logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Изложба под надслов „Духовното ухание на живота”

  Изложбата бе представена в Посетителския информационен център в гр. Банско, свещ. Костадин Калайджиев. Изложбата бе достояние на гражданите и гостите на Банско за времето от 22 до 26 юли и се радва на много посетители. Платната, рисувани от отеца, са на различни теми от живота свързани с трудолюбието, радостта, любовтта и стремежа на човек към Бога. Цветовете са в светли, топли и завладяващи тонове, предаващи на посетителите свежест и усещане за прохлада. Анна Кючукова от православния клуб „Кандилце” разговаря с отец Костадин.

- Благословете отче, това първа изложба ли ви е?
- Не вече съм правил няколко изложби в Якоруда, Банско, Благоевград в Православния център и сега в Посететелския информационнен център на Банско.
- Как се казва изложбата и какво е новото?
- Изложбата е под надслов „Духовното ухание на живота” и новото е, че събира освен мои картини, икони и дърворезби.
- Много ми харесаха морските картини, какво обичате да рисувате?
- Много обичам да рисувам пейзажи, защото те носят красота, светлина и настроение. И децата и възрастните се впечатляват от Божието творение, от природата и аз също се вдъхновявам от нея, за това обичам да рисувам пейзажи. Рисувам, разбира се и други неща, които ми допаднат – портрети, натюрморти.
- Коя е първата картина, която нарисувахте?
- Първата картина, която нарисувах с маслени бои, направих в кръжок, тя беше натюрморт- диня, ябълки и една кана. Тогава бях ученик шести или седми клас.
- Вие сте свещеник в църквата „Света Троица” гр.Банско, ръководите неделно училище за възрастни, пътувате, кога намирате време да рисувате?
- Да, рисувам когато мога, когато не съм на служба, всеки свободен момент.
- На картините ви, има хора, които работят или се подготвят за работа на полето- косят, жънат, острят косите, какво място заема труда в живота ни?
- Трудът е изключително важен. Човек си изкарва прехната с пот на челото, не с кражба или измама. Бог е благослови хората да се трудят и обработват Рая още тогава преди грехопадението - първия човек е бил земеделец. И днес трябва да се трудим, особено когато става въпрос за земята и прехраната ни, за да сме щастливи.
- Във вашите картини има много цветове, има и хора които се обичат, какво е любовтта?
- Цветовете изразяват живота. Аз използвам по-живи цветове, по-светли и топли тонове, а не студени и затворени навяващи тъга. Искам да носят радост, човек е създаден да бъде щастлив и радостен. В този смисъл и любовтта е радост, без любов в живота няма радост. Ако нашите майки и бащи не ни обичат, ако с нашите братя и сестри не се обичаме, или като хора не се обичаме, то какво ще стане с нас? Ще приличаме на папагалчета, които бързо ще умрат в самота, защото не могат да споделят своите радости и тревоги. Именно любовтта е споделяне.
- В изложбата има и икони на кои светци са те?
- Иконите са на св. Климент Охридски, на св. Екатерина, св. Надежда, резбовани икони на св. Богородица, св. Георги Победоносец, на Христовото Възкресение, а също така и резбовани кръстове.
- По-лесно или по-трудно се рисуват икони?
- Понякога е по-лесно, понякога по-трудно. За да се нарисува икона е нужен много труд, обработва се дъската, грундира се, полага се златото на ореолите, после са боичките, и накрая лака, за да се запазят цветовете.
- Какво рисувате сега?
- Много са ми интересни лицата на хората, техните движения, харесва ми хората да са в природата, да не са изолирани, а да са с Божието творение, това рисувам и сега.
- Благодаря Ви за интервюто. Пожелавам ви нови вдъхновения. Благословете!

