logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Изложба на икони в Благоевград

  По случай 8 годишнината от откриването на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия в центъра бе открита изложба на икони. Изложбата включва девет икони на Господски и Богородични празници – Рождество Христово, Възкресение Христово, св. Преображение Христово, Успение Богородично, както и на Света Троица, Свети Сергий Радонежки, Св. Серафим Саровски, Св. Патриарх Евтимий и Св.Йоан Кронщадски.

  Автор на иконите е младата иконописка Татяна Накова. Тя е завършила Курилската духовна семинария и Санкт-Петербургския институт по живопис и скулптура „Илия Ефимович Репин. Работила е като иконопис-реставратор в Киево Печорската Лавра. Автор е на повече от 10 иконостаса в различни руски храмове: „Възресение Христово“, „Св. Николай“, „Св. Исидор“, „Вааламска икона на Божията Майка“ в Санкт Петербург и на иконостаса „Божия майка-Одигитрия“ в гр. Талин. Татятна Накова е автор и на множество икони за редица храмове в Русия.
От 2012 г. живее в България, след като се омъжва за Владимир Наков. Понастоящем живее в град Велико Търново и продължава да рисува светите образи на Иисус Христос, Божията майка, храмови икони и много светии.
  Представените в изложбата икони са дарение за църква от Благоевградска духовна околия и предизвикаха интереса на църковната общност в Благоевград. На годишнината на центъра много хора имаха възможност да се докоснат от красотата и дълбочината на нарисуваните образи в един класически византийски стил.
  Изложбата на икони ще остане в Православния център до 25ти март - Благовещение

Награди за участници от "Кандилце"

  Участници от журналистически клуб „Кандилце“ към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия бяха наградени с грамоти за участие в конкурс, посветен на 1140 години от рождението и 1070 години от кончината на Свети Иван Рилски Чудотворец на тема: „Имат ли днес място чудесата на Свети Иван Рилски и защо?“.
Есетата може да намерите на уеб сайта на Православния център: www.pic-blg.com в раздел Актуално - Публикации
Конкурсът се организира от фондация „Свети Евтимий, патриарх български“, София и организационен комитет за декада 2013-2023 г. на тема: „Бог-светът-човекът“

Ново предаване по радио „Добротолюбие FM“

  Православният клуб „Кандилце“ към центъра на Неврокопска св. митрополия съвместно с екипа на най-новото православно радио „Добротолюбие FM“ стартират нова младежка рубрика с името „Добротворци“.

  Рубриката ще се излъчва всяка събота от 11:00 и 18:00 часа по радио „Добротолюбие FM“. Младежите ще търсят хората, които въплъщават своята вяра в дела. Апостол Яков казва: „Каква полза, братя мои, ако някой казва, че имал вяра, а дела няма? Може ли да го спаси вярата?… Тъй и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва… Но искаш ли да разбереш, о суетни човече, че вярата без дела е мъртва… Защото както тялото без дух е мъртво, тъй и вярата без дела е мъртва“ (Иак. 2:14-26). Да правим добро ни е заповядал Сам Господ: „Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен“ (Мат. 7:21).
Вярващият човек следва Господ Иисус Христос и спазва заповедите му и така придобива истинска чиста вяра и го води по пътя на Спасението.

Излезе от печат брой 6 на вестник "Кандилце"

Православният център на Неврокопска света митрополия
отбеляза осем години от откриването си

  По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвед в съслужение със свещениците Стоян Бербатов, Светослав Кючуков и Яне Неделковски.

  И тази година, както и предходните в центъра имаше много деца и гости, които духнаха осемте свещички на голямата торта.
  В словото си Неврокопският митрополит Серафим поздрави дошлите хора и отправи призив, който има някаква информация за убития през 1948 г. Неврокопски митрополит Борис да я предостави на екипа на центъра, за подпомагане предстоящата канонизация на митрополит Борис през 2018 г.
  За гостите бе подготвена изложба на икони талантливата иконописка Татяна Накова, а също така и кратка презентация на нов сайт: www.pravoslavieblg.com, който събира информация за светите места в Благоевградска духовна околия.
Поздравителни адреси екипът получи от Сдружение „Ние жените“ и Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Всички получиха най-новия - 6ти брой на вестник Кандилце, който може да се прочете в сайта на центъра www.pic-blg.com.

