logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Детско творчество

  Специално за нашите малки читатели и техните ръководители създадохме нов раздел в нашия сайт – детско творчество. В него можете да видите красиви детски рисунки, интересни литературни творби – разкази, есета, стихотворения, интересни техники от приложното изкуство или да ни изпратите ваши, които да публикуваме.

към раздела
detsko tvorchestvo

Благотворителният базар приключи успешно

  На 24 март (петък), в навечерието на големия християнски празник Благовещение пред Община Благоевград, с разрешението на Кмета г-н Камбитов, се състоя благотворителен базар в подкрепа на доброволческата кухня за бедни към църква „св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“.

  Базарът под надслов „От сръчните ръце на мама“ бе организиран от сдружение "Гласовете ви чувам" към Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. За направата на предлаганите изделия бяха организирани три предварителни работилници в Православния център и десетки бяха доброволците, които ръчно изработиха голяма част от тях. Специално за дошлите ръководителите на работилниците г-жа Кирилка Симеонова и Анелия Зайкова показаха уменията си в изработването на хартиени цветия и декупаж.
  В деня на Св. Благовещение базарът гостува и в църквите „Св. Николай“ и „Св. Архангел Михаил „ в кварталите „Грамада“ и „Еленово“ и събра допълнителни средства. Много хора подпомогнаха инициативата и със средствата, събрани от базара бяха закупени кухненските шкафове и плотове за кухнята, които ще бъдат монтирани там съвсем скоро.
  Бихме искали да благодарим на всички, които се включиха в благотворителния базар, с доброволчески труд или средства за осъществяването му. Обединявайки усилия за добрата кауза, подпомагаме семействата на наркозависими, бедни, болни и самотни хора и всички доброволци, които с желание и любов всяка седмица помагат в приготвянето на храната.

Излезе от печат брой 7 на вестник "Кандилце"

В подкрепа на благотворителния базар

  На 22 март в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия се проведе трета работилница. С настъпването на пролетта свежестта и топлото настроение съпътстваха доброволците, които изработиха прекрасни изделия. Всички ръчно изработени произведения, ще бъдат изложени на благотворителния базар в подкрепа на доброволческата кухня към църква "св. Николай Чудотворец" в благоевградския квартал "Грамада".
  Начало на базара: Петък 10:00 ч. площад "Г.Измирлиев" (пред община Благоевград). Заповядайте!

Прот. Александър Новопашин:
„Злото е силно тогава, когато добрите не правят нищо“

  На 16 март в църквата „Покров Богородичен“ в София се проведе среща с известния специалист по зависимости (секти, наркотици, алкохол) протоиерей Александър Новопашин. Той е председател на храма „Св. Александър Невски“ в третия по големина град в Русия – Новосибирск и архиерейски наместник на духовната околия. Прот. Александър Новопашин е председател е на информационно-консултантския център по въпросите на сектантството към храма, участва активно в рехабилитацията на наркозависими, в мисионерски мисии, конференции, развива се в различни направления, като особено успешен е в създаването на филми с превантивна роля насочени към голямата публика на екрана.

  Свещеникът гостува в България по покана на Центъра за проучване на нови религиозни движения в София за да представи най-новия си филм „Редом с нас“ и да разкаже за своята пастирска дейност. Протоиерей Александър разказа за срещащите се секти днес в Русия, като открои деструктивното влияние на неоезичните секти, на различни екстремистки организации, както и на движения свързани с педофилни, хомосексуалистични и сатанистични явления. Отецът отговори на много въпроси свързани с религиозното образование в Русия, как да се помогне на близък попаднал в секта, връзката между сектите и наркотиците:
  „Има организации по света, които за да манипулират човека използват различни наркотици – това са окултни, шамански, сатанистки култове, дори неопетдесентниците, за да контролират на човека. Аз не мога да кажа, коя определена секта използва наркотици в своята практика, но се срещат често такива случай, най-вече при шаманските култове. Имали сме подобни проблеми с последователи на Кришна. През 2006 г. в северна Русия, се случи ритуално убийство- последовател на Кришна, отряза главата на свещеник, който го беше приютил и я сложи на престола в олтара на църквата. В последствие беше оправдан от съда, защото не бил на себе си.“
  Прот. Александър Новопашин е автор на още два филма пряко свързани с неговата работа с наркозависими младежи и превенция на наркоманиите: филмът „Прелом“ – за реабилитацията и социализацията на наркозависими младежи, който може да се види на адрес: (http://ansobor.ru/articles.php?id=302), и на филма “Това мен не ме касае“ ( https://www.youtube.com/watch?v=1P3qdtiB-l0), където отново разглежда темата за наркоманиите, който бе представен в България през 2013 г. и в него участва известния руски актьор Юрий Беляев.
  Новопредставения филм „Редом с нас“ е документален разказ за случващия се все повече в днешно време религиозно мотивиран екстремизъм и тероризъм. Той е заснет по поръчка на Главно управление за противодействие на екстремизма при МВР на Руската федерация с благословението на Новосибирския и Бердски митрополит Тихон.
  Очаквайте представянето на най-новия филм „Редом с нас“, скоро и в Благоевград с превод на български език!
  Повече за срещата можете да чуете от прикачения към новината аудио файл.

