logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Рождество Христово в целодневна детска градина „Здравец” гр. Бобошево

  Децата от ЦДГ „Здравец” в Бобошево подготвени от техните учители и директорката г-жа Граховска отпразнуваха заедно Рождество Христово в аванс. Гости на милото тържество бяха г-н Кмета на гр. Бобошево Крум Маринов и игумена на Руенската света обител йеромонах Йоан. Тържеството в детската градина започна с благословиите на малките коледарчета, които носят чудната вест за Рождането на Спасителя. След това учителката по религия на децата от голямата група г-жа Кючукова, с помощта на децата, припомни Рождественското повествование и обърна внимание на малчуганите, че най-добрия подарък за Рожденика Христос е доброто сърце, от което извират добрите думи и постъпки. След като разгледаха иконата на Светото Рождество и обясниха всички нарисувани образи децата изпяха научените песни за празника и казаха чудесни стихчета. Децата от ЦДГ „Здравец” изучават Религия-християнство за втора поредна година и очакват заниманията с нетърпение.
  Специално за малчовците, учителите бяха приготвили постна бъдни-вечерска трапеза, прикадиха с тамян и всички заедно казаха молитвата Отче наш.
  В края на тържеството г-н Маринов подари на двете групи деца големи подаръци, а на всяко дете пакетче с лакомства. Отец Йоан приветства децата, поздрави ги за труда им и им подари Рождественски пъзел, подготвен от “Двери”.

Децата на Благоевград пекат рождествени хлебчета в
Градска художествена галерия

  Деца от Благоевград ще пекат рождествени хлебчета в Градска художествена галерия. Началото на инициативата ще бъде поставено на 21 декември /четвъртък/ в 11:00 часа и ще продължа на 22 декември/ петък/. Събитието е част от Работилницата на Дядо Коледа и от цикъла "Православна култура" на Православен информационен център, с подкрепата на Община Благоевград.
  През последните два дни от Работилницата на Дядо Коледа децата ще вземат участие в печеното на хляб и направата му. Представители ще покажат на малчуганите как се изработват рождествени хлебчета и фигурки от тесто.
  Децата ще месят и пекат рождествените хлебчета, под ръководството на представители от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. Децата ще бъдат запознати с мястото на хляба в православната традиция, както и техниката на приготвяне. Малките ще чуят притчи за раждането на Христос, докато хляба се пече.
  Хлябът от векове е символ на благодарността на хората към Бога. Хлябът участва в Тайнствата на Църквата. В обредността на хлябовете е скрита дълбока символика, като от една страна или означава слънцето и оттам плодородието.

Благотворителна работилница в Православния информационен център

  В навечерието на Рождество Христово в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия бе организирана благотворителна работилница.
  В нея се включиха доброволци, а работата се изразяваше в направата на празнични свещи с техниката декупаж.
  Всички изработени свещи ще бъдат продадени на благотворителния базар "Деца подаряват Коледа", който има за цел да подпомогне малката Мартина от Банско, която се нуждае от 70 000 лв. месечно за рехабилитация в Израел. Базарът ще се състои тази събота 23 декември от 11:00 ч. в Ларго мол в Благоевград (на четвъртия етаж).
  Събраните средства от базара ще бъдат дарени по дарителската сметка на Мартина.
  “Деца подаряват Коледа” е благотворителна инициатива организирана от местни ученици-доброволци по проект “Доброволческа академия” и екипът на сдружението.
  След приемане на хапче в желатинова капсула, 3-годишната Мартина изпада в кома. След месец лечение в България, се установява, че лекарите не могат да й помогнат и бива транспортирана в Турция. Лекарите регистрират хидроцефалия, налагаща неврохирургична операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. След направената операция в Турция, Мартина се нуждае от специализирана рехабилитация в Израел, която струва 70 000 лева на месец, която е непосилна за семейството. След няколко благотворителни кампании сумата за лечението до края на месец декември е събрана. Ако сумата за лечението за месец януари не бъде събрана, Мартина ще трябва да прекъсне своето лечение.
  Нека заедно помогнем на едно малко ангелче да оздравее.

