моя роден край„ са зададени въпроси за националните примери и защо се определят като такива от анкетираните, а също и важния въпрос за нещата, които изграждат щастливото им бъдеще.
Пример за подражание 49,0%
Защото обичам България! 46,9%
Защото им се възхищавам 35,4%
Познати от уроците 30,1%
Известни от телевизията 28,1%
Те са супер! 23,5%
Лично се познаваме 13,0%
Защото ги харесват моите приятели 16,6%
Случайно прочетох 6,6%
От респондентите – 49,0% са посочили любим национален герой, който за тях е „пример за подражание, 46,9% са „Защото обичам България“, а 35,4% „защото им се възхищават“, това е показателно за ролята на патриотичното образование на децата и влиянието им върху подрастващите. Не можем да преминем и факта, че учениците посочват малко църковни фигури като любими герои, освен св. Паисий Хилендарски, заемащ четвърто място в класацията им, Неофит Рилски, св. Йоан Рилски Чудотворец, светите братя Кирил и Методий са в една редица със Слави Трифонов, Ани Салич и Мартин Петров.
В раздела Избор на щастливо бъдеще, учениците определят предпочитаните професии – спортист, дизайнер, бизнесмен, адвокат, архитект, професията учител е в дъното на класацията, а тази на свещеника изобщо не е посочена от 500 –те интервюрани младежи.
Спортист – 140
Дизайнер – 99
Бизнесмен – 93
Адвокат – 80
Архитект – 80
Лекар – 76
Президент – 75
Треньор – 74
Шофьор – 74
Певец –72
Актьор – 67
Икономист – 66
Програмист – 65
Моден дизайнер –63
Екскурзовод – 62
Инженер – 61
Фотограф – 61
Танцьор – 56
Последната категория е свързана с нещата, които определят щастливото им бъдеще.
Учение – 306
Родители – 296
Пари –284
Желание за работа – 283
Фитнес – 270
Музика – 258
Дисциплина – 254
Воля – 248
Компютри – 246
Вяра, религия – 244
Интернет – 237
Постоянство – 226
Четене – 214
Изпълнение на задълженията – 214
Театър, кино, телевизия –214
Купони – 206
Изпити – 202
Младите хора определят, че най –важни за бъдещето им са учението, родителите, парите, интересно е, че те посочват на 10-то място вяра и религия пред купони, театър, кино, телевизия.
Благодарим на екипа на ОбСНВ Благоевград за предоставените данни от направените изследвания. Младите хора ясно определят важните за живота им неща, не само материални, но и нуждата от ценности, инициативи в които да реализират себе си, добри примери за подражание в лицето на своите родители и националните ни герои.

източник: www.dobrotoliubie.com

7 години Православен информационен център на Неврокопска света митрополия

  На 16 февруари 2016 г. Православния информационен център на Неврокопска света митрополия чества 7 години от своето създаване. На този ден 2009 г. блаженопочиналият и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил с тържествен водосвет освети центъра и благослови дейността му. Центърът е продължение на активната просветна и социална дейност на Неврокопска св. митрополия, намира се в идеалния център на Благоевград и е място за духовна полза, общуване и взаимопомощ. Чесването на седмата годишнина на православния център започна с откирването на изложба под надслов: „В градината на Божията Майка”, представяща фотоси от Света Гора Атон, на авторите Аврам Аврамов и Владимир Алексеев от София. Изложбата бе открита от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а гости бяха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, заместник-кметът Христина Шопова, проф. Желев председател на УС Ефория „Зограф”, свещеници от епархията и много граждани. По традиция честването продължи с водосвет в Православния център, отслужен от Неврокопския митрополит в съслужение с архиерейския наместник на благоегврадска духовна околия ик. Павел Крушалиев, ик. Андон Шавулев, свещ. Костадин Калайджиев, свещ. Спас Веселински и свещ. Светослав Кючуков. Гости на празника бяха проф. Иван Желев и г-н Аврам Аврамов, изпълнителния директор на Ефория „Зограф” г-н Стоян Динков, д-р. Теменужка Любенова председател на ОБСНВ Благоевград с екипа си, г-жа Здравка Чимева председател на сдружение „Ние жените”, г-жа Вера Ангелска от Общински младежки дом, представители на Регионална Библиотека, Областна управа, представители на медиите, сътрудници на центъра и много граждани. На многобройните гости екипа на центъра представи новия сайт, с електронен адрес http://www.pic-blg.com/. В сайта освен предстоящи събития и текущите курсове, могат да се чуят записи от православните рубрики „Минути за православие” и детската рубрика „Кандилце” звучащи в БНР-Радио Благоевград. Достъпни са също колекцията от православното предаване „Мироглед”, което предстои да започне отново по ТВ ОКО, видеопроекти на центъра, клипове от концерти на Митрополитския хор „Неофит Рилски” и интервюта на журналистически клуб към центъра. Изложени бяха и икони от курса по „Иконопис”, който се провежда за първа учебна година. Празникът продължи за радост на децата с празнична торта, почерпка и възможност за общуване и споделяне на радостта.

