logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.4

бр.5

бр.6

бр.7


logo

Минали събития

Нова книга на книжния пазар, която може да закупите при нас

„Сектознание“ на Александър Дворкин

  „Стремежът да се сдобиеш с бог, който да е близък, разбираем, видим и осезаем, който да снеме от теб непосилното бреме на свободата и постоянния избор, е безусловно едно от главните изкушения на падналото човечество.“ Ал. Дворкин

Ivan   Книгата „Сектознание. Тоталитарните секти – опит за систематично изследване“ е впечатляващ с мащаба си труд на руския професор Александър Дворкин, посветен на новите религиозни движения и методите за въздействие, с които си служат деструктивните култове. Книгата претърпява няколко издания в Русия, а сега за първи път излиза на български език – с предговор от автора специално към българския читател.
  Изданието съдържа критични анализи за десетки съвременни религиозни организации, сред които „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ (мормони), “Свидетели на Йехова“, сциентолози, муунисти, култовете на Шри Чинмой, Сай Баба и мн. др.
  За ценността на книгата Екатеринбургският и Верхотурски епископ Викентий отбелязва: „Православната позиция на автора, основана върху светоотеческия начин на възприемане на непрестанно променящите се изкушения на този век, е ориентир за всеки читател, който може да види тоталитарните секти с очите на православната традиция, имайки възможността да сравни и съпостави не само социалната и психологическата вреда от култовете, но и духовната им нищета и окаяност.“
  Проф. Дворкин е изследовател на съвременното сектантство, църковен историк-медиевист, православен богослов, обществен деятел и писател. Автор е на десет книги и стотици публикации, преведени на 15 езика. Някои изследователи свързват името му с утвърждаването и разпространението на определението „тоталитарна секта“. Александър Дворкин има докторска степен по история на Средните векове от Фордхемския университет в Ню Йорк, където е работил под ръководството на протопр. проф. Йоан Майендорф. Професор е в Православния Свято-Тихоновски университет. Понастоящем е преподавател в Мисионерския факултет, а също и професор по история на църквата и канонично право в Богословския факултет. Председател е на експертния съвет по религиозни проблеми към руското министерство на правосъдието.

Акатист на Пресвета Богородица през Великия пост

  През първите четири седмици от Великия пост се отслужва Акатист на Пресвета Богородица. Той е разделен на четири части. Всяка от тях се чете на Малкото повечерие в първите четири петъчни дни на светата Четиридесетница. А в петък на петата седмица се чете целият акатист.
На 10-ти март в благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“ бе отслужен Богородичен канон и акатист II-ра статия.
  Служението бе водено от Негововисокопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение със свещеници от Благоевград в присъствието на десетки миряни от различни енории.
  Акатистът на Пресвета Богородица е химн за възхвала на Божията майка. Съставен е във Византия през V – VII век, като авторството му се свързва с имената на Константинополския патриарх Сергий I, св. Роман Сладкопевец и др. Първият известен акатист е написан по повод на чудесното освобождение на Константинопол от персите (626 г.), което е указано и в текста: „Радвай се ти, която си прекратила поклонението на огъня“.

Благотворителен базар

  На 24 Март (петък), при фонтаните на площад „Георги Измирлиев“ пред Община Благоевград, ще се проведе благотворителен базар под надслов „От сръчните ръце на мама“. Той се организира от Сдружение „Гласовете Ви чувам“ към Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и Православния информационен център на Неврокопска св. Митрополия.

  Благотворителният базар е по случай Св. Благовещение, празникът на християнската жена и майка. Този ден е приет да се чества като Ден на жената благоевградчанка с решение на Общинския съвет на Община Благоевград през 2016 г. Благотворителният базар ще е в полза на откритата през месец Декември 2016 г. доброволческа кухня за бедни към църквата „Св. Николай Чудотворец“ в благоевградския квартал „Грамада“. Кухнята предоставя топла храна веднъж седмично- в неделя, на семейства на наркозависими, болни и бедни хора.
  Предлаганите на базара изделия ще се изработят от доброволци към Сдружение „Гласовете Ви чувам“ към Общинския съвет по наркотични вещества, които имат активна позиция срещу употребата и разпространението на наркотични вещества. Всеки, който иска да се включи в тази кауза може да го направи в стая 516 на Община Благоевград.

Извънкласни занимания в Православния център

  В православния информационен център на Неврокопска света митрополия продължават извънкласните часове с ученици от всички класове на благоевградските училища.