Празника „Въведение Богородично: ден на православната християнска младеж и семейство“ беше отбелязан с богата програма в Благоевград

  Още рано сутринта, на 21 ноември, камбаните на църквата „Свето Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ забиха тържествено за началото на утринната служба. Светата Литургия, за храмовия празник, бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, в съслужение с храмовото духовенство, свещеници и дякони от Неврокопска епархия. В празничната служба участие взеха архиерейските наместници съответно на Разложка духовна околия – иконом Янко Русков и на Санданска духовна околия протоиерей Георги Танчев. Множество народ изпълни старата църква на Благоевград, която в този ден отбеляза за 172 път храмовия си празник. Богослужбата бе благоукрасена от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. Йоанис Папахронис. От 11:00 ч., в двора на храма, за втора поредна година се проведе благотворителен базар, иницииран от Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Ръчно изработените изделия и постно приготвените сладкиши привлякоха интереса на миряните, а събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби семейства. Тази година в базара се включиха ученици изучаващи СИП „Религия-Православие“ в Благоевградските училища.
  Следобяд в Регионалния исторически музей „Обединен детски комплекс“ Благоевград представи своята празнична програма, изпъстрена с много стихотворения и песни, като основният акцент беше поставен върху семейството. За да уважат празничната програма бяха дошли родители и деца. На сцената ученици от журналистическата редакция „Хей хлапета“ и от православния журналистически клуб „Кандилце“ проведоха интервю със свещеник Стоян Бербатов, който отговори на въпроси свързани с въвеждането на Пресвета Богородица в храма, с примера на праведните Йоаким и Анна, с ценностите в семейството, тайнствата в Църквата и така по атрактивен начин запозна аудиторията с празника на християнското семейство.
  Вечерта Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим гостува на тържество за деня на християнското семейство подготвен от учениците на 1 а клас в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, които от тази година посещават часове по СИП „Религия-Християнство“. Митрополитът бе радушно посрещнат от директора на училището г-н Биров и след разглеждане на новооткритите зали за спорт, хранене и отдих, бе посрещнат от най-малките ученици с класен ръководител г-жа Кръстева и техните родители. Децата пресъздадоха историята на светите праведни Йоаким и Анна и обърнаха внимание на християнските добродетели, които са вечни и неизменни, независимо от времето и трудностите. Децата предизвикаха своите родители и в състезание по намиране на семейното съкровище. За добрата подготовка на децата с тях работят също г-жа Жанет Керанова, актриса от драматичен театър „Никола Вапцаров“ и г-жа Кючукова, учител по религия.
  В края на тържеството Митрополитът поздрави децата и техните родители и изрази убеждението си, че изборът на родителите днес, децата им да посещават часове по религия, утре ще бъде стократно възнаграден от Господа с блага, които не са си и представяли.

Деца пекоха рождественски хлебчета и беседваха за Рождество Христово във фоайето на Община Благоевград

  На 21 и 22 декември, в навечерието на Рождество Христово, деца от детските градини и училищата в Благоевград, за втора поредна година, по покана на Община Благоевград, участваха в инициативата на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Десетки деца от различни учебни заведения в Благоевград имаха възможността да научат повече за раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос и чудните събития, случили се преди повече от 2000 години. Голяма беше радостта, както за децата, така и за възрастните /преподаватели и родители/ да се потрудят за направата на празничните хлебчета и докато беседват да изчакат тяхното изпичане. След приключване на беседата, в която те научиха повече и за църковните просфори, се насладиха на прясно изпечените собственоръчно направени хлебчета. Децата получиха и още един Рождественски подарък – икона с разказа за Рождество Христово и 3D пъзел с украса за празничната елха. Те са осигурени от сайта „Двери на Православието“ за което им благодарим.
А усмивките и положителните емоции бяха израз на всеобщата радост от настъпването на Рождество Христово.

Митрополит Серафим освети нов параклис в Пирин планина

 На 02. 07. Неврокопският Митрополит Серафим освети новопостроения параклис „Вси светии“, който се намира в непосредствена близост до една от най-красивите хижи в Пирин – „Пейо Яворов“. Параклисът е изграден изцяло със средства на дарители. В словото си, след отслужения водосвет, митрополитът подчерта значението на празника „Вси светии“, който се празнува в неделята след Петдесетница. На този ден Църквата отдава почит не само на светиите, които познаваме, но и на всички, които са просияли в святост, но чиито имена само Бог знае. Митрополит Серафим пожела на всички, които ще идват да се помолят на това свято място, да си спомнят усилията, които са положили, за да се изкачат високо в планината и да се помолят, щото Бог да им дава сили да се въздигат и към небесното и вечното.
източник: www.dobrotoliubie.com

Фотоизложба "Духовността на България"

  На 13 юни 2016 г. в Младежкия дом в Благоевград бе открита фотоизложба под надслов „Духовността на България”.

