logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Митрополит Серафим се помоли за децата с увреждания

  В заседанието си от 3 октомври 2018 г. Светият Синод на Българската православна църква взе решение на 24 октомври да бъде отслужван молебен за болните деца с увреждания и същия ден да бъде Ден на молитва за децата с увреждания.
  Датата не е избрана случайно, защото на този ден е празникът на иконата на Божията Майка – Св. Богородица „Всех скорбящих радост“ (Радост за всички скърбящи).
  В храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград св. Литургия с молитви за болните деца и техните близки бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото духовенство. След богослужението митрополит Серафим пожела: “Света Богородица да дава утеха и да утешава всички в понасянето на скърбите, страданията и трудностите в този живот, защото през тях минава пътя за нашето спасение към Царството небесно“.

История на Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Радост за всички скърбящи" (Всех скорбящих радость)

  Празникът на иконата е на 24 октомври (6 ноември). Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост. Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род, породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по-висша от всички ангели и архангели и попочитана от всички твари. Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни... Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха на човешките страдания. Ангелите сочат към Света Богородица. Нея рисуват на тези икони или в слава, с корона на главата и с царски дрехи, или с обикновени за времето на земния й живот дрехи и с бяла кърпа на главата.

  В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона "Всех скорбящих радость" над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким. Храмът "Преображение Господне" с чудотворната икона се намира на ул."Ордьшке" в гр.Москва. Жената много страдала от рана на ребрата. Раната била толкова дълбока, че се виждали вътрешностите й. Болната очаквала смъртта, но не губела надежда за Божията помощ. Веднъж с голяма вяра се обърнала с молба към Пресвета Богородица: "Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички приемат неоскъдняващите ти милости. Аз съм достойна за наказание заради беззаконията си, но не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай." Болната чула глас: -Евфимия, защо не търсиш помощ при общата за всички Целителка? -Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя. -В храма на Преображението на моя Син има икона "Всех скорбящих радост". Викни в къщи свещеник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. Тогава не забравяй моята милост за тебе и разказвай това за прослава на моето име. На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла. Затова на този ден е установен празникът на иконата. Има написан и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм "Всех скорбящих радост". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази. Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство, ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи. Съществуват чудотворни копия на древната икона "Веех скорбящих радость" - "Радост на всички скърбящи".
Стихира, глас 2,
която се пее на молебен вместо тропар

  Пречиста, Ти си радост на всички скърбящи, Застъпница на обидените, Кърмителка на гладните, Утешение на странниците, Пристанище на обуреваемите, Посещение на болните, Покров и Застъпница на немощните, Жезъл на старостта, Майко на Всевишния Бог, побързай, молим Те, да спасиш Твоите раби.
Молитва
  О, Пресвета и Преблагословена Дево, Владичице Богородице! Погледни с милостивия Си поглед към нас, които стоим пред светата Ти икона и Ти се молим с умиление. Вдигни ни от дълбочината на греха, просвети ума ни, помрачен от страстите, и излекувай раните на душите и телата ни. Защото нямаме друга помощ, нямаме друга надежда, освен Теб, Владичице. Ти знаеш всичките ни немощи и съгрешения, към Теб прибягваме и Те призоваваме: не ни изоставяй с Твоята небесна помощ, но винаги се застъпвай за нас и по Твоето неизказано милосърдие и щедрости спаси и помилуй нас, погиващите. Дари ни поправяне от греховния живот и ни избави от скърби, беди и болести, от внезапна смърт, от ада и от вечните мъки. Защото Ти, Царице и Владичице, си бърза Помощница и Застъпница за всички, които прибягват към Теб, и крепко Прибежище на каещите се грешници. Затова, Преблага и Всенепорочна Дево, подай ни християнски, мирен и непосрамващ край на нашия живот и ни удостой по Твоето ходатайство да се вселим в небесните обители, където непрестанният глас на празнуващите с радост прославя Пресветата Троица – Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и във вечните векове. Амин.

