logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Поклоннически пътувания за празника на св. Йоан Рилски Чудотворец

  На 19 октомври Православната църква почита паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец. По традиция група поклонници от Неврокопска епархия, организирани от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия посетиха Рилския манастир, където се намират нетленните мощи на св. Йоан Рилски и Руенския манастир в близост до село Скрино, родното място на св. Йоан.
  На 18 октомври от 20:30 ч. започна всенощното бдение, което бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. Молитвено участие взеха митрополитът на гр. Клуж в Румъния Андрей, митрополитът на гр. Сидирокастро Макарий от Еладската православна църква, игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, Главиницки еп. Йоан, архимандрит Порфирий - игумен на манастира "Св. Йоан Предтеча" близо до гр. Верия в Гърция, заедно с част от своето братство, архимандрит Рафаил - ефимерий и духовник на манастира "Св. Благовещение" край румънския град Алба Юлия, както и сестринството на обителта, йеромонах Григорий - представител на светогорския манастир "Григориу", Епархийският викарий на Слобозийска епархия в Румъния архимандрит Рафаил, архиерейският наместник на гр. Калараш, Румъния - протойерей Илия Еужен, протосингелът на Клужката митрополия архимандрит Симеон, игуменът на Суковския манастир в Сърбия йеромонах Серафим с братя от обителта, сестринствата на Врачешкия и Ресиловския манастири, свещеници от различни епархии в страната.
  За молитвеното настроение и духовната радост сред поклонниците в светата обител имаха заслуга и клиросните песнопения, изпълнени от псалти, ръководени от г-н Андрей Касабов, на дясната певница, както и псалти от Солун и Драма под ръководството на протопсалтите Григорий и Петър Папаемманул на лявата певница. По време на четенето на канона всички имаха възможност да се поклонят пред св. мощи на св. Йоан Рилски и да бъдат помазани с елей от кандилото на светеца за здраве и спасение.
  На следващия ден 19 октомври група поклонници бе за празника в Руенския манастир, намираща се в близост до с. Скрино, родното място на св. Йоан. И тази година десетки бяха миряните от Благоевград, Банско и околните населени места дошли за поклонение в светата обител.
  Божествената света Литургия бе водена от йеромонах Йоан, игумен на манастира. Песнопенията на клира бяха изпълнени от свещеник Костадин Калайджиев от град Банско и отец Лука от братството на Руенската света обител, а след края на светата служба бе отслужен и празничен водосвет.
  Така приключиха двете поклоннически пътувания за празника на нашия небесен покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, които донесоха духовна радост и топлина в сърцата ни.

Международен семинар за учители по Религия в гр. Русе

  От 2 до 5 октомври в гр. Русе се проведе международен семинар на тема: „Преподаването на Религия в средните училища и прицърковните школи: цели, методика и резултати“, който бе организиран от Русенска митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“, РУО - Русе и с финансовата подкрепа на фондация „Комунитас“. На събитието присъстваха духовници, университетски преподаватели, експерти и учители по религия сред които и представители на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.
  Семинарът започна с приветствени слова на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, областния управител на Русе Галин Григоров и заместник-кмета Иван Григоров.
  При откриването на форума водещите Златина Каравълчева и Полина Спирова от Центъра за образователни инициативи „Двери“ представиха пред участниците сборника: „Модели на сътрудничество между Църквата, общинските власти и държавата за провеждане на религиозно образование“. Самият сборник обобщава резултатите от миналогодишния национален семинар, провел се в дунавския град. А също така беше представено и ново издание на центъра: Иконите разказват, което издава Двери и представлява чудесно пособие за учителите по Религия.
  Сред участниците във форума бяха и представители на Румънската и Сръбската Православни църкви, които споделиха своя опит от преподаването на предмета Религия в своите страни, а това от своя страна бе интересно за останалите участници.
  Домакините от Русе изненадаха приятно всички гости с открит урок по Религия, проведен в основно училище „Йордан Йовков“ на тема: “Покров Богородичен“.
  В програмата на семинара бяха включени посещение в Русенската митрополия по покана на митрополит Наум, както и поклонническо пътуване до Басарбовския манастир, където гостите бяха топло посрещнати от игумена на манастира и имаха възможност да се поклонят пред частица от светите мощи на св. Димитрий Басарбовски, съхранявана в светата обител.
  В заключителното заседание участниците и организаторите споделиха своите добри впечатления и полза от проведения семинар, като изразиха надежда по-често да бъдат организирани подобни форуми.

