logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Беседа на тема: "Христовите апостоли"

  На 29 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се проведе беседа на тема „Христовите апостоли“. Гост – лектор бе свещеник Георги Георгиев от храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ от софийското село Владая. В навечерието на празника, посветен на свети апостол Андрей темата за светите апостоли предизвика интереса на вярващите, които изпълниха учебната зала на Православния център.
  Отец Георги говори за живота и делото на светите апостоли при разпространението на Православната вяра по света. Пред какви трудности са се изправяли и какъв пример може да вземем от тях. След изложението по темата присъстващите имаха възможност и да задават въпроси, които ги вълнуват.
  Цикълът православни беседи продължава по традиция всяка сряда от 18:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център. Следващата беседа ще бъде на 13 декември, когато гост - лектор ще бъде свещеник Методи Корчев от софийския храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Кухнята за бедни започна да раздава и духовна храна

  Тази неделя (26.11.2017) доброволците от кухнята за бедни към църквата "Св. Николай Чудотворец" в квартал "Грамада" в Благоевград отново раздадоха над 100 порции на социално слаби съграждани. Менюто беше леща, салата зеле и моркови. Раздаден беше и хляб.
  Доброволческата кухня към църквата получи и голямо дарение от дюли, което набързо превърна в компоти.
  Новото около църковния живот в храма "Св. Николай Чудотворец" в квартал "Грамада" са започналите проповеди, които запознават идващите хора с православните ценности. Така освен обедното меню, всеки отнася със себе си и по нещо, над което може да размишлява и което да го подкрепя в ежедневието му до следващата неделя.
  Ако искате да получите повече информация как може да сте полезни на инициативата, може да отидете на място в църквата "Св. Николай Чудотворец" или в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия, намиращ се на ул. "Тракия"- 3 в Благоевград. Необходимо е само желание!
  На тези места може и да се осведомите за текущите работилници, които църквата организира - хорово пеене, рисуване, "Неделно училище" и журналистически клуб.
  Информация за текущите нужди на църквата и кухнята също може да откривате, ако се присъедините във фейсбук групата "Ако си дал на другия".
Източник: www.blagoevgrad.utre.bg

Дарение за приюта в Нови хан

  Дрешките и обувките, които събрахме за приюта за деца "Св. Николай" в Нови Хан вече пътуват. Сърдечно благодарим на куриерска фирма Спиди, които транпортираха нашата голяма очаквана пратка безплатно!
Благодарности и на всички, които донесоха комплектчета чаршафчета, хавлийки, топли обувчици и якенца за децата!

Беседа с Негово Високопреосвещенство
Неврокопски митрополит Серафим

  На 22 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се състоя среща-беседа с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим на тема: „Християнското семейство“. Само ден след празника „Въведение Богородично“ – ден на християнската младеж и семейство акцента на срещата отново бе за семейството в библейски и екзистенциален план.

  Митрополит Серафим започна с разяснение на пета глава от посланието на св. апостол Павел до Ефесяни, което се чете при светото тайнство Венчание. Той говори за семейните традиции в миналото и днес сред нашето общество, засегнат бе и проблема с подмяната на християнските и семейни ценности, който се наблюдава в последните години. Присъстващите хора имаха възможност в спокойна атмосфера да споделят мнение и поставиха редица въпроси, които ги вълнуват: за нуждата от катехизация на венчаващите се, реда в храмовете, възможността венчавката да се извършва в самата Литургия и много други. За всички срещата с митрополита бе вълнуваща и остави ярък спомен.
  Срещите-беседи продължават всяка сряда от 18:00 ч. в учебната зала на Православния информационен център, като следващата сряда 29 ноември гост-лектор ще бъде свещеник Георги Георгиев от софийското село Владая.

Богата програма за „Въведение Богородично” в гр. Благоевград

  За празника на православното християнско семейство в гр. Благоевград се проведоха редица мероприятия за деца и възрастни. На 20 ноември по покана на педагогическия съветник г-жа Жулиета Думбанова, ученици от шестите класове на VIII СУ ”Арсени Костенцев” се срещнаха и беседваха със свещеник Стоян Бербатов за смисъла на празника „Въведение Богородично” и за важното в днешните семейства.
  По късно същия ден ученици от III „а“ и III „б“ клас от СУИЧЕ ”Св. Климент Охридски” с ръководители г-жа Костова и г-жа Марковска и учителката им по религия г-жа Мирела Кючукова проведоха тържество за своите родители и съграждани, на които разказаха евангелската история за благочестивото семейство на праведните Йоаким и Анна и техния дар от Бога – пресветата Дева Мария. Гост на тържеството бе свещеник Светослав Кючуков, който поздрави децата за старанието и усърдието им.
  От 17.00 ч. в църквата „Въведение Богородично” в благоевградския квартал „Вароша” започна празнична вечерна служба, оглавена от Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил, викарий на Митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, в съслужение с храмовото духовенство и свещеници от църквите в Благоевград. На вечерната служба молитвено участие взе Неврокопския митрополит Серафим. Песнопенията изпълни Неврокопския митрополитския хор „Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.
  Рано сутринта на 21 ноември започна утринното богослужение за празника, последвано от Божествената света Литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с Драговитийския епископ Даниил и Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, свещеници и дякони. Храмът бе изпълнен с множество вярващи, като особено радостно бе присъствието на ученици от благоевградските училища.
  След светата богослужба в двора на храма се проведе благотворителен базар, в който се включиха 15 класа от различни благоевградски училища изучаващи СИП „Религия-християнство” . Събраната от базара сума бе предоставена за изграждането на отоплителна система в доброволческата кухня за бедни към църквата „Св. Николай”, кв. „Грамада”.
  Празничния ден завърши вечерта в VIII СУ „Арсени Костенцев”, отново с тържество на деца изучаващи религия за втора поредна година. Отличното представяне на децата впечатли и разплака присъстващите възрастни. Учениците са от 2 „а“ клас, с класен ръководител г-жа Кръстева и г-жа Виделова, и с тях специално работи благоевградската актриса г-жа Керанова в часове по театрално майсторство. В заключение децата отправиха своя призив: „Семейството да е училището за любов и в него да живеят християнските добродетели – послушание, търпение, милосърдие и вяра“.