Актуални конкурси за детско творчество

  Децата обичат да творят, да пишат и да изразяват своите чувства и мисли с думи, пастели и боички. Конкурсите са едно табло, на което можем да закачим техните творби за да почувстват децата нашата обич и одобрение. За да стимулират творчеството на децата и техните познания за Православната вяра, ежегодишно се организират няколко важни национални конкурса – „Бог е любов”, организиран от Министерството на образованието и науката, „Възкресение Христово”, организиран от Културно-просветения отдел при СВ. СИНОД на БПЦ-БП и „Конкурс по превенция на наркоманиите” на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Ето и регламентите на трите национални конкурса за учебната 2016/2017 г.:

  XV Национален конкурс „Бог е любов”
Конкурсът е за деца от I до XII клас разделени в няколко възрастови групи, в направления проза /разказ, есе/, поезия, рисунка и приложно изкуство. Провежда се в два етапа- регионален и национален. Класираните на първо място творби от регионалния етап ще бъдат изпратени за участие в националното класиране до 8 Април 2017г. Домакини тази година са РУО „Ловеч” и Троянския манастир „Успение Богородично”. Повече за конкурса: file:///C:/Users/mm/Downloads/regl_sast_Bogeljubov_2016_17%20(1).pdf
Срок за подаване на творбите: 21 Март 2017 г.
Адрес: гр. Благоевград, ул. „Тракия” № 2, РУО Благоевград
/за участниците от Неврокопска епархия/
Национален конкурс „Възкресение Христово”
Конкурсът е насочен в три раздела: Изобразително изкуство, Литература и Фотография. Насочен към деца от детски градини в 3-та и 4-та група, ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ.
Информация за конкурса: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=224424
Срок за подаване на творбите: 25 Март 2017 г.
Адрес: София, 1000, ул. „Оборище” № 4, Св.Синод на БПЦ-БП, Културно-просветен отдел, за Националния конкурс „Възкресение Христово”, Пенка Христова
„Конкурс за ученици по превенция на наркоманиите” се провежда в две теми:
„Моят любим национален герой” – за деца от предучилищните групи и 1-4 клас, приемат се разказ, есе, стихотворение, рисунка /постер/, мултимедийна презентация.
„Човекът – свободен и независим” – за ученици от 5 до 12 клас, творбите са разказ, есе, стихотворение, рисунка /постер/, мултимедийна презентация. Информация за конкурса: www.neumirai.org
Срок на подаване на творбите: 17 Март 2017 г.
Адрес: гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев” № 1, Община Благоевград, стая 516

Каузата "Да помагаш"

  Доброволческата кухня при църква „св. Николай“ в благоевградския квартал Грамада продължава своята дейност. Десетки са хората, които помагат с каквото могат. Към момента има доброволци, които всяка седмица се отзовават, но са добре дошли и нови такива.

  Тази Неделя гозбата беше пилешка супа, а раздадените порции бяха 110 на брой. Радващо е, когато се виждат усмивки по лицата, както на ползващите кухнята, така и на доброволците към нея. Ето какво споделя и една от доброволките: „Щастието е да приготвиш вкусна пилешка супа, която стопля всички сетива. Щастие и душевна радост е и без да очакваш и търсиш хората около теб да ти покажат че каузата "да помагаш" е и тяхна. И нали смисълът е в това да вървим заедно по пътя на Спасението“. Освен топлия обяд всеки получи и бр. 17 на брошурата „Православен глас“, издавана от Неврокопска света митрополия. А някои споделиха, че я четат редовно и им харесва. В крайна сметка важно е, че наред с другото всеки получава и частица духовна храна.

Православните беседи се подновяват

  На 25 януари екипът на православния информационен център възстанови срещите на свещеници с благоевградската общественост.
Още с откриването на центъра през 2009 г., една от първите дейности е именно православните беседи. От тогава до сега са реализирани редица курсове – История на Църквата, Инославие, Четене на Новия Завет, Старобългарски език и други, които значително повишиха знанията на християните и обогатиха тяхната духовност.

