logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Карпасийския епископ Христофор се срещна със студенти на Юзогападния университет „Неофит Рилски”

Карпасийския епископ Хризостом изнесе лекция на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” пред студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

  Поканата към известния духовник-мисионер бе отправена от Философския факултет на университета и се осъществи с благословията на Неврокопския митрополит Серафим. На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, декана на философския факултет доц. д-р Борис Манов, проф. Желев, духовници, преподаватели и студенти. Темата „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм” е актуална за съвременното мултикултурно общество и е тема на международна конференция на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която ще се проведе от 22 до 25 септември 2016 г. в Благоевград. Срещата бе вълнуваща за студентите, като особено впечатление направиха дадените от лектора, примери от светите отци - св. Паисий Светогорец, св. Максим Изповедник и други, валидни и днес за всеки човек. Като резултат от срещата младите хора споделиха, че трябва да бъдем предпазливи по отношение на фундаментализмът във всички сфери на обществото, защото той може да доведе до фанатизъм, който от своя страна е пагубен за човешката личност.Деца от клуба по журналистика посетиха РТВЦ-Благоевград

  Деца от клуба по журналистика към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия посетиха Регионалния-телевизионен център Благоевград.

Те имаха възможността да се докоснат до работната атмосфера и да се запознаят отблизо с работата на журналистите. Посещението бе по инициатива на ръководителя г-жа Антоанета Гулева, като част от работния процес на клуба. Г-жа Антоанета Гулева, журналист с богат журналистически опит и дългогодишен стаж в РТВЦ-Благоевград, води новоотркития курс и се радва на интерес от страна на деца с наклонност да изучават тънкостите на журналистиката. Плод на тяхната работа е и радио-предаването „Кандилце“, излъчвано всяка Неделя сутрин от 10:00 ч. в ефира на радио Благоевград.

Хлябът в православната традиция

  Като част от цикъла "Православна култура", който е съвместна дейност на Православен информационен център и ОБщински младежки дом в община Благоевград се пекоха Рождественски хлебчета. Децата бяха запознати с мястото на хляба в православната традиция, както и какво се изобразява на обредните питки и какво символизират те. Хлябът от векове е символ на благодарността на хората към Бога за нужните блага. Хлябът участва в Тайнствата на Църквата и благословен се използва от християните за освещаване и призив към споделяне на благата, научиха още децата.

На 21.11 се състоя благотворителен базар

  На 21 ноември (събота) в църквата „Въведение Богородично” във възрожденския квартал на Благоевград СВЕТА ЛИТУРГИЯ за храмовия празник отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с храмовото свещенство. На клира песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „Неофит Рилски” под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. След светата служба, в двора на църквата бе организиран благотворителен базар. Той бе подготвен от деца от неделното училище и курса по Иконопис към Православния информационен център и деца от благоевградските училища, включили се в курса „Православна култура”, съвместно организиран с Общинския младежки дом. Със събраната сума ще бъдат закупени хранителни продукти, които ще подпомогнат семейства в нужда в кампанията „Наши връстници гладуват”, която започна за 4-та поредна година. Кампанията е съвместна акция на Православния център и Общинския съвет по наркотични вещества. В миналогодишната акция бяха събрани над 1 тон храни, които бяха раздадени в 4 благоевградски училища. Амбицията тази година е акцията да обхване повече училища и ученици. Както и миналата година, в базара активно се включиха православните християни, които бяха приготвили домашни постни сладкиши, баници и сладки. Събирането на хранителни продукти ще продължи и през месец декември.

Беседа на тема:"Православното семейство"

  На 20 ноември (петък) от 18,00 ч. в Залата на Регионален исторически музей Благоевград се проведе и православна БЕСЕДА на тема ”Православното семейство” с гост-лектор доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Публиката зададе въпроси към лектора, свързани с възпитанието на децата и ролята на съвременните средства за информация, за ролята на мъжа и жената, за съвместното безбрачно съжителство на младите, за връзката на университетите с висшия клир на Църквата и други.

ДИСПУТ на тема “Младите и семейството днес”

  На 19 ноември (четвъртък) съвместно с Общински младежки дом се проведе ДИСПУТ на тема “Младите и семейството днес” между ученици от 8-12 клас на благоевградски училища. Участваха отборите на: СОУИЧЕ ”Св. Климент Охридски”, НХГ ”Св. Св. Кирил и Методий”, ПМГ “Акад. С. П. Корольов”, ЕГ ”Акад. Людмил Стоянов” и ПГИ ”Иван Илиев”.

Прожекция на филма:"Достойно Ест"

  На 18 ноември (сряда) от 18,00 ч. в Зала 5 на Община Благоевград се проведе ПРОЖЕКЦИЯ на документалния филм “Достойно Ест” - авторски филм на Ваня Иванова и Зорница Гюрова, за чудотворната икона на св. Богородица “Достойно Ест”, гр. Бухово. За представянето на филма гости на православната общност бяха Зорница Гюрова и отец Георги Спасов, които разказаха за създаването на филма и предизвикаха интереса на дошлите да посетят храма в гр. Бухово.

БЕСЕДА на тема:ПРАВОСЛАВИЕТО И ЕВРОПА

С гост лектор:Архимандрит Хризостом, (Майдонис)

  Архимандрит Хризостом Майдонис е деен духовник-мисионер, клирик е на епархията на Йерисо, и завежда антисектантската дейност на Солунска митрополия. Посещавал е много православни страни, периодично работи в епархиите на Александрийската патриаршия, особено където служат архиереи, монаси от Света гора. През 2011 г. гостува в Конго и преподава като гост професор по Литургика в Богословския факултет на Православния университет в столицата Киншаса. Срещата се състоя на 23.10.2015г.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3