Тя се инициира от младежка инициативна група към Неврокопска света митрополия с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Фотосите са дело на деца и възрастни и показват духовността на нашата родина. Изложбата ще посети градовете от епархията – Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Петрич. Организира се с благотворителна цел и събраните средства ще подпомогнат развитието на Неделните училища от Неврокопска епархия.
Изложбата откри арх. Епифаний, викариен епископ на Неврокопския митропололит Серафим и игумен на Роженската света обител. Вспъпителни думи за духовността отправи г-жа Мирела Кючукова, координатор на Православен информационен център на Неврокопска света митрополия. За инициативата, фотосите, авторите и призовите фотографии за гостите разказаха младежите Крум Дамянов, Елисавета, Мария и Богдана.
Гости на изложбата бяха свещеник Светослав Кючуков, арх. Сандев, д-р Т. Любенова, еипа на ОСНВ, представители на институции в Благоевград, граждани и гости от други населени места.
Грамота за участие получи Иван Шарков за снимката „Дете в молитва”, направена в Благоевградския храм „Въведение Богородично”. След откриване гостите продължиха срещата в разговори на по чаша вино.
Изложбата ще остане в Православния център на ул. „Тракия”3 в Благоевград до 18.06 /събота/ и всеки може да подпомогне прицърковните училища в Неврокопска епархия със закупуването на фотография.

Областно награждаване на деца, участвали в конкурса
„Бог е любов”

  За поредна година Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим награди децата от Неврокопска епархия, участвали в националния конкурс „Бог е любов”. Награждаването се проведе в Митрополитския дом в Благоевград на 4 юни. Деца от всички краища на епархията пристигнаха заедно със свои учители и родители, за да получат лично поздравленията от митрополита. Срещата организираха г-жа Текерска от РИО Благоевград и екип на Православния център на Неврокопска св. митрополия.
Специално за награждаването изложба от свои икони показаха учениците от курса по иконопис към Православния център в Благоевград и деца от курса „Православна култура” представиха табла с православни орнаменти, изработвани в часовете, организирани от Общински младежки дом.
Тази година сертификати и подаръци получиха всички деца, участвали в конкурса, те са и първите, които получиха първи брой на младежкия вестник „Кандилце” с материали на деца от православния журналистически клуб със същото име към Православния център.

Излезе от печат първи брой на вестник „Кандилце”

 С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, децата от православен журналистически клуб „Кандилце” към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия издадоха вестник с подбрани материали, подготвени и публикувани от тях през изминалата учебна година. Вестникът ще продължи да се издава периодично с авторските материали на учениците, като целта на децата е да търсят доброто в света около тях и да разпръскват светлината му в сърцата на малки и големи.
Ръководител на православния журналистически клуб е дългогодишният журналист г-жа Антоанета Гулева, а екипът на клуба понастоящем се състои от 10 деца, като най-малкото е в първи клас, а най-голямото - в девети клас. За изминалата учебна година те подготвиха редица журналистически материали – интервюта, новини, участваха в живо включване, посетиха Радио Благоевград и БНТ 2, направиха 40 броя на православната рубрика „Кандилце”, която се излъчва всяка събота в 10,00 ч. в предаването "Тийн зона" на БНР-Радио Благоевград.
За лятото клубът предлага интересна лятна школа, в която младите журналисти ще работят на терен. Децата ще проучват историята на църкви, местности, житейски истории в различни населени места, а събраните материали ще публикуват в специално разработван за тях православен информационен сайт. Лятната школа ще продължи през месеците юни, юли и август. Занятията в курса са безплатни и всяко дете може да се запише в Православния център на Неврокопска св. митрополия.

Семинар за взаимодействието между Църква, държава и община за религиозното образование беше проведен в град Русе

 В град Русе беше проведен семинар на тема: „Взаимодействие между Църква, Държава и общинска власт в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи."