  За 2017 г екипът на центъра предлага на миряните беседите да протичат под формата на Православен форум с нестандартни и новаторски подходи.
  На първата среща свещеник Стоян Бербатов подкани присъстващите да предложат въпроси, които могат да бъдат дискутирани на следващите срещи. Интерес за хората представляваше темата за хляба и така бяха поставени рамките, в които да протече следващата ни среща.
„Хлябът в православната традиция“ беше темата на нашия разговор. Тя събра отново много хора, а гост-лектор беше отново свещеник Стоян Бербатов, от когото имахме възможността да научим повече за значението на хляба в миналото и днес, както и за мястото му в Православното богослужение. Освен това за гостите имаше приятна изненада. По време на беседата всеки имаше възможност да приготви и вкуси прясно изпечен хляб.
Така се разделихме с пожелания за приятна седмица до следващата ни среща (сряда 8 февруари), когато темата ще бъде за добротворчеството – енорийски центрове, социални кухни и центрове в помощ на ближните.

Православното неделно училище в гр. Сандански посрещна специални гости за своя празник

  С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, на 30 януари 2017 г. в Сандански, се състоя празник под надслов „Благославяй, душо моя Господа“ на Православното неделно училище „Св. Благоверен цар Петър Български“ при църквата „Св. вмчк. Георги“. Музикално-поетичното тържество е по случай 17 години от създаването на училището и в програмата бяха включени молитвени песнопения, стихове и фолклорни песни.

  Специални гости бяха деца с увреден слух от Православното неделно училище към енорийския център на църква „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. София. Те изпълниха Псалом 102 – „Благославяй душо моя, Господа“, стихове и молитви. Неделното училище към енорийския център „Св. св. Кирил и Методий“ е открито на 7 октомври 2007 г., по инициатива на г-жа Силвана Павлова, магистър богослов и жестов преводач на Съюза на глухите в България. Вече почти десет години през вратите на Енорийския център преминават различни по възраст слухоувредени деца - възпитаници на Специалното училище за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев“ в София. Децата изучават православно вероучение с помоща на жестов стимулантен превод. Те събират всяка неделя в енорийски храм, дискутират, участват в базари, пътуват.
С г-жа Силвана Павлова разговаря Анна Кючукова от православния журналистически клуб „Кандилце“ :
- Здравейте, бихте ли се представили на нашите читатели.
- Здравейте, аз съм Силвана Павлова. Тук съм по специална покана за участие в този прекрасен празник – 17 години на Православното неделно училище в Сандански. Нашето училище е на 7 години и е за специални деца – те са със слухови и говорни проблеми и за нас е голяма радост да участваме във вашия празник, защото това показва, че ни приемате като равни, както и Господ смята за всяка душа, която е сътворил.
- От колко време работите с децата?
- От 7 години работя с децата, но съм свързана с деца с увреден слух още от детството си, тъй като в моето семейство има такова дете- мой братовчед. Той е със слухова увреда и покрай него се запознах със света на хората с увреден слух.
- Какво харесвате в работата си?