105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край

  В ранното утро на 5 октомври 1912 г. трета бригата на седма рилска дивизия, командвана от генерал Георги Тодоров заедно с 3100 български воини, ръководени от генерал-майор Спас Георгиев преминават моста на Рилска река при село Бараково, където е била границата между Турция и България. Първият освободен град е Горна Джумая, а в рамките на няколко дни е освободен целият Пирински край.
  С богата програма община Благоевград отбеляза празничния ден. В 9:30 ч. бе отслужен молебен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в двора на църква „Въведение Богородично“ в благоевградския квартал „Вароша“. В двора на църквата се намира паметника на майор Иван Павлович Орлински (командир на руския боен отряд при освобождението на Горна Джумая), пред който бяха положени цветя от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, митрополит Серафим, областния управител Бисер Михайлов, председателя на общински съвет Благоевград Радослав Тасков, както и от представители на институции, граждани и гости на града.

  В 10:30 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ бе издигнато националното знаме на Република България и бяха положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето ( български революционер и общественик, участник в Априлското въстание). Непосредствено след това бяха положени венци и цветя пред паметника на Македоно-одринското опълчение на пл.“Мите Марков“ . Малко след 11:00 ч. жителите и гости на Благоевград станаха свидетели на историческа възстановка на събитията от преди 105 години.
  В 17:30 ч. бе дадено началото на тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград , по време на която се състоя и церемония по награждаване на „Личност на годината“. Тази година наградените в съответните категории бяха:
„Бизнес и предприемачество“ - Яна Големеева и Винарска изба „Логодаж“.
„Здравеопазване“ - д-р Наташа Китина
„Култура“- Албена Чобанова.
„Медии„- Валери Яков
„Спорт“ - Марио Богданов
„Образование“ - Албена Узунова
„Хора в неравностойно положение“ - Фиданка Петрова и Велизар Николов
„Морал“ - Павел Крушалийски, предстоятел на храм „св. Димитър Солунски“, кв. Струмско
„Съхранение на традициите“ - Димитър Димитров
  За изключителен принос в категория “Пример за професионализъм и гражданска ангажираност” беше отличен подп. Пламен Пацов, посмъртно. В същата категория награди получиха ст. инсп. Валентин Палов и старши комисар и гл.инсп. Красимир Кацаров.
  За шеста поредна година бяха раздадени стипендии на талантливи деца с изявени дарби. Също така бяха връчени и плакети „Почетен гражданин“ на инж. Захари Донев и певицата Мая Нешкова, а архитект Александър Баров бе удостоен със званието, посмъртно.
  Вечерта честванията за Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край продължиха на пл. „Георги Измирлиев“ с тържествена - заря проверка и концерт на ансамбал „Пирин“.

Откриване на новата 2017/2018 учебна година

  На 2 октомври бе открита новата учебна година в Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. По традиция бе отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска епархия, свещеници Стоян Бербатов, Светослав Кючуков, Велизар Голев и Ивайло Славилов.
  На събитието присъстваха представители на институции, близки, приятели, както и много деца, които ще посещават курсове в Православния център. Тази година учебната програма включва неделно училище с ръководител Даниела Гълъбова, източно-църковно пеене с ръководител проф. Йоанис Папахронис, иконопис с ръководители Тони и Гриша Иванови и курс по журналистика с ръководител Антоанета Гулева. А всяка сряда от 18:00 ч. ще бъдат провеждани беседи на православна тематика и излъчвани православни документални и игрални филми.
  Всички учебни занимания са без такса обучение, като тя се поема от Неврокопска света митрополия. Всеки желаещ може да се запише в православния информационен център на адрес
Благоевград, ул. „Тракия“ 3 или на телефон 073/ 83 33 37.