аудио файл

В подкрепа на благотворителния базар

  На 12 и 15 март се проведоха работилници съответно в Неделното училище към църква „Св. Николай” в благоевградския квартал „Грамада” и в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия. Целта за организирането на двете инициативи е да се подпомогне доброволческата кухня към църквата „Св. Николай” в кв. ”Грамада”.

  Заданията бяха декупаж на тема „Великден” и изработване на хартиени цветя. А те от своя страна предизвикаха голям интерес и десетки бяха желаещите да дарят своя труд. Благодарим на всички, които се отзоваха и разбира се на Анелия Зайкова и Кирилка Симеонова, които имат дългогодишен опит в декупажа и изработването на хартиени цветя и за това, че споделиха и предадоха уменията си в това красиво изкуство.
  Поради големия интерес ще се проведе още една допълнителна трета работилница с декупажна техника на тема Великден в сряда 22 март от 18.30 ч.
  Всички доброволчески творения ще се продават на базара, който ще се проведе на 24 март /Петък/ от 10:00 ч. на площ „Георги Измирлиев” /пред сградата на община Благоевград/.
  Самият базар се организира от сдружение "Гласовете ви чувам" към Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.

Нова facebook група "Спаси икона"

  "Спаси икона" е група във фейсбук, която има за цел да обърне вниманието ни върху нашето отношението към светите икони. Православните християни почитаме светите образи на Господ Иисус Христос, Божията майка, светите небесни сили и просиялите в святост мъже и жени. Покланяйки се на иконите ние изразяваме почитта си не към материалите, от които са направени (дърво, хартия и други), а към техния първообраз. Иконите са прозорец към духовния свят, свидетели на невидимото. Те ни откриват присъствието на Богочовека чрез образи и цветове.
  В днешно време съвременните технологии дават възможност за широко разпространение на различни икони. Срещаме икони във вестници, списания, брошури и други и често не сме внимателни в отношението ни към светите образи.
Когато имаме икони в дома си трябва да имаме подобаващо отношение към тях.
Ако разполагате с икони, които не може да съхранявате или видите такива в печатни издания може да ни ги дарите.
  Велина Андонова е учител към Неделно училище при храм "Рождество Христово" гр. София и заедно със своите ученици са решили да събират икони, кръстове и християнски символи от различни места, за да ги претворят в картички, които ще използват за добротворство.
  Екипът на православен информационен център на Неврокопска св. Митрополия също подкрепя инициативата! Ще бъдем радостни с учениците от различните курсове да намерим достойно място за светите образи. FBlogo

icon   Бихме искали да споделим и историята на едно чудесно събитие, което се случва през 90-те години на миналия век в Русия.
  Започваме нашата история с една икона, пред която се молел св. Серафим Саровски. Пред тази икона на Божията майка -Дивеевската Пресвета Богородица „Умиление“ светецът коленичил за последната си молитва. В края на 90-те години на 20в., в с. Локот, Брянска област, Руска федерация Наталия Мурашкина видяла как една продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията майка „Умиление“ – копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената решила да не допусне образа на Божията майка да бъде изхвърлен. Тя купила ненужните вече календари, изрязала ги и поставила иконата на стената си. След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, накрая и потекло по стената. Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа. С изучаването на чудесата, свързани с иконата „Умиление“, се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

Източник: www.dobrotoliubie.com

Нова книга на книжния пазар, която може да закупите при нас

„Сектознание“ на Александър Дворкин

  „Стремежът да се сдобиеш с бог, който да е близък, разбираем, видим и осезаем, който да снеме от теб непосилното бреме на свободата и постоянния избор, е безусловно едно от главните изкушения на падналото човечество.“ Ал. Дворкин