  През изминалата седмица на прошката, акцентът беше поставен върху смисъла на прошката и колко важно е да простим, за да ни прости и Господ прегрешенията, както се казва в Господнята молитва „Отче наш“. Учениците посетили центъра през седмицата се запознаха с Притчата за блудния син, разказана от Иисус Христос на учениците му, която обръща внимание върху силата на сърдечното съкрушение, нуждата от покаяние и прошка.
  Освен учениците, изучаващи Религия –християнство в часовете по факултативна подготовка и СИП, в православния център идват и ученици, които не изучават религия в училище. Те се запознават с различни теми от историята и живота на християните и християнското изкуство. Тази седмица гости в центъра бяха деца от III клас във Второ основно училище „Димитър Благоев“ с ръководител г-жа Людмила Попова. Те дискутираха върху добрите и лошите дела и нуждата от прошка. През последните месеци актуална бе и темата, за ролята на Българската православна църква при спасяването на българските евреи. Учениците от девети клас на Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ с ръководител г-жа Сейменска проявиха интерес по въпроса и се срещнаха с богослова Георги Шавулев. Той е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал е в Италия и Русия. По настоящем е докторант по Стар Завет в БФ на СУ “Св. Климент Охридски“. Много са въпросите на които богословът отговори от всички сфери на живота и учениците пожелаха следващи срещи.
  През месец Март в центъра учениците ще могат да научат повече за празниците през Великия пост, да подготвят твобри за различни конкурси и да участват в творчески занимания.

Бе отслужен Акатист пред иконата на Св. Богородица
"Неупиваема чаша"

  Тази неделя след св. Литургия бе отслужен Акатист пред иконата на Св. Богородица - "Неупиваема чаша". Всички се помолихме за страдащите наши братя от страстта на пиянството, наркоманията, хазарта и други зависимости. Имаше много хора. Следващия Акатист ще е последната седмица на месец Март - 26 март. В църквата ще се записват имена на страдащи, за които да се молим.

Акатист пред иконата на Св. Богородица "Неупиваема чаша"

  От тази неделя, 26 февруари 2017 г., в църквата “Св. Николай Чудотворец” в благоевградския квартал „Грамада“ ще се отслужва Акатист пред иконата на Св. Богородица “Неупиваема чаша”- за изцеление на болящи братя и сестри, зависими към алкохол, наркотици, тютюнопушене, хазарт и други зависимости.

  Акатистът ще се отслужва всяка последна неделя на месеца след Св. Литургия. Инициативата е на църковното настоятелство и на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.
  Иконата на Божията майка „Неупиваема чаша“, по иконографски тип, се отнася към древно изображение на Св. Богородица – „Оранта“, само че Младенецът е нарисуван стоящ в чаша. С това иконописецът навеждаща мисълта ни към Св. Тайнство Евхаристия. Чашата с благославящия Богомладенец това е чашата на Причастието и тя действително е неупиваема, или неизпиваема. Майката Божия с вдигнати нагоре Пречисти ръце, като могъщ първосвещеник, ходатайствено възнася към Бога тази Жертва – Своя заклан Син, взел Плът и Кръв от Нейните Пречисти кърви, в пренебесния жертвеник за спасение на целия свят. Тя се моли за всички грешници, всички да се спасят и вместо към низките губителни страсти, призовава всички към неизстощимия източник на духовна радост и утешения. Неупиваемата чаша е небесна помощ и милосърдие приготвена за всеки нуждаещ се.
  Чудотворната икона на Божията майка се прославила в Русия през 1878 г., и е свързана с чудесното изцерение на един селянин от Тулска губерня от алкохолизъм. Човекът имал пророчески сън – явил му се благолепен старец, който му заръчал да отиде в град Серпухов и да се помоли на иконата „Неупиваема чаша“. Селянинът страдал от парализа на краката поради пиянството и не тръгвал на път. Тогава старецът му се явил още няколко пъти и той го послушал, макар и трудно пристигнал в манастира и помолил да се отслужи молебен. В обителта никой не знаел за такава икона, докато най-сетне се сетили, че в коридора към ризницата стояла потъмняла Богородична икона от X век, на която е нарисувана Светата чаша. Когато я разгледали внимателно на гърба открили надпис „Неупиваема чаша“. А на една от манастирските икони селянинът познал тайнствения старец – това бил преп. Варлаам, ученик на св. Алексий Московски. След молебена селянинът, не само оздравял от тежката болест, но и се избавил от гибелната страст на пиянството. Чудесната вест се разнесла из Русия и пред чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от алкохолизъм, а по-късно и от наркомания и техни близки. Те идвали да молят Владичицата да ги избави от недъзите и много от тях се връщали, за да И благодарят за оказаната милост.
  Иконата „Неупиваема чаша“ била на особена почит в град Серпухов. Било създадено и Братство на трезвениците „Св. Александър Невски“ и всяка неделя множество народ молитвено участвали в молебена към Света Богородица. В годините след революционния период в Русия, много храмове и манастири били затворени и през 1929 г. иконата безследно изчезнала, молебенът бил прекратен. През 1990 г. по инициатива на тогавашния архимандрит Йосиф, молебенът към иконата „Неупиваема чаша“ в гр. Серпухов бил възстановен, нарисувана била икона по подобие на първообраза и съставена служба и акатист по съществуващи по-рано ръкописи. По късно било определена и дата на честване на чудотворната икона на 18 май.
  Много са иконите „Неупиваема чаша“ в православния свят, сред тях има такива, които мироточат и кръвоточат и дават видим знак за Божествената благодат.