Панихида за загиналите гвардейци при село Звегор

  Тази година се навършват 73 години от гибелта на българските гвардейци от Първа гвардейска дружина. По този повод бе отслужена панихида пред паметника на загиналите в село Звегор от свещеник Светослав Кючуков, председател на църквата „Св. Николай“ в кв. „Грамада”, Благоевград. В молитвата бяха упоменати имената на загиналите гвардейци - Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов, Личо Иванов. Инициативата за трета поредна година е на сдружение „Ние жените”, с председател Здравка Чимева, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Иван Петров, РИМ – Благоевград и Православния информационен център на Невркопска света митрополия, които поднесоха цветя пред паметника на загиналите войни. На панихидата присъстваха граждани, офицери, близки и приятели на загиналите.
  На 15 и 16-и септември 1944 г. при село Звегор /днешната гранична зона с Македония/ загиват гвардейци от Първа гвардейска дружина. Гвардейците са към 14-и пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с. Звегор. Това са първите боеве с включването на България в антихитлеристката коалиция в заключителния етап на Втората световна война. Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-и пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15и 16-и септември 1944 г. загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

Международна младежка среща в Румъния с българско участие.

  От 1 до 4 септември в гр. Яш, Румъния се състоя международна православна младежка среща. Тя се провежда за четвърти път в Румъния и събира хиляди млади хора от цял свят на възраст между 16 – 35 години. Темата на тазгодишната среща беше „Младият човек в търсене на свободата“.
  На срещата присъстваха участници от над 20 страни (Румъния, България, Молдова, Украйна, Гърция, Сърбия, Албания, Македония, Франция, Германия, Белгия, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Великобритания, Швейцария, Турция, Йордания, Сирия и Африка).
  Целта на срещата е да осигури рамки, в които младите да могат да намерят модели на подражание, да споделят житейския си опит, което ще ги приближи или покани в Църквата, споделяйки своите християнски павославни ценности и насърчавайки диалога между румънските и чуждестранни младежи.