Работилници за благотворителния базар

  Благоевградските деца от групите по СИП "Религия - Християнство" и курс "Православна култура" активно се включват в работилниците за традиционния благотворителния базар за деня на християнското семейство. Базарът ще се проведе в двора на църквата "Въведение Богородично" на 21 Ноември 2017 г. /вторник/ от 11.00 ч. и събраните средства са за доброволческата кухня за бедни.
  Работилниците продължават до празника!
  Всеки може да се включи или сам да направи нещо красиво!

Изложбата "Есенни импресии" бе представена в
Православния информационен център

  На 14 ноември в Православен информационен център на Неврокопска света митрополия бе представена изложбата „Есенни импресии“. Тя ни пренася в патриархалния свят на Българското възраждане. По калдъръмените улички, под сенките на старите чардаци, под звуците на църковните камбани ни водят Лалка Тодорова, София Велкова, Даниела Арсова, Сандра Стоименов и Любима Бърдарова.
  Събитието уважиха преподаватели и студенти от Югозападния университет „йером. Неофит Рилски“ свещеници Стоян Бербатов и Спас Веселински, роднини и приятели.
  Представените художнички следват „Изобразително изкуство” към Югозападен университет йером. „Неофит Рилски”.
  Те са участвали в редица събития. През 2016 г. представиха своята голяма изложба „Духът на българското минало”, на откриването на която присъства лично и Н. В. Цар Симеон ІІ.
  Последват още няколко изложби в ЮЗУ „йером. Неофит Рилски”, както и в Археологическия музей в Сандански. Част от художничките издават каталози на картините си и на предишни изложби. За техните творби дори са написани статии и публикации в престижни издания.
  Изложбата в Православния център ще остане до 30 ноември.

Инициативата "Изплети топлина" събра доброволци в
Православния информационен център

  На 12 ноември в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се проведе доброволческа работилница „Изплети топлина“.
  Изплети Топлина е инициатива на Фондация "Има начин" и се провежда в цяла България от 2012г. Идеята на кампанията е да подари малко топлина на бездомните хора в България чрез преодставяне на ръчно изплетени от доброволци шапки, шалове и ръкавици.
  Тази година Сдружение Алтернативи Интернешънъл, Православен Информационен Център Благоевград и група местни доброволци се включват в инициатива с публична работилница по плетене.
  Сдружение Алтернативи Интернешънъл е младежка неправителствена организация с нестопанска цел, която работи на територията на Благоевградска област. Основната цел е да се насърчи личното и професионално развитие на младите хора чрез неформално образование, както и изграждането и развитието на активно гражданство сред тях. Организацията е алтернатива на младите хора в региона да реализират своя потенциал и да станат активна част от обществото. "Алтернативи Интернешънъл" е основана от хора, които търсят положителна промяна за младите хора в България. Поради тази причина основната целева група са младежите на възраст между 17 и 30 години.

Прожекция на филма "Чудото Рилски манастир" в
Православния информационен център

  На 1 ноември в деня на народните будители в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия бе излъчен филма „Чудото Рилски манастир“. Той е продукция на телевизия „Родина“ и разказва за историята на Рилската света обител още от основаването и от нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец.
  Екипът на Православния център благодари на Асен Христов от журналистически клуб „Кандилце“ за предоставения филм и възможноста да бъде излъчен.
  Програмата на Православния център за месец Ноември предвижда още:
  На 7 ноември Работилница на тема: „В очакване на Рождество Христово“
14 ноември Изложба на тема: „Есенни импресии“
21 ноември Благотворителен базар за деня на християнската младеж и семейство в двора на храм „Въведение Богородично“
22 ноември Беседа на тема: „Християнското семейство“
29 ноември Беседа на тема: „Христовите апостоли“

Храмов празник в църква "св. св. Козма и Дамян", гр. Сандански

  Днес, когато св. Православна Църква чества празника на светите безсребърници Козма и Дамян, храмов празник има старата църква в гр. Сандански. Днес е празник на целия град със старото име "Св. Врач", посветен именно на светите безребърници. Света Литургия днес отслужи Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със санданското духовенство и дякони от епархията.
  Екипът на православния център поздравява свещ. Светослав Кючуков,от екипа на центъра, който преди 12 години именно в църквата "Св. Козма и Дамян" в Сандански бе ръкоположен за дякон от блаженно починалия Неврокопски митрополит Натанаил. На многая и благая лета отче!

