logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Храмов празник в църква „Свети Николай“ в Благоевград

  На 6 декември, почитаме паметта на великия Божи угодник св. Николай Мирликийски Чудотворец. На този ден своя втори храмов празник отбеляза църквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“. По традиция църквата празнува два пъти в годината храмов празник – на 6 декември и 9 май, когато се отбелязва пренасяне светите мощите на св. Николай в град Бари (Италия).
  Храмът беше изпълнен от десетки богомолци, дошли да уважат празника и вземат участие в празничното богослужение. Светата божествена Литургия бе водена от свещеник Светослав Кючуков, председател на църковното настоятелство към храма, а клиросните песнопения, изпълнени от Зорница Чонгова благоукрасиха службата. В малкия, но красиво уютен храм имаше очарователна атмосфера с прекрасни хора, както я описа и православна шотландка, дошла за празника.
  В края на светата Литургия отец Светослав говори за Богоугодния начин на живот на свети Николай в помощ на другите хора и неговия пример, който може да следваме в нашия живот.
  След края на службата бе раздадено благословено ястие - рибена чорба на всички присъстващи. В подготовката по приготвянето му се включиха много доброволци сред които и чуждестранни студенти – доброволци от Грузия, Испания, Азербайджан и Турция, които са на обучение у нас по програма Еразъм. Те се включиха още в приготвянето и изрисуването ръчно на листчета с послания да подражаваме и възпитаваме добродетелите, украсили свети Николай. За всички вярващи беше голяма радостта да споделят и съпреживеят заедно големия християнски празник.

Урок за свети Николай Чудотворец в Неделното училище

  Тази неделя децата, посещаващи Неделното училище в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия учиха за свети Николай Чудотворец. Г-жа Гълъбова запозна децата с живота и делото на свети Николай в навечерието на 6 декември, когато празнуваме неговата памет.
  Неделното училище се провежда всяка неделя от 11:00 ч. в учебната зала на Православния център.

Беседа на тема: "Христовите апостоли"

  На 29 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се проведе беседа на тема „Христовите апостоли“. Гост – лектор бе свещеник Георги Георгиев от храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ от софийското село Владая. В навечерието на празника, посветен на свети апостол Андрей темата за светите апостоли предизвика интереса на вярващите, които изпълниха учебната зала на Православния център.
  Отец Георги говори за живота и делото на светите апостоли при разпространението на Православната вяра по света. Пред какви трудности са се изправяли и какъв пример може да вземем от тях. След изложението по темата присъстващите имаха възможност и да задават въпроси, които ги вълнуват.
  Цикълът православни беседи продължава по традиция всяка сряда от 18:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център. Следващата беседа ще бъде на 13 декември, когато гост - лектор ще бъде свещеник Методи Корчев от софийския храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Кухнята за бедни започна да раздава и духовна храна

  Тази неделя (26.11.2017) доброволците от кухнята за бедни към църквата "Св. Николай Чудотворец" в квартал "Грамада" в Благоевград отново раздадоха над 100 порции на социално слаби съграждани. Менюто беше леща, салата зеле и моркови. Раздаден беше и хляб.
  Доброволческата кухня към църквата получи и голямо дарение от дюли, което набързо превърна в компоти.
  Новото около църковния живот в храма "Св. Николай Чудотворец" в квартал "Грамада" са започналите проповеди, които запознават идващите хора с православните ценности. Така освен обедното меню, всеки отнася със себе си и по нещо, над което може да размишлява и което да го подкрепя в ежедневието му до следващата неделя.
  Ако искате да получите повече информация как може да сте полезни на инициативата, може да отидете на място в църквата "Св. Николай Чудотворец" или в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия, намиращ се на ул. "Тракия"- 3 в Благоевград. Необходимо е само желание!
  На тези места може и да се осведомите за текущите работилници, които църквата организира - хорово пеене, рисуване, "Неделно училище" и журналистически клуб.
  Информация за текущите нужди на църквата и кухнята също може да откривате, ако се присъедините във фейсбук групата "Ако си дал на другия".
Източник: www.blagoevgrad.utre.bg

Дарение за приюта в Нови хан

  Дрешките и обувките, които събрахме за приюта за деца "Св. Николай" в Нови Хан вече пътуват. Сърдечно благодарим на куриерска фирма Спиди, които транпортираха нашата голяма очаквана пратка безплатно!
Благодарности и на всички, които донесоха комплектчета чаршафчета, хавлийки, топли обувчици и якенца за децата!

Беседа с Негово Високопреосвещенство
Неврокопски митрополит Серафим

  На 22 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се състоя среща-беседа с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим на тема: „Християнското семейство“. Само ден след празника „Въведение Богородично“ – ден на християнската младеж и семейство акцента на срещата отново бе за семейството в библейски и екзистенциален план.

  Митрополит Серафим започна с разяснение на пета глава от посланието на св. апостол Павел до Ефесяни, което се чете при светото тайнство Венчание. Той говори за семейните традиции в миналото и днес сред нашето общество, засегнат бе и проблема с подмяната на християнските и семейни ценности, който се наблюдава в последните години. Присъстващите хора имаха възможност в спокойна атмосфера да споделят мнение и поставиха редица въпроси, които ги вълнуват: за нуждата от катехизация на венчаващите се, реда в храмовете, възможността венчавката да се извършва в самата Литургия и много други. За всички срещата с митрополита бе вълнуваща и остави ярък спомен.
  Срещите-беседи продължават всяка сряда от 18:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център, като следващата сряда 29 ноември гост-лектор ще бъде свещеник Георги Георгиев от софийското село Владая.