- Харесвам това, че хората, които имат някакъв недостиг или дефицит развиват други сетива. Ако разглеждаме конкретно децата с увреден слух, когато те разбират истината на вярата и участват в светите Тайнства показват неща, които за нас хората, които нямаме увреда са непонятни. Ако те не могат да чуят или да говорят те показват по-друг начин своите чувства и вяра, което обогатява всички нас.
- Какво е трудното в работа ви?
- Трудното е това, че хората с увреден слух, почти 10 години назад не са се занимавали с църковния език и нямат жестове за повечето църковни думи, така на нас преводачите се отправя голямата задача от една страна да ги запознаем със самото понятие, а от друга страна да ги предизвикаме те сами да определят жестове за тези специфични думички.
- Децата слушат ли ви?
- Децата слушат тогава, когато им е интересно. Нашето неделно училище има разнообразни дейности и ние разбира се не само преподаваме уроци, а пътуваме много, гледаме картинки, защото когато те нечуват някой неща обичат да ги гледат. Ние често посещаваме различни храмове и манастири. Мога да се похваля, че миналата година с благословията на дядо Серафим проведохме и първия православен лагер за деца с увреден слух в манастира „Св. вмчк. Георги“ в гр. Хаджидимово. Това беше един невероятен опит, който ние смятаме да продължим и да направим традиция. Тези деца често са сирачета, полусирачета или лишени от родителска грижа и нашата цел е да им покажем един различен начин на живот, който е възможен за тях, след като излязат от различине домове в които са в момента.
- На какви други места сте ходили?
- За изминалите 7 години посетихме почти всички манастири в Софийската света гора, това са около 100 манастира и свети места. Пътували сме и на по-далечни места съобразно нашето финансиране. Нашата дейност се спонсорира от енорийския център и храмовото настоятелство, както и благодетели на които сме безкрайно благодарни. Ние често правим базари от ръчичките на децата и с тези средства успяваме да си осигурим и пътувания.
- На децата какво им харесва най-много?
- Искренността. Това, което ние успяваме да постигнем, преподавайки вероучение е да се докоснем до тяхната душевност. Често децата живеят в такива ситуации, че им се налага да манипулират дори да послъгват с „идеална цел“. Но когато ние говорим за нашата вяра, те отварят душите си и стават безкрайно искренни, което е невероятно като усещане. Когато едно дете, което е било доста щуричко и манипулативно в един момент говори наистина от чисто сърце, а чистото сърце е нужно за истинската молитва, тогава ние сме постигнали нашата цел.
- За какво най-много задават въпроси?
- Един от най-често задаваните въпроси е свързан със Света Троица. Ето например наскоро беше Богоявление и те питат, как е възможно това да се случи и как се е случило. Всички тайнства скрити за окото за много интересни за децата и на нас ни се налага да обясняваме много. Но най-важнен е пътят на съпреживяването, така те успяват да разберат онези тайни послания, които Господ ни изпраща чрез своите свети Тайнства. А пък и ние по този начин ги опознаваме, защото те имат различни сетива, които са развили компесаторно.
- Коя е следващата ви изява?
- Нашето неделно училище започва с началото на учебната година и първия етап завършва с тържество за Рождество Христово, свързано с базар, втория етап завършва с тържество за Възкресение Христово и също базар. Със събраните средства от двата базара следва да организираме следващия летен лагер, който тази година ще бъде във Великопреславския манастир. Много се надявам всичко да се случи и Бог да е с нас.
- Благодаря ви много.