Акатист на Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

Митрополит Серафим възглави празника на Петричкия манастир „Св. Петка“

  Неврокопският митрополит Серафим възглави празничната св. литургия по повод храмовия – манастирски празник на манастира „Св. Петка Български“, край Петрич.
  Митрополит Серафим, в словото си, припомни дивния живот на св. Петка и насочи вниманието на християни към това да й поздражават в подвига, вярата и любовта. Заедно с Неврокопския митрополит съслужиха свещеници от града и Духовната околия, а манастирският празник бе уважен от стотици православни християни от Петрич.
История на св. обител
  Началото на днес известния Петрички манастир е поставено през 1912 г. с построяването на черквата „Св. Петка“. Според преданието изборът на мястото за съграждане на обителта е бил предшестван от странно знамение. Още по турско, един местен овчар като пасял овцете си видял сияние, идващо от къпинов храст, така че то озарявало цялата околност. Приближил се и какво да види – в храста икона, а около нея трънливи клонки под формата на венец. Овчарят съобщил тези свои видения на турски чиновник, но последният решил че бедният човечец не е на себе си и наредил да го затворят в Струмишкия затвор. Не след дълго чиновникът се поболял и тогава се сетил за овчаря и го освободил. Отишли двамата при посоченото място и открили иконата. Тогава, вече убедил се в правотата на българина, турчинът помогнал за изграждането на черква, на мястото на храста в който била открита иконата.
И така, впоследствие около църквата се оформил днешният манастир. В архитектурно отношение манастирът „Св. Петка“ представлява комплекс от черква, жилищни и стопански постройки и параклис „Св. Мчца Неделя“. Манастирският храм е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна и с притвор сграда, с камбанария над входа. Неделима част от манастирския ансамбъл е и вековното дърво в двора, което привлича вниманието на посетителите с величествената си снага, извисяваща се над целия комплекс.
Източник: www.dobrotoliubie.com

Празник на с. Полена

  На 14 октомври, когато Православната църква отбелязва паметта на св. Петка Търновска и св. мчци Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий село Полена отбелязва своя празник. Църквата е посветена на Света Петка и по традиция се отслужват богослужения. В 8:00 часа започна утринната служба, а в 9:00 празничната света Литургия, която бе отслужена от свещеник Бисер Христов. В 10:30 ч. децата от Неделното училище поздравиха всички гости за празника сред които бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов. След това празничният водосвет бе отслужен от свещеници Величко Христов и Бисер Христов, а веднага след него бе осветено приготвеното ястие за присъстващите.
  Празникът продължи с богата програма за радост на жителите и гостите на село Полена.

Освещаване на нов храм в с. Тросково

  На 13 октомври 2018 г. в с. Тросково, община Симитли бе осветена църква, посветена на св. Петка от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. На празника присъстваха около 3000 човека от селото, Симитли и околните населени места.
  Митрополит Серафим възглави светата служба по време на която бе осветен храма. След освещаването Неврокопският митрополит Серафим, освети и новоизградената чешма пред входа на храма, а веднага след това благослови и приготвеното ястие.
  Строежът на храма е започнал преди 11 години като църквата е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения.
  От Община Симитли бяха подготвили специална програма за доброто настроение на всички присъстващи.
Снимка: www.simitli.info

Книга за Тросковския манастир "Св. Арх. Михаил" бе представена в гр. Симитли

  На 10 октомври 2018 г. в читалище „Св. Климент Охридски“ в гр. Симитли бе представена първата монография на младия историк Кристиян Ковачев „Между сакралното и профанното: Тросковският манастир“. Книгата е първото цялостно изследване на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил“. Авторът, който е докторант в Югозападен университет „Неофит Рилски“, подлага на критически анализ познатите извори за манастира и публикува десетки неизвестни до този момент документи.
  На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, председателят на църковното настоятелство на храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли иконом Спас Веселински и свещеници от Благоевградска духовна околия. Гости на представянето бяха и заместник-кметът на община Симитли Евгения Георгиева, кметът на с. Брестово Живко Стаменов, кметът на с. Крупник Иванка Чакалска, председателят на общинския съвет в гр. Симитли Владимир Христов, представители на академичната общност, д-р Биляна Карадакова, Елена Александрова от РИМ Благоевград и десетки граждани. Книгата предизвика голям интерес и породи сред присъстващите доста въпроси и коментари. Монографията може да се закупи в книжарница „Хера“ в гр. Симитли и може да бъде прочетена в библиотеките на Православния информационен център на Неврокопска св. митрополия, университетска библиотека „Неофит Рилски“, читалищна библиотека в гр. Симитли и в националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Снимки: www.simitli.info

Кампанията "Направи го за България" се проведе в Благоевград

  На 7 октомври 2018 г. в Катедрален храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград бяха извършени светите Тайнства Кръщение и Миропомазание. Децата бяха кръстени от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото духовенство и дякони от епархията.
  Град Благоевград се включи за първа година в кампанията „Направи го за България“ с продуцент Андрей Арнаудов, която цели насърчаването на раждаемостта в страната, помагайки на родителите в приемането на свето Кръщение на техните деца и която се извършва с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Инициативата се осъществява за втори пореден път като тази година се включиха 11 града.
Снимка: www.agencia.bg

