logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Архиерейска света Литургия и скъпи гости в Благоевград
за Неделя Сиропустна

  На 18 февруари, Неделя Сиропустна в благоевградския храм „Въведение Богородично“ бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещениците Андон Шавулев, Петър Стефанов и дякони от епархията.
  Специален гост бе Негово Високопреподобие архимандрит Хризостом (Майдонис), протосингел на св. митрополия на Арнея, Йерисо и Света Гора, който също взе участие в богослужението. Съпровождаха го група младежи от Гърция, част от които студенти по богословие.
  След края на светата служба групата водена от архимандрит Хризостом посети храм „Св. Николай Мирликийски–Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“. Там те бяха топло посрещнати от предстоятеля на храма свешеник Светослав Кючуков.
  Той ги покани най–напред в храма, приветства с добре дошли и изрази радостта си от гостуването им. Арх. Хризостом благодари за топлото посрещане и цялата група в хор изпълни тропара на св. Николай.
  Спрециално за гостите бе приготвен празничен обяд от дежурния екип към доброволческата кухня за бедни при храма. По време на обяда арх. Хризостом и младежите зададоха въпроси към отец Светослав, свързани с дейността на църковната енория и особено за дейността на кухнята, като изразиха задоволството си от видяното.
  След срещата гостите се отправиха към Рилския манастир, за да се поклонят на Св. Йоан Рилски–Чудотворец, който също така е дълбоко почитан и в съседна Гърция.

Православният информационен център отбеляза
своя девети рожден ден

  На 16 февруари 2018 г. Православният информационен център на Неврокопската света митрополия отбеляза девет години от своето създаване.
  Събитието уважиха приятели и сътруднци на Православния център, а архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия и свещениците Стоян Бербатов и Светослав Кючуков отслужиха празничния водосвет.
  Радостно настроение на тържеството придадоха децата, обучаващи се в курсовете към Православния център. Именно на тях бе предоставена възможността да духнат свещичките на голямата торта.   Архимандрит Епифаний се обърна към присъстващите с думите: „Радостно е, че Православният информационен център израства с още една астрономическа година. Още по–радостно е, когато виждаме духовен растеж, защото мъдростта не се измерва с броя на годините, а с духовното израстване, към което се стремим всички ние. Православният информационен център на Неврокопска света митрополия вече подмина младенческата си възраст, мина седмата си годишнина и да се надяваме, че вече възраства и възмъжава в Христовата пълнота.

  Самото име на центъра говори много и разбира се всеки един, който участва и идва тук би трябвало да знае всички тези думи: православен, информационен и център. В наше време човек трудно може да различи правата и истинската вяра от фалшивата, сурогатна вяра. Навсякъде, където и да се обърне има литература, филми, проповедници и агресия, за да се покаже някакво учение, което е далеч от Спасението. А Спасението е единствената цел на Православието. Към нея вървим като знаем и за това ни е информацията. Ако ние знаем, няма кой да ни излъже. Обаче, ако не знаем, то тогава сме наистина лесна плячка. Важна е и думата център. Центърът е средоточие и събира всички. Радостно е, че вие, които сте се събрали сега тук, сте се събрали около този център, а не около друг център. Разбира се в центъра на този център е Христос, така че Христос е събрал всички нас. Както Той е казал: „Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо“ (Йн. 15:5), и още “Защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“(Мат.18:20).
  Молитвите, които прочетохме бяха за тези, които учат и за тези, които се учат, защото и едните, и другите имат нужда от Божията подкрепа. Разбира се, едните трябва да изберат правилния подход, за да предоставят истината и да я доведат до знанието на най – малките, а най–малките трябва да имат отворен ум, за да възприемат това, което Христос чрез учителите им довежда до тях. И едните и другите имайте дръзновение пред Бога и молитва винаги към Него, както се започва всяко едно дело, всеки един час и всяка една беседа. Така ще имате духовна полза от взаимното общуване и събиране в име Христово.
  Предавам от името на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, неговото благословение и благопожелание за този нов период, започващ за Православния център и с още по – голямо дръзновение, внимание и любов преди всичко към най – малките, защото те са тези, които ще дойдат след нас и ако ние не ги научим, няма кой друг да ги научи. Голяма е отговорността ни, но нека да я поемем и имайки благословението и Св. Дух, Който пребивава в Църквата, винаги Бог да напътства всички към Спасение.