  Организатор на събитието бе младежкият отдел към Румънската православна църква открит с благословението на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Яш и митрополит на Молдова и Буковина Теофан през 2010 г. Мисията на младежкия отдел е да създаде поколения млади хора, които да бъдат в добра взаимовръзка с духовниците.
  Съорганизатор бе и румънската асоциация за християнски православни студенти към клон Яш. Тя е младежка неправителствена организация и нейната мисия е да популяризира вярата и православната духовност сред младите хора, предимно в академична среда и има над 25-годишен опит, както и повече от 200 активни членове студенти.
  Българската група бе водена от свещеник Кирил Синев и Милен Бакалов от Русенска митрополия. Тя бе най-многобройната чуждестранна група, като наброяваше 44 участника от различни епархии на България (Софийска, Русенска, Ппловдивска, Неврокопска и Сливенска).
  Още при пристигането ни на румънска земя бяхме топло посрещанти от домакините като през целия престой ни осигуриха съпровождащи нашата делегация доброволци.
  Веднага след слизането ни от автобуса се отправихме към двореца на културата в град Яш, където бе дадено и началото на тържественото откриване на IV международна православна младежка среща, на която участниците бяха в традиционни за страната им носии.
  Лично Негово Светейшество Румънският Патриарх Даниил присъства на церемонията по откриването, както и много духовници, представители на Румънската и другите поместни православни църкви. Патриарх Даниил се обърна към всички с напътствени слова. Той сподели, че православният християнин, бидейки раб Божий, е наистина свободен човек, и че младите хора са в духовно търсене, защото са разочаровани от нещата, които обществото предлага, но мирът и радостта могат да бъдат дадени единствено и само от Господ Иисус Христос на тези, които истински Го търсят.
  На следващия ден имахме възможност да присъстваме на богослужение в църквата „Св. Николай Мирликийски“, където присъстваха и много други младежи, сред които и африканската група, която бе на клира и допринесе за красотата на богосужението.
  След това се отправихме към един от университетите в града, за да участваме в т. нар. работни срещи. Те от своя страна представляваха разпределяне по групи от около 15 човека от различни страни, в които ни бяха поставени различни задачи, чиито акцент беше поставен върху основната тема на срещата: „Младият човек в търсене на свободата“.
  Интересно за всички участници бе опознаването помежду ни, срещата с хора от различни държави и култури, да споделим мисли и чувства за това какво е свободата и кога човек се чувства свободен. Също така трябваше да размишляваме върху текстове на Никос Казандзакис (гръцки писатал, поет, драматург и мислител), Петре Тутеа (румънски филосов) и върху текст от Евангелието на св. Йоан Богослов. Оказа се изключително интересно и безценно за всички да споделят и чуят опита на останалите младежи в Православната Църква.   По-късно същия ден бяхме поканени на конференция в двореца на културата в град Яш, на която бяха представени отново всички участници, като им бе дадена думата, за да споделят впечатления от организирания форум.
  След това имахме възможност да посетим митрополитската катедрала, където се намират светите мощи на св. Петка Търновска. Голяма радост и щастие бе за нас да се поклоним на обичаната от всички св. Петка. А след това посетихме и църквите „Три Светители“ и „Св. Сава“.
  В неделя 13 след Петдесетница бе отслужена св. Литургия на площада пред митрополитската катедрала, където се събраха около 7000 души. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Критския митрополит Андрей в съслужение с епископи и митрополити от Румъния и другите поместни църкви. По време на богослуженоето бе извършено и свещеническо ръкоположение. Българската православна църква бе представена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Наум, който след края на богослужението се срещна и с българската група. И двете страни споделиха радостта от възможността да присъстват на подобно събитие, като българската група изпя многолетствие за митрополит Наум и тропара на св. Йоан Рилски за всички участници.
  Вечерта в неделния ден бе организиран младежки марш за всички уастници в събитието, които наброяваха около 7000 човека. Вървейки по улиците на град Яш срещахме хора от различни възрасти, румънски минувачи, които ни се радваха, а ние споделяхме тези емоции и се радвахме, че вярата сред нашите братя и сестри е жива. Маршът завърши пред катедралния храм и там бяха четени вечерни молитви на различни езици от по един представител на всяка страна.
  В понеделник сутрин отново се събрахме пред митрополитската катедрала, където бе официално закрита международната православна среща за младежи от Негово Високопреосвещенство Теофан архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Той благодари на всички участници в събитието, като думата бе дадена и на по един представител от всяка страна.
  Българската група благодари на Румънската православна църква, както и на всички, допринесли за организирането на това прекрасно събитие, на доброволците, без чиято помощ нямаше да е същото, както и на Българската православна църква за предоставената ни възможност да бъдем участници в четвъртата младежка международна православна среща, спомените от която ще останат в сърцата ни.
За още снимки и видео.

Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!

  На празника „Успение Богородично“ в Неврокопска епархия са посветени множество храмове и параклиси, израз на голямата обич на хората към Майката Божия и Наша Владичица Света Богородица. Както всяка година, на 15 август, едновременно в стотици храмове се отслужи св. Божествена Литургия и множество християни, след подготовката в Богородичния пост, пристъпиха към светото Причастие. Много са и хората, които макар и в работен ден, посетиха православните храмове в ранната утрин, за да молят Майчиното застъпничество на Светата Дева. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи вечерна служба в църквата „Успение Богородично“ в гр. Гоце Делчев, и св. Литургия за храмовия празник на църквата в гр. Хаджидимово.
  В Благоевградска духовна околия има няколко църкви посветени на Успението на Света Богородица, като особено тържествено се отбелязва храмовия празник на църквата в с. Бараково. Тази година за трета поредна, на 14 август, понеделник, в навечерието на празника бе отслужена Вечерна служба и Опело Богородично. Богослужението бе водено от свещениците Велизар Голев, енорийски свещеник на с. Черниче и Светослав Кючуков, предстоятел на храма. Почти 100 годишния храм се изпълни с богомолци, както от селото, така и от Благоевград и другите околни населени места, които се включиха в красивите песнопения на службата и Литията около храма, със св. Плащаница, на която е изобразено блаженото успение на Божията Майка. В края на богослужението отец Светослав благодари на миряните, дошли да участват в светата служба и покани всички на следващия празничен ден да вземат участие в богослуженията. Свещеникът призова народа в храма и на 23 август, на празника „Отдание на празника „Успение Богородично“, когато ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
  В деня на успението на Божията майка, храма отново бе изпълнен с множество християни, голяма част от които пристъпиха към св. Причастие. По традиция в чест на Пресвета Богородица, жените носеха в храма питки и хлябове, които след освещение раздадоха на всички. Специално за празника, църковното настоятелство в Бараково бе организирало корбан за благословение на вярващите, а децата от прицърковното неделно училище бяха подготвили базар с приготвени от тях и семействата им сладкиши.