Свещеник Светослав Кючуков бе отличен в Благоевград за Личност на годината в категория „Морал“

  На 5 октомври 2018 г. в Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в областния град се проведе тържествена сесия на Общинския съвет- Благоевград посветена на 106-ата годишнината от Освобождението на Горна Джумая. Гости на събитието бяха кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, Областния управител Бисер Михайлов, депутати, заместник – кметове, общественици и много граждани. На тържествената сесия бяха отличени благоевградчани, които с делата си са допринесли за развитието на града в различни сфери на обществения живот – бизнес, финанси, образование, култура, спорт и други.
  В категория „Морал“ тази година бе отличен благоевградският свещеник Светослав Кючуков, председател на църковното настоятелство на църква „Св. Николай“ в кв. „Грамада“ за активната работа с бедните и нуждаещите се хора в града. Наградата –плакет бе връчена от д-р Камбитов и Цветан Цветанов, Председател на ГЕРБ.

Годишнина от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

  На 5 октомври се навършиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония от турско робство. И тази година община Благоевград отбеляза празника с тържествена програма. В 9:30 ч. бе отслужен трисагий (заупокойна молитва) в двора на храм „Въведение Богородична“ за загиналите в освободителната война. В 10:00 ч. тръгна празнично шествие от Съдебната палата към пл. „Македония“, в което се включиха ученици, военни, граждани и гости на Благоевград. Непосредствено след това бе издигнато знамето на Република България и бяха положени венци пред паметника на Гоце Делчев. Програмата продължи с ритуал пред паметника на Македоно – одринското опълчение и възстановка на историческите събития от 1912 г.
  В 17:00 ч. в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ се състоя тържествена сесия на Общинския съвет на гр. Благоевград на която бяха връчени призове за „Личност на годината“. В категория морал с награда бе удостоен свещеник Светослав Кючуков, енорийски свещеник в църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. „Грамада“ в гр. Благоевград и в с. Бараково. Останалите отличени с награда бяха: Михаил Ризов, Захари Хаджиев, Славка Карабельова, Миглена Кунчелова, Валери Младенов, Стойчо Сотиров, Мариана Митова, С. Мадолева, Таня Иванова, Светослав Кючуков, Дончо Ангелов.
  Празничната програма завърши с концерт на пл. „Македония“, в който участие взеха танцови състави от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград и други населени места от България.

Откриване на учебната година в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия

  На 2 октомври бе открита новата 2018/2019 учебна година в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещениците Андон Шавулев, Спас Георгиев и Светослав Кючуков отслужиха водосвет за началото на новата учебна година.
Сформирани са следните курсове:
  Курс по източно – църковно пеене с ръководител проф. Йоанис Папахронис. Тази година ще има и специални занимания по църковна музика с деца на възраст над 8 години. Те ще се запознаят с църковните невми и по подходящ начин ще започнат разучаване на основни църковни песнопения.
  Неделно училище с ръководител богослова Даниела Гълъбова, в което децата имат възможност да опознаят Православната ни вяра чрез живота и делото на нашия Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, светиите.
  Курс по иконопис с ръководители Гриша и Тони Иванови. Курсът е насочен както за деца, така и за възрастни. Занятията са насочени към усвояване начина на рисуване на икони и познания за православните светци и тяхното изобразяване.
  Журналистически клуб „Кандилце“ с ръководител Антоанета Гулева. В него децата се запознават с основните журналистически практики, като прилагат наученото на терен, при интервюта и репортажи, които се публикуват в православното периодично издание – младежки вестник „Кандилце“.
  Продължават и беседите за Православната вяра и излъчването на православни филми в учебната дейност на центъра.
  Всеки, който желае може да се запише на място в Православния информационен център в гр. Благоевград, ул. „Тракия“ 3, като таксите за курсовете се поемат от Неврокопската света митрополия.
  След тържествения водосвет митрополит Серафим поздрави множеството деца и възрастни гости на Православния център.
  „Благочестиви в Господа, братя и сестри, мили деца, Господ ни събра и тази година, за да положим началото, отправяйки молитва за освещаване на водата и молитви за благословение на предстоящата учебна година. Тук в Православния информационен център, трябва да продължи мисията на нашата Църква да се извършват дела по просвещението и разпространението на Христовото Евангелие, така че тези, които искрено търсят Спасението и които искрено искат да познаят и общуват с Бога. Да се молим да продължи Господ милостта си и да има възможност да се изучават истините на нашата вяра в храмовете и в учебните центрове, семинарии и академии към Църквата. Това пожелавам и за започващата нова учебна година в нашия Православния информационен център. Да се умножават търсещите спасение, да се благославят винаги трудовете на тези, които преподават и които изучават православната вяра и преди всичко да се стремим да живеем в единение помежду си, защото изграждаме едно тяло Христово, всички по отделно сме Негови членове и е нужно да бъдем съединявани чрез връзките на мира и любовта помежду ни, чрез благодатта на Светия Дух и чрез единството на вярата, в която сме кръстени и в която живеем. По този начин работейки по места за това единство ще може да бъдем полезни за единството като цяло на Църквата, което бива застрашено, а Тялото Христово бива подлагано на разкъсване и трябва да бъдем много внимателни първо към собствените си дела, към онова, което правим по места, за да може да запазваме това единство и да имаме дръзновение в молитвите си, да отправяме прошения към Бога и за онези места, в които единството е нарушено или силно застрашено.
  Наистина изпитанията в нашето съвремие се увеличават спрямо Църквата и вътрешни, и външни, но всеки със съвестта си е длъжен да застане достойно на своето място и оправяйки и преобразявайки личния си живот да бъде в полза и живот с принос в Тялото Христово за лично спасение и за спасението на всички с които общуваме и с които Господ ни събира да вървим заедно житейския си път. На добър час! Бог да благославя, да дарява успехи, да умножава душите, които търсят спасение и да дава сили на всички, които се трудят за разпространение на Христовото благовестие със слово, личен пример и по всеки един Богоугоден начин! Бог да помага! На добър час на всички!“

