logo

"Кандилце"-православно периодично издание, бр.6

бр.7

бр.8

бр.9

бр.10


logo

Вестник "Кандилце"

  Православният журналистически клуб е създаден през 2015 г. с благословението на Негово Високопреосвещен-ство Неврокопския митрополит Серафим, като част от учебната дейност на Православния информационен център в Благоевград.
  Ръководител на клуба е дългогодишният журналист г-жа Антоанета Гулева.
В клуба по журналистика младите и ентусиазирани кандидат-журналисти отразяват новини от православния свят, срещат се с интересни личности и разказват поучителни истории и притчи за детското сърце. Вестник "Кандилце" е плод на журналистическия клуб и в тази страница може да намерите всички броеве, издавани до сега.
За да свети “Кандилцето” с много труд и обич материалите подготвят учениците:
Дария Тарасова, Анна Кючукова II клас, СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”
Артьом Тарасов IV клас, СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”
Николета Дюлгерова VI клас, СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”
Антоан Слав–Михаил Вълков VII клас, СУИЧЕ “Св. Климент Охридски”
Камелия Хаджиева, Илиана Василева, Габриела Стоилова, Мария Стойчева,Стефани Менчева VII клас VIII СУ “Арсени Костенцев”
Валерия Гаджева VIII клас ПМГ “Акад. П.С. Корольов”
Асен Христов ПГТЛП “Гоце Делчев”

Нов брой на вестник „Кандилце“ посветен на 1150 г. от Успението на св. Константин-Кирил Философ

  На днешния ден светата Православна Църква чества 1150 години от Успението на св. Константин-Кирил Философ – нашия преблажен свят отец, новия равноапостол, първоучителя на всички славянски народи. Днес можем само да повторим думите на св. Климент Охридски: „ И както зорницата, която изгрява по-късно, озарява със своя блясък целия звезден лик, пръскайки светлина със слънчевите си зари, така и този преблажен отец и учител на нашия народ, като свети повече от слънцето чрез зарите на Света Троица, просвети безброен народ, който тънеше в мрака на невежеството. Кое място остана скрито, което той да не е осветил чрез стъпките си? Кое изкуство остана скрито за неговата блажена душа? Той възвести на всички народи скритите тайни с достъпни словесни изрази, като ги разтълкува разбрано: на едни - чрез писания, а на други - чрез проповед, защото Божията благодат беше се изляла в неговата уста (по Пс. 44:3). И заради това Бог го благослови навеки.“
  На свети Кирил-Философ е посветен новият 10 брой на младежкия вестник „Кандилце“, издаван от Неврокопска света митрополия. В него може да се прочете за детството на Божия угодник, за един от манастирите посветени на неговото всечестно име, важни новини от епархията и разказчета за най-малките.
  Нека се обърнем към св. Кирил с Климентовите думи: Преподобни учителю, моли се за нас, които честваме твоята преславна смърт за слава на Пресвета Троица - на Отца и Сина, и Светия Дух - сега и всякога, и во веки. Амин!

--> към 10 брой на в-к "Кандилце"
logo

"Кандилце"-православно периодично издание бр.1

бр.2

бр.3

бр.4

бр.5