Награждаването на младите журналисти от в-к „Кандилце“
в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“
е сред най-значимите събития за 2016 година
според православната медия „Добротолюбие“.

  Голяма радост за целия екип на в-к „Кандилце“ е, че награждаването на младите журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ се нареджда сред важните събития за 2016 година, отразени от православната медия „Добротолюбие“. Самият конкурс е посветен на ирландската журналистка Вероника Герин. Тя води редица разследвания за разпространението на наркотици, борейки се срещу наркомафията. На 26 юни 1996 година е убита по поръчка на наркодилър. Националния конкурс се провежда за десета поредна година по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград с подкрепата на Община Благоевград и ирландското посолство в България. Ето и новината, отразена от „Добротилюбие“:
„Не може да не отбележим наградата на младите журналисти от „Кандилце“ в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се провежда в памет на Вероника Герин се състоя на 2 ноември 2016 г. в зала „22 септември“ в община Благоевград.“
Православната медия „Добротолюбие“ извършва широка дейност като публикуването на актуални събития, проповеди, слова и преводи на православна тематика. Наред с всичко това „Добротолюбие“ издава и списание „Светодавец“, а сравнително от скоро излъчват канал в социалната видео мрежа Youtube.

Рождественско послание 2016 година

  „Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци!
Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:10-11)
  Обични в Господа Иисуса Христа чеда на светата ни Православна Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,
Тази „голяма радост”, за която небесният Божи пратеник благовестил на пастирите в святата Рождественска нощ, Бог по Своята велика милост, ни удостои и тази година да преживеем в сърцата си, да я споделим помежду си и да я явим на света. А с чудното ангелско песнопение: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14), прозвучало в нощта на Рождество Христово, Бог яви на света тайнството на Своето въплъщение. Това песнопение е небесно послание, радостен химн и светло благопожелание към целия човешки род. С това славословие светът бе огрян от „светлината на познанието”. С това славословие бе посрещнат изгревът на „Слънцето на правдата” – т. е. раждането на Иисус Христос. С това славословие, което звучи в началото на утринното богослужение вече две хилядолетия светата Църква посреща всеки даруван ни от Бога ден. С този радостен, тържествен химн започва всяка св. Литургия, в която тайнствено преживяваме живота и изкупителното дело на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. „Словото стана плът” (Иоан 1:14), Божият Син слезе от небето на земята, премина от вечността в преходния и временен свят, за да примири небето и земята, за да разпръсне сянката на греха и смъртта, която след грехопадението тегнеше над целия човешки род, и така възстанови общуването между Твореца и творението, между Бога и човека. Каква велика любов, каква безценна жертва, какво неизказано снизхождение!
  Затова и цялата вселена заедно с ангелския хор възнася славословие и благодарност към Бога за тази проява на Неговата велика любов към човека. Днес всеки един от нас е поканен да влезе в тази радост и да се присъедини към небесното славословие. Поканени сме не веднъж и не само в този ден. Поканени сме през целия ни живот да прославяме Бога и непрестанно да Му благодарим за спасението, което ни дарува. Старозаветните пророци неслучайно наричат Господ Иисус Христос: „Княз на мира” (Ис. 9:6). Богомладенецът Христос дойде и завеща на човечеството мир! „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава” (Иоан 14.27). Този мир е истинският. Този мир живее в сърцата на онези, които обичат Господа и спазват светите Му и спасителни заповеди. Но виждаме, че Христовият мир не царува в света. Не мир, а все по-голям страх и ужас го завладяват. Защо? – Защото живеем във време, в което малцина искрено и с цялото си сърце следват Христа, малцина са обикнали Неговите слова и живеят с тях. Но ние, като православни християни, с надежда се уповаваме на ободряващите думи на Спасителя : „не бой се малко стадо” (Лука 12:32), а св. ап. Павел прибавя: „малко квас заквася цялото тесто” (Гал. 5:9). Независимо, че днес, повече от всякога, грехът и беззаконието са на пиедестал, егоизмът, завистта, лицемерието и жестокостта доминират във взаимоотношенията, а човекът е станал роб и служител на плътските си удоволствия и мъдруване, Господ не забравя Своето възлюбеното творение. Христовата църква продължава своя благодатен живот и не престава да бъде спасителен кораб за всеки, който потърси тихия й пристан и пожелае да се подслони под всемогъщата Божия десница.
  Възлюбени в Господа, братя и сестри, наши духовни чеда,
Да откликнем на Божията покана, да отворим широко дверите на нашите сърца, да съградим в тях ясли, подобни на онези във Витлеемската пещера, за да приемем в тях Идващият да се роди божествен Богомладенец. Христос се роди за нас, Христос живя за нас, Христос пострада за нас, за да ни даде възможност още тук на земята да станем Негов дом, Негово жилище, Негов храм, а във вечността да наследим Божието царство и да станем жители на Рая!
  Честито Рождество Христово! Отечески отправям най-искрени благопожелания към всички вас – скъпи наши чеда, - за благодатни, светли, радостни и мирни празници на мироспасителното Христово Рождество! Молитвено призоваваме над всички вас, над вашите семейства, над всички скъпи на сърцата ви да пребъдва Божието благословение, Неговата благодат и човеколюбие и през Новата спасителна 2017 година!
  Мирът Христов да пребъдва във всички човешки сърца!
† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