Млад творец с благотворителна кауза

  На 24 септември в Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита уникална изложба живопис на младата художничка Вили Костова. Изложбата е уникална, защото включва платна изпъстрени с багри, радващи всички човешки сетива и защото е в подкрепа на благотворителна кауза – изграждане на отопление в доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“.
  Това е първата изложба на Вили Костова и включва повече от 70 живописни платна – пейзажи и натюрморти, платна изпъстрени с багри, ярки и живи цветове носещи радост, настроение, красота. Събитието се проведе в Регионалния исторически музей в Благовеград и започна с водосвет отслужен от благоевградските свещеници Светослав Кючуков, Петър Стефанов и Велизар Голев. Гостите на изложбата бяха повече от 200 човека – близки, приятели, доброволци от кухнята за бедни и граждани, хора с добри сърца, откликнали на призива за подкрепа.
  „Благодаря на всички вас, че подпомагате реализирането на това добро дело, изцяло на доброволчески начала, с ръководството на църковното настоятелство на църквата и на нашия енорийския свещеник Светослав Кючуков. Можете да ни подкрепите винаги, когато искате на място в църквата или в Православния информационен център. Моят личен принос към дейността на кухнята е да даря част от средствата, получени от картините, а с другата част ще закупя материали за нови картини.“ – това каза на откриването автора на изложбата Вили Костова.
  Вили Костова е завършила в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград със специалност „Изобразително изкуство“. Завършва висше образование във финансовата сфера и много години работи в Националния осигурителен институт в Благоевград. В началото на 2018 г. напуска работата си и се завръща към рисуването си, а за краткия период от няколко месеца с голямо вдъхновение нарисува всички картини за представената изложба. Вили Костова е част от активната енория на църква „Св. Николай“ и мечтата и е повече хора на изкуството да застават зад благотворителни каузи и да помагат с таланта им даден от Бог на нуждаещи се хора.
  От 3 октомври част от представените платна ще бъдат изложени в Православния център на ул. „Тракия“ 3, за да могат повече граждани да ги видят и да се включат в кампанията.

Курс за деца по източно – църковно пеене


  Курсът по източно – църковно пеене към Православния информационен център на Неврокопска света митрополия продължава вече седма година. Той се ръководи от професор протопсалт Йоанис Папахронис, ръководител на митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски” към Неврокопска света митрополия.
  От тази учебна година се сформира и детска група за начинаещи. Заниманията ще се провеждат всяка събота от 14:00 ч в учебната зала на православния информационен център. Продължават и репетициите за напреднали. Те се провеждат в събота от 10:00 ч. Всеки желаещ може да се запише на място в православния информационен център.