Миряни от Благоевград посрещнаха групата изминала поклонническия път „Рилския чудотворец“

  За поредна година миряни от Благоевград, водени от свещеник Стоян Бербатов, посрещнаха голямата група от поклонници, изминали пътя „Рилският чудотворец“. Поклонническият път се състоя за осми пореден път и броя на участниците достигна 240 човека, сред които има свещеници, деца и хора от всяка възраст. Поклонническият път започна със св. Литургия в църквата „Св. София“ в столицата на 1 август, в началото на Богородичния пост и премина през три планини Витоша, Верила и Рила. За шест дни поклонниците изминаха повече от 100 км., като нощуваха в палаткови лагери в различни населени места. Групата измина разстоянието пеш по примера от 1195 г., когато светите мощи на св. Йоан Рилски са пренесени от Велико Търново в Рилския манастир. Тази година се включиха и поклонници тръгнали от Велико Търново. По време на това духовно пътуване се отслужват вечерни служби, Канон на св. Богородица Акатист на св. Йоан Рилски и водосвет, а хората имат възможност свободно да разговарят със свещениците, да се включат в беседите край огъня, да се обогатят духовно и да изградят много приятелства.
  В края на пътя миряните от Благоевградския храм „Св. Арх. Михаил“ посрещнаха уморените поклонници с постни питки, вода и шарена сол, за да се укрепят и заедно да участват във вечерното богослужение, предхождащо празника Преображение Господне и да се поклонят на светите мощи на Великия български светец Йоан Рилски Чудотворец.

Честната глава на св. вмчк. Пантeлеймон пристигна и
в Неврокопска епархия

  На 2 и 3 август Неврокопска епархия посрещна Честната глава на св. вмчк. Пантeлеймон, която пристигна в България на 27 юли по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В деня, когато празнувахме паметта на св. вмчк. Пантелеймон и светите седмочисленици Кирил, Методий, Наум, Климент, Сава, Горазд и Ангеларий бе посрещната Честната глава и икона на св. Пантeлеймон в софийския храм „Св. Седмочисленици“. Те останаха за поклонение в софийски храмове до 1 август, след което отпътуваха за гр. Враца, където множество народ се поклони и участва в богослуженията.

  Светините пристигнаха в Неврокопска епархия на 2 август и бяха изложени за поклонение на вярващите в църквата „Св. вмчк. Георги“ в гр. Сандански. Отслужена бе вечерна служба и стотици миряни, до късно през нощта, посетиха храма, за да измолят застъпничеството на св. Пантeлеймон. На 3 август бе отслужена света Божествена Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Епифаний, протосингел на Неврокопска св. митрополия, архим. Филип Василцев, предстоятел на храм-подворие на РПЦ-МП "Св. Николай Мирликийски", йером. Николай от светогорския манастир "Св. Пантелеймон", храмовото духовенство, свещеници и дякони от епархията. Службата бе допълнително благоукрасена от клиросните песнопения, изпълнявани от митрополитския хор „йеромонах Неофит Рилски“ и храмовите певци.
  В края на светата Литургия митрополит Серафим припомни живота и делото на св. вмчк. Пантeлеймон. Той живял в Никомидия през III век и след като приел християнско кръщение получил от Бога дар на лечителство. Светецът станал известен за мнозина и много болни се обръщали към него за помощ, а той ги изцерявал като заслугата отдавал изцяло на Господ Иисус Христос. Бил подложен на жестоки мъчения за това, че изповядвал християнската вяра и бил убит в 305 година.
  Митрополит Серафим благодари на всички, които се потрудиха за това да пристигнат в България тези светини, на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, по чиято покана те пристигат за първи път у нас, както и на вярващите, изпълнили храмовете през тези дни.
  Поклонническа група от Благоевград, водена от свещеник Светослав Кючуков и организирана от Православен информационен център на Неврокопска света митрополия, взе участие в св. Литургия и се поклони пред светините. След службата миряните имаха възможност да посетят и епископската базилика, както и да се насладят на красивия град Сандански сред топлите слънчеви лъчи. Голяма беше радостта сред всички за споходилата ни Божия милост.