Срещата продължи три дни, а участници в нея бяха представители на централната и местна власт, на митрополии на Българската Православна църква, РИО, директори на училища и учители по вероучение от цялата страна.
Форумът се организира от Русенска митрополия, съвместно с портала „Двери на православието” и Регионален инспекторат по образование – Русе, финансовата подкрепа на фондация „Комунитас” и частична помощ на издателство „Булвест 2000”.
Семинарът започна с приветствено слово на Русенски митрополит Наум, който поздрави участниците и сподели опита от взаимодействието между Църквата и държавните инситуции при просвещението на учащите в сферата на религиозното образование.
Приветствено слово беше изпратено от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, вицепремиерът и министър на науката и образованието г-жа Меглена Кунева, Христо Белоев – председател на областния съвет в град Русе.
Сред присъстващите бяха кметът на гр. Русе г-н Пламен Стоилов, г-н Станимир Станчев – зам. областен управител, г-н Димитър Райнов – директор на РИО Русе, г-жа Росица Георгиева – старши експерт по Религия в Русе и член на Общинския съвет на града, както и други представители на учебни заведения и местната власт. Специални гости на семинара бяха г-н Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, г-жа Диана Стефанова – съветник на министъра на науката и образованието и К. Костов – главен експерт в МОН.
Целите на семинара бяха насочени към това да се сподели опита от преподаването на предмета Религия в различните краища на България. Какви начини и подходи се използват от преподавателите спрямо различните условия и среда на преподаване. Трудностите, с които се сблъскват преподаватели и ученици, подход и начини за преодоляването им. Както и перспективите пред този вид преподаване и обучение.
В програмата на семинара бяха предвидени посещение в училище „Васил Левски” за проследяване на открит урок по Вероучение на ученици от трети клас към училище „Йордан Йовков”, гр. Русе, на която гостите останаха приятно изненадани от уменията и знанията на децата.
А след урока беше предвидена и официална среща с Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. Участниците в семинара бяха топло посрещнати от епархийския архиерей в сградата на Русенска митрополия, където се запознаха с историята на митрополията и бяха обсъдени основните въпроси поставени на семинара. След срещата всички се отправиха към катедралния храм „Света Троица”, където беше отслужен Акатист в чест и прослава на Света Богородица.
В четири панела на семинара представиха своята работа: Любляна Начева, Култура и духовно развитие, Община Кюстендил, Мирела Кючукова, Православен информационен център на Неврокопска св. митрополия и Вера Ангелска Общински младежки дом Благоевград, о. Любомир Казашки преподавател СИП Религия, Ловчанска св. митрополия, Дария Захариева, Елин Пелин, Миряна Маламин-Сирийски, Столичен общински съвет, Росица Георгиева РИО Русе, Белоградчишки епископ Поликарп, Видинска св. митрополия, Кремена Енчева, ОУ „Никола Козлев” Лясковец, Монка Николова директор ОДК-Варна, Юлия Христова и Радост Попова Варненска света митрополия, Атанасия Петрова ОДК-Бургас, Росица Примовска, Младежки православен център към храм „Св. Висарион Смолянски”, гр. Смолян.
Православният информационен център на Неврокопска света митрополия бе представен на срещата от координаторите в центъра Мирела Кючукова и Петър Петров. Дейността на православния център бе обобщена в кратък видео клип, акцентиращ на партньорствата с различни институции в Благоевград и добрите им резултати. Г-жа Вера Ангелска в презентация представи съвместните проекти между Общинския младежки дом и Православния център – Курса „Православна култура”, Школата по иконопис, образователните видеопроекти, различни мерки по превенция на отрицателни явления при младите хора днес и даване на добри примери в лицето на Неврокопския митрополит, както и усилията на двата институционални екипа по отношение на изграждане на свободни и творящи личности. Представянето предизвика голям интерес и много въпроси.
Като резултат от проведения семинар, освен споделяне на добрите практики, набелязването на много нови идеи за развитие, осъществявне на ценни контакти е и извода че въпреки липсата на държавна подкрепа за провеждане на религиозно образование на българските деца, с цел тяхното изграждане като духовно здрави и истински свободни личности, се наблюдава възрожденски дух в местните институции и общински власти, които на много места с личния пример на кметове, общински съветници, ръководители на институции, успяват да реализират по различни модели религиозно образование и да възпитат децата в Православната култура, традиции и духовност. Участниците изразиха своята вяра, надежда и молитва към Бог, да укрепява духовното развитие на българския народ и да подкрепя религиозното образование, за намиране на пътя на Спасението.

Стартира новата учебна година в Православния център

  На 10 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център в Благоевград.