Архиерейска света Литургия в Благоевград

  На 23 септември, в първа Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедралния храм „Въведение Богородично“, гр. Благоевград бе отслужена архиерейска света Литургия. Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим възглави светата служба в съслужение със свещеници от Благоевград и дякони от епархията. Клиросните песнопения бяха изпълнявани от хор „Йеромонах Неофит Рилски“ към Неврокопска света митрполия с ръководител проф. Йоанис Папахронис.
  След края на богослужението митрополит Серафим отправи обръщение към клира и народа в богохранимата Неврокопска епархия:    „Боголюбиви чеда на поверената ми от Господа Иисуса Христа Неврокопска епархия,
  Братя и сестри православни християни,
  През последните няколко дни широка гласност доби едно престъпно деяние, извършено спрямо древния Роженски манастир „Рождество Богородично” и спрямо едно от духовните лица, служещи в манастира. На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на Българската православна църква
  С болка и тревога ще отбележа, че в нашата страна такова посегателство далеч не е първо и не е единствено. В България почти не остана храм, манастир или свято място, което да не е било обект на кощунствени действия от страна на отделни лица или организирани престъпни групи. През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и повечето от тях са безвъзвратно загубени. Грозните празни места по иконостасите, които и до днес зеят в много църкви, свидетелстват за една страшна истина. Свидетелстват за духовния упадък и моралното състояние на някои членове на нашето общество. Разбиването и оскверняването на православните храмове, нанасят непоправими материални и морални щети. Дързостта и безсрамието на злодеите-кощуници достигна до там, че посегнаха на духовно лице и сериозно застрашиха неговия живот. На такова издевателство неотдавна бе подложен и, подвизаващият се в Кокалянския манастир, йеромонах.
  Посегателството над лице с духовен сан и над църковно имущество не е обикновено престъпление. То е тежка противообществена проява с много по-дълбоко измерение, която, по думите на премъдрия Соломон води до проклятие: „Проклятие Господне е върху дома на нечестивия” (Притч. 3:33), казва той и още : „беззаконните ще бъдат изтребени от земята и вероломните – изкоренени от нея” (Притч. 2:22). То е ясен признак за дълбоко вкоренено духовно заболяване, което убива човека и го прави жив мъртвец.
  Воден от пастирския ми дълг като архиерей на Българската православна църква и архипастир на Неврокопска епархия, с болка и дълбока загриженост споделям с вас тези печални факти от нашата действителност. Призовавам всички православни християни в пределите на богохранимата Неврокопска епархия, всички свещенослужители, църковнослужители, сътрудници и доброжелатели на църквите и манастирите в епархията ни и на св. ни митрополия, на първо място усърдно да се молим Господ да не престава да проявява Своята милост към всички нас и да ни закриля със Своята всемогъща десница. Нека да не сме безразлични, но да бъдем отговорни и бдителни и да съхраняваме светините на Църквата ни, които са общо наше достояние и богатство. Всички ние заедно изграждаме тялото на Църквата – нека да бъдем непримирими с греха, с отстъплението от непреходните евангелски ценности, с престъпленията в нашето общество, особено с онези, които са против човека, защото всяка една човешка душа струва много повече отколкото целия свят с всичките му богатства и съкровища. Призовавам и всички, които заемат отговорни постове в държавните и местните институции, да не омаловажават и да не пренебрегват проблемите, които Църквата поставя за разглеждане или когато търси помощ и съдействие. Да не забравяме, че в православната християнска вяра са устоите на нашата държавност.
  Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях се отнасят думите на Псалмопевца св. цар Давид „Ето, нечестивият зачена неправда, носи злоба и роди си лъжа. Ров изрови, изкопа го дълбоко и падна в ямата, която приготви; злобата му ще се обърне върху неговата глава, и злодейството му ще падне върху темето му” (Пс. 7:15-17). За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.
  Вратите на покаянието са отворени за всички. Чрез покаянието, което е истинска дълбока промяна на мисленето, отвръщане от греха и насочване на живота по Божиите заповеди, са се преобразявали жестоки престъпници, издигали са се от дълбините на грехопадението безнадеждни грешници и са се удостоили с вечен живот в Божието царство. Покаянието, като път на лично изправление, е средството за преодоляване на безразличието, безотговорността, престъпното нехайство към проблемите ни и за оздравяване на обществото ни.
  От свое име и от името на Неврокопския епархийски съвет изразявам искрена благодарност към всички служители на полицията и следствието в гр. Сандански, както и на всички техни колеги от Благоевградска област, участвали в акцията по разкриване и залавяне на извършителите на престъплението в Роженския манастир, както и на всички компетентни органи, които продължават своята работа по случая, за проявения професионализъм, бързина и себеотречение при изпълнение на служебните им задължения. Благодаря на всички служители на св. Неврокопска митрополия и на всички искрени приятели на Роженския манастир за проявената съпричастност и отзивчивост в момент на тежко изпитание за св. обител и за братята монаси. Благодаря на всички, които молитвено ни подкрепиха.
  Най-вече благодаря на Пречистата наша Владичица, Пресвета Богородица за нейната помощ и майчина закрила. През вековете Нейната грижа за Роженския манастир многократно се е проявявала, прояви се и сега. Това ни уверява, че Божията Майка бди над своята обител и пази онези, които я почитат и усърдно й служат.
  Отправям всесърдечна и искрена молитва към всемилостивия наш Господ и Бог да дарува на всички ни покаяние и прошка на греховете, да ни изпълва с вяра, ревност и усърдие в изпълнението на Божиите заповеди, да ни запазва в мир и добро здраве, а Пресвета Богородица винаги да ни закриля и пази под своя свят Покров.“