Грамоти за дарителите в кампанията: „Приятели, наши връстници гладуват! Нека спрем това!“

  На 7 февруари 2018 г. Негово Вископреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим награди дарителите, подкрепили благотворителната кампания „Приятели, наши връстници гладуват! Нека спрем това!“ Кампанията се провежда от 2012 година и е съвместна инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска света митроплия. Всяка година, за Великден и Рождество Христово, организаторите призовават ученици, младежи и граждани да закупят трайни хранителни продукти, които достигат под формата на пакети до десетки нуждаещи се семейства от Благоевград.
  Тази година в кампанията бяха събрани 1600 кг. храна и приготвени 180 пакета за нуждаещи се: бедни, болни, семейства на наркозависими и самотни хора. Както и предходните години се включиха много ученици от Благоевградските училища, студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, фирми и частни лица. Всички те бяха поканени от Неврокопския митрополит във Митрополитския дом в Благоевград. Срещата започна с обръщение на свещ. Стоян Бербатов, който припомни целта на акцията, след това д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества благодари на всички потрудили се в това начинание и им връчи благодарствени грамоти. Тази среща бе силно вълнуваща, особено за хората отворили сърцата си за нуждата на другите. Много от дарителите изразиха своята готовност да продължат доброто дело и така да направят света на нуждаещите се по-поносим и по-радостен.
  В заключение, Негово Вископреосвещенство се обърна с отчески думи към дошлите, като им благодари отново за положеното старание. Той обърна внимание на това, че често нашите ближни се нуждаят не само от храна, но и от топла дума и усмивка. Митрополитът препоръча, да не се очаква отплата за добрите дела, а да се спазат евангелските думи: „Ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.“ (Мат.6:15-16)

Младежкият вестник „Кандилце” достигна до Истанбул

  Новият брой на младежкия вестник „Кандилце” издаван от Неврокопска света митрополия и подготвян от журналистическия клуб към Православния център в Благоевград достигна и до българите в Цариград. Вестничето бе занесено от свещеник Костадин Калайджиев, който е от екипа на Православния център и придружи група поклонници, организирани от фирма Алфатур. Благоевградчаните посетиха много от забележителностите в старата столица на три империи, сред които църквите „Св. Стефан“, „Св. Георги“ и „Св. София“, Хиподрума, дворците „Топ Капь“ и „Долмабахче“, площад „Султан Ахмед“, Египетския пазар, кула „Галата“, площад „Таксим“, залата „Чираан Палас“, квартал „Ортакьой“ и др.
  Групата посети българската православна църква „Св. Стефан“ една от малкото железни храмове в света. На 7 януари тази година Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит заедно отсулжиха водосвет след извършените сериозни ремонти по храма. В църквата „Св. Стефан” свещеник Костадин Калайджиев освети донесените хлябове и заедно с групата от България се помолиха. Именно това бе първото служение в храма след неговото обновление и хората бяха много развълнувани и щастливи. Отец Костадин раздаде на присъстващите деветия брой на младежкия вестник „Кандилце“ на всички и остави за енорията на храма. Така повод за радост за екипа на вестника бе новината, че плодът на техния труд стигна до далечен Истанбул и желязната църква „св. Стефан“.

Излезе от печат брой 9 на вестник "Кандилце"

  В него може да прочетете Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, за часове по "Религия-християнство", беседа със свещеник Методи Корчев на тема: "Пътешествие със Звездата" и други интересни неща.

Неделното училище в град Сандански отбеляза своя патронен празник

  На 30 януари 2018 г. Православното неделното училище към църква „Св. вмчк. Георги“ в град Сандански празнува своя рожден ден. То носи името на св. цар Петър Български и в навечерието на празника отпразнува 18 години от своето създаване. Богатата програма включваше молитвени песнопения, стихотворения и фолклорни песни.
  На събитието присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на град Сандански г-н Кирил Котев, родители, деца и гости, дошли да уважат тържеството.