180 години от рождението на Апостола на Свободата

  На 18 юли се навършиха 180 години от рождението на една от най-значимите личности в българската история – Васил Левски. Човекът, който посвети живота си на великото дело – свободата на българския народ, радетелят за „чиста и свята Република”, където да тържествуват справедливостта и братството.
  Много страници са изписани за личността и делото на великия българин, страници пълни с трепет, възхищение, любов и уважение към делото на Апостола. Ако разгърнем тези страници, ще открием една дълбоко православна личност, чиито стремеж към по-добър свят и жертвеност за ближния, я издигат над вековете, да свети и показва пътя на всички поколения.
  Васил е роден през 1873 г. в Карлово, в петчленното семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Караиванова. Учи в килийното училище, а после и във взаимното училище в Карлово. След смъртта на баща му през 1851 г. и на малката му сестричка Мария, той и братята му трябва да издържат семейството. Под ръководството на вуйчо му Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово, той учи църковно пеене, богослужение и пее в местния църковен хор. През 1855 г. изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „Свети Кирил и Методий”. На 7 декември 1858 г. приема монашество с името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас”. А през следващата година пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за дякон в църквата „Света Богородица” в Карлово. Служи в църквата и при вуйчо си до края на 1861 г., когато решава да се посвети на революционната борба. Левски не се отказва от Църквата и винаги участва в църковното богослужение, било като дякон или добър църковен певец. Йеродякон Игнатий изпълнил Божиите думи : ” Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан 15:13). В последните мигове от живота си, преди да увисне на бесилото Васил се изповядва пред архиерейския наместник на София-отец Тодор Митов и моли отеца да го споменава като йеродякон Игнатий и да не забравя българския народ. Запазени са думите му „Каквото съм правил, в полза народу е...”,
  В днешно време, 180 години след смъртта на Дякона, във всички градове на Неврокопска епархия се проведоха тържества посветени на великото дело на Апостола. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно с кмета на гр. Сандански г-н Кирил Котев, депутати, свещеници, общественици и граждани участваха в тържествена церемония в памет на Васил Левски и откриха новоизграден паметник на Апостола в центъра на курортния град. Кметът призова „Да пазим завета, да не прекланяме глави и да търсим истината и справедливостта.”

Хайдушки мотиви в новата изложба на свещ. Костадин Калайджиев

  Свещеник Костадин Калайджиев откри лятна изложба на картини, икони и дърворезба. Изложбата е разположена в Посетителския център в гр. Банско и ще остане там до 19 юли, за радост на жителите и гостите на планинското градче. Банският свещеник този път ни представя най-новите си картини, особено впечатление, от които правят тези с хайдушки мотиви, вдъхновени от планината и героизма на предците ни.
  Отец Костадин рисува портрети, пейзажи, панорами, лица и животни в свежи пастелни тонове, обръщайки внимание на красотата в Божия свят, успокояваща, вдъхновяваща за нов живот, вдъхваща благодарност към Създателя и вяра и надежда за Спасение. Освен прекрасни пейзажи и хайдушки мотиви, посетителите могат да видят и картини свързани с един от бичовете на днешното време – наркоманията. Отец Костадин с голяма яснота описва с четка и боички, състоянието на безнадежност и изчезващия дъх на живота у попадналите в капана на дрогата, отправяйки послание към младите хора да търсят Божията красота, а не илюзорността на тъмния поднебесен свят.
  Заедно с картините на отеца в изложбата участват за първи път и картини на младата художничка Ралица Божанина, която скоро ще стане снаха на отец Костадин. Всеки може да разгледа изложбата и да разговаря с отец Костадин в работното време на центъра. Изложбата ще е открита до сряда включително - 19 юли.