Храмов празник в Роженската света обител

  На 8 септември Православна църква отбелязва един от големите християнски празници – Рождество Богородично. В този ден храмов празник отбелязват десетки храмове в Неврокопска епархия сред които и Роженската света обител. По традиция богослуженията за празника започнаха още от предния ден, когато бе отслужено всенощно бдение. На следващия ден Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с архимандрит Епифаний, игумен на светата обител, свещеници и дякони от епархията.
  Богослуженията бяха благоукрасени от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис и псалти от Гърция за радост на стотиците богомолци изпълнили манастирския храм и двор.
  След края на светата Литургия митрополит Серафим говори за примера на Пречистата Божия Майка и за това да се поучаваме от Нея за свят живот в смирение, истинска вяра, благочестие и чистота.
  След това бе извършено традиционното литийно шествие с иконата на Пресвета Богородица „Вратарница“, отслужен тържествен водосвет и раздадено благословено ястие на гостите в светата обител.

Завърши лагера в Хаджидимовски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“

  С последната смяна момчета завърши летният лагер в Хаджидимовски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец“, организиран от Неврокопската света митрополия и провеждащ се с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
  Тази година лагерните смени бяха седем, а темата на лагера бе: „Чудесата, които е извършил Господ Иисус Христос“.
  През десетте дни от всяка смяна освен, че научиха за Христовите чудеса децата присъстваха на богослужения, научиха различни тропари и песнопения, играха игри, гледаха филми, занимаваха се с ръкоделие.
  Летните лагери се провеждат вече 25 години, като стартираха с благословението на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Те са прекрасна възможност за децата да учат, практикуват и играят заедно през тези десет дни, спомените от които топлят дълго детските сърца.

Лятна изложба на картини в Банско

  Отец Костадин Калайджиев, свещеник в църквата „Св. Троица“ в гр. Банско откри лятна изложба на свои творби – картини, икони и дърворезби. Изложбата бе позиционирана в Посетителския информационен център в Банско от шести до десети юли 2018 г. и зарадва множеството граждани и гости на планинското градче. В изложбата бяха включени икони на Иисус Христос, св. Илия, св. Порфирий, св. вмчк. Мина, дърворезбовани кръстове и множество пъстри картини.
  В живописните картини на отец Костадин можем да открием неговата голяма любов към доброто, красивото и величественото създадено от самия Бог. В платната виждаме прекрасната природа на Пирин – бързащите по белите камъчета води на планинските реки, зелените долини обградени от вековни дървета и ароматни цветя и треви. Често отецът рисува обикновения човек, майстор или пастир, който слива живота си с Божия свят, давайки ни пример на смирение и покорност на Бога.
  В лятната изложба са включени няколко картини изобразяващи български комити и сцени от турското робство, които са запазени в банските песни и се пеят и до днес. Впечатление прави песента „Мама Белбер ситно плела, ситно плела ем думала, в която загрижената майка учи дъщеря си, когато жъне ниско да се навежда, да не поглежда турчина в очите, да не я види, види и хареса. Силно впечатление правят още картините: „Хайдушка засада“ и „Комита“.
  Особено място във всички изложби на свещеника заемат картини, които изразяват борбата между доброто и злото. В настоящата изложба са включени три картини: „Пророчеството на св. Нил Мироточиви Атонски“, „Борбата между два свята“ и „Яйцето на раздора“, които визиуализират думите от Свещеното Писание за края на света и битката между невидимите духове.
  Посетителите на изложбата бяха впечатление и от едно прекрасно допълнение – ръчно изработени бижута от полимерна глина, търпеливо и изкусно изработени от Ралица Калайджиева, снаха на отеца. В книгата на посетителите многото гости с радост записаха своите добри думи към видяното и пожелаха на авторите вдъхновение и сили за нови творчески успехи.