  След изнесената програма митрополит Серафим се обърна към децата и гостите с думите:
  „Мили деца, уважаеми г-н Кмете, скъпи родители, гости, уважаеми учители към Неделното училище. Тази вечер ние не сме дошли тук, за да слушате от нас уроци или поучения. Дойдохме да видим в книгите на вашите души какво е записано. Убедихме се, че техните страници не са бели, не са празни макар и вашите душевни книги да са все още нови. Разбрахме, че на техните страници са записани много важни неща – вечните евангелски истини. Там са записани словата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Там са написани непреходните християнски добродетели, които вие трябва да носите и следвате през целия си живот. Там вече Господ е написал и Своя Завет – завета на любовта, която е любов едновременно към Бога и към ближния. Записаното произтича от Божието слово и вие вече го носите, като отпечатък във вашите души, което ви е преподадено в църквата и неделното училище. Трябва да знаете, че то е неизличимо, вечно и никой не може да изтрие това от вашите памет, сърце, душа, чувства, мисли и от вашата същност. Вие ще носите винаги тези слова на Христовото благовестие, за да бъдат здрава и твърда основа в израстването Ви. За да бъдат светлина, която ще ви ръководи по пътя в този живот, в този свят, който без Христос е пълна тъмнина. Те ще бъдат онази опора, която ще имате във всички трудности, които предстоят във вашия живот, както е с всеки един човек. Така, че това, което е записано на първите страници на вашата житейска книга ще остане там завинаги и трябва да се стараете и трудите и за напред във вашето обучение, че в следващите страници да се умножава и разширява словото Божие и да бъде по такъв начин написано и изразено, че онези, които общуват с вас да може да се просвещават с тази евангелска светлина, която вие вече носите в себе си.
  Уважаеми родители, братя и сестри в Христа, скъпи учители, от тук нататък продължава и нашата обща отговорност. Това, което децата са записали като знание за вечността, за Бога, за спасението и за любовта към Бога и към ближния, да не остане само едно записано знание, но да намери доброто практическо ръководство, което всички ние трябва да им го дадем, за да може да се прилагат тези знания точно и правилно в живота на всяко едно от децата, които се обучават тук. За това поздравявам всички с днешния патронен празник на Неделното училище, празникът на св. Петър цар Български, който започва от тази вечер. Неговата памет се чества от Църквата на 30 януари, но винаги църковните празници започват от предната вечер, в навечерието си, така че се намираме в празника на този наш роден държавник, църковник и светец – св. цар Петър Български и в тази връзка като Ви поздравявам Ви пожелавам да растете в тази любов, която ви се дава, към която Господ Ви призовава, за да може и вие да я дарявате щедро на света около вас. Поздравявам учителите за техните трудове като им пожелавам много здраве, сили, търпение и все така дейна любов да имате, за да дописвате тези книги, да започвате нови книги, които ще се отварят тук, за да се напише в тях словото Божие.
  Честит празник на всички! Поздравления! Благодарим за програмата и за тези прекрасни неща, които видяхме от вас, мили деца.“

  След Митрополит Серафим, г-н Котев, Кмет на град Сандански също отправи своя поздрав: „Ваше Високопреосвещенство, уважаеми учители и родители, мили деца, щастив съм да бъдем заедно на патронния празник на Неделното училище „Св. благоверен цар Петър Български“. Вече 18 години Вие влагате много труд и себеотрицание, за да се достигне любовта до сърцата на тези деца и да се даде духовно просвещение, за което ви благодаря. Ще ви подкрепяме!
  Бих искал да поздравя всички Вас за чудесното представление, което изнесохте тази вечер, както и за самочувствието и достойнството, с което стояхте на сцената. Това се постига само с много труд. На прав път сте. Продължавайте напред!“

Беседа на тема: „Свети Три Светители - Единство в Бога“

  На 24 януари в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия бе изнесена беседа на тема: „Свети Три Светители - Единство в Бога“.
  Гост – лектор бе иконом Георги Танчев, който в навечерието на празника на тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст говори за живота на тези три стълба на Православието. Той описа времената, в които са живяли и трудностите, които са имали, както и ересите с които са се борили, отстоявайки православната вяра. Отец Георги обясни още, че всяко време от историята е имало своите трудности, но е благоприятно за Спасение, стига само човек да го потърси.
  Православните беседи продължават всяка сряда от 18:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център.

Първи занимания в Неделното училище за 2018 година

  На 7 януари, Ивановден бе подновено Неделното училище след празничната зимна ваканция за учениците. В първия урок за новата 2018 година децата научиха за празника на свети Йоан Кръстител и Кръщението Господне. Неделното училище се провежда всяка неделя от 11:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.