  По традиция бе отслужен водосвет от митрополит Серафим в съслужение с иконом Андон Шавулев и свещениците Стоян Бербатов и Светослав Кючуков. На откриването присъстваха представители на институциите в Благоевград – г-жа Вишанина, ръководител на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с координаторите на центъра, г-жа Любенова председател на Общинския съвет по наркотични вещества и г-жа Магделена Рахова, секретар и ръководител на младежкия ОСНВ, г-жа Здравка Чимева, председател на сдружение „Ние жените“, педагогическите съветници г-жа Думбанова, и г-жа Граховска, учители, родители и деца, които ще посещават курсовете към центъра.
И тази година учебната програма на центъра включва:
Неделно училище – неделя от 11:00 ч.
Курс по иконопис – събота от 14:00 ч.
Журналистически клуб „Кандилце“ – четвъртък от 14:00 ч.
Курс по източно-църковно пеене – събота от 10:00 ч.
Православен форум /беседи и православни филми/-сряда от 18:00ч.
Всички учебни занимания са без такса обучение, като тя се поема от Неврокопска света митрополия.
Всеки желаещ може да се запише в православен информационен център на ул. „Тракия“ № 3 /срещу паметника Гоце Делчев/ или на телефон : 073/833337Излезе от печат трети брой на вестник "Кандилце"

Деца и възрастни от школите към Православен център посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

  На 22 септември 2016 г. деца и възрастни от школите по „Иконопис“ и „Източно-църковно пеене“, Православното неделно училище и Православния журналистически клуб “Кандилце“ посрещнаха в Благоевград Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Той пристигна за откриването на деветата междуправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове на тема: „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”. Конференцията се проведе за трети път в Неврокопска епархия и събра повече от 100 представители на Поместните православни църкви работещи в областта на проучването на нови религиозни движения и гибелни култове. Негово Светейшество бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Областния управител г-н Михайлов, Кмета на Община Благоевград г-н Атанас Камбитов, Председателя на общинския съвет г-н Тасков, заместник-кмета по образование и култура г-жа Шопова, участниците в конференцията, много граждани и гости на Благоевград. Децата, обучаващи се в курсовете към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия имаха възможност да подарят на Негово Светейшество икона на св. Климент Охридски, изработена в курса по иконопис от Жаклин Въчкова, първи и втори брой на вестник „Кандилце“, подготвян от участващите в православния журналистически клуб и поднесен от Анет Рос-Мари Вълкова и голям букет цветя, подарен от Анна Кючукова. За всички присъстващи и особено за децата от школите срещата с патриарх Неофит ще остане незабравима.Проведе се ІХ-тата Междуправославна среща за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът – вярност към традицията или модернизъм?”.

Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България в лицето на Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на събитието е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.

  Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия участниците в конференцията.
Голяма беше радостта на всички, че Негово Светейшество посети областния център. Той бе посрещнат от множество народ пред сградата на общината, сред които бяха и представителите на местната власт (в лицето на областния управител г-н Михайлов, кмета на Благоевград г-н Камбитов, председателя на общинския съвет г-н Тасков и др.).
Началото на конференцията бе дадено малко след 18:00 ч., като приветствени слова бяха отправени от Негово Светейшество Български патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който беше и домакин на конференцията, Областния управител г-н Бисер Михайлов и кмета на Благоевград г-н Атанас Камбитов, последва слово на Карпийския епископ Христофор от Кипърската архиепископия, който говори по темата: "Финдаментализмът в нашия живот. Общ възглед." Също така поздрави бяха отправени от предстоятелите на Поместните православни църкви: Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Грузинска, Кипърска и Албанска.
В самата конференция участие взеха над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от почти всички православни страни.
Бяха изнесени доклади от представителите на поместните православни църкви, след което се сформираха работни групи, които подготвиха заключителните документи, а те от своя страна бяха одобрени от участниците в конференцията и ще бъдат изпратени до всички Поместни православни църкви.
Заключително слово каза Карпасийският епископ Христофор, който благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, както и на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим за гостоприемството.
Късно следобяд в съботния ден участниците в конференцията посетиха Рилската света обител, където бяха топло посрещнати от братството на манастира. След вечерното Богослужение те имаха възможност да се поклонят пред светите мощи на св. Иван Рилски и да посетят музея на манастира, където се запознаха с историята на светата обител. След тържествената вечеря гостите си тръгнаха с голяма радост обратно към Благоевград.
В Неделния празничен ден в храм „Въведение Богородично” в Благоевград бе отслужена тържествена света Литургия, в която участие взеха участниците в конференцията, представляващи Поместните православни църкви.
logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3