Софийска митрополия откри благотворителна кампания за апарат, който ще бъде дарен на болница “Шейново”

  Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска св. митрополия откри нова благотворителна кампания за набиране на апарат за болница „Шейново“.
  От отдела припомнят, че наскоро бе дарен апарат ROTEMSIGMA за нуждите на детската клиника при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
  „В дните на благодатния Петров пост отново се обръщаме към вас с призив да помогнем на ІІ-ра САГБАЛ „Шейново”, като дарим същия апарат ROTEMSIGMA на стойност 45 600 (четиридесет и пет хиляди и шестстотин) лева за нуждите на болницата, в която ежедневно лекарите приемат тежки случаи на пациентки от София и страната“, пишат от Софийска св. митрополия.
  Кампанията по набиране на средства за закупуване на апарата е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В закупуването на апарата ще вземат участие и църковните настоятелства при храмовете от Софийска епархия.
  Всеки, който желае, може да се включи, като дари средства на следната банкова сметка:
СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ България, София 1000, ул. „Цар Калоян“ 7
БАНКОВА СМЕТКА: СИБАНК ЕАД IBAN: BG95BUIB98885000036301
BIC: BUIBBGSF
  Всесърдечно благодарим за подкрепата и ви припомняме евангелските слова: „Не отказвай да сториш добро ономува, който се нуждае, кога ръка ти има сила да го стори“ (Прит. Сол. 3:27).
Източник: www.dobrotoliubie.com

Награждаване на отличените ученици в конкурса „Бог е любов“ от Благоевградска област

  За поредна година Неврокопският митрополит Серафим награди отличените ученици в областния етап на националния конкурс „Бог е любов”. Награждаването се проведе на 21 юни в Митрополитския дом в Благоевград. Митрополит Серафим връчи грамоти и подаръци на децата класирани на първо, второ и трето място. В словото си към децата и родителите Негово Високопреосвещенство пожела да носят Божията любов в сърцата си и да я даряват на останалите хора. От името на Регионалното управление на образованието в Благоевград, децата поздрави г-жа Текерска старши експерт по ОНГОР. Специален поздрав към гостите отправиха и децата от Фолклорна група „Веселина” от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с ръководител г-жа Веселинка Боянова.
  Тази година комисията отличи 54 творби в четири категории „Стихотворение”, „Разказ\Есе”, „Рисунка” и „Приложно изкуство”, като участниците бяха повече от 150 от цялата Благоевградска област. Конкурсът „Бог е любов” се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с епархии на Българската православна църква и се провежда в два етапа – регионален и национален. Тази година конкурсът се проведе за 16 път и домакин на националните лауреати бе Старозагорска Митрополия. От Благоевградска област на националния етап първо място спечелиха учениците: Мария Георгиева, VI клас, ОУ "Св. Климент Охридски", с. Борово, община Гоце Делчев в категория „Разказ\Есе” и Симона Господинова – V клас, 2 ОУ „Димитър Благоев“, Благоевград в категория „Приложно изкуство”.
  Всички творби от разделите „Рисунка“ и „Приложно изкуство“ ще бъдат включени в изложба в подкрепа на прекрасната Криси, която се готви за операция в чужбина. Изложбата е позиционирана в Православния център на ул. „Тракия“ в Благоевград и всеки може да я разгледа и да подкрепи едно дете в борбата му с рака.

Храмов празник в църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград

  На 9 май църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград, квартал „Грамада“ отбелязва своя храмов празник. Тя е посветена на празника пренасяне мощите на св. Николай от град Мира в град Бари, където се съхраняват и сега.
  Подготовката за празника започна дни по-рано, като в нея се включиха и много доброволци, които имаха радостта да допринесат с нещо храма, посветен на свети Николай, чийто живот е бил изпълнен с безброй добрини към своите ближни.
  Св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеници Стоян Бербатов, Велизар Голев и Светослав Кючуков, предстоятел на храма и дякони Георги Кацаров и Христо Паланков.
  Десетки бяха богомолците, които изпълниха храма и взеха молитвено участие в богослужението, което бе допълнително благоукрасено от певците на клира.
  След службата бе извършен и водосвет, а след него бе подготвена и тържествена братска трапеза за празника.

ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград

  Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници благословиха хляба на участниците в двадесетият национален конкурс „За хляба наш...“.
  Митрополит Серафим се обърна към участниците и организаторите с приветствени слова и им пожела на добър час в юбилейното издание на конкурса. След него г-жа Христина Шопова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград поздрави участниците и екипа на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име. Г-жа Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Поздравителен адрес бе прочетен и от г-н Ангел Джамбазки, народен представител от партията на „Обединени патриоти“.
  Националният ученически празник „За хляба наш...” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
  Тази година в националния конкурс „За хляба наш…” участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна. Целта на конкурса „За хляба наш....” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти.
  Във втория ден от конкурса участие взеха представители на Православният информационен център на Неврокопската света митрополия с нагледно приготвяне на просфори. Присъстващите бяха запознати със значението на хляба в православната традиция и какво символизира просфората, която се използва в богослужението.