Митрополит Серафим: „През новата година да започнем нашето спасение“

  „Ваши преосвещенства, обични Дядо игумене на Зографската света обител, братя и сестри, скъпи приятели от съседната ни братска, православна Гърция, уважаеми г-н Папахронис. Намираме се в дни, които са изпълнени с духовна радост и силен дълбок и духовен смисъл. Дните, в които празнуваме и живеем явяването в света на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Празнуваме поредица от събития и Господ така е утроил душата, че в тези дни, когато празнуваме Неговото идване в света, което е начало на нашето спасение, е времето, в което завършваме един цикъл от нашето летоброене, една година и започваме нова година. Винаги тези дни са изпълнени с много благопожелания и даване на равносметка. Сигурен съм, че всеки иска през новата година ще положи нещо ново в своя живот. Ако все пак, някой не знае какво да започне през новата година, пък дори да си е обещал и много други неща, нека винаги водещо да е започването на нашето спасение, като от начало, с онова старание и ревност, със страх Божий, какъвто сме имали, когато сме тръгвали по пътя към Христос в началото на нашата вяра. А нашата вяра е в Бога, Който е любов.
  Благодаря на нашия гост отец Григорий Папатомас, за тази насока на нашия размисъл по темата за любовта, която ни даде днес. Благодаря, че това не беше една обичайна лекция с традиционните неща, които сме свикнали да слушаме за любовта, а беше изпълнена с предизвикателство, отправено с любов, относно това да вникваме с по-голяма дълбочина в думите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Да се стараем да разбираме какво точно означават и как да ги прилагаме. Защото нашата човешка логика, подвластна на страстите и егоизма, не приема съвсем с желание онова, което четем в Светото Евангелие. Както и в случаи, когато учениците, които са следвали Спасителя са считали словата му за доста тежки и са Го напускали. Но нека ние да бъдем като св. апостол Петър и да казваме: „Господи при кого да отидем? Ти имаш думи за вечен живот“(Йн. 6:68). И дори закона и словото за любовта, които Господ ни дава да не ни се струват понятни или понякога дори тежки за изпълнение, нека да оставяме в пътя на с думите на св. Петър, защото това е слово и път за вечен живот. А Господ, съответно според нашето старание и желание да напредваме във вярата и любовта, ще ни просвещава и ще отваря нашите умове и сърца, за да разбираме ясно Неговото слово“.

Двоен празник в Неврокопска епархия

  На 2 януари Православната църква празнува паметта на св. Силвестър, папа Римски и свети Серафим Сарофски. Този ден е по – специален за православните християни в Неврокопска епархия, защото Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим празнува своя имен ден. Честванията на празника започнаха още сутринта с тържествена света Литургия в катедралния храм в град Гоце Делчев „Св. св. Кирил и Методий“, която бе отслужена от митрополит Серафим.

