logo
Dqdo Serafim
+Неврокопски митрополит Серафим

logo

Неврокопска епархия


История

  Някои изследователи твърдят, че още апостол Павел е посетил Никополис ад Нестум (Никопол на р. Места) през 51 г., на път от Солун и Филипи до Кавала.
При археологически изследвания в Неврокоп са намерени раннохристиянски паметници, части от базилики и др. Никополис ад Нестум изглежда е бил седалище на епископи, а епархията е била зависима от Цариградската патриаршия.
След провъзгласяването на Българската екзархия(1870 г.),през 1872 г. българите от неврокопския и мелнишки край единодушно избират поп Харитон за владика и го изпращат до Цариград, където трябвало да бъде ръкоположен от Екзарха за архиерей на Неврокопска епархия. След продължително протакане обаче от османските власти, вместо в Неврокоп – поп Харитон е изпратен за архиерейски наместник в Берковица.
Едва през 1890 г. Абдул Хамид издава берати за откриването на Охридска и Скопска епархии. Благодарение на мъдростта и държавническия такт на блаженопочиналия Екзарх Йосиф и упоритостта на народа, през 1894 г. турското правителство издава два нови берата за откриването на Велешката и Неврокопската епархии.
Митрополит Иларион е първият български митрополит на Неврокопска епархия, избран и ръкоположен на 24 април 1894 г. По това време епархията е съставена от три духовни околии-Неврокопска, Разложка и Горноджумайска като до издаването на берата последните две се числят към Самоковска епархия. Митрополит Иларион идва за първи път в Неврокоп от Цариград на 10 май 1894 г. радушно посрещнат от цялото българско население. Той ръководи епархията 18 години и по здравословни причини подава оставка на 30 юни 1912 г. и отива в родния си край Търновско, където умира на 5 март 1925 г.
След оставката на Митрополит Иларион управлението на епархията е възложено на свещеник Сава Попов, който тогава управлява Мелнишката епархия. Той пристига в гр. Неврокоп в началото на месец септември 1912 г., а започва да управлява епархията от 23 септември същата година,след като митрополит Иларион напуска града и се прощава със всички.
След Балканската война, когато българските митрополити са изгонени от Македония, която по това време е завладяна от сърби и гърци, управлението на Епархията е възложено на Дебърския митрополит Козма-15 януари 1914 г.,приемайки делата на епархията от свещеник Сава Попов.
От 1 юни 1915 г. за управляващ Неврокопската епархия е назначен Струмишки митрополит Герасим, който на 21 юни 1915 г. провежда канонически избор за нов Неврокопски митрополит. За такъв е избран архимандрит Макарий. Поради настъпилите събития обаче, смъртта на негово Блаженство Екзарх Йосиф и общоевропейската война, новоизбрания митрополит бива утвърден за Неврокопски митрополит от Светия Синод на 27 март 1916 г. и чак през месец юни с. г. поема длъжността си. През 1921 г. към Неврокопската епархия се присъединява и Петричката и Свети Врачката /бивша Мелнишка/ околия.
През 1921 г. седалището на Неврокопската епархия се премества от гр. Неврокоп в гр. Горна Джумая(дн. Благоевград) до края на 1928 г., когато пак се връща в гр. Неврокоп. През месец май 1934 г. почива митрополит Макарий. Погребан е в гр. Неврокоп.
През 1935 г. за Неврокопски митрополит е избран Стобийски епископ Борис, който идва в гр. Неврокоп същата година и управлява до 8.10.1948 г. По негово време митрополията бива отново преместена в гр. Горна Джумая за времето от 1941–1945 г.
От 1945 г. до 1951 г., митрополията пак е със седалище гр. Неврокоп. Митрополит по това време е Пимен. През 1951 г., когато е утвърден нов Устав на Българската Православна църква, Неврокопската епархия получава отново свое седалище-град Горна Джумая. Митрополит Пимен е начело на Неврокопската епархия до 1992 г.
На 24.04.1994 г. Крупнишки епископ Натанаил е канонически утвърден за Неврокопски митрополит и остава такъв до блажената си кончина на 16.11.2013 г.
След провеждането на канонически избори на Българската православна църква от януари 2014 г. за Неврокопски митрополит е избран Мелнишки епископ Серафим.

Митрополити

След провеждането на канонически избори на Българската православна църква от януари 2014 г. за Неврокопски митрополит е избран Мелнишки епископ Серафим. Той продължава активната църковно-просветна дейност на предходните митрополити

Митрополит Иларион (1894г. - 1910г.)

Митрополит Макарий (1915г. - 1934г.)

Митрополит Борис (1935г. - 1948г.)

Митрополит Пимен (1952г. - 1992г.)

Митрополит Натанаил (1994г. - 2013г.)

Митрополит Серафим (от януари 2014г.)

Духовни околии

Гоцеделчевска

Благоевградска

Петричка

Разложка

Санданска

Манастири

Хаджидимовски манастир “Св. Георги Победоносец”

Гоцеделчевски манастир “Животоприемний Източник”

Роженски манастир “Рождество Богородично”

Сандански манстир “Св. Козма и Дамян”

Горнобрезнишки манастир “Св. Пророк Илия”

Петрички манастир “Св. Петка”

Чуриловският манастир „Св. Георги“

Обидимски манастир “Св. Панталеймон”

Тросковски манастир “Св. Архангел Михаил”