Ivan   Книгата „Сектознание. Тоталитарните секти – опит за систематично изследване“ е впечатляващ с мащаба си труд на руския професор Александър Дворкин, посветен на новите религиозни движения и методите за въздействие, с които си служат деструктивните култове. Книгата претърпява няколко издания в Русия, а сега за първи път излиза на български език – с предговор от автора специално към българския читател.
  Изданието съдържа критични анализи за десетки съвременни религиозни организации, сред които „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ (мормони), “Свидетели на Йехова“, сциентолози, муунисти, култовете на Шри Чинмой, Сай Баба и мн. др.
  За ценността на книгата Екатеринбургският и Верхотурски епископ Викентий отбелязва: „Православната позиция на автора, основана върху светоотеческия начин на възприемане на непрестанно променящите се изкушения на този век, е ориентир за всеки читател, който може да види тоталитарните секти с очите на православната традиция, имайки възможността да сравни и съпостави не само социалната и психологическата вреда от култовете, но и духовната им нищета и окаяност.“
  Проф. Дворкин е изследовател на съвременното сектантство, църковен историк-медиевист, православен богослов, обществен деятел и писател. Автор е на десет книги и стотици публикации, преведени на 15 езика. Някои изследователи свързват името му с утвърждаването и разпространението на определението „тоталитарна секта“. Александър Дворкин има докторска степен по история на Средните векове от Фордхемския университет в Ню Йорк, където е работил под ръководството на протопр. проф. Йоан Майендорф. Професор е в Православния Свято-Тихоновски университет. Понастоящем е преподавател в Мисионерския факултет, а също и професор по история на църквата и канонично право в Богословския факултет. Председател е на експертния съвет по религиозни проблеми към руското министерство на правосъдието.

Акатист на Пресвета Богородица през Великия пост

  През първите четири седмици от Великия пост се отслужва Акатист на Пресвета Богородица. Той е разделен на четири части. Всяка от тях се чете на Малкото повечерие в първите четири петъчни дни на светата Четиридесетница. А в петък на петата седмица се чете целият акатист.
На 10-ти март в благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“ бе отслужен Богородичен канон и акатист II-ра статия.
  Служението бе водено от Негововисокопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеници от Благоевград в присъствието на десетки миряни от различни енории.
  Акатистът на Пресвета Богородица е химн за възхвала на Божията майка. Съставен е във Византия през V – VII век, като авторството му се свързва с имената на Константинополския патриарх Сергий I, св. Роман Сладкопевец и др. Първият известен акатист е написан по повод на чудесното освобождение на Константинопол от персите (626 г.), което е указано и в текста: „Радвай се ти, която си прекратила поклонението на огъня“.

Благотворителен базар

  На 24 Март (петък), при фонтаните на площад „Георги Измирлиев“ пред Община Благоевград, ще се проведе благотворителен базар под надслов „От сръчните ръце на мама“. Той се организира от Сдружение „Гласовете Ви чувам“ към Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска св. Митрополия.

  Благотворителният базар е по случай Св. Благовещение, празникът на християнската жена и майка. Този ден е приет да се чества като Ден на жената благоевградчанка с решение на Общинския съвет на Община Благоевград през 2016 г. Благотворителният базар ще е в полза на откритата през месец Декември 2016 г. доброволческа кухня за бедни към църквата „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“. Кухнята предоставя топла храна веднъж седмично- в неделя, на семейства на наркозависими, болни и бедни хора.
  Предлаганите на базара изделия ще се изработят от доброволци към Сдружение „Гласовете Ви чувам“ към Общинския съвет по наркотични вещества, които имат активна позиция срещу употребата и разпространението на наркотични вещества. Всеки, който иска да се включи в тази кауза може да го направи в стая 516 на Община Благоевград.

Извънкласни занимания в Православния център

  В православния информационен център на Неврокопска света митрополия продължават извънкласните часове с ученици от всички класове на благоевградските училища.

  През изминалата седмица на прошката, акцентът беше поставен върху смисъла на прошката и колко важно е да простим, за да ни прости и Господ прегрешенията, както се казва в Господнята молитва „Отче наш“. Учениците посетили центъра през седмицата се запознаха с Притчата за блудния син, разказана от Иисус Христос на учениците му, която обръща внимание върху силата на сърдечното съкрушение, нуждата от покаяние и прошка.
  Освен учениците, изучаващи Религия –християнство в часовете по факултативна подготовка и СИП, в православния център идват и ученици, които не изучават религия в училище. Те се запознават с различни теми от историята и живота на християните и християнското изкуство. Тази седмица гости в центъра бяха деца от III клас във Второ основно училище „Димитър Благоев“ с ръководител г-жа Людмила Попова. Те дискутираха върху добрите и лошите дела и нуждата от прошка. През последните месеци актуална бе и темата, за ролята на Българската православна църква при спасяването на българските евреи. Учениците от девети клас на Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ с ръководител г-жа Сейменска проявиха интерес по въпроса и се срещнаха с богослова Георги Шавулев. Той е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал е в Италия и Русия. По настоящем е докторант по Стар Завет в БФ на СУ “Св. Климент Охридски“. Много са въпросите на които богословът отговори от всички сфери на живота и учениците пожелаха следващи срещи.
  През месец Март в центъра учениците ще могат да научат повече за празниците през Великия пост, да подготвят твобри за различни конкурси и да участват в творчески занимания.