  В 17:00 ч. в салона на митрополията се събраха десетки хора- свещеници, църковни настоятели, студенти и ученици, работещи в институциите за да поздравят митрополита и да изслушат беседа на тема: „Трите вида любов в нашия живот“ от архимандрит проф. д-р Григорий Папатомас. Лекторът е преподавател по Църковно право в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Отец-професор Григорий Папатомас е и директор на Православен институт „Св. Сергий“ в Париж, преподавал е в Православна семинария в Камерун (Африка), в университетите на Талин (Естония) и Тирана (Албания), номиниран е за награда от Френската академия. По поръчка на международния съд изготвя експертиза за разкола в Българската църква през 2009 г., което играе важна роля за оправдаване на Църквата ни и за провала на разколническите стремежи. В изнесената беседа архимандрит Григорий говори подробно за трите вида любов: естествена, надестествена и отнологична, като разясни с много примери всяка една от изброените.
  След беседата се проведе празничен концерт с богоявленски песнопения, посветен на десетата годишнина от основаването на Неврокопския митрополитски хор за източно-църковно пеене „Йером. Неофит Рилски“ със специалното участие на Византийския хор от град Серес, Гърция. За наслада на присъстващите, изпълнили салона на митрополията, женският и мъжкият хор редуваха своите празнични изпълнения под ръководството на протопсалт проф. Йоанис Папахронис.
  Хорът „Йером. Неофит Рилски“ към Неврокопска света митрополия е създаден през 2007 г. с благословението на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Съставен е от участници в курса за изучаване на църковните песнопения по византийската невмена нотация, организиран от Неврокопска митрополия. Негов основател и диригент е г-н Йоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното – църковно пеене. За времето на своето съществуване хорът е взел участие в редица богослужения из епархията, както и в организирани концертни изяви в градовете Гоце Делчев (Неврокоп), Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог, Банско, София. Митрополитският хор е осъществил концерти и в няколко града в съседна Гърция. В град Серес съвместно с хор „Йоасаф Дионисиатис“ през 2008 и 2013 г. В град Катерини съвместно с хора на училището по византийска музика през 2008 г. В град Драма през 2009 г. Йеромонах Неофит Рилски, чието име носи митрополитският хор е роден в град Банско през 1793 г. и е син на свещеник. Учи иконопис в Банско при прочутия иконописец Тома Вишанов. Заедно със своя учител отишъл да работи в Рилския манастир, където през 1813 г. приел монашество. Изучавал е източно – църковно пеене както в Рилската света обител, така и на Света Гора при Йоасаф Диоисиатис. Оставил ни е много музикални трудове, ръкописите на които се съхраняват в Рилския манастир.
  След концерта бе отправено благодарствено обръщение от г-н Папахронис към Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, като пожела да бъде здрав духовно и телесно, продължавайки да върши делото в Неврокопска епархия. Той изказа благодарности още и за оказваната подкрепа през годините.
  Митрополит Серафим благодари на г-н Папахронис за любовта, която проявява на дело към българския народ и страна и особено към Неврокопска епархия, към Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и към Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на Зографската света обител. Митрополитът завърши с думите „Честита Новата година! Господ да дарява на всички своя мир и благодатни успехи за спасение на всеки един“.
  Накрая двата хора изпълниха на български и гръцки език многолетствие за Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Деца от неделното училище в Симитли
събраха благотоврително 1200 лв.

  1200 лева събраха на благотворителния базар, организиран от децата от Неделното училище в Симитли.
  Децата към Неделното училище при църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ с много любов и желание изработиха предмети с благотворителна цел. На първия ден от благотворителния базар децата от Неделното училище изнесоха кратка програма с коледни песни и стихчета. След това изделията, изработени от тях, бяха обявени за продан.
  Днес след отварянето на касата с голяма радост констатираха, че събраната сума е достатъчна, за да помогнат на няколко деца в неравностойно положение от града. Съпричастност, доброта и любов към ближния показаха малките вярващи. Нека примерът на децата и техните учители бъде пример за всички, нека даряваме и да бъдем по-добри!

Ученици от СУИЧЕ пример за милосърдие и взаимопомощ

  Ученици от III „а” и III “б” клас с класни ръководители г-жа Костова и г-жа Марковска организираха благотворителен базар в училище и със събраните средства закупиха плодове за акцията „Приятели, наши връстници гладуват” и месо за доброволческата кухня към църква „Св. Николай”. С голямо вълнение и радост децата организираха благотворителния базар, като включиха в него различни ръчно изработени коледни украси, сладки и лакомства. Подкрепяни от учителите базара бе добре организиран с табелки в училището и деца, които приканваха учениците от цялото училище да се включат в акцията им. Голяма част от предлаганите неща децата изработиха в къщи със своите родители. Със събранта сума родителите закупиха плодове – банани, портокали, мандарини и ябълки за акцията „Приятели, наши връстници гладуват”, организирана за поредна година от Общинския съвет по наркотични вещества и Православния център на Неврокопска св. Митрополия. Акцията помага деца и семейства в нужда от Благоевград и първите пакети вече достигнаха до нуждаещите се. За първа година към дълготрайните хранителни продукти децата от СУИЧЕ добавиха и плодове , а родителите лично ги опаковаха и дадоха пример на децата си за милосърдие и грижа да другите. С останалата част от събраните средства благодетелите направиха и още едно добро, като закупиха 40 килограма свинско и пилешко месо и го предоставиха на доброволческата кухня за бедни , към църквата „Св. Николай” в благоевградския квартал „Грамада”, където веднъж седмично се хранят 140 човека.
  Тази проява на любов към нуждаещите се, трогна и екипа на православния център, тъй като учениците се отказаха от коледното си парти и вместо те самите да получат подаръци, ще зарадват деца и семейства в нужда. Така в действителност изпълниха наученото в часовете по СИП „Религия-християнство”, че на Рождество Христово истинския рожденик е Божия син, и добрите постъпки към нуждаещите се са подаръци за самия Христос.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3