Кухня за бедни към църква „Св. Николай“ в Благоевград

  От 11 декември /Неделя на светите Праотци/ към църквата „Св. Николай” в благоевградския квартал „Грамада” започна раздаването на топла храна на нуждаещи се хора. Инициативата е на църковното настоятелство на храма и с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Енорийският дом към църквата ще предлага топла храна веднъж седмично – всяка неделя от 11.00 ч. на социално затруднени хора и ще се реализира с подкрепата на дарения и доброволчески труд . След св. Литургия, протосингелът на Неврокопска епархия архимандрит Епифаний и енорийският свещеник Светослав Кючуков отслужиха водосвет и благословиха първата гозба. Съобразно Рождественския пост, бе сготвен боб от дългогодишния готвач Йордан Мечов. Раздадени бяха около 70 порции, като в менюто бе включено безалкохолно, хляб, локумени вафли, халвички и ябълки. Кухнята е насочена към хора, които нямат възможност да си приготвят топла храна, самотни родители, болни, парично затруднени хора, многодетни семейства и всеки, който среща затруднение за прехраната си. За реализацията на кухнята за бедни доброволен труд и ангажираност положиха партньорите от Сдружение „Ние жените”, Общински съвет по наркотични вещества”, вестник „Топ преса”, Сдружение „Св. Петка” и миряни, които отделиха от свободното си време да нахранят и зарадват дошлите хора. Църковното настоятелство се обръща към всички, да подкрепят това начинание и в Благоевград да има място, в което всеки изпаднал в трудност да знае, че не е сам. Всеки, който иска да се включи може да помогне с дарения на хранителни продукти в срок на годност и с доброволчески труд.

Организации от Благоевград създават обща фейсбук група в помощ на нуждаещи се

  Сдружение „Ние жените”, Вестник „Топ Преса” и Православен информационен център на Неврокопска света митрополия създадоха фейсбук група под името „Ако си дал на другия”. Целта на групата е членовете и да споделят, когато някой иска да помогне с храна, дрехи, обувки, завивки, играчки, дори мебели на нуждае се от нещо или познава човек в нужда. В групата ще се публикува и информация свързана с благотворителни акции, базари и инициативи, свързани с подпомагане на хора от Благоевград и региона в нужда. Причината за създаването на групата е желанието на организациите да координират действията си в подпомагане на деца и възрастни. Председателят на сдружението „Ние жените „ г-жа Здравка Чимева споделя, че често се случва да се търси определено нещо за някогото, например преди месеци спешно се търсеше дюшек за изпаднала в беда жена. Според Методи Байрактарски, зам. председател на редакционния съвет на вестник „Топ Преса” е време хората да осъзнаем, че всеки от нас има не две ризи, а много повече и трябва да правим добро. Групата се администрира от екипа на Православния информационен център на Неврокопска св. Митрополия. Към центъра повече от 5 години има помещение с дрехи, обувки, одеяла и други, където се приемат запазени, чисти дрехи според сезона и всеки нуждаещ се може да си вземе напълно безвъзмездно. Ежедневно в центъра идват хора да потърсят, особено през зимния сезон, топли дрехи и обувки, регистрирани са повече от 100 човека. Партньорите се надяват, чрез електронното пространство доброто да се случва по-бързо, тъй като е важно да помогнеш тогава, когато има нужда от помощта ти. Който желае да подкрепи инициативата, може да го направи като помогне да се популяризира групата „Ако си дал на другия”.

FBlogo

Деца пекоха рождественски хлебчета и беседваха за Рождество Христово във фоайето на Община Благоевград

  На 21 и 22 декември, в навечерието на Рождество Христово, деца от детските градини и училищата в Благоевград, за втора поредна година, по покана на Община Благоевград, участваха в инициативата на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия. Десетки деца от различни учебни заведения в Благоевград имаха възможността да научат повече за раждането на нашия Спасител Господ Иисус Христос и чудните събития, случили се преди повече от 2000 години. Голяма беше радостта, както за децата, така и за възрастните /преподаватели и родители/ да се потрудят за направата на празничните хлебчета и докато беседват да изчакат тяхното изпичане. След приключване на беседата, в която те научиха повече и за църковните просфори, се насладиха на прясно изпечените собственоръчно направени хлебчета. Децата получиха и още един Рождественски подарък – икона с разказа за Рождество Христово и 3D пъзел с украса за празничната елха. Те са осигурени от сайта „Двери на Православието“ за което им благодарим.
А усмивките и положителните емоции бяха израз на всеобщата радост от настъпването на Рождество Христово.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3