Изложба на икони в Благоевград

  По случай 8 годишнината от откриването на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия в центъра бе открита изложба на икони. Изложбата включва девет икони на Господски и Богородични празници – Рождество Христово, Възкресение Христово, св. Преображение Христово, Успение Богородично, както и на Света Троица, Свети Сергий Радонежки, Св. Серафим Саровски, Св. Патриарх Евтимий и Св.Йоан Кронщадски.

  Автор на иконите е младата иконописка Татяна Накова. Тя е завършила Курилската духовна семинария и Санкт-Петербургския институт по живопис и скулптура „Илия Ефимович Репин. Работила е като иконопис-реставратор в Киево Печорската Лавра. Автор е на повече от 10 иконостаса в различни руски храмове: „Възресение Христово“, „Св. Николай“, „Св. Исидор“, „Вааламска икона на Божията Майка“ в Санкт Петербург и на иконостаса „Божия майка-Одигитрия“ в гр. Талин. Татятна Накова е автор и на множество икони за редица храмове в Русия.
От 2012 г. живее в България, след като се омъжва за Владимир Наков. Понастоящем живее в град Велико Търново и продължава да рисува светите образи на Иисус Христос, Божията майка, храмови икони и много светии.
  Представените в изложбата икони са дарение за църква от Благоевградска духовна околия и предизвикаха интереса на църковната общност в Благоевград. На годишнината на центъра много хора имаха възможност да се докоснат от красотата и дълбочината на нарисуваните образи в един класически византийски стил.
  Изложбата на икони ще остане в Православния център до 25ти март - Благовещение

Награди за участници от "Кандилце"

  Участници от журналистически клуб „Кандилце“ към Православен информационен център на Неврокопска света митрополия бяха наградени с грамоти за участие в конкурс, посветен на 1140 години от рождението и 1070 години от кончината на Свети Иван Рилски Чудотворец на тема: „Имат ли днес място чудесата на Свети Иван Рилски и защо?“.
Есетата може да намерите на уеб сайта на Православния център: www.pic-blg.com в раздел Актуално - Публикации
Конкурсът се организира от фондация „Свети Евтимий, патриарх български“, София и организационен комитет за декада 2013-2023 г. на тема: „Бог-светът-човекът“

Ново предаване по радио „Добротолюбие FM“

  Православният клуб „Кандилце“ към центъра на Неврокопска св. митрополия съвместно с екипа на най-новото православно радио „Добротолюбие FM“ стартират нова младежка рубрика с името „Добротворци“.

  Рубриката ще се излъчва всяка събота от 11:00 и 18:00 часа по радио „Добротолюбие FM“. Младежите ще търсят хората, които въплъщават своята вяра в дела. Апостол Яков казва: „Каква полза, братя мои, ако някой казва, че имал вяра, а дела няма? Може ли да го спаси вярата?… Тъй и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва… Но искаш ли да разбереш, о суетни човече, че вярата без дела е мъртва… Защото както тялото без дух е мъртво, тъй и вярата без дела е мъртва“ (Иак. 2:14-26). Да правим добро ни е заповядал Сам Господ: „Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен“ (Мат. 7:21).
Вярващият човек следва Господ Иисус Христос и спазва заповедите му и така придобива истинска чиста вяра и го води по пътя на Спасението.

Излезе от печат брой 6 на вестник "Кандилце"

Православният център на Неврокопска света митрополия
отбеляза осем години от откриването си

  По традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвед в съслужение със свещениците Стоян Бербатов, Светослав Кючуков и Яне Неделковски.