Архиерейска св. Литургия в Благоевград за празника
"Вход Господен в Йерусалим"

  В VI Неделя от Великия пост, когато отбелязваме големия християнски празник „Вход Господен в Йерусалим“, известен у нас и като „Цветница“ в катедрален храм „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха свещениците при храма и дякони от епархията.
  Песнопенията на клира бяха изпълнявани от мъжкия хор към храм „Св. Въведение Богородично“. Голямо множество народ изпълни храма и всеки имаше възможност да получи за благословение върбови клонки, които са символ на палмовите, с каквито бил посрещнат Господ Иисус Христос при тържественото Му влизане в град Йерусалим.
  В края на богослужението митрополит Серафим се обърна към вярващите с напътствени слова за празника и предстоящата седмица на Христовите страдания.

Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център е жена на годината

  Мирела Кючукова, координатор в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия бе удостоена с приза „Жена на годината“.
  По традиция на големия християнски празник Благовещение се проведе конкурсът „Жена на годината“. Тържествената церемония по награждаването бе в голямото концертно студио на Радио Благоевград.
  Г-жа Кючукова получи сатуетка и грамота от Борис Янев, основател на наградата през 2003 година. Конкурсът се организира вече 15 години от Женско благотворително дружество „Македония“, клубът „Жена на годината на Благоевград“ и Радио Благоевград с подкрепата на община Благоевград.
  Целият екип на Православния информационен център пожелава на г-жа Кючукова крепко здраве и успех в добрите начинания, които вярваме, че ще продължава да върши и занапред, разбира се с Божията помощ.

Урок и изработка на картички за Благовещение

  На големия християнски празник Благовещение децата от Неделното училище към Православния информационен център на Неврокопска света митрополия научиха за чудното събитие, когато Ангел Божий донесъл радостната вест на Пресвета Богородица за това, че тя е избрана да бъде Божията Майка.
  Учениците имаха възможност и да изработят триизмерна картичка, с която зарадваха своите майки за празника.
  Образователните картички са идеен проект на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и се издават с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и се финансират от Неврокопска епархия.

Специален поздрав за Благовещение

  Учениците изучаващи СИП "Религия-Християнство" в благоевградските училища поздравиха обичаните жени за празника Св. Благовещение. Децата с голямо желание и любов изработиха картичка - 3D пъзел, изготвен от Образователни инцииативи Двери и отпечатан с помощта на Неврокопска св. Митрополия. Всяка картичка бе уникална, тъй като децата сами съставиха послания до своите майки, в които благодаряха за грижите и любовта.

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

  Базар „От сръчните ръце на мама“ се проведе в сградата на Община Благоевград. Организатори на събитието бяха Общински съвет по наркотични вещества- Благоевград и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. Те бяха подредили ръчно изработени красиви материали. Повечето от тях бяха тематични за предстоящите Великденски празници- кошници за яйца, пролетни лалета от плат, декорирани истински цветя, гривни, украшения, сладки, както и домашен мед, компоти, икони и други. При голям интерес премина базарът, като събраните средства ще бъдат използвани в помощ на Доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай“ в квартал „Грамада“.
  Кухня за бедни отвори врати през 2016 година. Тя е разположена в църквата „Св. Николай Летни”. Председател на настоятелството е енорийският свещеник отец Светослав Кючуков. Средствата, с които се издържа кухнята, се осигуряват от дарители и благотворителни кампании.
Източник: www.e-79.com

Работилница в подкрепа на благотворителен базар

  На 14 март в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия се проведе работилница за благотворителния базар в подкрепа на кухнята за бедни към храм „Св. Николай Чудотворец“.
  Дошлите доброволци изработиха украса на бурканчета със сладко, домашно производство. Креативната идея зарадва хората и те изразиха готовност да се включат и в следващата, която ще се проведе на 21 март и тогава ще изработват украса, но на живи цветя.
  Благотворителният базар ще се проведе за втора поредна година на 23 март /петък/ от 10:00 до 16.00 ч. пред сградата на община Благоевград. Събраните средства ще бъдат предоставени на кухнята за бедни към църква „Св. Николай“ в кв. „Грамада“.
  Очакваме ви на следващата благотворителна работилница на 21 март от 18:30 ч. в учебната зала на Православния информационен център ☺


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3