Кампанията "Приятели, наши връстници гладуват" приключи

  Ние огранизаторите ОбСНВ Благоевград и Православен информационен център сме много щастливи, защото и тази година благоевградчани доказаха, че имат милостиво сърце и любов към ближния.
  Особено активно се включиха учениците от II ОУ"Дмитър Благоев", VIII СУ "Арсени Костенцев", СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" и XI ОУ "Христо Ботев".
Благодарим Ви добри хора!

СИП „Религия-Православие“ – забавни и интересни часове по добро

  И тази година в Благоевградските училища децата имат възможност да посещават свободно избираеми часове по „Религия-Християнство“. С благословението на Неврокопския митрополит Серафим и в активното сътрудничество на Неврокопска св. Митрополия и Община Благоевград в лицето на д-р Атанас Камбитов, за втора поредна година около 30 групи деца изучават предмета, който самите те наричат – „нашия час за добро“. Заниманията са изключително интересни и вълнуващи за децата и те с нетърпение ги очакват, споделят учителите. В часа по религия, децата изучават християнските празници, усвояват християнските добродетели, научават повече за светите мъже и жени и всеки час творят, играят и се забавляват. В дните преди светлото Рождество Христово, освен че пътешестваха със Звездата, спряха над Витлеем и надзърнаха в малката пещера, приютила Божия син, те направиха своя играчка за коледното дръвче, в която е изобразено светото семейство и ще напомня на децата и родителите им раждането на Христос.

В благоевградските училища се провеждат беседи на тема: „Нови форми на зависимости и психически манипулации сред младежите“.

  Инициативата е на Центъра за проучване на нови религиозни движения в София, които активно работят в областта на проучване и превенция на сектанството. Партньор в провеждане на срещите сред подрастващите е Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград с подкрепата на Регионалното управление на образованието в Благоевград.
  Беседите са насочени към ученици от средните и горни курсове на обучение и целят да информират младежите за опасните религиозни движения и начините да се предпазят от тяхната вербовка. Първата разглеждана тема е „Най-опасните секти в историята“ и представя на учениците кратка история на 10 най-опасни секти, довели до много човешки жертви.
  В седмицата преди Рождество Христово, активно се включиха ученици от шестите и седмите класове на VIII СУ “Арсени Костенцев“, организирани от педагогическия съветник г-жа Жулиета Думбанова, които бяха заинтригувани от представената презентация и зададоха множество въпроси по темата.

"Пътуване със Звездата"

  На 13 декември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия гостува свещеник Методий Корчев от софийския храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Срещата бе част от цикъла православни беседи, а темата: „Пътуване със Звездата“.
  В навечерието на Рождество Христово отец Методий говори за Раждането на Спасителя и събитията, които са се случили преди 2018 години. За пророчествата от Стария Завет, които били изпълнени и появата на необикновената Звезда, която показала пътя на езическите мъдреци, дошли да се поклонят на новородения Младенец и примера на мъдреците, който може да следваме и ние.
  Свещеник Методий показа и богат снимков материал от поклоннически пътувания по Светите Земи, което предизвика интереса на присъстващите, които бяха изпълнили залата. А накрая призова всеки да помисли какви подаръци може да поднесе на Сина Божи на Неговия Рожден ден.
  Очаквайте беседата в раздел “Публикации > Беседи”

Деца от журналистическия клуб „Кандилце“ на гости при заместник – кмета на Благоевград г-жа Христина Шопова

  В навечерието на Рождественските празници Камелия и Валерия от журналистическия клуб „Кандилце“ гостуваха на заместник – кмета на Благоевград г-жа Христина Шопова. Момичетата втора година са част от православния журналистически клуб „Кандилце“ и посетиха г-жа Шопова за да поговорят за организираните от кметския екип събития около Рождественските празници.
  Г-жа Шопова отговори още на въпроси, свързани с дейностите на община Благоевград и развитието на града. Цялото интервю може да прочетете в следващия брой на вестник „Кандилце“ за месец декември.
  Журналистическият клуб „Кандилце“ се провежда всеки четвъртък от 15:30 ч. в учебната зала на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.