  И тази година, както и предходните в центъра имаше много деца и гости, които духнаха осемте свещички на голямата торта.
  В словото си Неврокопският митрополит Серафим поздрави дошлите хора и отправи призив, който има някаква информация за убития през 1948 г. Неврокопски митрополит Борис да я предостави на екипа на центъра, за подпомагане предстоящата канонизация на митрополит Борис през 2018 г.
  За гостите бе подготвена изложба на икони талантливата иконописка Татяна Накова, а също така и кратка презентация на нов сайт: www.pravoslavieblg.com, който събира информация за светите места в Благоевградска духовна околия.
Поздравителни адреси екипът получи от Сдружение „Ние жените“ и Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Всички получиха най-новия - 6ти брой на вестник Кандилце, който може да се прочете в сайта на центъра www.pic-blg.com.

Актуални конкурси за детско творчество

  Децата обичат да творят, да пишат и да изразяват своите чувства и мисли с думи, пастели и боички. Конкурсите са едно табло, на което можем да закачим техните творби за да почувстват децата нашата обич и одобрение. За да стимулират творчеството на децата и техните познания за Православната вяра, ежегодишно се организират няколко важни национални конкурса – „Бог е любов”, организиран от Министерството на образованието и науката, „Възкресение Христово”, организиран от Културно-просветения отдел при СВ. СИНОД на БПЦ-БП и „Конкурс по превенция на наркоманиите” на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. Ето и регламентите на трите национални конкурса за учебната 2016/2017 г.:

  XV Национален конкурс „Бог е любов”
Конкурсът е за деца от I до XII клас разделени в няколко възрастови групи, в направления проза /разказ, есе/, поезия, рисунка и приложно изкуство. Провежда се в два етапа- регионален и национален. Класираните на първо място творби от регионалния етап ще бъдат изпратени за участие в националното класиране до 8 Април 2017г. Домакини тази година са РУО „Ловеч” и Троянския манастир „Успение Богородично”. Повече за конкурса: file:///C:/Users/mm/Downloads/regl_sast_Bogeljubov_2016_17%20(1).pdf
Срок за подаване на творбите: 21 Март 2017 г.
Адрес: гр. Благоевград, ул. „Тракия” № 2, РУО Благоевград
/за участниците от Неврокопска епархия/
Национален конкурс „Възкресение Христово”
Конкурсът е насочен в три раздела: Изобразително изкуство, Литература и Фотография. Насочен към деца от детски градини в 3-та и 4-та група, ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ.
Информация за конкурса: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=224424
Срок за подаване на творбите: 25 Март 2017 г.
Адрес: София, 1000, ул. „Оборище” № 4, Св.Синод на БПЦ-БП, Културно-просветен отдел, за Националния конкурс „Възкресение Христово”, Пенка Христова
„Конкурс за ученици по превенция на наркоманиите” се провежда в две теми:
„Моят любим национален герой” – за деца от предучилищните групи и 1-4 клас, приемат се разказ, есе, стихотворение, рисунка /постер/, мултимедийна презентация.
„Човекът – свободен и независим” – за ученици от 5 до 12 клас, творбите са разказ, есе, стихотворение, рисунка /постер/, мултимедийна презентация. Информация за конкурса: www.neumirai.org
Срок на подаване на творбите: 17 Март 2017 г.
Адрес: гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев” № 1, Община Благоевград, стая 516

Каузата "Да помагаш"

  Доброволческата кухня при църква „св. Николай“ в благоевградския квартал Грамада продължава своята дейност. Десетки са хората, които помагат с каквото могат. Към момента има доброволци, които всяка седмица се отзовават, но са добре дошли и нови такива.

  Тази Неделя гозбата беше пилешка супа, а раздадените порции бяха 110 на брой. Радващо е, когато се виждат усмивки по лицата, както на ползващите кухнята, така и на доброволците към нея. Ето какво споделя и една от доброволките: „Щастието е да приготвиш вкусна пилешка супа, която стопля всички сетива. Щастие и душевна радост е и без да очакваш и търсиш хората около теб да ти покажат че каузата "да помагаш" е и тяхна. И нали смисълът е в това да вървим заедно по пътя на Спасението“. Освен топлия обяд всеки получи и бр. 17 на брошурата „Православен глас“, издавана от Неврокопска света митрополия. А някои споделиха, че я четат редовно и им харесва. В крайна сметка важно е, че наред с другото всеки получава и частица духовна храна.


logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3