Изложба под надслов „Духовното ухание на живота”

  Изложбата бе представена в Посетителския информационен център в гр. Банско, свещ. Костадин Калайджиев. Изложбата бе достояние на гражданите и гостите на Банско за времето от 22 до 26 юли и се радва на много посетители. Платната, рисувани от отеца, са на различни теми от живота свързани с трудолюбието, радостта, любовтта и стремежа на човек към Бога. Цветовете са в светли, топли и завладяващи тонове, предаващи на посетителите свежест и усещане за прохлада. Анна Кючукова от православния клуб „Кандилце” разговаря с отец Костадин.

- Благословете отче, това първа изложба ли ви е?
- Не вече съм правил няколко изложби в Якоруда, Банско, Благоевград в Православния център и сега в Посететелския информационнен център на Банско.
- Как се казва изложбата и какво е новото?
- Изложбата е под надслов „Духовното ухание на живота” и новото е, че събира освен мои картини, икони и дърворезби.
- Много ми харесаха морските картини, какво обичате да рисувате?
- Много обичам да рисувам пейзажи, защото те носят красота, светлина и настроение. И децата и възрастните се впечатляват от Божието творение, от природата и аз също се вдъхновявам от нея, за това обичам да рисувам пейзажи. Рисувам, разбира се и други неща, които ми допаднат – портрети, натюрморти.
- Коя е първата картина, която нарисувахте?
- Първата картина, която нарисувах с маслени бои, направих в кръжок, тя беше натюрморт- диня, ябълки и една кана. Тогава бях ученик шести или седми клас.
- Вие сте свещеник в църквата „Света Троица” гр.Банско, ръководите неделно училище за възрастни, пътувате, кога намирате време да рисувате?
- Да, рисувам когато мога, когато не съм на служба, всеки свободен момент.
- На картините ви, има хора, които работят или се подготвят за работа на полето- косят, жънат, острят косите, какво място заема труда в живота ни?
- Трудът е изключително важен. Човек си изкарва прехната с пот на челото, не с кражба или измама. Бог е благослови хората да се трудят и обработват Рая още тогава преди грехопадението - първия човек е бил земеделец. И днес трябва да се трудим, особено когато става въпрос за земята и прехраната ни, за да сме щастливи.
- Във вашите картини има много цветове, има и хора които се обичат, какво е любовтта?
- Цветовете изразяват живота. Аз използвам по-живи цветове, по-светли и топли тонове, а не студени и затворени навяващи тъга. Искам да носят радост, човек е създаден да бъде щастлив и радостен. В този смисъл и любовтта е радост, без любов в живота няма радост. Ако нашите майки и бащи не ни обичат, ако с нашите братя и сестри не се обичаме, или като хора не се обичаме, то какво ще стане с нас? Ще приличаме на папагалчета, които бързо ще умрат в самота, защото не могат да споделят своите радости и тревоги. Именно любовтта е споделяне.
- В изложбата има и икони на кои светци са те?
- Иконите са на св. Климент Охридски, на св. Екатерина, св. Надежда, резбовани икони на св. Богородица, св. Георги Победоносец, на Христовото Възкресение, а също така и резбовани кръстове.
- По-лесно или по-трудно се рисуват икони?
- Понякога е по-лесно, понякога по-трудно. За да се нарисува икона е нужен много труд, обработва се дъската, грундира се, полага се златото на ореолите, после са боичките, и накрая лака, за да се запазят цветовете.
- Какво рисувате сега?
- Много са ми интересни лицата на хората, техните движения, харесва ми хората да са в природата, да не са изолирани, а да са с Божието творение, това рисувам и сега.
- Благодаря Ви за интервюто. Пожелавам ви нови вдъхновения. Благословете!