За 9-ти път: Магистрати пак обраха наградите „Джовани Фалконе“ в Благоевград

  Благоевград отново бе домакин на церемонията по връчването на наградите „Джовани Фалконе“. Ежегодният конкурс „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от Общински съвет по наркотични вещества, събра в зала „22 септември“ съдии, прокурори и разследващи полицаи от цялата страна. Председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова приветства всички гости и участници в конкурса, който се провежда за 9-ти път. Призове бяха връчени на магистратите Емилиян Костов- прокурор при Районна прокуратура град Оряхово, Захарин Захариев- съдия от Бургаския окръжен съд, Росица Славова- прокурор при Специализирана прокуратура. Дадена бе награда и на Никола Гратери- прокурор от Калабрия, Италия / прокурор по делото „Брендо“/. Отличие в категория „Магистрати“ получи и Татяна Андонова- съдия и заместник- председател на Окръжен съд- Благоевград. За добрата си работа в същата категория бяха наградени още Емил Дончев, Христо Георгиев, Иван Гешев, Георги Мойсев, Калин Близнаков, Милко Първанов, Евгения Станкова, Галя Георгиева, Станислава Полетинска, Нина Вълчева. Сред отличените полицаи се наредиха различни екипи, дирекции и отдели към Министерство на вътрешните работи от цялата страна. Те бяха номинирани за дългогодишната си работа и висок професионализъм в ефективната борба с престъпността. Сред официалните гости бяха Н.Пр. Криста Матей- заместник- ръководител на мисията на Република Румъния в България, Флориан Мазило- министър- съветник на посланика на Република Румъния в Република България, директорът на ГДБОП- МВР Гл. комисар Ивайло Спиридонов, Ст. Комисар Стоян Темелакиев – зам.- директор на ГДБОП- МВР, Явор Колев- „Компютърни престъпления“ към ГДБОП и др.
  Свещеник Стоян Бербатов се обърна към магистратите, полицаите и множеството гости, като ги поздрави от името на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
  "Като слушах предходните говорящи: г-н Кмета - д-р Камбитов и Италианския посланик, аз се чувствах в свои води, защото смелост, честност и любов към ближните са добродетели, които нашата вяра ни задължава да възпитаваме в себе си. Хората, за които днес говорим и тези, които са тук в тази зала, извършват своя подвиг в света, подвиг, който всеки християнин има за задача в своя живот. Бог да Ви подкрепя в подвига Ви, за да бъдете полезни за цялото общество и нашата страна - каза отец Стоян. Източник: www.regiona.bg

Храм "св. Димитър"– с. Палат отбеляза 160 години от създаването си

  На 29.10.2017 г. (неделя) в храм „Свети Димитър“ – с. Палат, общ. Струмяни бе отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Серафим, заедно със свещеници и църковни лица от района. След празничното богослужение, бе отслужен празничен водосвет и благословен курбан за здраве в почит на патрона на църквата „Свети Димитър“, която отбеляза 160-тата годишнина от своето построяване.
  На прекрасния празник присъстваха кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев, г-ца Фиданка Котева – зам.кмет хуманитарни дейности на община Струмяни, г-н Иван Секулов – секретар на общината, общински съветници, кметове и кметски наместници от цялата община, бизнесмени от района и десетки християни – потомци на родове от с. Палат.
  Хубавото време позволи всички да седнат на обща трапеза и да почетат хубавия християнски празник.
Източник: Община Струмяни

Митрополит Серафим освети камбаните и кръстовете за обновен параклис край село Гайтаниново

  Жители, гости и много хора, свързани с планинското село Гайтаниново, близо до Гоце Делчев с голямо желание се събраха на освещаването на черковните камбани и кръстовете, които ще бъдат поставени в обновената сграда на параклиса “Свети Георги” край селото. Отдавнашната мечта на черковното настоятелство и група родолюбиви гайтанинчани се сбъдна. Старият параклис е напълно обновен и разширен. Никой не знае от кога датира този храм, но при разкопаването, за да се укрепят основите на сградата са открити доказателства, че тя е поне от 18 век.
  Негово Високопреосвещенство Неврокопският освети църковната утвар. Сградата е напълно готова, в нея са вложени около 50 хиляди лева, събрани от дарения и различни благотворителни инициативи. Сега предстои изработване на иконостас и зографисване на храма, за което ще бъдат необходими поне още толкова средства, поясниха от черковното настоятелство с благодарност към всички дарили и помагали за обновяването на параклиса, който вече има облика на малка красива черква.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3