Курсът по Иконопис продължава

  Курсът по Иконопис в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия продължава. Той се провежда всяка събота от 14:30 ч. в учебната зала на информационния център
  В дните преди Рождество Христово децата имаха възможност да направят рисунка на тема: „Рождество Христово“ за участие в Рождественския конкурс организиран от Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Академичен параклис „Св. Климент Охридски“

Една година доброволческа кухня раздава храна на бедни хора в Благоевград

  Рибен курбан за здраве беше раздаден днес в църквата “Свети Николай” в благоевградския квартал “Грамада”. Храната е дарение и беше приготвена от доброволци, които помагат в кухнята за бедни към храма.
  В празничния ден доброволците помагащи в кухнята за бедни бяха двойно повече. Група младежи от Турция, Грузия, Испания и Азербайджан, разбрали за благотворителната кауза и решили да се включат в приготвянето и раздаването на рибения курбан.
Ахмед, доброволец от Турция:
  Аз съм тук по линия на Европейска доброволческа служба. Това да бъда доброволец е много интересно, това е мой дълг, защото помагаме на хората тук в Благоевград.
Тамара, доброволец от Грузия:
  Харесвам идеята да си помагаме един на друг. Защото мисля, че всеки, който има нужда от помощ, трябва да я получи. Хубаво е да направиш нещо за останалите и да видиш колко са щастливи.
Вече една година всяка неделя в кухнята се раздава безплатна храна на хора в тежко материално положение. До момента не е имало проблем с намирането на благодетели, които да дарят продукти или труда си в помощ на нуждаещи се хора.
Отец Светослав Кючуков:
  Явно обществото в Благоевград е назряло вече за подобен род благотворителност и доста от хората с охота, стига да знаят се включват в такива инициативи.
Веса Иванова живее в квартала. Всяка неделя взима храна от кухнята.
Веса Иванова:
  Взимам и съм доволна много, хубаво готвят. За нас самотните е хубаво, защото децата ни са всички по чужбина, аз съм сама, дойда взема си, хапна си, имам и за вечеря.
  От църковното настоятелство се надяват дарителите да стават все повече, за да може топла храна за бедните да се приготвя повече от веднъж седмично.
Източник: БНТ

Храмов празник в църква „Свети Николай“ в Благоевград

  На 6 декември, почитаме паметта на великия Божи угодник св. Николай Мирликийски Чудотворец. На този ден своя втори храмов празник отбеляза църквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“. По традиция църквата празнува два пъти в годината храмов празник – на 6 декември и 9 май, когато се отбелязва пренасяне светите мощите на св. Николай в град Бари (Италия).
  Храмът беше изпълнен от десетки богомолци, дошли да уважат празника и вземат участие в празничното богослужение. Светата божествена Литургия бе водена от свещеник Светослав Кючуков, председател на църковното настоятелство към храма, а клиросните песнопения, изпълнени от Зорница Чонгова благоукрасиха службата. В малкия, но красиво уютен храм имаше очарователна атмосфера с прекрасни хора, както я описа и православна шотландка, дошла за празника.
  В края на светата Литургия отец Светослав говори за Богоугодния начин на живот на свети Николай в помощ на другите хора и неговия пример, който може да следваме в нашия живот.
  След края на службата бе раздадено благословено ястие - рибена чорба на всички присъстващи. В подготовката по приготвянето му се включиха много доброволци сред които и чуждестранни студенти – доброволци от Грузия, Испания, Азербайджан и Турция, които са на обучение у нас по програма Еразъм. Те се включиха още в приготвянето и изрисуването ръчно на листчета с послания да подражаваме и възпитаваме добродетелите, украсили свети Николай. За всички вярващи беше голяма радостта да споделят и съпреживеят заедно големия християнски празник.

Урок за свети Николай Чудотворец в Неделното училище

  Тази неделя децата, посещаващи Неделното училище в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия учиха за свети Николай Чудотворец. Г-жа Гълъбова запозна децата с живота и делото на свети Николай в навечерието на 6 декември, когато празнуваме неговата памет.
  Неделното училище се провежда всяка неделя от 11:00 ч. в учебната зала на Православния център.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3