Празника „Въведение Богородично: ден на православната християнска младеж и семейство“ беше отбелязан с богата програма в Благоевград

  Още рано сутринта, на 21 ноември, камбаните на църквата „Свето Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ забиха тържествено за началото на утринната служба. Светата Литургия, за храмовия празник, бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, свещеници и дякони от Неврокопска епархия. В празничната служба участие взеха архиерейските наместници съответно на Разложка духовна околия – иконом Янко Русков и на Санданска духовна околия протоиерей Георги Танчев. Множество народ изпълни старата църква на Благоевград, която в този ден отбеляза за 172 път храмовия си празник. Богослужбата бе благоукрасена от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис. От 11:00 ч., в двора на храма, за втора поредна година се проведе благотворителен базар, иницииран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Ръчно изработените изделия и постно приготвените сладкиши привлякоха интереса на миряните, а събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби семейства. Тази година в базара се включиха ученици изучаващи СИП „Религия-Православие“ в Благоевградските училища.
  Следобяд в Регионалния исторически музей „Обединен детски комплекс“ Благоевград представи своята празнична програма, изпъстрена с много стихотворения и песни, като основният акцент беше поставен върху семейството. За да уважат празничната програма бяха дошли родители и деца. На сцената ученици от журналистическата редакция „Хей хлапета“ и от православния журналистически клуб „Кандилце“ проведоха интервю със свещеник Стоян Бербатов, който отговори на въпроси свързани с въвеждането на Пресвета Богородица в храма, с примера на праведните Йоаким и Анна, с ценностите в семейството, тайнствата в Църквата и така по атрактивен начин запозна аудиторията с празника на християнското семейство.
  Вечерта Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим гостува на тържество за деня на християнското семейство подготвен от учениците на 1 а клас в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, които от тази година посещават часове по СИП „Религия-Християнство“. Митрополитът бе радушно посрещнат от директора на училището г-н Биров и след разглеждане на новооткритите зали за спорт, хранене и отдих, бе посрещнат от най-малките ученици с класен ръководител г-жа Кръстева и техните родители. Децата пресъздадоха историята на светите праведни Йоаким и Анна и обърнаха внимание на християнските добродетели, които са вечни и неизменни, независимо от времето и трудностите. Децата предизвикаха своите родители и в състезание по намиране на семейното съкровище. За добрата подготовка на децата с тях работят също г-жа Жанет Керанова, актриса от драматичен театър „Никола Вапцаров“ и г-жа Кючукова, учител по религия.
  В края на тържеството Митрополитът поздрави децата и техните родители и изрази убеждението си, че изборът на родителите днес, децата им да посещават часове по религия, утре ще бъде стократно възнаграден от Господа с блага, които не са си и представяли.