Бе отслужен Акатист пред иконата на Св. Богородица
"Неупиваема чаша"

  Тази неделя след св. Литургия бе отслужен Акатист пред иконата на Св. Богородица - "Неупиваема чаша". Всички се помолихме за страдащите наши братя от страстта на пиянството, наркоманията, хазарта и други зависимости. Имаше много хора. Следващия Акатист ще е последната седмица на месец Март - 26 март. В църквата ще се записват имена на страдащи, за които да се молим.

Акатист пред иконата на Св. Богородица "Неупиваема чаша"

  От тази неделя, 26 февруари 2017 г., в църквата “Св. Николай Чудотворец” в благоевградския квартал „Грамада“ ще се отслужва Акатист пред иконата на Св. Богородица “Неупиваема чаша”- за изцеление на болящи братя и сестри, зависими към алкохол, наркотици, тютюнопушене, хазарт и други зависимости.

  Акатистът ще се отслужва всяка последна неделя на месеца след Св. Литургия. Инициативата е на църковното настоятелство и на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.
  Иконата на Божията майка „Неупиваема чаша“, по иконографски тип, се отнася към древно изображение на Св. Богородица – „Оранта“, само че Младенецът е нарисуван стоящ в чаша. С това иконописецът навеждаща мисълта ни към Св. Тайнство Евхаристия. Чашата с благославящия Богомладенец това е чашата на Причастието и тя действително е неупиваема, или неизпиваема. Майката Божия с вдигнати нагоре Пречисти ръце, като могъщ първосвещеник, ходатайствено възнася към Бога тази Жертва – Своя заклан Син, взел Плът и Кръв от Нейните Пречисти кърви, в пренебесния жертвеник за спасение на целия свят. Тя се моли за всички грешници, всички да се спасят и вместо към низките губителни страсти, призовава всички към неизстощимия източник на духовна радост и утешения. Неупиваемата чаша е небесна помощ и милосърдие приготвена за всеки нуждаещ се.
  Чудотворната икона на Божията майка се прославила в Русия през 1878 г., и е свързана с чудесното изцерение на един селянин от Тулска губерня от алкохолизъм. Човекът имал пророчески сън – явил му се благолепен старец, който му заръчал да отиде в град Серпухов и да се помоли на иконата „Неупиваема чаша“. Селянинът страдал от парализа на краката поради пиянството и не тръгвал на път. Тогава старецът му се явил още няколко пъти и той го послушал, макар и трудно пристигнал в манастира и помолил да се отслужи молебен. В обителта никой не знаел за такава икона, докато най-сетне се сетили, че в коридора към ризницата стояла потъмняла Богородична икона от X век, на която е нарисувана Светата чаша. Когато я разгледали внимателно на гърба открили надпис „Неупиваема чаша“. А на една от манастирските икони селянинът познал тайнствения старец – това бил преп. Варлаам, ученик на св. Алексий Московски. След молебена селянинът, не само оздравял от тежката болест, но и се избавил от гибелната страст на пиянството. Чудесната вест се разнесла из Русия и пред чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от алкохолизъм, а по-късно и от наркомания и техни близки. Те идвали да молят Владичицата да ги избави от недъзите и много от тях се връщали, за да И благодарят за оказаната милост.
  Иконата „Неупиваема чаша“ била на особена почит в град Серпухов. Било създадено и Братство на трезвениците „Св. Александър Невски“ и всяка неделя множество народ молитвено участвали в молебена към Света Богородица. В годините след революционния период в Русия, много храмове и манастири били затворени и през 1929 г. иконата безследно изчезнала, молебенът бил прекратен. През 1990 г. по инициатива на тогавашния архимандрит Йосиф, молебенът към иконата „Неупиваема чаша“ в гр. Серпухов бил възстановен, нарисувана била икона по подобие на първообраза и съставена служба и акатист по съществуващи по-рано ръкописи. По късно било определена и дата на честване на чудотворната икона на 18 май.
  Много са иконите „Неупиваема чаша“ в православния свят, сред тях има такива, които мироточат и кръвоточат и дават видим знак за Божествената благодат.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3