Излезе новия брой на месечния бюлетин по превенция на наркоманиите подготвян от Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград.

  В него може да научите повече за: Православния център за обгрижване на наркозависми "Св. Боян Енравота" във Варна, историята на иконата "Неупиваема чаша", проведеното пътуване със семейства на наркозависими до Руенската света обите и още за съвместното сътрудничество на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия и ОбСНВ.
Бюлетина може да намерите в раздел Публикации > Зависимости.

Свещеник Стоян Бербатов и презвитера Екатерина Крумова участваха в международна среща на гръцкия остров Самос под
мотото: „Да не би аз да съм пазач на брата си“

  На 5 юли 2017 г. в Православния център се проведе среща на миряни от Благоевградските енории със свещеник Стоян Бербатов и презвитера Екатерина Крумова, които разказаха за проведената международна среща на остров Самос, организирана от организацията Синдесмос. Ето какво споделиха те:

  Първоначално организацията Синдесмос е създадена с идеята за диалог между религиите в рамките на икуменическите разговори между цървките. С годините обаче приоритетите се изменят. Организацията днес продължава да съществува, като е „шапка“ на различни младежки организации и всяка година организира мероприятия на различни места по света. Те не са свързани толкова със самата организация, колкото с това да осигуряват възможност за срещи на младите по света.
  Групата в която участвахме тази година бе около 30 човека, като най-младият участник беше на 20, а най-възрастният на около 60 години. Езикът на който общувахме беше английски, а темата: „Да не би аз да съм пазач на брата си“ – Библейски цитат, реплика на Каин, след като убива брат си Авел и Господ го пита къде е брат му. Идеята да изберат това заглавие като мото на срещата е положението и кризата с бежанците. Като ни беше дадена възможност да обсъждаме и разсъждаваме върху мисълта: Кой всъщност е брат ми и до колко ние можем и имаме задължение да се грижим за всяко едно човешко същество по земята.
  Срещата се проведе на остров Самос, който се намира в Егейско море, на около 1, 5 км. от турската граница. Всички острови в близост са център на висока концетрация на бежанци, защото разстоянието до Турция е малко и те много смело го преплуват, естествено по незаконен начин. Бежанската вълна започва 2016 година. Главният град е Самос, а ние бяхме разположени в една пустощ на брега, която е много красиво място. В главния град има бежански лагер, в който се помещават около 2000 бежанци, които са на свободен режим и може да се видят вечер из града. Общо взето са тихи и кротки. Интересното нещо е, че шест младежи са били покръстени за период от една година, като по тяхно собствено желание са приели Православната вяра. През самия остров са минали около 300 000 бежанци, като от там качвайки се на фериботи се насочвали към Атина и Солун. След като Европа затварят границите, а Атина и Солун спират да приемат бежанци на остров Самос остават около 2000 души.
  Самия остров е много обширен с гъста растителност, но не чак толкова обитаем. Основните населени места са по брега на острова. Населението е около 40 000 души, концентрирани в 3-4 големи града и няколко села. Основният им поминък е земеделието и туризма. Знаменателно е, че островът е освободен 1824 година и е присъединен към Гърция. Църквите там са от този период след освобождението, като иконописта и дърворезбата отразяват постиженията на самото изкуство от този период.
  Интересното е, че острова не е бил обитаван от турци, защото за паша бил назначен грък (бивш пират), койт приел мюсюлманската вяра, но си останал вътрешно убеден християнин и така издействал от властите острова да бъде населен само с гърци.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3