Богата програма за „Въведение Богородично” в гр. Благоевград

  За празника на православното християнско семейство в гр. Благоевград се проведоха редица мероприятия за деца и възрастни. На 20 ноември по покана на педагогическия съветник г-жа Жулиета Думбанова, ученици от шестите класове на VIII СУ ”Арсени Костенцев” се срещнаха и беседваха със свещеник Стоян Бербатов за смисъла на празника „Въведение Богородично” и за важното в днешните семейства.
  По късно същия ден ученици от III „а“ и III „б“ клас от СУИЧЕ ”Св. Климент Охридски” с ръководители г-жа Костова и г-жа Марковска и учителката им по религия г-жа Мирела Кючукова проведоха тържество за своите родители и съграждани, на които разказаха евангелската история за благочестивото семейство на праведните Йоаким и Анна и техния дар от Бога – пресветата Дева Мария. Гост на тържеството бе свещеник Светослав Кючуков, който поздрави децата за старанието и усърдието им.
  От 17.00 ч. в църквата „Въведение Богородично” в благоевградския квартал „Вароша” започна празнична вечерна служба, оглавена от Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил, викарий на Митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от църквите в Благоевград. На вечерната служба молитвено участие взе Неврокопския митрополит Серафим. Песнопенията изпълни Неврокопския митрополитския хор „Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.
  Рано сутринта на 21 ноември започна утринното богослужение за празника, последвано от Божествената света Литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Драговитийския епископ Даниил и Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, свещеници и дякони. Храмът бе изпълнен с множество вярващи, като особено радостно бе присъствието на ученици от благоевградските училища.
  След светата богослужба в двора на храма се проведе благотворителен базар, в който се включиха 15 класа от различни благоевградски училища изучаващи СИП „Религия-християнство” . Събраната от базара сума бе предоставена за изграждането на отоплителна система в доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай”, кв. „Грамада”.
  Празничния ден завърши вечерта в VIII СУ „Арсени Костенцев”, отново с тържество на деца изучаващи религия за втора поредна година. Отличното представяне на децата впечатли и разплака присъстващите възрастни. Учениците са от 2 „а“ клас, с класен ръководител г-жа Кръстева и г-жа Виделова, и с тях специално работи благоевградската актриса г-жа Керанова в часове по театрално майсторство. В заключение децата отправиха своя призив: „Семейството да е училището за любов и в него да живеят християнските добродетели – послушание, търпение, милосърдие и вяра“.

Работилници за благотворителния базар

  Благоевградските деца от групите по СИП "Религия - Християнство" и курс "Православна култура" активно се включват в работилниците за традиционния благотворителния базар за деня на християнското семейство. Базарът ще се проведе в двора на църквата "Въведение Богородично" на 21 Ноември 2017 г. /вторник/ от 11.00 ч. и събраните средства са за доброволческата кухня за бедни.
  Работилниците продължават до празника!
  Всеки може да се включи или сам да направи нещо красиво!

Изложбата "Есенни импресии" бе представена в
Православния информационен център

  На 14 ноември в Православен информационен център на Неврокопска света митрополия бе представена изложбата „Есенни импресии“. Тя ни пренася в патриархалния свят на Българското възраждане. По калдъръмените улички, под сенките на старите чардаци, под звуците на църковните камбани ни водят Лалка Тодорова, София Велкова, Даниела Арсова, Сандра Стоименов и Любима Бърдарова.
  Събитието уважиха преподаватели и студенти от Югозападния университет „йером. Неофит Рилски“ свещеници Стоян Бербатов и Спас Веселински, роднини и приятели.
  Представените художнички следват „Изобразително изкуство” към Югозападен университет йером. „Неофит Рилски”.
  Те са участвали в редица събития. През 2016 г. представиха своята голяма изложба „Духът на българското минало”, на откриването на която присъства лично и Н. В. Цар Симеон ІІ.
  Последват още няколко изложби в ЮЗУ „йером. Неофит Рилски”, както и в Археологическия музей в Сандански. Част от художничките издават каталози на картините си и на предишни изложби. За техните творби дори са написани статии и публикации в престижни издания.
  Изложбата в Православния център ще остане до 30 ноември.

Инициативата "Изплети топлина" събра доброволци в
Православния информационен център

  На 12 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се проведе доброволческа работилница „Изплети топлина“.
  Изплети Топлина е инициатива на Фондация "Има начин" и се провежда в цяла България от 2012г. Идеята на кампанията е да подари малко топлина на бездомните хора в България чрез преодставяне на ръчно изплетени от доброволци шапки, шалове и ръкавици.
  Тази година Сдружение Алтернативи Интернешънъл, Православен Информационен Център Благоевград и група местни доброволци се включват в инициатива с публична работилница по плетене.
  Сдружение Алтернативи Интернешънъл е младежка неправителствена организация с нестопанска цел, която работи на територията на Благоевградска област. Основната цел е да се насърчи личното и професионално развитие на младите хора чрез неформално образование, както и изграждането и развитието на активно гражданство сред тях. Организацията е алтернатива на младите хора в региона да реализират своя потенциал и да станат активна част от обществото. "Алтернативи Интернешънъл" е основана от хора, които търсят положителна промяна за младите хора в България. Поради тази причина основната целева група са младежите на възраст между 17 и 30 години.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3