Деца пекоха рождественски хлебчета и беседваха за Рождество Христово във фоайето на Община Благоевград

  На 21 и 22 декември, в навечерието на Рождество Христово, деца от детските градини и училищата в Благоевград, за втора поредна година, по покана на Община Благоевград, участваха в инициативата на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Десетки деца от различни учебни заведения в Благоевград имаха възможността да научат повече за раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос и чудните събития, случили се преди повече от 2000 години. Голяма беше радостта, както за децата, така и за възрастните /преподаватели и родители/ да се потрудят за направата на празничните хлебчета и докато беседват да изчакат тяхното изпичане. След приключване на беседата, в която те научиха повече и за църковните просфори, се насладиха на прясно изпечените собственоръчно направени хлебчета. Децата получиха и още един Рождественски подарък – икона с разказа за Рождество Христово и 3D пъзел с украса за празничната елха. Те са осигурени от сайта „Двери на Православието“ за което им благодарим.
А усмивките и положителните емоции бяха израз на всеобщата радост от настъпването на Рождество Христово.

Митрополит Серафим освети нов параклис в Пирин планина

 На 02. 07. Неврокопският Митрополит Серафим освети новопостроения параклис „Вси светии“, който се намира в непосредствена близост до една от най-красивите хижи в Пирин – „Пейо Яворов“. Параклисът е изграден изцяло със средства на дарители. В словото си, след отслужения водосвет, митрополитът подчерта значението на празника „Вси светии“, който се празнува в неделята след Петдесетница. На този ден Църквата отдава почит не само на светиите, които познаваме, но и на всички, които са просияли в святост, но чиито имена само Бог знае. Митрополит Серафим пожела на всички, които ще идват да се помолят на това свято място, да си спомнят усилията, които са положили, за да се изкачат високо в планината и да се помолят, щото Бог да им дава сили да се въздигат и към небесното и вечното.
източник: www.dobrotoliubie.com

Фотоизложба "Духовността на България"

  На 13 юни 2016 г. в Младежкия дом в Благоевград бе открита фотоизложба под надслов „Духовността на България”.

Тя се инициира от младежка инициативна група към Неврокопска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Фотосите са дело на деца и възрастни и показват духовността на нашата родина. Изложбата ще посети градовете от епархията – Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Петрич. Организира се с благотворителна цел и събраните средства ще подпомогнат развитието на Неделните училища от Неврокопска епархия.
Изложбата откри арх. Епифаний, викариен епископ на Неврокопския митропололит Серафим и игумен на Роженската света обител. Вспъпителни думи за духовността отправи г-жа Мирела Кючукова, координатор на Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. За инициативата, фотосите, авторите и призовите фотографии за гостите разказаха младежите Крум Дамянов, Елисавета, Мария и Богдана.
Гости на изложбата бяха свещеник Светослав Кючуков, арх. Сандев, д-р Т. Любенова, еипа на ОСНВ, представители на институции в Благоевград, граждани и гости от други населени места.
Грамота за участие получи Иван Шарков за снимката „Дете в молитва”, направена в Благоевградския храм „Въведение Богородично”. След откриване гостите продължиха срещата в разговори на по чаша вино.
Изложбата ще остане в Православния център на ул. „Тракия”3 в Благоевград до 18.06 /събота/ и всеки може да подпомогне прицърковните училища в Неврокопска епархия със закупуването на фотография.

Областно награждаване на деца, участвали в конкурса
„Бог е любов”

  За поредна година Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим награди децата от Неврокопска епархия, участвали в националния конкурс „Бог е любов”. Награждаването се проведе в Митрополитския дом в Благоевград на 4 юни. Деца от всички краища на епархията пристигнаха заедно със свои учители и родители, за да получат лично поздравленията от митрополита. Срещата организираха г-жа Текерска от РИО Благоевград и екип на Православния център на Неврокопска св. митрополия.
Специално за награждаването изложба от свои икони показаха учениците от курса по иконопис към Православния център в Благоевград и деца от курса „Православна култура” представиха табла с православни орнаменти, изработвани в часовете, организирани от Общински младежки дом.
Тази година сертификати и подаръци получиха всички деца, участвали в конкурса, те са и първите, които получиха първи брой на младежкия вестник „Кандилце” с материали на деца от православния журналистически клуб със същото име към Православния център.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3